Gospodarstvo

CPL v stečaju, namesto Dolamiča Jan

Ljubljana, 26. 02. 2013 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Okrožno sodišče v Ljubljani je začelo stečajni postopek družbe CPL. Sodišče je odločitev sprejelo v primeru predloga za stečaj, ki so ga podali štirje delavci. Stečaj bo namesto Borisa Dolamiča, ki je predlagal svojo razrešitev, vodil Veljko Jan.

CPL gre v stečaj.
CPL gre v stečaj. FOTO: S.S.

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes začelo stečajni postopek družbe Cestno podjetje Ljubljana (CPL). Sodišče je odločitev sprejelo v primeru predloga za stečaj, ki so ga podali štirje delavci. Upniki lahko terjatve prijavijo do vključno 27. maja, je razvidno iz objave na Ajpesu.

Dolamič predlagal svojo razrešitev

Za stečajnega upravitelja je sodišče imenovalo Borisa Dolamiča, ki pa je že predlagal svojo razrešitev. Okrožno sodišče v Ljubljani je Dolamiča že razrešilo funkcije stečajnega upravitelja in za novega upravitelja imenovalo Veljka Jana, je razvidno iz objave na Ajpesu.

Kot piše v sklepu sodišča, je Dolamič v predlogu navedel, da ni formalnih ovir za njegovo imenovanje, da pa odklanja imenovanje v tej stečajni zadevi. Pojasnil je, da je CPL večje podjetje iz sektorja gradbeništva, v katerem je tudi sam do leta 2011 vodil podjetje.

S podjetjem CPL je v tistem obdobju poslovno sodeloval, tako da lahko poleg tega obstajajo še druge povezave. Ocenjuje, da so to okoliščine, ki bi lahko zbujale dvom o nepristranosti pri vodenju stečajnega postopka, je Dolamičevo pojasnilo sporočilo sodišče.

Dolamič je lastnik in direktor Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG), ki je prav tako končalo v stečaju. Pred dnevi naj bi ga, po poročanju različnih medijev, doletela kazenska ovadba, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja upnikov GPG.

Stečajni upravitelji se po pojasnilih sodišča določajo na podlagi računalniškega programa, po seznamu, ki ga pripravi ministrstvo za pravosodje. Sodišče mora po zakonu za upravitelja imenovati vsakič drugo osebo iz seznama izbranih upraviteljev posameznega okrožnega sodišča po vrstnem redu, kot so navedeni v seznamu, zato na izbiro stečajnega upravitelja nima vpliva.

Vodstvo še vedno obljubljalo plače

Vodja sindikata v CPL Janko Skvarča je ocenil, da je bil začetek stečaja za nekatere pričakovan, za nekatere pa ne. Kot je povedal, jim je vodstvo družbe še danes dopoldne obljubljalo izplačilo plač.

Družba delavcem dolguje med drugim plače za oktober, november, december in od začetka prejšnjega tedna tudi za januar. Delavci, razen omenjenih štirih, po Skvarčevih besedah vmes niso dobili nobenih plačil.

V družbi je po zadnjih podatkih sindikata okoli 250 delavcev. Ko jim bo stečajni upravitelj izročil odpovedi, se bodo lahko po preteku 15-dnevnega odpovednega roka prijavili na zavod za zaposlovanje in bodo po prijavi svojih terjatev v stečajnem postopku nato upravičeni do izplačila iz jamstvenega in preživninskega sklada.

Skvarča je izbiro Dolamiča za stečajnega upravitelja ocenil kot "zelo slabo", in sicer zaradi slabih izkušenj z GPG.

Minuli teden izplačali plače štirim delavcem

CPL
CPL FOTO: 24ur.com

CPL je na dan pred narokom za obravnavo predloga delavcev na sodišču, ki je bil 20. februarja, tem štirim delavcem nakazal plače s prispevki za omenjene mesece in regres za lani. To plačilo je bilo prepozno, saj je trimesečna zamuda za oktobrsko plačo nastopila 16. februarja, poleg tega pa je že 16. januarja družba za tri mesece zamujala s plačilom prispevkov za septembrsko plačo.

Sodišče meni, da zamuda (ker so bili prispevki obračunani, ne pa tudi plačani) velja, ne glede na zakon o invalidskem in pokojninskem zavarovanju, po katerem se v pokojninsko dobo štejejo tudi obdobja, za katera je delodajalec le obračunal, ne pa tudi plačal prispevke. V primeru davkov in prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zakon zahteva obračun in plačilo, navaja sodišče.

CPL je po ugotovitvah sodišča 16. februarja za tri mesece zamujal tudi s plačilom plače, davkov in prispevkov za oktober. Omenjeno plačilo na dan naroka je bilo torej izvedeno po poteku roka, zato po navedbah sodišča velja neizpodbitna domneva, da je dolžnik trajneje nelikviden.

Zagovornika CPL sta na naroku tudi trdila, da omenjeni štirje delavci s tem, ko so prejeli plačila, niso več aktivno legitimirani za vložitev predloga za stečaj. Sodišče odgovarja, da je razlog za prenehanje legitimacije celotno poplačilo terjatve, pri čemer pa se to nanaša na glavni postopek. Ta se začne z izdajo sklepa o začetku stečajnega postopka, postopek ob plačilu delavcem pa je bil v fazi prehodnega stečajnega postopka, navaja sodišče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ex.CPL delavec
27. 02. 2013 21.59
+1
In lopovi brcajo do konca. V KPL zamenjali direktorja in postavil Uvijača in financarko iz CPL . Očitno še nimajo dost. Bogi revček Uvijač očitno mu pjača pobere vso plačo in mora še Kpl po grlu spustit.
urmek
27. 02. 2013 11.27
+2
Pingvinčka za direktorja ?
Danny Veliki
26. 02. 2013 23.08
+8
Tragikomedija se nadaljuje,glasbo za nadaljevanko bo napisal Stanko osebno.Igralci bodo namesto dosedanjih oranžnih kostumov nastopali v zelenih. Ob koncu nadaljevanke,pa se vsi skupaj dobijo na Zavodu za zaposlovanje,kjer bo prijazno osebje poskrbelo za moralno podporo.
ex.CPL delavec
26. 02. 2013 23.02
+9
Očitno je dolamič ocenil da so Stanko &co večje barabe od njega pa je raje odstopil, ali pa ve da ni več kaj pobrati.
CPL_DELAVEC
26. 02. 2013 22.20
+6
Hvala Admin. Pesem že tko pozna pol Slovenije. Prvi ste jo brali na PoP TV in Kanal A - javno.
Klimbra Zombi Ali
26. 02. 2013 18.49
+3
81 rulzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Klimbra Zombi Ali
26. 02. 2013 18.47
+3
Popravki........ne dopistnika.........pač pa DOPUSTNIKA sem vema napovedal.....pravilno SEM VAMA NAPOVEDAL Stanko......a boš še upal nastopat???????
Klimbra Zombi Ali
26. 02. 2013 18.43
+10
Sanje so se nam uresničile!!!!... Harmonikašu se niso izšle vse igrice: Celo debelega in napihnjenega Dopistnika so takoj skinuli z mesta direktorja KPL. Lepo Gnoji......pač smrdijo kilometre daleč. Draga moja.........Harmonikaš in Debeli in prevzetni kupec diplome.....sedaj prihaja naš čas........do danes sta lako grozila.......sedaj tega ni več------- Sedaj bodo pele "orglice".......verjemta........ne bo prijetno...........sem veme že davno napovedal......palica ima dva konca.......en je tenek.....in peče.......aaaaaaaaaaaaaaa drugi je debel.......in blazno BOLI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
marsam
26. 02. 2013 20.16
-5
joj joj ALI ZOMBI, pa kaj govoriš bedarije pa saj si ti Petričev............halooooooooo ne zavajaj naroda
ex.CPL delavec
26. 02. 2013 23.08
+2
Kakšne sanje neki. Zavod so zate sanje. Samo agonija se je končala, in delavci bodo prišli do malo kruha vsaj za nekaj časa. Sanje, drek pa take senja. A misliš da je še kaj ostalo, očitno so pobral vse kar je za pobrat, zato pa niso več ugovarjal stečaju. 4mesece plač je šlo rakom žvižgat, tega denarja ne bo tako ali tako nikoli in to so zate sanje.
Klimbra Zombi Ali
27. 02. 2013 14.41
+1
timmarina......zdej si me pa razkrinkala......šit, zdej pa moram priznat, da tut špilam na kontrabas......pa da sem edini, ki dobiva plačo, vse kar pišem je zgolj zavajanje, da me nebi prepoznali.......le kako ti je uspelo......povabim te na kavo, sej veš, men pač ni problem denar........a rabiš kaj????
ferencz 1
26. 02. 2013 17.55
+3
M. Monti je vsega v pol leta s približno 2000 posegi pripeljal v italijianski proračun 30 milijard evrov. Slovejija bi, pa ni treba, de dela ne vem kakšne posege iz sivge ekonomije takoj pritegnila 300 d0 400 milijonocv, recimo na račun korupcije najmanj toliko. l. Sočan
ferencz 1
26. 02. 2013 17.53
+3
L. Sočan intervju: Švica je 43 milijard frankov takoj namenila za preprečevanje stečajev podktij v težavah. Podobno so storili VB,, Skandinavci in Nemci, za njimi tudi ECB. V Sloveniji še vedno propadajo podjetja tudi dobra podjetja in včasih zelo dobra podjetja z vrhunsko opremo in kadri. To povečuje brezposelnostr in zmanjšuje priliv v proračun- Ker se lopovi sprehajajo na prostosti
Skdesni
26. 02. 2013 17.07
+14
Bo treba za orožje prijet.
danat
26. 02. 2013 16.39
+5
tako pa so šle obljube in štiri plače -regres hvala direktorjem in naši pošteni državi da delavec ki pošteno dela na koncu dobi oooooooooooooo hvala podgane vodilne
Klimbra Zombi Ali
26. 02. 2013 15.14
+11
BTW.....kar blokiraj me......PTM........nisi vreden zraka, ki ga dihaš!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Klimbra Zombi Ali
26. 02. 2013 14.54
+26
Dragi moji.......po eni strani lepo, da so nas končno dali v stečaj........a ob novici, da je Dolamić taglavn......mater........NIČ NE BODO DOBILI DELAVCI.......NIČ UPNIKI........VSE BO POKRADEL V NAVEZI S PETRIČEM IN OSTALO BANDO. Le kako je lahko človek, ki je potopil GPG sploh na taki funkciji.....namesto v zaporu........ Ta država ni vredna ničesar......pravosodje je v tottalni riti......stečaji in ostalo......vse nakoznovano........9mm bi naredilo red........katastrofa. Mesece brez plač, Petriča za lastnika.....sedaj pa še Dolamiča......pa kaj smo se bogu toliko zamerili?????? FFFFFFAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAKKKKKK OOOOOOOOOOOOOFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF
pietrus222
26. 02. 2013 15.18
+0
Dihaj malo, Dolamič je že predlagal svojo razrešitev...dihaj ..dihaj...
Klimbra Zombi Ali
26. 02. 2013 15.22
+12
ko sem to pisal.....še ni bilo objavljeno.......sicer pa, veš kaj pravjo.......iz dežja pod kap.......ajme.......me prav zanima, kdo bo naslednji :-)
covjek_
26. 02. 2013 14.35
+10
to je podkupjeno vse skup,sodstvo,politika itd...zdaj so pa dolamica nasli bo KPL izcrpo do kraja da bo se to slo v stecaj... ob 10 zjutri je se bla novica da bodo KPL prodali ce ne bo CPL sel v stecaj do marca...ma kaki,2 ure poznej so ze razglasili stecaj...tu se gre da izcrpajo KPL
danat
26. 02. 2013 14.27
+9
bravo slovenija pravna država zdaj so pa vse lopovske podgane na kupu pokradli bodo kar se še more da za delavca nebo ostalo nič
Kristjan Grmek 1
26. 02. 2013 15.17
+5
kori, srebrni, jezus...ovce
26. 02. 2013 14.19
+2
bo pa še zanimivo tole jutri ko pade JJ........se zna kar naenkrat najti denar
covjek_
26. 02. 2013 14.32
+3
Danny Veliki
26. 02. 2013 23.13
+1
prognostik
26. 02. 2013 14.04
+22
Kako more biti Dolamič stečajni upravitej ,če je že zafural eno firmo pa še polno kazenskih ovadb je proti njemu?To je možno samo v Sloveniji!
pehtaa
26. 02. 2013 13.53
+15
Kako lahko propade podjetje ki ima vsak mesec vec miljonov nakazia od davkoplacevalcev,sam KPL dobi vsak mesec 1.5miljona eur od drzave .Kaj ko bi novinarji malo zaceli opravljati svoj poklic ne pa sam copy-paste
ex.CPL delavec
26. 02. 2013 22.17
+1
Ta nakazila morajo biti dejansko izvedena. Glede na situacijo v Lj pa je javna tajna da se o neplačilih Lj ne govori. In Jankovič bo na tretji dražbi KPL (1. ocena, 2. 50% ocene, 3. razprodaja) s koncesijskim denarjem kupil KPL.
vsi za enega
26. 02. 2013 13.46
+9
In kaj bo s hčerinskimi družbami? KPL?
Skdesni
26. 02. 2013 13.52
+20