Gospodarstvo

Dalibor iz Bosne zapušča obubožano Slovenijo: V Nemčiji vsaj plačajo. Prihaja 'trojka'?

Ljubljana, 23. 02. 2013 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Politična kriza Slovenijo postavlja v neugoden položaj, ocenjujejo tuji mediji. Reformni proces je zastal že drugič v dveh letih, Slovenija pa je spet vse bližje dnevu, ko bo morala zaprositi za mednarodno finančno pomoč.

Gradbeni sektor je med krizo strmoglavil.
Gradbeni sektor je med krizo strmoglavil. FOTO: Thinkstock
Dalibor Marinković je v Slovenijo iz Bosne prišel leta 2007, ko je bila naša država "na višku", zgledna članica Evropske unije in evroobmočja.

"Odlično je bilo, zaslužil sem 1000 evrov in v Slovenijo pripeljal še ženo," pravi 37-letni gradbeni delavec.

Pet let pozneje je lani stal pred nemško ambasado v Ljubljani, da bi dobil delovno vizo in s tem enosmerno vozovnico, tokrat iz Slovenije.

Primer, ki več kot dobro opiše vzpon in padec Slovenije, menijo Reutersovi novinarji, ki so se pogovarjali z Daliborjem.

Po zaslugi padanja izvoza in slabih bančnih posojil slovenska ekonomija doživlja že drugo recesijo po letu 2008, najslabše pa gre prav gradbenemu sektorju, ki se je v času krize skrčil za kar 60 odstotkov.

Čeprav so slovenski ekonomisti in politični analitiki dolgo trdili, da je kriza obvladljiva, je reševanju zadnji udarec zadala politična kriza. V zraku visijo predčasne volitve, politična nestabilnost pa je že drugič v dveh letih zavrla nujno potreben reformni proces, ki je Slovenijo varoval pred prošnjo za finančno pomoč evropskih partnerjev.

Vlada premierja Janeza Janše kleca pod težo obtožb o koruptivnosti premierja, opozicijska Pozitivna Slovenija pa pod vodstvom Alenke Bratušek išče način, kako sestaviti novo vlado. A negotovost ne koristi. "Sloveniji vse bolj grozi, da bo morala zaprositi za mednarodno finančno pomoč, a ne zaradi makroekonomskih kazalcev, ki sicer niso dobri, niso pa niti katastrofalni, ampak zaradi politike," pravi Marko Rozman, vodja investicij pri Deželni banki.

Vlagatelji vse bolj dvomijo o izvedbi reforme trga dela, odprodaji državnega premoženja in ustanovitvi slabe banke, kamor bi vlada "pospravila" nasedla posojila in nato prodala "ozdravljene" banke.

A brez teh ukrepov Sloveniji sredi leta ne bo uspelo poplačati okoli 2 milijardi evrov posojil. "Če bančni sektor ne bo stabilen, nam nihče ne bo posodil denarja," je jasen nekdanji finančni minister Janez Šušteršič, katerega stranka je prva zamajala Janševo vlado.

Projektu slabe banke kaže slabo, saj mu opozicija, ki bi utegnila zdaj postati koalicija, nasprotuje.

Zgodba o uspehu se je neslavno končala.
Zgodba o uspehu se je neslavno končala. FOTO: Thinkstock

Na finančnem ministrstvu, ki ga trenutno vodi kar Janez Janša, še vedno pravijo, da bo Sloveniji uspelo poplačati dolgove, nekatere druge ustanove pa že preračunavajo, koliko denarja naj bi potrebovala Slovenija, če bo mednarodna finančna pomoč vseeno potrebna.

Šlo naj bi za okoli 5 milijard evrov, kar je drobiž v primerjavi z 240 milijardami, kolikor jih je iz žepa Evropske unije, IMF in ECB pogoltnila Grčija. Večina tega denarja bi bila namenjena bankam v državni lasti, katerih slaba posojila ocenjujejo na približno 7 milijard evrov, ki so večinoma poniknila v podjetjih, ki so po najemu slabo zavarovanih kreditov sredi krize propadla.

A če bi bila pomoč za tujino skoraj nevredna omembe, bi jo v tem primeru toliko slabše odnesla Slovenija. S pomočjo pridejo strogi pogoji, ki bi med drugim pomenili nadaljnja krčenja v javnem sektorju.

Ob brezposelnosti, ki dosega neslavne rekorde, pa se razmere slabšajo tudi za tiste, ki so v Sloveniji nekoč iskali boljše življenje. "Zadnja tri leta gre strmo navzdol. Ker nisem mogel plačevati najemnine, sem moral ženo poslati domov. Dela ni, če pa se ga že najde, pa pogosto ne plačajo. Moja naslednja postaja je zato Nemčija, kjer vsaj plačajo v dogovorjenem roku," pravi Dalibor.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (386)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sploh pa ne vidim razloga, da pride vladati trojka v suvereno državo. Aja, fašistični kapitalisti v EU se bojijo, da bi ljudstvo prevzelo oblast. Aha, aha. Sedaj pa vem kam pes taco moli...
luciluk
26. 02. 2013 23.15
+3
Pa sej trojka ne pride v državo kot okupator!!! Ti ne razumeš da je vsaka država povabila predstavnike EU v svojo državo, zato da prinesejo ojre. Sej trojke ni treba vabit v SLO, pač bo država nelikvidna, kar pomeni JU ne bo dobila plač! Kratko in jedernato. Me zanima če bo potem JU tudi tulila da so fašisti ko bodo prineslo ojre.
Kradljivim politikom, menedžerjem in tajkunom pobrati vso premoženje!
ferencz 1
26. 02. 2013 18.07
+5
Zato vam bo potrebno učitlji še maloznižati plače.
ferencz 1
26. 02. 2013 18.07
+3
Intervju Sočan: Banke so si nabrale za milijard slabih terjatev in ne opravljajo svoje naloge Je slaba banka sedaj rešitev? A po drugi strani je slišati za ocene, da so velie vsote slovenskega kapitala - poslovno pridobljenega ali pa nagrabljenega in ukradenega zunaj - večinoma v davčnih oazah. Govori se o vstoi dveh proračunov. To je 18 milijard evrov
Kaj_je_res
26. 02. 2013 10.13
+8
Kako naj nam gre na bolje, če imamo v vrhovih slovenske plitike otroški vrtec, ki mu je najbolj od vsega važno, da so pri koritu, ne pa, da bi delali v dobro vseh nas? Dokler se prerivajo eni in isti obrazi, nam ni rešitve!
musl
26. 02. 2013 08.32
+8
Samo če pride \"trojka\" se nam ne piše dobro. Sploh javnemu sektorju, tedaj pa ne bo več, ne damo plač ampak bodo določili za koliko % plače dol in koliko jih bo potrebno odpustiti pa pika.
finec
26. 02. 2013 07.26
+8
Ne trojka, tu so potrebne Rdeče brigade.
sime sime
25. 02. 2013 20.49
+12
jaz tudi pičim nazaj konc marca v Nemčijo...jaz bi si tud želel da delam v slo in tukaj nekaj ustvarim samo v takem sistemu lopovskem ma ni šans, da podpiram lopove da mi polovico plače in davkov porabijo netransparentno da se iz dneva v dan slabše živi kot prvo pa kjer ni pravne zaščite delavca... slovenija je lepa dežela samo ker je mentaliteta na nuli upajmo da bo čez 5-10let kaj boljš do takrt pa arbeit Nemčija!
Jožajoža
25. 02. 2013 19.14
+1
kdo sedaj varuje naše premoženje, ko je na oblasti človek, ki več ne ve, kaj dela. a se zavedate, kakšno škodo zaradi nevedosti nam je že naredl, sedaj, ko je pa sam, pa je veliko vprašanje, kaj bo s premoženjem, ker je človek opravilno že nesposoben.
ferencz 1
25. 02. 2013 18.07
-11
Zakaj je pripel sploh k nam? a je plačeval davke od potnih stroškov, ki jih je prejemal? Se ve, zrihtu je to vse naš JJ! Pa tud 30000 albančkov, sorojakov!
tbmb
25. 02. 2013 17.06
+2
Jokat po toči je prepozno zbudit bi se morali pred 10 leti samo takrat je še vse šlo "dobro" ... Danes pa so tukaj rezultati teh 10let napačne politike ,ni finančne policije ki bi nadomestila bivši SDK itd Sami smo krivi ker gledamo samo za en dan naprej in ne dalje oni pa to izkoriščajo ker vedo da slovenski narod dolgo potrpi... Škoda da je tako ,če bi imeli vsaj polovico bolj poštene politike in dorečene zakone ki bi se tudi izvajali za vse pravično bi bilo bolje...! Bolje bi se morali udeležit volitev in izvolit množično druge stranke ne pa vedno enake zato pa se vrti v začaranem krogu-lp vsem na boljšo prihodnost!
Wehrmachtmann
25. 02. 2013 17.03
+14
Ja, prišli so delat v Slovenijo kakor nelojalna konkurenca Slovencem. Zmanjšali so ceno dela na tako nizko raven, da je res da marsikateri Slovenec tega dela ni hotel večdelati za takšno nizko plačilo. še kakšnih 15 let nazaj je bilo polno Slovencev v gradbeništvu. vprašajmo se zakaj jih ni več. Ker Slovenec s takšno plačo ni mogel preživeti, oni z juga je pač lahko. s tem, da je oni z juga živel v sobici s še 10 sostanovalcev. prijavljen je bil za minimalno plačo, od nje tudi plačeval davek, ostalo pa denar na roke. Ko pa je nastala kriza pa slišiš samo "SLOVENIJA MORA DA NAM DA....". Večinoma pa so jih zahebali njihovi - južni delodajalci. Dobili so denar na roke, plačilne liste od nikjer, pa se niso vprašali, kaj je narobe. Samo da je bila "lova". Že na začetku bi se morala vmešati država in prekiniti tako radodarno podeljevanje delovnih dovoljenj pri tolikšnem številu nezaposlenih v državi. preprečiti bi morala nelojalno plačno konkurenco južnjakov.
alian
26. 02. 2013 14.01
+2
očitno ne živimo v isti državi. Zakaj so pa pol v drugih panogah tako nizke plače.Da vas čujem pametnjakoviči.
Kozorog65
25. 02. 2013 15.32
+11
Slovenija je gnila do srži in če pride tako imenovana trojka, za delavce ne bo nič boljše - prej slabše. dejstvo je pa to, da tisti, ki so spravili Slovenijo na kant, ne bodo občutili lakote. Ko se je Slovenija spajdašila s kapitalizmom, se je začelo gorje za navadnega državljana, ki je imel namen zaslužiti s poštenim delom. Torej, situacija je takšna, da se poštenje ne izplača. Prosperirajo samo lopovi "na veliko", mali človek je pa eksploatiran in izkoriščen za dobrobit kapitalista.
robinud@volja.net
25. 02. 2013 12.48
+9
Tip ima jajca. In pamet.
mobius
25. 02. 2013 15.36
-12
Če bi imel pamet bi uspel tam od koder je prišel.
robinud@volja.net
25. 02. 2013 18.10
+12
Ja, ti si tudi postal milionar v Sloveniji, kajne? S poštenim delom, itak.
mobius
25. 02. 2013 18.13
-7
Nisi razumel, sicer pa verjemi mi tudi lopov ne biti lahko, saj moraš na nek način tudi za to imeti določene sposobnosti.
walter2
25. 02. 2013 09.36
+6
Nihče ne obsoja delavcev iz Juga,da so izkoristili sistem in socialno usmerjenost Slovenije v času"debelih krav".Zelo lepo ste opisali način na kateri so delavci iz Juge in njihove družine prihajali v Slovenijo.Najprej je prišel Dalibor se zaposlil v gradbeni firmi"verjetno na črno"saj je gradbeni sektor bil in je prežet z sivo ekonomijo.Lepo delal služil 1000 eur,odvisno če je bil prijavljen a je sploh plačeval davke,nato je pripeljal še ženo,ki je verjetno tudi delala na črno preko kakšnega čistilnega servisa.Tako sta oba 2-4 leta služila mesečno po 1500 neobdavčenih,kar je bilo za razmere v Bosni polletna plača.Sčasoma si ti delavci delno uredijo status(prikazujejo minimalno plačo)pripeljejo še kopico otrok,ki jih prijavijo(pogoj za otroški dodatek)a,ko zmanjka dela,ko nastopi kriza imajo vse pravice iz sociale kot državljani Slovenije,čeravno v večini primerov odpeljejo družine nazaj v Bosno(država Slo ne kontrolira)a mesečno iz naslova brezposelnosti in otroškega dodatka vlečejo cca 600-700 eur a enkrat mesečno se pojavijo na borzi ali kakšni drugi ustanovi,če se od njih zahteva.Delam v Nemčiji a tam,če si prijavljen,kot brezposelna oseba z nadomestilom za brezposelnost te kontrolirajo,če si na prijavljenem naslovu vsak teden tudi včasih 2x na dan.Nikakor ne moreš vleč nadomestila(cca 1100 eur)za brezposelnost,če nisi stalno na ozemlju Nemćije,a tega pri nas ni.
covjek_
25. 02. 2013 14.49
+11
konco nekdo pameten sem bosanec pa vem kako dol zivijo ljudje....od slovenskega financiranja zivijo bolje ko mi ki delamo...pa tak sistem nepravicen
mobius
25. 02. 2013 15.45
+4
walter2 Drži, samo tako ravnajo tudi mnogi naši državljani, kateri imajo veliko otrok, mnogi še v življenju sploh niso bili zaposleni, ali pa ta imam soseda star 30 let 1,5 leto delovne dobe, dobi socialno, hodi v javno kuhinjo, gre na karitas, rdeči križ pa še k mami in je preskrbljen.
mbhudournik
26. 02. 2013 14.48
+1
zato ker je slovenc podjetja se poslužujejo makedoncev in drugih našega niti povohajo ne konkreten primer HELLA SATURNUS in gospod direktor bo govoril na tvju kaj mora slovenija naredit... Slovenija mora ukinit delovna dovoljenja takoj,da ne bodo imeli več kaj izkoriščat
.eu.
25. 02. 2013 09.18
+16
Bor-chee VALDA ČIST RESNICAJa delat cel mesec samo da preživiš. FUJ Slovenski delodajalski izkoriščevalci. Da ne govorimo o tem ,da je min zakonska plača 580eur neto a folk dela nekje še zmeraj za 500eur kako je to možno. Fuj ste Slovenski delodajalci.
Bor-chee
24. 02. 2013 18.17
+43
Ko berem komentarje spodaj, me je sram, da sem Slovenec. KAJ NAM JE BOSANEC, * ALI PA KDO DRUG IZ JUGA KRIV, DA SMO V D.REKU PREKO GLAVE!? Dajte mi to prosim obrazložit!!! Slovenec noče delat za 700€, ker s tem živet ne moreš, pa se lahko nekateri na glavo postavijo. Če živiš pri starših, nimaš avta, potem se da živet. Ko pa prideš na svoje, po možnosti naplodiš otroka, potem pa hitro spoznate, da ne gre s tem preživet. Nimate ne stanovanja, ne avta. Pa Slovenec noče delat pri Slo delodajalcih, ker jih tako ali tako vsi nate.gujejo in jih ne plačujejo. Jugovina pa ne ve, da ti \"delodajalci\" ne plačujejo. Slej kot prej so tudi oni brutalno nateg.njeni in potem beremo o takšnih zgodbah, kot je ta. Tudi oni spregledajo slej kot prej. In tako, kot so napisali komentatorji pred mano - za Nemce, Avstrijce in še koga drugega, smo BALKAN!!! Pa ne si mislit, da te zgodbe, ki jih tuji delavci doživljajo pri nas, ne poznajo v teh državah, ki sem jih omenil. Delo NIMA nacionalističnega predznaka - če si delal in nekaj za nekoga drugega ustvarjal, POTEM BODI POŠTENO PLAČAN ZA TO!!!!
Bor-chee
24. 02. 2013 18.19
+33
Aja, pa če pogledamo, kdo je to državo pokradel, potem najdemo 90% SLOVENSKIH IMEN IN PRIIMKOV! Se je treba globoko globoko zamislit... Pa nisem z juga, samo gledam realno in neobremenjeno na vse...
mototurist
24. 02. 2013 19.25
-1
bor-chee posredno sigurno.pa naj bo bosanec,ali pa zaradi mene finec.recimo bosanci živijo v neki sobi,torej z minimalnimi stroški,medtem ko povprečen slovenec vzdržuje družino,stanovanje ali hišo,avto itd.torej bi lahko dejali nelojalna konkurenca.iz tega je jasno da bosanci na začasnem delu lahko z 400€ lažje preživijo,kot slovenec z 700€. pa še polovica denarja ki,ga zasluži bosanec ponikne v bosni,medtem ko slovenec vse zapravi doma. je pa tudi res da so krivci tudi delodajalci,ki to izkoriščajo.tako da definitivno je nekaj na tem.
Jermen
25. 02. 2013 08.47
+10
krivi so delodajalci inspektorji sodniki vlada bankirji.... in noben tujc!!! samo znate govorit pokradli so pokradli so nas, daj te ze enkrat odgovorne pripelat in jim sodit.npr. janseva vlada nc ni naredila glede tega se vedno se neve kdo je odg. za taksne propadle kredite in kdo je dobival kredite in zakaj so jih dobival?? ta vlada nas je samo se bol opeharila ze tako slabih placah nam je se bol skrcila placo,kot da smo mi krivi delavci domaci ali tuji za to situacijo...prvi so krivi vlada l.2004-08, 2. krivci so inspektorji kar so sigurno podkupljeni, 3 krivec je sef slo banke in 4 krivci so vsi ostali .... 2004-08 je bilo najboljse za slovenijo, ampak slovenija se je kljub gospodarski rasti se vedno zadolzevala, cene zivljenski potrebscin so se strmo drazile a dvigovanje plač pa minimalno, kar se ze z letala vidi da nekaj ne stima! OCENA VLADE L.2004-08 je- 0
mobius
25. 02. 2013 09.46
+4
Ali vi sploh veste koliko s.p in še kakšen d.o.o so ustanovili pri nas iz bivših Jugo republik, potem pa pripeljejo svoje sonarodnjake jih začasno zaposlijo potem pa se začne delo na črno, podkupujejo naše uradnike, ko se javljajo na razpise dajo najboljšo ponudbo, s tem mislim najcenejšo zraven pa še plavo kuverto, je živel takšen poslovnež pred nekaj meseci nasproti mene, podkupnine ki jih je dajal so bile od 5000 eur navzgor
mobius
25. 02. 2013 09.55
+2
Pa poglejte malo razpise za delovna mesta v gradbeništvu, obrtni stroki itd. pa boste videli, da so dejansko namenjeni tujcem, ni mi jasno kako sploh naši dovolijo, da to napišejo, vedno to piše na koncu razpisa.
mobius
25. 02. 2013 10.01
+2
Dejstvo je da rušijo pri nas trg delovne sile, saj delajo za nižjo ceno, nič ne rečem,če bi delali za primerno plačilo in potem naj zmaga boljši, ampak vseeno je potrebno najprej poskrbeti za naše ljudi, potem pridejo na vrsto še drugi. Pa še pohlepni so nekateri, poznam primer ko je zaslužil 1500 eur kot redno zaposlen pa mu ni bilo dovolj in je še za vikend prišel iz lj sem kjer sem jaz in delal na črno, ne vem pa če je v lj delal na črno, če ne on pa je verjetno kateri od tistih ki so delali z njim v lj, saj jih je bilo več.
mobius
25. 02. 2013 10.09
-1
Sicer pa bo tega vse manj, ker gre vse rakom žvižgat, sedaj bodo ostali samo tisti, ki imajo najboljše povezave in še nekaj takšnih, ki delajo na črno in pa seveda sociala, je Walter2 zgoraj vredu napisal, kje še odteka denar iz te države.
@mobius: ZA TOLE KAR OMENJAŠ TI, PA JE ODGOVORNA NAŠA 22-LETNA POLITIČNA VRSTA ! ZAKAJ IMAMO POLITIKE? DA DELAJO ŠČITIJO INTERES NARODA IN NE INTERES NJIHOVE DENARNICE.
flum
24. 02. 2013 17.02
+37
Res me je sram, da je veliko slovencev prepričanih, da so nam tuji delavci-bosamžnci zafural državo. Sam sem prepričan da so nam jo zafural nesposobni ljudje v javni upravi in pokvarjeni politiki ! Kar nekaj sorodnikov imam, ki živijo po svetu in nikjer jih ne tretirajo kot tujce, pač pa jih cenijo po njihovem delu.
marre
24. 02. 2013 18.13
+12
Noben ne misli, da so tuji delavci zafural karkoli... Pač v času debelih krav je bilo dela dosti, sedaj ga ni... Edino kar je tukaj narobe, da še vedno izdajajo delovne vize, čeprov majo tukaj 125000 brezposelnih.. To bi morali nehati takoj po začetku krize...
Cuti 89
25. 02. 2013 11.43
+3
zato ker ne dobijo kadra, ki bo opravljal dela na gradbenistvu teh 125000 bi pac radi zdel v pisarni.
bayern:barcelona 7:0
24. 02. 2013 16.44
+15
no, vsaj blejski otok smo rešli tako, da smo ga dali cerkvi, sicer bi ga jankovič pozidal, al pa zidar zastavil pri bankah.... mislim da niti Bog več ne more pomagat sloveniji....
flum
24. 02. 2013 17.04
+5
oprost, blejski otok pa ni več slovensk, ampak od države Vatikan.
bayern:barcelona 7:0
24. 02. 2013 16.40
-12
ja, 2007 je bil janša na oblasti, pol pa so prišli komunisti in poglejte sedaj kam so pripeljali to državo.... sramota..... 2007 smo cveteli, komunisti so v pičlih 3 letih uničili vse za kar se je janša trudil leta in leta....
novaroza
24. 02. 2013 22.44
+8
pa kaj toliko pluvate po komunistih. Ko so bili v času socializma na oblasti, smo vsi imeli službe, redne plače, stanovanje od podjetja po normalni najemnini, regres, poceni počitnice ..., ni bilo tajkunov in tisti, ki so že takrat imeli dolge prste, niso mogli krasti. Če si bil na položaju sicer nisi mogel ob nedeljah k maši, kar ni bila posebna škoda in tisti tudi niso smeli povedat vsega, kar so si mislili. Ni bilo ekstremno bogatih, pa tudi ne toliko revežev, kot jih je zdaj. In kaj je bilo v tem slabega.
novaroza
24. 02. 2013 22.46
+5
Kapitalistični komunisti in osebni, ki so nekoč bili komunisti, danes so pa črni, to je pa čisto druga pesem. Ti pa kradejo kot srake. Še vedno, nam pred nosom. Janša je bil tudi komunist, če še ne veš, pa so ga vrgli ven.