Gospodarstvo

Selitev rib v Pivko zaposlenim ne diši

Pivka, 19. 01. 2010 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delamaris, ki je v lasti Pivke perutninarstvo, se bo letos selil na Kal pri Pivki, saj se z občino Izola niso dogovorili o podaljšanju najemne pogodbe. Sindikat meni, da bi lahko v iskanje rešitve vložili več naporov.

Delamaris-1
Delamaris-1 FOTO: Dare Čekeliš

Pivka perutninarstvo je Delamaris kupila 17. novembra lani, nato pa je z izolsko občino začela pogovore o najemni pogodbi za obrat, v katerem je Delamaris deloval, a skupnega jezika niso našli. V sporočilu za javnost so zapisali, da za prihodnost Delamarisa predstavlja selitev proizvodnje tega podjetja v Pivko daleč najugodnejšo možnost, zato se je vodstvo Pivke odločilo, da začne s pripravo gradbenega projekta za nov obrat na zemljiščih v lasti Pivke Perutninarstva na Kalu pri Pivki.

Delamarisu se namreč 31. decembra letos izteče trenutno veljavna najemna pogodba. Zato mora do konca letošnjega leta zgraditi proizvodni objekt na novi lokaciji, vzpostaviti ustrezno infrastrukturo ter na novo lokacijo preseliti obstoječo proizvodnjo.

Zaposleni naj ne skrbijo

Klokočovnik je družbi Pivka perutninarstvo dejal, da jim občina bistveno boljših pogojev, kot so bili dani z dvema razpisoma, ne more ponuditi.
Klokočovnik je družbi Pivka perutninarstvo dejal, da jim občina bistveno boljših pogojev, kot so bili dani z dvema razpisoma, ne more ponuditi. FOTO: Dare Čekeliš

V izjavi so zapisali, da jim je izolski župan Tomislav Klokočovnik na zadnjem sestanku 16. decembra jasno povedal, da jim bistveno boljših pogojev, kot so bili dani z javnima razpisoma, ne more ponuditi. Pri tem dodajajo, da na občino nikakor niso pritiskali, da bi jim ponudila boljše pogoje oziroma nižje cene. "Glede na trenutne danosti pa je selitev v Pivko od vseh ugotovljenih možnosti najbolj racionalna. Ugotovili smo, da imamo na lokaciji, kjer Pivka, d. d., vrši lastno proizvodnjo, vendarle dovolj zemljišča tudi za potrebe Delamarisove proizvodnje," je povedal predsednik uprave Pivke Janez Rebec. To jim bo po njegovih besedah omogočilo več investicijskih sredstev za ohranitev proizvodnje Delamarisa ter za vlaganja v njegov nadaljnji razvoj in širitev.

Ob tem so v Pivki še zagotovili, da bodo vsem zaposlenim v Delamarisu plačali stroške za prevoz na delo, kot to dolča zakon, hkrati pa bo organiziran tudi avtobusni prevoz, ki bo prav tako v skladu z zakonskimi predpisi in določili panožne kolektivne pogodbe. "Zaposleni naj nimajo razloga za zaskrbljenost. Cilj družbe je tudi ohranjanje stabilnih delovnih mest, za kar se vodstvo Pivke zavzema in se bo zavzemalo tudi v prihodnje," je še povedal Rebec.

Sindikat: Premalo so se ukvarjali z iskanjem rešitve

Predstavnik Obalne sindikalne organizacije KS 90 Euro Brozič je povedal, da današnja odločitev sicer ni bila presenečenje, jih pa moti, da obe strani nista vložili več napora v to, da najdeta ustrezno rešitev. Obe strani sta komunicirali bolj preko medijev kot pa za mizo, je pojasnil. Na vprašanje, kako na to gledajo zaposleni v Delamarisu, pa je odgovoril, da različno. Nekateri se bodo z usodo sprijaznili in se bodo pač vozili v drug kraj na delo, drugi so že napovedali, da si bodo poskušali najti drugo zaposlitev, spet tretji razmišljajo, da bi sprejeli odpravnino.

Glede dokončne odločitve za zaposlene je povedal, da jo bodo sprejeli potem, ko se bodo srečali z upravo družbe. Sestanek naj bi potekal konec meseca, ker prej za njih uprava ne najde časa. Ob tem je zagotovil, da zaposleni ne morejo preprečiti ničesar, česar upravi družbe dovoljuje zakon, zato bodo v skladu s tem tako tudi nastopili na sestanku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hendikep
20. 01. 2010 18.23
VolilecSI brca v meglo mešaš jabolke in hruške tukaj je gospodarska tema ne politična če izolani ne želijo tovarne v svojem mestu je to njihova oločitev in ne gre za propad tovarne ampak za njeno preselitev na drugo lokacijo.
VolilecSI
20. 01. 2010 03.23
Delavci že slutijo, da bodo komunisti firmo prodali. Pravzaprav bodo uničili in prodali vse kar se da vnovčiti, ni bil Tuerk zaman v ZAR in v Katarju, tja se namreč seli ves nakraden tranzicijski kapital, botri iz ozadja pa so si svoj domicil v tujini že uredili. ŽIVELA II. REPUBLIKA!
kleopatra-1
19. 01. 2010 23.46
o kakšnih odpravninah govori avtor članka? Ponujena jim je možnost za delo, Pivka ni tako daleč od Izole in kdor noče delat, mu ne pripada nobena odpravnina! Sem za zvišanje minimalnih plač, sem za izbojšanje razmer in čimveč ugodnosti za delavce, ampak samo za tiste, ki hočejo delati! Nekateri se v službo vozijo tudi po 100 km v eno smer dnevno, da ne govorim o tistih, ki delajo (delamo) na terenu
Osvald
19. 01. 2010 18.01
galiot
19. 01. 2010 17.56
Najbrž rabijo zemljišče za kakšen nov nakupovalni center,ali bencinski servis.Drugo se pa tako zdaj ne gradi .Kam vse to pelje se res ne ve...
jagijagi
19. 01. 2010 16.17
Prej po kurah zdej pa še po ribjih glavah smredlo Buderus ma žreš pa jih
buderus
19. 01. 2010 15.46
Ubogi krajani, prej je srdelo po piščancih, se bo po ribah.!
antonino
19. 01. 2010 15.17
KDO JE SEDAJ LASTNIK DELAMARISOVEGA ZEMLJIŠČA -DELAMARIS ALI OBČINA. TA - LASTNIK, SIGURNO ŽELI NA TEM MESTU POSTAVITI NEKAJ POPOLNOMA DRUGEGA, BOSTE KMALU VIDELI.
6-5
19. 01. 2010 15.12
prostozidarska tabla na dimniku