Delavci imajo dovolj. S stavko bodo zahtevali plače

Ker niso dobili plač za marec in april, prav tako pa ne vedo, kaj bo z majsko plačo, bo okoli 150 zaposlenih v Lesni industriji Svea Zagorje v ponedeljek najverjetneje stavkalo.

Okrog 150 zaposlenih v Lesni industriji Svea Zagorje naj bi v ponedeljek stavkalo, saj jim podjetje še ni izplačalo plač za marec in april, negotova je tudi usoda majske plače. Predsednik podjetniškega sindikata Svee Antonio Buovski je povedal, da se jim bo pridružilo še okoli 30 delavcev iz družb Svea Inženiring in Svea Gaber.

Skupina Svea, ki zaposluje 180 ljudi, je samo lani v državno blagajno prispevala več kot 1,4 milijona evrov.

Kot je še dejal, so od države pričakovali zagotovitev poroštva za najem posojila, vendar kljub soglasju bank poroštva še ni. Gospodarski minister Stanko Stepišnik pa je ob robu majskega osrednjeslovenskega foruma povedal, da bo Svea prejela pomoč v dveh obrokih po 1,4 milijona evrov. Buovski zato ne razume, zakaj vlada še ni sprejela sklepa o odobritvi pomoči Svei, ki ima dovolj naročil, nima pa denarja za repromaterial.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo zadeve za zdaj ne morejo komentirati.

Po neuradnih informacijah naj bi Svea prejeto državno pomoč namenila izplačilu dveh plač zaposlenim, preostali del pa za financiranje obratnih sredstev. Trenutno ima Svea odprtih za 900.000 evrov naročil, ki jih zaradi pomanjkanja finančnih virov ne more izvršiti.

Lesna industrija

(simbolična slika)

Čeprav so lastniki Svee na marčni skupščini sprejeli sklep, da Svein izbrani strateški partner, nepremičninsko podjetje Diga companies group iz Turčije, družbo dokapitalizira v višini 2,1 milijona evrov, pa se to očitno ni zgodilo.

Po oceni direktorice Svee Sonje Klopčič je izostanek priliva svežega kapitala s strani Dige, ki želi postati 62-odstotni lastnik družbe Svea, povzročil veliko spremembo od zastavljenega programa prestrukturiranja. Kot je zagotovila, Svea intenzivno išče druge rešitve, ki bodo omogočile trajnostno delovanje podjetja, prednostno pa potrebna sredstva za nabavo materiala za proizvodnjo.

Svea je po oceni Klopčičeve še eno redkih večjih lesnopredelovalnih podjetij v Sloveniji, ima uveljavljeno blagovno znamko in vzpostavljene prodajne kanale na 25 trgih.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 17
Huey 05.06.2013 19:29:44
Vi kr garajte za davke v JU/JS! Namreč za njih plačujete davke od vaše plače!
Več komentarjev