Gospodarstvo

Delavci Luke Koper na protestni shod zaradi menjave nadzornega sveta

Koper, 29. 06. 2017 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci Luke Koper so se protestno sešli pred vhodom v luko zaradi nezadovoljstva nad napovedano zamenjavo članov nadzornega sveta in s tem tudi uprave podjetja. Delavci se zamenjave bojijo predvsem zato, ker naj bi po njihovih besedah na nadzorniške stole sedli ljudje, ki naj bi bili povezani s Slovenskimi železnicami.

Zaradi nezadovoljstva nad napovedano zamenjavo članov nadzornega sveta in posledično najverjetneje tudi uprave Luke Koper so se ob 11. uri delavci sešli na protestnem shodu pred vhodom v luko. Ni šlo sicer za stavko, saj dela niso prekinili, pač pa so se pridružili vseevropskemu protestu pristaniških delavcev.

Kot je na sredini novinarski konferenci poudaril predstavnik sindikata žerjavistov in član nadzornega sveta Luke Koper Mladen Jovičić, je Luka Koper lani dobro poslovala. Tako po njegovih ocenah ni nikakršnega razloga za zamenjavo članov nadzornega sveta ali uprave, saj dobro delujeta.

Delavci se bojijo zamenjave na čelu Luke Koper.
Delavci se bojijo zamenjave na čelu Luke Koper. FOTO: Luka Koper

Delavci se zamenjave bojijo predvsem zato, ker naj bi po njihovih besedah na nadzorniške stole sedli ljudje, ki so po Jovičićevih besedah povezani s Slovenskimi železnicami. Tako bi država lažje povezala Luko Koper in Slovenske železnice v holding in ga pozneje prodala.

Kritičen je bil tudi do Mestne občine Koper, ki naj bi po njegovem mnenju "želela Luko Koper kar zapreti", saj naj bi močno obremenjevala okolje. Ob tem pa se na koprski občini ne zavedajo, da "ne trpimo z Luko Koper, pač pa živimo od Luke Koper."

Jovičić je poudaril še, da je država oziroma Slovenski državni holding (SDH) v njenem imenu zahteval visoke poslovne rezultate, ki so jih večinoma dosegli in presegli, saj so poslovanje v letu 2016 zaključili kot tretje najboljše evropsko pristanišče.

V petek bo sicer skupščina Luke Koper, ki bo po pričakovanjih in izkušnjah iz minulega leta precej razburljiva. SDH namreč med drugim predlaga zamenjavo predsednice nadzornega sveta Alenke Žnidaršič Kranjc in nadzornice Elen Twrdy, možna pa so tudi še presenečenja na sami skupščini. Vse to pa po pričakovanjih odpira pot menjavi uprave.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez_53
30. 06. 2017 14.23
+2
Tile privilegiranci v Luki Koper še očitno ne vedo, da so časi socializma že davno minili (čeprav je imel veliko pozitivnih stvari)! Oni bi še kar diktirali, kdo bo direktor, kdo bodo člani uprave itd. itd! Enako je na Slovenskih železnicah, pa še kje, kjer je država večinski lastnik!
provokatorr
30. 06. 2017 11.13
+1
samo v sloveniji delavci, ki delajo za 800 evrov na mesec protetirajo, ko odpustijo ljudi, ki zaslužijo 5000 evrov na mesec.
estelle.r
29. 06. 2017 22.06
+7
Priporočam čistko. V Luki Koper se je vzredilo Srbov z diplomami iz Novega Sada in Banja Luke da je to neverjetno. V upravi seveda. No, pa saj Koper ima itak najvišjo stopnji priseljencev v Sloveniji, vemo kam in zaradi koga jih uvažajo.
toti mišek
29. 06. 2017 22.52
+5
TOX6
29. 06. 2017 18.14
+9
Balkanjabo v luki kpper čimprej sprivafizirat- najboljše dat nemcem da ne bo arabščina več poveljujuči jezik!!!!!
roten
29. 06. 2017 16.16
+9
a v luki so še delavci sej so samo še roboti za izkoriščanje preko sp-jev denar pa gazde kasirajo če bi to poštimali bi bilo tudi na zavodu za zaposlovanje manj ljudi tako pa nekdo lepo vleče
Tempus Fugit
29. 06. 2017 10.33
+11
Delavci v Luki Koper so res lutke, s katerimi lahko "elita", ki sedi v nadzornem svetu, dela kar hoče. Če lastnik (država) želi zamenjati nadzornike, se delavci nimajo kaj vmešavati. To je enako, kot če bi Akrapovič hotel zamenjati nadzornike, pa mu švajsarji tega ne bi pustili. Predsednica nadzornega sveta Luke to seveda ve, ampak se vedno skrije za kao "delavskim" protestom. To pa zato, da si lahko še naprej polni svoje že tako prepolne žepe....
Banion
29. 06. 2017 09.12
+9
Smešno naj Luka posluje brez železnice in za czdrževanje cest se bodo sectnine za tovornjake potrojile. Ti delavci so preveč razvajeni lastnik pač počne kar počne. Ko jim je Janša ustoličil Časarja niso protestirali a posledice so vidne
CIGU MIGU
29. 06. 2017 09.05
+10
mene zanima samo eno,,kdo je pripeljal lidijo v slovenijo,, ko bom to izvedel bom vedel vse o nlb pa o tržaški banki pa o lhb frankfurt in še kaj---mislim da je to oseba ki so jo postavili kot luktoi kjer pa je ozadje---beri ćista lopovščina
Belabreza
29. 06. 2017 09.58
+11
To pa je res vprašanje za mio EUR. Vsi molčijo, za njene reference za tako odgovorno delovno mesto pa ve le peščica stricev iz ozadja
Belabreza
29. 06. 2017 08.28
+10
SDH in njegova redkobesedna predsednica uprave spet mešetari v čigavem interesu in za čigav denar? Bo kdaj spregovorila tudi pred kamerami in opravičila dejanja ali bo samo pokazala svoje novo narisane obrvi?
TomažNovak
29. 06. 2017 08.42
+5
Se strinjam: kako si lahko država kot največji delničar sploh priti na skupščino? A oni mislijo, da veljajo za njih enaki zakoni kot za ostale?