Gospodarstvo

GZS o davčnih spremembah: Država prelaga breme iz svojega žepa v naš žep

Ljubljana, 08. 09. 2016 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sprememba dohodninske lestvice, izvzem 13. plače iz dohodnine in povečan dohodkovni prag za osebno olajšavo. To je paket davčnega prestrukturiranja, ki ga je predstavila državna sekretarka na ministrstvu za finance. Na GZS so v odzivu dejali, da država prelaga breme iz svojega žepa v naš žep.

Denar
Denar FOTO: AP

Predlog sprememb pri davkih, ki ga je danes potrdila vlada, znižuje obremenitev zaposlenih s prihodki nad 1,6-kratnikom povprečne plače oz. nad 31.140 evrov letno. Če ne uveljavljajo olajšav, bodo plačevali vsaj 100 evrov manj dohodnine. "Vsak bi si želel več, a ključna je skrb za stabilnost javnofinančnega okolja," pravi Mateja Vraničar Erman s finančnega ministrstva.

Na opozorilo, da s predlogom pravzaprav ni nihče zadovoljen, pa je odvrnila, da je vendarle boljši kot obstoječe stanje. "To je nedvomno prvi korak in ne cilj," je dodala.

Predlog novele zakona o dohodnini prinaša spremembe dohodninske lestvice, tako da se bodo razbremenile plače, ki so nadpovprečno obremenjene, vendar se hkrati ohranja najvišji razred s 50-odstotno obdavčitvijo.

Do višine 70 odstotkov povprečne plače bodo iz dohodnine izvzeta izplačila božičnice oz. 13. plače, se pa bodo od teh izplačil še naprej v celoti obračunali prispevki za socialno varnost.

V paketu zakonskih sprememb sta noveli zakona o dohodnini in novela zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, spremlja pa ju še novela zakona o davčnem postopku. DZ bo vse tri obravnaval to jesen, veljati pa naj bi začele 1. januarja 2017.

Vsakemu rezidentu se bo poleg tega namesto za 2800 evrov priznalo zmanjšanje letne davčne osnove za 3302,70 evra. Zvišujeta se tudi obe dodatni olajšavi, ki ju lahko uveljavljajo tisti z najnižjimi plačami.

"Pri zavezancih, ki uveljavljajo zgolj osebno olajšavo, lahko pride do znižanja davčne obveznosti od 100 evrov navzgor," je navedla Vraničarjeva. Na vprašanje, ali ta znesek zadošča za to, da bomo kadre, ki največ prispevajo k dodani vrednosti, zadržali v Sloveniji, pa je odgovorila, da gre za enega od elementov, ki je pomemben za dosego tega cilja, vendar pa se samo na davke ne ozira nihče. "To si v tem trenutku lahko privoščimo," je dodala.

Spremembe pri dohodnini bodo proračunske prihodke znižale za 106 milijonov evrov letno. Za toliko se bodo torej povečali razpoložljivi prihodki vseh zaposlenih, od tega bo približno deset milijonov evrov odpadlo na višje neto prejemke v širšem javnem sektorju, preostalih 96 milijonov evrov pa zaposlenih v zasebnem sektorju.

Delno se bo izpad prihodkov zaradi sprememb pri dohodnini nadomestil z zvišanjem stopnje davka od dohodkov pravnih oseb s 17 na 19 odstotkov, in sicer v višini 60 milijonov evrov. "Preostalih 46 milijonov evrov nameravamo nadomestiti z učinkovitejšim pobiranjem javnih dajatev," je povedala bodoča finančna ministrica.

Proračun
Proračun FOTO: Thinkstock

Še nekatere druge novosti

Predlog novele zakona o dohodnini tako predlaga uskladitev obdavčevanja dohodkov iz osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti s spremembami na področju pavšalnega določanja dohodka, ki jih prinaša nova ureditev sistema ugotavljanja katastrskega dohodka. Uvajajo se tudi določene administrativne poenostavitve za kmete.

Predvidene so tudi spremembe na področjih statusa dvojnega rezidentstva, obdavčitve denarnih odškodnin za nepremoženjsko škodo, prejetih na podlagi sodb Evropskega sodišča za človekove pravice in zavezancev, ki prejemajo dohodek iz delovnega razmerja iz tujine, črta pa se tudi olajšava za donacije za izplačila političnim strankam.

Tudi v predlagani noveli zakona o davku od dohodkov pravnih oseb se olajšava za donacije političnim strankam ukinja, črtajo pa se tudi ugodnosti glede družb tveganega kapitala in drugače ureja davčno obravnavo amortizacije dobrega imena.

Ob tem Vraničarjeva že napoveduje nove spremembe, in sicer se ji zdijo potrebne predvsem na področju obdavčitve dohodkov iz tujine ter obdavčitve samostojnih poklicev, ki izvajajo dejavnost v manjšem obsegu. "Obstoječi sistem pavšalne obdavčitve ni učinkovit," je dejala.

Med pomembnejšimi novostmi iz predloga novele zakona o davčnem postopku, ki prinaša novosti in poenostavitve za davčne zavezance ter dodatne možnosti za lažje plačilo davčnega dolga, pa je izpostavila predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost, možnost zamika roka plačila davkov in prispevkov za pet dni po izplačilu plač, dodatne možnosti za lažje plačilo davčnega dolga ter spremembo višine obrestnih mer za zamudnike pri plačilu davčne obveznosti.

PREBERITE ŠE: Premier Miro Cerar je ob polovici mandata vlade med uspehi dosedanjega delovanja izpostavil zlasti večjo zaposlenost in gospodarsko rast

GZS: Država prelaga breme iz svojega žepa v naš žep

Predlog sprememb zakona o dohodnini in o davku od dohodkov pravnih oseb je nepošten in nerazvojen, pa so v odzivu dejali na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Država ne prelaga bremen iz enega žepa v drug žep, temveč prelaga breme iz svojega žepa v naš žep, so kritični.

Gospodarska združenja poudarjajo, da spremembe niso ambiciozne in ne bodo povečale konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, da dejansko obremenjujejo in ne razbremenjujejo podjetij in da koristijo v veliki meri javnemu sektorju, ki svoje porabe po njihovih opozorilih ne znižuje. Malo gospodarstvo pa opozarja, da njihovim zaposlenim ukrepi ne prinašajo praktično nobenih pozitivnih učinkov. Bolj naklonjeni so spremembam v sindikatih, a tudi iz njihovih vrst se slišijo kritike, da spremembe pri dohodnini razbremenjujejo predvsem tiste z visokimi dohodki.

Na GZS so vseskozi opozarjali, naj vlada za nadomestitev izpada prihodkov zaradi sprememb pri dohodnini ne zvišuje davka od dohodkov pravnih oseb, pač pa naj zniža javno porabo. A kot so ugotovili danes, država prelaga breme iz svojega v njihov žep, sama pa ni storila nič, da bi omejila lastno (javno) porabo, ki je za 600 milijonov evrov višja, kot bi bila, če bi sledila cilju povprečne javne porabe v EU glede na BDP članice.

Še več - gospodarstvo in zaposleni v gospodarstvu, ki z izvozom najbolj poganjajo gospodarsko rast Slovenije, bodo imeli od takšnega davčnega prestrukturiranja najmanj: gospodarstvo bo vse plačalo, koristi pa bo deležna država in večji delež zaposlenih v javnem sektorju, ne pa večina zaposlenih v podjetjih, ugotavljajo na GSZ.

Neto plače se namreč zaradi dogovorov s sindikati v javnem sektorju hitro zvišujejo, na drugi strani pa vlada z resno davčno reformo očitno ni pripravljena omogočiti višjih neto plač zaposlenim v gospodarstvu in hkrati omogočiti podjetjem, da trenutno konjunkturo na trgih izkoristijo za večja vlaganja v razvoj.

Zahteve gospodarstva za vlado po mnenju Cerarja prevelike

Premier Miro Cerar je v sredinem pogovoru za Radio Slovenija poudaril, da so zahteve gospodarstva vedno večje, kot jih je katerakoli vlada sposobno izvesti v danih razmerah. Zagotovilo je, da vlada ve za vse njihove večje želje, a mora gledati tudi na druge družbene sfere in ohraniti ravnovesje. "Ne moremo v radikalne korake, ker ni konsenza - ne političnega ne med deležniki. Nisem za revolucijo, postopoma delamo. Prav je, da naredimo korak, da pokažemo, da zmoremo, drugo leto pa dalje," je dodal premier.

Tudi kandidatka za finančno ministrico in ena najbolj odgovornih za danes sprejete spremembe Mateja Vraničar Erman je na sredinem zaslišanju v DZ dejala, da razume različne deležnike, ki bi želeli več, a so danes sprejete spremembe "to, kar si v tem trenutku lahko privoščimo". Sama ima sicer v načrtu še več izboljšav davčnega sistema, denimo pri obdavčitvi dohodkov iz tujine in pavšalni obdavčitvi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (441)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
18. 09. 2016 17.20
+2
JAVNO VPRAŠUJEM g. CERAR je to vse, kar znaš.
Tomvojo
17. 09. 2016 15.03
To ni nič v primerjavi z davkom na nepremičnine ki ga skrivaj pripravljajo.
Frane Šajn
12. 09. 2016 13.47
+3
In popolnoma prav ima. Pojasite kam je izpuhtelo 70 miljard od osamoosmoditve do danes vi "o prećisti člani GZS"!.
Bojan-F
12. 09. 2016 13.29
-7
Sicer pa se nekaj malega za zagovornike Kaosa ... EC smatra Slovenijo, Avstrijo, Belgijo, Francijo, Luksemburg in Zdruzene kraljestvo kot mocne inovatorje v javni upravi. Liderji so Danska, Finska, Nemcija, Nizozemska in Svedska ... vse ostalo caplja dalec za navedenimi drzavami ...
Bojan-F
12. 09. 2016 14.03
-4
... spodaj nam je en na tovaris povedal, da so nasi delavci skoraj tako pridni kot ameriski ... pridnost ni produktivnost ... slovenski produkt narejen v 8 urah se proda za 120 USD, ameriski narejen v 6,2 uri pa za 280 USD ... kaj pa zdaj?
ROMELS
12. 09. 2016 16.56
+9
Javnem sektorju je treba zmanjšati urno postavko ali pa jih izpostaviti trgu. Ta je največji parazit in zajedalec cene produkta v sloveniji. Sicer pa tam ni bila merjena pridnost, kot razume neki tovariš, ampak produktivnost.
laskopivo
10. 09. 2016 12.48
+11
js to tak gledam ... 20 000 ljudi bi moralo dobit knjige v javnem sektorju ... ne zavedajo se da veliko premalo naredijo za njihovo placo govorim za dolocena delovna mesta. mal socialo zvisat ampak samo za tiste ki majo resne probleme (minimalna placa itd.).. lenuhe ki odzirajo denar drzavi pa niti centa la naj od lakote umrejo.... poznam dost takih primerov jamrajo delajo pa nic pa sm jim razlozu da so lenuhi pa so mi zamerli niso pa mel jajc da bi priznal... uglavnem treba bo zacet delat me slonet na drzavni proracun... drzava je kot cerkev .... nic neda sam uzame !!!
Bojan-F
09. 09. 2016 19.58
-9
Odlicna tema za zagovornike Kaosa ... pa prenesimo ze enkrat avstrijsko fiskalno politiko v slovenski pravni sistem in bo mir ...
Bojan-F
09. 09. 2016 20.04
-12
... seveda se to ne bo zgodilo ... ce Slovenija pobere za 37% BDP dajatev, jih Avstrija za 44% ... davek na dobicek je v Avstriji 25% v Sloveniji pa 17% (realno 12%) ... za povprecnega zaposlenega imamo place najmanj obremenjene med vsemi nasimi svetilniki ... JS (cca 165.000 zaposlenih) je po obsegu pod EU povprecjem ... produktivnost v predelovalni industriji je v Sloveniji ...
Bojan-F
09. 09. 2016 20.08
-13
... in nenazadnje ... kaksen JS si zelite? Taksen, kot je na Danskem, Svedskem ali Norveski ... ali taksen, kot je v vitkih Romuniji in Bolgariji?
Bojan-F
09. 09. 2016 20.11
-13
... zaposleni v realnem sektorju ne pozabite ... ne know-how podjetja, ne izobrazba delodajalca ... vasa nizka placa je edina primerjalna prednost vasega delodajalca.
Bojan-F
09. 09. 2016 20.20
-12
... izpadlo ... produktivnost v predelovalni industriji je v Sloveniji za 2,4-krat nizja kot v Avstriji.
ROMELS
10. 09. 2016 08.26
+13
Izmerjen učinek v javnem sektorju v slo in usa. V sloveniji so porabili za izdelavo merljivega produkta osem(8) ur ,v usa za isti produkt eno(1) uro. Nadalje merjeno v podjetju - proizvodnji (zasabnem) v slo so za izdelavo produkta porabili 8 ur, v usa za isti produkt 6,2 uri.
ROMELS
10. 09. 2016 08.28
+14
ROMELS
10. 09. 2016 08.47
+14
User1063544
10. 09. 2016 14.47
+14
Bojan-F: Veš kaj bi jaz tebi rekel??? J... se ti in tvoja statistika, še posebaj pa ko nas primerjaš z državo ki ima 4x več prebivalcev.. Čudno da si nisi nemčije izbral. Malo poglej delež javnega sektorja glede na realni sektor, pa boš videl da je v primerjavi Slovenija in Avstrije razmerje JS proti RS 3:1 na prebivalca. Zato nehajte nabijati mehaniko pobiranja davkov in podobnih parametrov. Dejstvo je da je pri nas tretjina zaposlenih v JS za na cesto oz prekvalifikacijo v neko industrijo. Povprečni državljan RS (JS ne more biti vključen KER NE USTVARJA DODANE VREDNOSTI GOSPODARSTVU) vplača 48% svojega prisluženega denarja, energije in truda v to gn-il-o državo da lahko funkcionira.. Pa da ne rečem 216 občin kjer so zapolseni župan, tajnica, tajnik in najmanj 3 službe za mešanje tople vode. Zato prosim lepo ne nabijajte nekih formul, ker sama logika pravi da država ne more več trošiti kot pridela. In glavni požiralnik našega truda je JAVNI SEKTOR.
Bojan-F
10. 09. 2016 18.34
-12
Z drugimi besedami se mi hoce dopovedati ... produktivnost nasega gospodarstva je premajhna, da bi si lahko privoscili lastno drzavo. Zakonitost je nesporna ... manjsa je drzava (relativno) vecji je JS ... imeti pac mora vse, kar imajo veliki. Ne pozabiti ... vsi tisti, ki bi jih vrgli iz JS, bi se drugi dan pojavili na trgu delovne sile ... vas delodajalec jih seveda ne bo zaposlil, smo rekel bo ... "nizam vam place, ker na ulici lahko poberem deset taksnih kot ste vi." ... nevidna roka trga ... pa to.
mastablasta
12. 09. 2016 11.10
+7
nekateri bi jih zaposlili ampak gospoda verjetno ne bi delali za takšne plače kot so marsikje v gospodarstvu.
IlluminatiAllSeeingEye01
09. 09. 2016 14.24
+7
Dejstvo je, da so levaki ovira pri napredku in demokraciji...dokazano po svetu!
piljan
09. 09. 2016 14.33
-5
Prefarbani komunisti skriti v sdeesku ne morejo biti desnica,tako,da malo razmisli koga podpiraš.Seveda,če ti potegne'
ONniON
09. 09. 2016 13.47
+5
pod pragom revščine pa že 14,5 % prebivalstva krasno nam gre
EMINENT
09. 09. 2016 13.52
+6
Očitno še predobro! Nujno potrebujemo še kako levo vlado z ustavno večino po možnosti, da nas v red spravi!
IlluminatiAllSeeingEye01
09. 09. 2016 13.40
+5
STOP KOMUNIZMU IN LEVAŠKI MAFIJI..!!
piljan
09. 09. 2016 14.07
-3
To si pa lepo povedal,zadnji čas je,da zaustavimo komuniste iz sdees.
urmek
09. 09. 2016 11.57
+7
Samo za najvišje plače v javnem sektorju so poskrbeli , še večje bodo imeli!!!!!!!
totalka
09. 09. 2016 11.23
+7
namesto da vlada skrči javni sektor in razne nebodigatreba agencije za mešanje dreka in zraka ona udarja po gospodarstvu ki vse bolj tone....
EMINENT
09. 09. 2016 09.21
+9
Zato, da nam levaki vladajo, moramo danes, tako kot v ranjki jugi živet na tuj račun! Vsi gladko pozabljajo, da se Slovenija za vzdrževanje današnjega standarda predvsem v JS, še vedno dodatno zadolžuje za cca 1 miljardo € na leto.
dostojevski II
09. 09. 2016 09.51
-3
prašek
09. 09. 2016 09.56
-5
Verbena
09. 09. 2016 10.05
+9
..zmaga vedno nekdo, ki se zna dobro lagat in povedat tisto, kar želi slišati večina ljudi....tako je bilo na začetku, tako pred 2 leti in tako bo v prihodnje !!!!....ni to neka težka znanost !
martinov
09. 09. 2016 10.36
-5
Ne podpiram vlade Cerarja, ampak to kar počne SDS, pa je poden od podna. Da bi se vsi v Državnem zboru ukvarjali z napredkom Slovenije ne, to ne gre. Sami s seboj se gredo nekih bojev na račun davkoplačevalcev! Predvolilna kampanja se je očitno že začela.
EMINENT
09. 09. 2016 15.22
+0
Kako naj se skupno ukvarjajo z napredkom, če pa si, tokrat celo z ustavno večino izvolimo nomenklaturo, ki ji gre predvsem za prihvatizacijo in čuvanje tekovin revolucije!
Myroommyrules
09. 09. 2016 08.14
+13
g. Cerar kako vam pa gre z odkrivanjem bančne kriminalitete? Kdo vodi DUTB in SDH, kdo so ti ljudje, njihove reference so kakšne? Samo išete kje boste še vlekli, ta vlada je najslabša v vsej zgodovini Slovenije?
Verbena
09. 09. 2016 09.53
+2
...kako mu nasploh gre z obljubami, ki so jih napisali v koalicijski pogodbi???...tole odkrivanje so na začetku celo nenamerno izpustili...seveda, če kdo temu verjame....
Myroommyrules
09. 09. 2016 08.11
+2
Postavljena si zato, da zmanjšaš javno porabo in dosežete transparentnost na vseh nivojih uprave. Trga niste sposobna? To so predlogi, če tega niste sposobna državljani RS ne potrebujemo takega vodstva na ministrstvu za finance.
kaverna
08. 09. 2016 22.22
+2
V gzs pravijo da država prelaga v naš žep.Čigav naš?.Država je gospodarstvo in gospodarstvo je država nič novega na balkanu.
vatikan
08. 09. 2016 22.09
+27
V prvi vrsti je potrebno obdavčiti navadne delavce, ki ne želijo delati in samo čakajo na konec 'šihta', ti so najmanj produktivni! ....To so uslužbenci javne uprave, ki po mojem videnju 8h na dan tipkajo in tipkajo in drsajo in drsajo po svijih zabitih telefonih.... bojda iščejo aplikacijo z imenom DELO!
Skunk Works
08. 09. 2016 22.29
+3
sbštajerec
09. 09. 2016 08.42
+3
I G N O R A N T
08. 09. 2016 22.04
+5
In zdaj naj se nekdo reče da je ekonomija in pravo znanost
Myroommyrules
09. 09. 2016 08.15
+1
ja in oni se imajo pa še za strokovnjake.
Jožajoža
08. 09. 2016 21.51
+7
iz javnega sektorja vam odhajajo v pokoj letniki 1961. pa res ni nikogar v tej državi, da bi začel mislit za naprej. da o visokih odpravninah ne govorim.
ginger 1
08. 09. 2016 21.57
+1
Ti delavec,naivni zagovornik marxistiov in komunistov jih pa se naprej voli ! Se bos ze streznil. Eni prej eni pa poznej...AAAAAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHA
Jožajoža
08. 09. 2016 22.21
+0
2016 pa še vedno obstajajo bedaki, ki govore o komunistih in marksistih. človek zaostali. janšizem boo v kratkem v evropi počasi prepovedan.
AlternativeFacts
08. 09. 2016 21.37
+3
Kdaj bo slovenski fuzbal? Tale podalpska politika je dolgcajt.....Nimaš se kaj smejat, ker je vse skupaj za zjokat.....
zdrava.pamet
08. 09. 2016 21.31
+3
zanimivo, da vsi bežijo v EU, pa v ZDA, kanado in avstralijo...pa nihče v slovenijo ,srbijo ali rusijo.....
AlternativeFacts
08. 09. 2016 21.37
+7
Kje pa je ta EU, da večina beži v Avstrijo in Nemčijo?