Delavci Gorenja, presenečeni nad odpovedjo kolektivne pogodbe, izražajo podporo stavki

Delavci Gorenja so na zborih delavcev, ki jih je pripravil sindikat Skei, izrazili presenečenje nad odpovedjo podjetniške kolektivne pogodbe. Kot pravijo sindikalisti, je odziv na zborih delavcev sicer zelo dober, za stavko 15. februarja imajo vedno več podpisov.

Gorenje

(Foto: 24ur.com)

Delavci Gorenja so na današnjih zborih delavcev, ki jih je pripravil sindikat Skei, izrazili presenečenje nad odpovedjo podjetniške kolektivne pogodbe, ki jo je uprava odpovedala pred tednom dni. Odziv na zborih delavcev je zelo dober, dobivamo tudi podpise v podporo stavki, je ocenil predsednik konference Skei Gorenja Žan Zeba.

Zeba je dejal, da so v petek pripravili zbora delavcev v Gorenjevih programih v Rogatcu in Bistrici ob Sotli, več kot 90 odstotkov tamkajšnjih zaposlenih pa je s podpisi, ki jih bo sindikat zbiral do 15. februarja, podprlo stavko.

Predsednik SKEI Gorenje Žan Zeba

Zbori delavcev bodo v torek potekali v hčerinski družbi Gorenje I.P. C., ki zaposluje invalide, ter v orodjarni, v sredo pa v skupnih službah in še nekaterih manjših programih.

Zbore delavcev bo ta mesec pripravila tudi uprava. Zeba je pred dnevi napovedal, da bo podjetniški sindikat z dopisom pozval upravo Gorenja, da najkasneje do sredine tega meseca razveljavi sklep o odpovedi pogodbe, na posvetu sindikalnih zaupnikov, ki bo 21. februarja, pa bo na podlagi odgovora uprave družbe sprejet ustrezen dogovor o nadaljnjih aktivnosti sindikata.

Do odpovedi pogodbe prišlo zaradi konflikta glede dopusta

Do odpovedi pogodbe je prišlo zaradi konflikta glede dopusta. Uprava Gorenjaje namreč sindikatu predlagala, da se dopust skrajša za štiri do pet dni, kar je sindikat zavrnil in predlagal, da bi dopust skrajšali za dva dni. Uprava tega predloga ni sprejela.

Uprava poudarja, da je kolektivna pogodba po 27 letih resnično potrebna prenove

Po navedbah uprave Gorenja se bodo skupaj s sindikati lotili prenove podjetniške kolektivne pogodbe, saj da sedanja, ki je bila sprejeta leta 1991, ne ustreza več aktualnim razmeram. Ta kolektivna pogodba je bila po oceni uprave Gorenja za takratne slovenske razmere resnično sodoben in napreden dogovor, kakršnega v državi še ni bilo. Vendar pa je po 27 letih nujno potrebna prenove, opozarjajo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 20
Bojzi 07.02.2018 21:53:22
Zaposlujejo pa vse ki so višek po Sloveniji. In to same s po 10000€. Vse preko vez. Sprehajačov polno da izčrpavajo Gorenje. Prevetrit bi morali upravo ki je daleč prevelika. Sluter ima prav. Sedaj si je Bobinac umislil še enega dobro plačanega za stike z javnostjo ki je takoj direktor. Menda je prišel iz ene medijske hiše. Sramota kaj vse zaposli Gorenje.
Več komentarjev