Gospodarstvo

Delavci Agroinda dobili februarske plače, a brez dodatkov in plačanih prispevkov, zato vztrajajo pri stečaju

Ajdovščina, 18. 05. 2016 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci Agroinda so prejeli februarsko plačo brez vseh dodatkov. Še naprej sicer menijo, da je najboljša rešitev stečaj in nadaljevanje tradicije iz zdravega jedra. Pri tem bi aktivno sodelovale občine, delavci in pridelovalci ter tudi ministrstva z morebitnimi sredstvi na razpisih.

Vipava
Vipava FOTO: POP TV

Delavci Agroinda so danes prejeli februarsko plačo brez vseh dodatkov, prav tako pa ukrajinski lastniki vipavske družbe niso plačali njihovih prispevkov. Zato so na današnjem zboru delavcev, ki so ga sicer sklicali vodstvo in lastniki, povedali, da bodo vztrajali, da o stečaju družbe odloči pristojno sodišče.

Predlog za stečaj Agroinda so delavci vložili že v začetku aprila, ko so začeli tudi stavkati zaradi neizplačanih plač. O njihovem predlogu pa naj bi v četrtek odločalo novogoriško okrožno sodišče.

Lastniki so danes poskušali delavce prepričati, da bi umaknili predlog za stečaj podjetja, na kar pa delavci ne pristajajo. Za njihovo odločitvijo je neupoštevanje dogovora med upravo in delavci Agroinda.

Dogovor s predlogi uprave so zaposleni sprejeli v prvih majskih dneh, v njem pa so se dogovorili za izplačilo celotne februarske in še dela januarske plače ter vseh prispevkov do 10. maja. Vodstvo in lastniki pa se dogovora niso držali niti pri roku niti pri višini izplačila delavcem.

O problematiki Agroinda in pomena družbe za obstoj in razvoj vinogradništva in vinarstva v Vipavski dolini so na nedavni seji govorili tudi člani odbora DZ za gospodarstvo in za kmetijstvo. Člani odborov ter predstavniki delavcev, vinogradnikov in občin v Vipavski dolini so se strinjali, da je najboljša rešitev stečaj in nadaljevanje tradicije iz zdravega jedra. Pri tem bi aktivno sodelovale občine, delavci in pridelovalci ter tudi ministrstva z morebitnimi sredstvi na razpisih.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vicente
19. 05. 2016 19.37
Poljšak,kobal,kje ste kmečki junaki kaj ne bo nič kmečkega štrajka.kmet je kmet in ne more bit gospodar.Gospodar je lahko kmet.direktor zadruge prodaja svoje grozdje privat zato je kmet,če bi ga prodajal preko zadruge bi bil gospodar.
Bojan-F
19. 05. 2016 17.31
TSO Ormoz in Agroind Vipava so pokazatelj, da kmet ni vedno najboljsi gospodar. Sicer pa Brici ze kupujejo vinograde vzhodno od Nove Gorice.
jakec1575
18. 05. 2016 17.20
+9
Čimprej v stečaj, dokler je še kaj premozenja in absolutno ne pristati na prisilno poravnavo. V Sloveniji ta slednja beseda pomeni, izstisni iz delavcev še zadnje zastonj vzdihljaje in jih suho natehni. Čimprej stečaj. poplačati upnike in delavce, čeprav bi bilo pravilno delavce najprej, ampak ne v banana republiki. na zemljiscu firme pa cimprej zaceti znova z novimi firmami, ki vejo kako poceti posel. a pazite pri razprodaji premozenja na stenice, ki pod ceno kupujejo produkcijska sredstva, da jih lahko drago pordajo in oropajo firmo za konkreten denar. To je namreč praksa v Sloveniji zadnjih 10 let v vseh zgodbah, ki smo jim bili prica.
jakec1575
18. 05. 2016 17.21
+2
Dogovor stenic pred drazbo in kasneje deljenje dobickov ob drugi prodaji.
Ka pa mislis
18. 05. 2016 17.18
+5
A na placilnih so vam uzeli prispevke, le ti pa so sli v zepe posameznikov. In to se drzavi zdi normalno.
kiboko
18. 05. 2016 16.38
+6
Delavci Agroinda prejeli februarsko plačo brez vseh dodatkov in prispevkov. ----- FURS seveda sploh ne dovoli izplačilo plač brez prispevkov. Vsaj ne drugim firmam.
Skopušnik Janez
18. 05. 2016 16.05
+3
Vse, popolnoma vse je propadlo v tej državi. Zdaj ko še Krka in Lek počita zaradi embarga Rusiji in podpiranja Slovenije v hujskanju proti isti, takrat je ta država tudi uradno v stečaju.
kiboko
18. 05. 2016 16.39
-3
Praviš, da bi morali ploskati medtem ko Rusija napade druge narode, ker pač niso napadli nas? In takrat, ko pridejo do nas, bi morali drugi gledati proč.