Gospodarstvo

Cvetličarjem, svečarjem in vrtnarjem 43.000 evrov kazni

Ljubljana, 18. 11. 2009 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Durs je v oktobru izvedla 147 nadzorov pri cvetličarjih, svečarjih in vrtnarjih in v skoraj 38 odstotkih primerov ugotovila nepravilnosti. Izrekla je 12 ustnih opozoril, 11 opominov in napisala 26 plačilnih nalogov.

Davčna uprava republike Slovenije (Durs) je v okviru projekta siva ekonomija v oktobru in novembru poostrila nadzor pri cvetličarjih, svečarjih in vrtnarjih in iz preventivnih razlogov to tudi javno objavila.

cvetličarji
cvetličarji FOTO: Reuters

Pri omenjenih davčnih zavezancih so opravili 147 nadzorov, in sicer na naslovih, kjer imajo zavezanci registrirano dejavnost, pa tudi na pokopališčih in tržnicah, kjer so imeli postavljene stojnice. Inšpektorji so preverjali izdajanje računov, trgovske evidence, blagajniško poslovanje ter delo in zaposlovanje na črno. Nepravilnosti so bile ugotovljene pri 55 nadzorih (v 37,41 odstotka primerov). Izrečenih je bilo 12 ustnih opozoril, izdanih 11 odločb z opominom in 26 plačilnih nalogov. Znesek izrečenih glob znaša 43.000 evrov, so sporočili z Dursa.

Z bolj učinkovitim nadzorom sive ekonomije želimo preprečevati delo in zaposlovanje na črno, spodbujati pravočasno in pravilno plačevanje davčnih obveznosti, ponovno registracijo dejavnosti, preprečevati zniževanje davčnih osnov in preprečevati nelojalno konkurenco. Cilji projekta so usmerjeni predvsem k registraciji in legalizaciji opravljanja dejavnosti, zavezance pa želimo spodbuditi tudi k uporabi instituta samoprijave. V okviru projekta zato želimo povečati tudi zavedanje in osveščenost potrošnikov. Znova pozivamo vse potrošnike, da vedno zahtevajo in vzamejo račun za vsako opravljeno storitev ali kupljeno blago. DURS

Med ugotovljenimi nepravilnostmi so neizdajanje računov, neustrezna vsebina računov, izdani računi brez zaporednih številk, zavezanec je na računih izkazoval obračunani DDV, pa za DDV sploh ni bil registriran, na računih ni bilo odtisnjenega žiga in ID številke za DDV, ni bila določena višina menjalnega denarja, v blagajni pa je bilo več denarja, kot je znašal evidentiran promet po izdanih paragonskih blokih. V primeru izdelave in prodaje nagrobnih sveč je bilo ugotovljeno tudi delo na črno.

Pod drobnogledom tudi prevozniki in vulkanizerji

Durs je skupaj s Prometnim inšpektoratom RS začela izvajati tudi poostren nadzor prevoznikov oseb, ki večinoma izvajajo občasne prevoze v notranjem in mednarodnem cestnem prometu. Tudi v tem primeru gre za ciljno usmerjene preglede v okviru projekta 'siva ekonomija'. Predmet nadzora pri omenjenih zavezancih bodo zlasti poslovne knjige in ostala prevozniška dokumentacija. Sicer pa nadzori pri vulkanizerjih še potekajo, rezultati pa bodo znani v decembru.

Poleti že preverjali zobozdravnike

Sicer pa je Durs že januarja letos napovedala ciljno usmerjene davčno inšpekcijske nadzore na področju zobozdravstva. Od junija do avgusta, ko so se nadzori pri zobozdravnikih začeli intenzivno, so opravili 161 inšpekcijskih nadzorov. Pri 56 nadzorih, torej pri skoraj 35 odstotkih vseh postopkov, so bile ugotovljene nepravilnosti. V teh nadzorih je bilo ugotovljenih 79 kršitev. Izrečenih je bilo 23 ustnih opozoril in za 56.400 evrov glob. Nepravilnosti so se nanašale predvsem na neizdajanje računov in neujemanje gotovine v blagajni z izdanimi računi.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tony Yeyo
22. 11. 2009 01.01
DA NEBO POMOTE SRAM BODI ZOBOZDRAVNIKA TUDI!!!!!
Tony Yeyo
22. 11. 2009 01.00
V primeru izdelave in prodaje nagrobnih sveč je bilo ugotovljeno tudi delo na črno. SRAM TE BODI!!!!
vemdanicnevem
19. 11. 2009 11.46
@vlab, 19.11.2009, 09:08 4. Sicer pa tistemu dekletu tudi jaz privoščim, da bi dosegla veliko; in želim, da bi živela pošteno! Ker če vprašaš nekatere, ne bodo vedeli, kaj beseda pošteno pomeni. Glede tvoje zadnje povedi: kažeš, kakšno je tvoje mišljenje in s kom držiš. Mene obtožuješ zavistnosti. Ampak tudi jaz po tvojem postu sklepam, da nisi kaj prida. Sama sem pač taka, da bom vedno najprej potegnila s tistimi in pomagala tistim, ki pomoč potrebujejo, ne pa lezla v rit tistim, ki mislijo, da so oh in sploh (med njimi je pa malo takih, ki so ljudje). Vem, da misliš, da nič ne vem. Ampak to je samo nick. Se hitro pustiš zavesti! In če sem zdaj v dreku, ne bi imela nič proti, da bi v njem tudi ostala. Ker mi trenutno ne gre slabo. Priznam pa, da si želim, da b v pravi drek enkrat neslo tudi ljudi, ki živijo na račun drugih. Tako bi bilo edino prav.
vemdanicnevem
19. 11. 2009 11.45
@vlab, 19.11.2009, 09:08 3. In še en primer: taki privatniki, o katerih govoriš, da so pošteni, imajo v našem kraju žago, v kateri imajo zaposlenih pribl. 20 moških. Lastnik ima pa v njej zaposleno še hči in ženo. In vsak dan (!!!) se v službo vsak (!!!) pripelje s svojim avtomobilom. Torej so potem pred podjetjem poleg nizkocenovnih avtomobilov parkirani še en Audijev terenc in 2 BMW-jevi limuzini. Samo ugibaš lahko, katere avte imajo v lasti lastnik in njegova družina. In kje dobijo denar, da se lahko tako luksuzno vozijo? Od delavcev!!! In koliko mora lastnik delati? Nič!!! Pošten in delaven človek je še vedno nasrkal (da ne uporabim bolj ostre besede).
vemdanicnevem
19. 11. 2009 11.45
@vlab, 19.11.2009, 09:08 2. Kar se tiče deklice z Zoisovo štipendijo: njena štipendija ne bo nižja od 200 EUR. Ne vem sicer, kakšen je dohodek njenih staršev, ampak nekje so meje. Oddaje sicer nisem gledala, ampak prepričana sem, da je RK ravnal po predpisih. Ampak bi ti moralo biti vseeno, ker sem ravno v prvem postu, ki ti je šel tako v nos, napisala, da imam sorodnici, ki ne dobivata štipendije, ker je lanski dohodek v povprečju znašal 409 EUR namesto 399 EUR. Njuna mati je pa letos že od julija na čakanju. Pa misliš, da je komu mar? Nikomur. Ker država živi od revežev, ki ji ne morejo ničesar prikriti, zato, da lahko potem daje tistim, ki imajo. In jemljejo tisti, ki jim je vseeno.
vemdanicnevem
19. 11. 2009 11.44
@vlab, 19.11.2009, 09:08 1. Citiral si samo del mojega posta. In očitno te je ta najbolj zbodel. Naj ti razložim, da boš lažje razumel: govorila sem o tem, da se večina privatnikov delajo največje reveže, kar jih je, in od države, ki jo tako ali tako vlečejo za nos, potem dobivajo razne podpore. Če nekdo ne posluje po pravilih in na ta način živi na veliki nogi, je zame to ne samo kršenje zakona, ampak je tak človek tudi podn od podna. Mene bi bilo sram, da bi pred hišo imela parkirana 2 avtomobila v vrednosti nad 40.000 EUR, otroci bi pa dobivali republiško štipendijo – potem pa tisti o tem še govorijo naokrog. Republiška štipendija (če se še pravilno spomnim) je v prvi vrsti namenjena otrokom, ki živijo v družinah z majhnim dohodkom. Vsekakor ni namenjena tistim »revnim« privatnikom, katerih otroci imajo vsak svoj (ne poceni) avto. Ali se motim? Po tvoje bi bilo najboljše, da bi tistim, ki že tako imajo, dajal še več oz. pustili, naj še naprej igrajo reveže, ki hodijo na dopust v Dubaj. Če se pa nekdo želi iz dreka potegniti, mu iz srca privoščim. Ampak naj to naredi pravično. Sicer pa: ali se ti ne zdi, da je danes marsikdo v dreku? In misliš, da ti lahko pridejo iz njega? Malo je takih. Navadno se iz njega izvlečejo samo tisti, ki že tako imajo polne denarnice in zveze pri še bolj bogatih od sebe.
zleht
19. 11. 2009 10.33
" MALO RADI, MALO KRADI PA DOBRO ŽIVI " ! TEGA SE PRI NAS LEPO DRŽIJO TUDI POLITIKI IN TAJKUNI! Seveda pa MALI PRIVATNIKI lepo stopajo po njihovih poteh saj naša DAVČNA ne zna zračunati koliko zaslužijo v enem letu. Nihče v tej državi ne polaga računov razen tistih, ki imajo komaj za preživetje!
Cofar
19. 11. 2009 10.12
Pa še tole: V današnji družbi ni problem, da privatniki zaslužijo dobr! Zakaj ne bi??? Marsikater res ornk dela in ne vem zakaj nebi zaslužil! Moti pa me, da nekateri pridejo do visokih vsot denarja na čudne načine! Razni Bavčarji, Šroti.... sej ne rečem, verjetno dokaj zakonito. Vendar ti ljudje še zdaleč niso sposobni mizarji in razni obrtniški delavci ampak zgolj pisarniške vsedline, ki so imele srečo, da so tam kjer so in so dobr dnar potegnil Znajo pa tko nič! Moti me, da ljudje gledajo, če ima sosed svojo firmo in dela tudi po 12-14 ur na dan in mu v svojem delu uspe narest kar se narediti da, zraven pa si je naredil hišo in kupil dober avto - s tem ni nič narobe! Narobe pa je, če je to kar čez noč ali pa da se te firme vlečejo s svojimi političnimi zvezami in vlečejo mastne dnarje iz proračuna za svoje storitve, ki pol tok niso vredne kolikor kasirajo! Ne obosjam da ima nekdo celo svoje letalo! Samo sprašujem pa se, če je res to na tak pošten način! Če je nekdo priden in dela (še posebej če imaš svojo firmo) ni samo 8 ur pa domov. Ko imaš svojo firmo zanjo in za njen uspeh skrbiš tudi več kot je zakonski delavnik! Vendar tega ljudej ne vidijo. Poznam kar nekaj ljudi, ki imajo zavidljiv standard vendar so ga prislužili na pošten način. Seveda pa morate vedt, da je odvisno tudi kaj človek dela! Mal čudno b i bilo, da nekdo dela poklic v katerem ne moreš ne vem koliko zaslužit, zunaj pa imaš avto preko svojih normativov!
Cofar
19. 11. 2009 10.05
V finančni policiji pa bi bil samo en problem: Ker bi jo postavljal na novo! Sdk je bil še vpeljan in imel je avtoriteto! Ko so ga uničl je postalo vse dovoljeno! Finančna policija ne bo nič rešila. Če oste normalen državljan, bo finančna policija trkala na vaša vrata in vas spraševala od kod vam 12.000€ za novi avto. Medtem ko bo morda vaš sosed eden od V.I.P. veljakov in ga ne bo noben niti upal vprašat od kod mu 400.000€ za novo jahto! Žal finančna policija bo tko ko navadna policija, če se jo uvede: INKASANTJE!
Cofar
19. 11. 2009 09.56
vlab Mogoče že res, da mulc ki sedi v porscheju in mercedezu ni lastnik teka avtomobila. Vendar bi prav rad dobil nasvet, kako pridt do tega, da imaš tolk dnarja, da brez probnlema kupuješ avto za 100.000 € ???? Pa da si kupiš jahto v vrednosti tudi 500.000 € :) Nasvet kako ??? Če delaš nek normalen job, še stanovanje komi kupiš, kaj šele avto v in jahte v vrednosti več stanovanj :) Od kar so SDK uničl je v Sloveniji nadzor samo še nad cvetličarji! Ki pa tudi če kaj zamolčijo tko več kot eno obleko v kaki pocen štacuni ne morjo kupt!
vlab
19. 11. 2009 09.15
@Cofar, pa je tebi jasno da lastniki teh poršejev in mercedesov NISO ti 25-letni mulci?
vlab
19. 11. 2009 09.12
@JaneDoh, "Prav bi bilo, da bi končno imeli finančno policijo, tako kot imajo to v Nemčiji. Tam ne moreš kar tako avta kupiti, če nimaš prihodkov ne vem kakšnih, ker te vprašajo po izvoru denarja." Bejž bejž. Pri nas tega ne potrebujemo ker imamo več policije kar pri sosedih. Fovšija je največja policija. Ni treba da DURS hodi naokoli, saj te zaskrbljeni sosed kuj prijavi. Slovenska klasika.
jurjur
19. 11. 2009 09.11
Če bi opravili 550 nadzorov nameto 55, bi država zaslužila okoli 430.000 eu namesto 43.000. Mogoče res ni bilo 550 prodajalcev, amapk gotovo jih je bilo več od 55.
vlab
19. 11. 2009 09.08
@vemdanicnevem, "... ne prenesem tistih privatnikov, ki se vozijo z nevem kako dragimi avtomobili, stanujejo v ne vem kako dragih hišah in hodijo na luksuzne dopuste... In kje je tu pravica?" Najbolje da vsi pademo na tvoj nivo, potem bo pa pravično. Ravno zadnjič sem poslušal vic: Naredi Lucifer ogled pekla. Pa trpijo eni tako, drugi drugače, morilci, posiljevalci, itd. Vsi zbrani, vsak v mukah, zvezani in pribiti da ja ne morejo uit. Pa pridejo do jezera dreka polnem ljudi. Nihče zvezan. Pa Lucifer razloži: "Veste to so pa Slovenci. Čim eden hoče izplezat ven iz tega dreka, ga drugi takoj nazaj potegnejo." Ravno zadnjič je bil prispevek na TV o družini ki ji je rdeči križ odpovedal dogovorjeno donacijo, ker je hčerka prejela Cojzovo štipendijo! Nauk zgodbe: Pridnost in pamet se ne izplačata. In kje je tu pravica? Da bi ja ta hčerka dosegla veliko, imela polno keša, zato da bi se taki ki vedo da nič ne vedo lahko požrli in se kopali naprej v dreku.
MIKI1962
19. 11. 2009 08.55
Več dnarja bi pokasiral , če bi šli preverjati zobozdravnike privatnike , ki pa jim je že pravilo , da poslujejo brez računov .
iceCream
19. 11. 2009 08.49
To je dobro, da je nekaj nadzora. Pa ne samo 1x letno in ne samo pri enih in istih. Prav bi bilo, da bi končno imeli finančno policijo, tako kot imajo to v Nemčiji. Tam ne moreš kar tako avta kupiti, če nimaš prihodkov ne vem kakšnih, ker te vprašajo po izvoru denarja. Seveda mora biti legalno zaslužen in prikazan. Prav tako ne dobiš socialne podpore, če voziš avto. Ker če imaš za avto imaš za življenje. Pri nas pa Cig..ni pridejo po socialo z mercedesi in golfi, novimi!
resslovenka
19. 11. 2009 08.04
Praznik dneva mrtvih je za tovrstne podjetnike prava meka neobdavčenega prihodka. Pa tudi med letom kolikor je le mogoče. Prav, da država rigorozno poseže tudi v to sfero. Osebno lahko rečem, da niti na tržnici, niti pri prodajalcih na pokopališču Žale za kupljeno blago ne dobim računa, če ga ne zahtevam. V primeru, da ga, bi bilo smiselno račun poslati na DURS. Da o delu na črno ravno pri teh obrtnikih ne govorimo. Malo kontrole čisto navaden dan na naslovih teh podjetnikov odkrije marsikaj. To ne pišem iz kakšne zle namere, vendar bi bila slika brezposelnosti precej drugačna. Registrirana je ena plat medalje, neuradna druga. Pa toliko možnih oblik zaposlovanja imamo sedaj. Ampak čez komot ga ni.
vemdanicnevem
19. 11. 2009 07.06
V marsičem se z državno ne strinjam. Amak pri tem, da te male obrtnike nadzira, ji pa dam čisto prav. Navadnemu delavcu se pri napovedi za odmero dohodnine upošteva ves dohodek, ki ga je v preteklem letu zaslužil (pa ta ni tako velik!!!) - ničesar ne more prikriti. Privatnik bo konec leta državi (če bo le mogoče) prijavil izgubo, pa ne zato, ker ni dobro posloval - zato, ker je posloval brez računov. Mogoče boste zdajle po meni spet vsi pljuvali (in vas bo tudi nick zmedel, tako kot velikokrat do sedaj), ampak ne prenesem tistih privatnikov, ki se vozijo z nevem kako dragimi avtomobili, stanujejo v ne vem kako dragih hišah in hodijo na luksuzne dopuste. Poleg vsega pa njihovi šolajoči se otroci dobivajo štipendije!!!!!!! (verjemite, v našem kraju je enih par privatnikov, ki ustrezajo zgoraj napisanemu). Da bi človek bruhal! Imam pa primer v sorodstvu, ko je mati na čakanju in ima nižji dohodek kot lani, hčerki, ki študirata, pa nista upravičeni do štipendije, ker za 10 EUR presegajo cenzus. Isto velja tud za kmete. Tisti, ki že tako imajo, bi radi imeli še več. Ostali pa naj c----jo. Žalostno. In kje je tu pravica?
spizdygonzales
19. 11. 2009 05.55
ok,saj je res težko, ampak zobarjev glih ne bi zagovarjala....mastno služijo, verjemite, delam pri enem, pa komi pridm čez mesec z 2 otrokoma!!
Francek62
19. 11. 2009 05.15
Če bi bila višina davka normalna, teh težav ne bi bilo. Tako pa so vsi prisiljeni goljufat državo, da sploh lahko preživijo. Bo potrebna revolucija...