Gospodarstvo

FOTO: Da bi preprečili (še večjo) škodo, se delavci vračajo na delo, a od svojih zahtev ne odstopajo

Koper, 03. 07. 2016 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
D.L./STA/N.Š.
Komentarji
2268

Delavci Luke Koper se bodo za nekaj ur vrnili na delo, da bi se nehala ustvarjati velika gospodarska škoda. Od svojih zahtev sicer ne odstopajo, prepričani so, da želi vlada oslabiti njihovo podjetje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Luki Koper bodo jutri delali
    02:36
    Iz 24UR: V Luki Koper bodo jutri delali
  • Iz 24UR: Cerar iz Milana vpoklical ministra Počivalška
    01:40
    Iz 24UR: Cerar iz Milana vpoklical ministra Počivalška
  • Iz 24UR: Kakšna je prihodnost Luke Koper?
    01:10
    Iz 24UR: Kakšna je prihodnost Luke Koper?
  • Iz 24UR: Razočarani nad Cerarjevo ignoranco
    01:39
    Iz 24UR: Razočarani nad Cerarjevo ignoranco

Tretji dan blokade pristanišča so se pred Luko Koper  po pozivih, ki so se pojavili na družbenih omrežjih, okoli šestih popoldne ob delavcih zbrali tudi njihovi podporniki. Po poročanju oddaje 24UR se je zbralo približno 1000 ljudi.

Na manifestaciji so med drugim napovedali, da se bodo ob isti uri pred vhodom v Luko zbrali tudi v ponedeljek in torek. V torek naj bi tako ponovili protest Vstala Primorska, kjer se je prejšnji teden na Titovem trgu zbralo med tri in štiri tisoč ljudi.

Kmalu zatem so delavci sporočili, da pri svojih zahtevah vztrajajo, da pa se bodo jutri vsaj za nekaj ur vrnili na delo: "Delavci smo zgroženi nad ignoranco in lažmi vlade. Odločeni smo vztrajati do konca. Pričakujemo, da bo pot še dolga. Ker smo družbo gradili sami in jo imamo za svojo, smo odločeni, da vam ne bomo dovolili, da jo vi uničite. Zato smo se z upravo družbe uspešno dogovorili, za dobrobit te družbe, da bomo jutri delali 8 ur z vsemi razpoložljivimi resursi, in sicer od 9. do 17. ure." 

Delavci v podjetju namreč vztrajajo, da je pravilna njihova interpretacija dogajanja – da želi država oslabiti Luko Koper in jo prodati. Ob tem velja omeniti, da je premier Miro Cerar večkrat javno poudaril, da podjetja ne prodajajo, niti tega ne nameravajo storiti.

V Luki Koper so medtem pojasnili, da sta dve kontejnerski ladji, namenjeni v Luko, spremenili rotacijo. Namenjeni sta najprej v Trst in šele potem v Koper, če se bo stanje vmes normaliziralo. "V logistiki je seveda logično, da tovor v takih primerih išče alternative. Še posebej to velja za kontejnerje, manj v primeru drugih tovorov, saj vsa pristanišča nimajo enakih kapacitet. Temu smo bili priča tudi v času žledoloma, pa tudi med zastoji na slovenskem železniškem omrežju na koncu lanskega in začetku letošnjega leta," so zapisali.

Minister vodstvo opozoril na njihove prioritete

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek si maksimalno prizadeva za takojšnjo odpravo blokade Luke Koper, so sporočili iz njegovega kabineta.

"Zato je po pooblastilu predsednika vlade zaradi velikanske gospodarske škode, ki nastaja zaradi blokade dela v Luki Koper in dolgoročnega tveganja za razvoj Luke in Republiko Slovenijo, že stopil v stik z Luko Koper in si prizadeva, da bi se v najkrajšem možnem času pogovoril s predsednikom uprave Luke Koper Dragomirjem Matićem. Minister kot predstojnik gospodarskega resorja resorja in kot dolgoletni gospodarstvenik namreč ocenjuje, da je dialog s predsednikom uprave potreben, saj lahko izdatno prispeva k takojšnji zaustavitvi škodljivih posledic. Minister tako vnovič poziva predsednika uprave, naj s svojim odgovornim ravnanjem zagotovi, da bo delo in nemoteno poslovanje Luke Koper nemudoma spet steklo. Kot predsednik uprave je namreč z vso skrbnostjo dolžan poskrbeti tudi za zakonito, skrbno in vestno poslovanje vseh zaposlenih v Luki Koper," nadaljujejo na ministrstvu.

Minister sicer poudarja, da
pod nobenim pogojem ne more dopuščati nadaljnjega povečevanja gospodarske škode. "Nedopustno in nepredstavljivo je, da bi kdorkoli v tej državi dopuščal, da bi se zaradi česarkoli povzročala tolikšna gospodarska škoda, kot nastaja trenutno. Gospodarstvo nikakor ne sme biti talec kakršnihkoli ultimatov! Zato pozivam  predsednika uprave Luke Koper k odgovornemu ravnanju in takojšnji ureditvi razmer v tem podjetju!"

Počivalšek se je sicer z Matićem sešel že sinoči, vendar je slednji želel, da je na sestanku navzoča vsa uprava, v kar Počivalšek, menda tudi zaradi tonov pogovora, ni privolil, zato sta Matić in ekipa protestno odšla.

Tretji dan blokade

Na sedežu družbe so se danes sešli njena uprava, večina članov nadzornega sveta in pooblaščeni predstavnik zaposlenih. Ugotovili so, da vodstvo družbe nima pristojnosti in ne more zagotoviti, da vlada ne bo uresničila načrtov o ustanovitvi pristaniške uprave in podeljevanju novih koncesij, so sporočili predstavniki Luke Koper.

Navedeno po njihovih besedah za družbo pomeni zmanjšanje prihodkov, dobička in števila zaposlenih. "Iz tega lahko sklepamo, da večinski lastnik, država, zavestno zmanjšuje vrednost družbe in s tem državnega premoženja, kar vodi v poceni prodajo družbe. Nelogično je namreč opredeliti Luko Koper kot strateško naložbo in hkrati zmanjševati njeno vrednost," so zapisali. 

Nadzorni svet družbe je za jutri sklical tudi izredno sejo, na kateri se bo seznanil s stanjem v  pristanišču. Obravnaval pa bo tudi vsebino in posledice zgoraj omenjenega dokumenta.

Spomnimo. Delavski svet je včeraj posredoval elektronsko sporočilo, ki naj bi dokazovalo, da Gašperšič laže o načrtih s pristaniščem in da načrtuje njegovo razkosanje. V njem med drugim piše:

Predlagamo, da tovrstne problematike ne razrešujemo v okviru sprejema PRP (program razvoja pristanišča), ampak ob prenovi koncesijske uredbe in posledično koncesijske pogodbe, ki jo že dalj časa pripravljamo in jo nameravamo v kratkem poslati v medresorsko usklajevanje in vladi v sprejem. /.../ To vprašanje je možno razrešiti le s spremembo koncesijske pogodbe, kar pomeni, da bi za nove investicije podelili nove koncesije gradnje ob že obstoječi koncesiji storitev, vendar je pri tem zaradi enotnega vodenja pristanišča potrebno zagotoviti še posebnega upravljavca pristanišča (port authority).


Delavci pisali Cerarju

Potem ko je premier Miro Cerar včeraj v izjemno ostrem odzivu na dogajanje dejal, da se z delavci ne bo sešel, saj da "delavci, ki na takšen način izsiljujejo oziroma ustvarjajo nemir, ne morejo biti sogovorniki nobene odgovorne vlade", so mu ti danes poslali odprto pismo.

Iz njega je očitno, da še naprej vztrajajo pri odstavitvi tako ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča kot državnega sekretarja Metoda Dragonje, kot glavni argument pa zdaj tudi oni navajajo omenjeni dokument. "Nikakor ne gre za ultimate, atentate in ostale prevrate, temveč za nezadovoljstvo z odločitvami ljudi, ki služijo izključno lobističnim interesom iz ozadja. Jazbec je bil le izvrševalec odločitev, zato nas njegov odstop ne zadovoljuje. Razkrili smo številne manipulacije in laži državnega sekretarja Dragonje in ministra Gašperšiča, zadnji pridobljeni dokumenti pa napovedujejo razkosanje naše luke in postopno uničevanje vsega, kar smo sami ustvarili. To so ljudje, ki delajo škodo našemu podjetju in vsem prebivalcem Slovenije, zato morajo odgovarjati," so zapisali.

Delavci na koncu pisma Cerarju izražajo nezadovoljstvo, ker se ne želi sestati z njimi. "Ponudili smo vam roko dialoga. Te roke se ne zavrača, če naj resno jemljemo vaše izjave k umirjanju razmer." Dodali so, da se borijo za svojo prihodnost in da zato nimajo kaj izgubiti.

Pismo delavcev objavljamo v celoti:

Spoštovani predsednik Vlade RS Miro Cerar.

 

Glas delavcev Luke Koper ni glas ulice, ni glas huliganov in ni glas tistih, ki hočejo škoditi lastnemu podjetju. Gre za zadnji klic razuma delavcev Luke Koper, prebivalcev Kopra, Primorske in Slovenije, ki smo siti uničevanja naših podjetij in naših življenj.

Ste se v teh dneh mogoče vprašali, komu je v največjem interesu braniti Luko Koper? Nam, ki preživimo štirideset let svojega življenja v luki ali oblastnikom, ki se menjajo vsake štiri leta in luko jemljejo kot potencialni plen za osebna okoriščanja.  

Država in državno premoženje sta last vseh prebivalcev in prebivalk in ne last oblastnikov, ki so jo dobili samo v upravljanje. Z enako pravico, kot lahko predstavniki kapitala vodijo naša podjetja, lahko tudi delavci sodelujemo pri upravljanju, kar je med drugim tudi ustavna pravica.

Nikakor ne gre za ultimate, atentate in ostale prevrate, temveč za nezadovoljstvo z odločitvami ljudi, ki služijo izključno lobističnim interesom iz ozadja. Jazbec je bil le izvrševalec odločitev, zato nas njegov odstop ne zadovoljuje. Razkrili smo številne manipulacije in laži državnega sekretarja Dragonje in ministra Gašperšiča, zadnji pridobljeni dokumenti pa napovedujejo razkosanje naše luke in postopno uničevanje vsega, kar smo sami ustvarili. To so ljudje, ki delajo škodo našemu podjetju in vsem prebivalcem Slovenije, zato morajo odgovarjati.

Povabili smo vas med nas. Ponudili smo vam roko dialoga. Ta roka se ne zavrača, če naj resno jemljemo vaše izjave k umirjanju razmer. Želimo samo zaščititi naša delovna mesta in naše podjetje tudi v prihodnje in za bodoče rodove. Naša volja je neomajna, ker se borimo za naša življenja, za naše družine, našo prihodnost in naše otroke.

Zato nimamo kaj izgubiti!

Delavci Luke Koper.
 

Medtem je gospodarska izguba vse večja. Samo Slovenskim železnicam blokada povzroča 700 tisoč evrov škode dnevno. Zaradi nje so namreč morale ustaviti ves tovorni promet, ki je glavni vir njihovih prihodkov. Kakšna je škoda za preostale slovenske in tuje logiste, gospodarske družbe, ki temeljijo na t. i. dobavah just in time, ter za ugled Luke Koper kot srednjeevropskega okna v svet, je za zdaj težko oceniti, a skoraj gotovo je mogoče govoriti o milijonih evrov.

Dokument o razvoju Luke Koper
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2268)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
04. 07. 2016 08.13
-2
”Včasih ni nujno, da imaš pravo nad seboj, da odstopiš, če ti vsi dajo jasno vedeti, da moraš. Ampak očitno ima neko politično zaledje, in to je ta politični problem pri nas. Očitno mnogim še ni jasno, kaj se dogaja, tudi tistim, ki so ga izvolili. Tu bi se on moral osramočen umakniti. Pri nas pa tega ni,” je Miro Cerar pogumno pojasnjeval, zakaj podpira vseslovenske vstaje leta 2012.
srebrnibreg
04. 07. 2016 10.08
+2
Nimam pojma kaj pomeni ta post. Namreč v tem članku je govora o štrajku nahujskanih delavcev katerim je šef Cerar in je samo hotel menjati koruptivno vodilno v tem podjetju, ker je hotela s pomočjo mahinacij in korupcije najeti kredit. Aja. Ravno to je narobe za nekatere, ker odstranjuje koruptivce in državne firme.
prašek
04. 07. 2016 08.02
+2
Lep in dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !!!
prašek
04. 07. 2016 08.03
+0
Danes bi moral Cerar za začetek poslati vse inšpektorje (delovne) v LK !!!!!!!! Da se enkrat naredi red !
prašek
04. 07. 2016 08.04
+0
Odpustiti komplet vodstvo Luke ! Odpustiti kompletno vse nadzornike !!!!!
prašek
04. 07. 2016 08.05
+1
Za 500 odpuščenih delavcev, jih na službo čaka vsaj 5.000 !!!!!!
mallonge
04. 07. 2016 08.14
-2
prašek
04. 07. 2016 08.27
+1
srebrnibreg
04. 07. 2016 10.09
+2
Odpustiti tudi vse štrajkajoče delavce. Imamo zadosti svojih nezaposlenih delavcev pa jih bodo hitro zamenjali.
rde?kar
03. 07. 2016 21.59
-35
Ha ha Posrala Primorska..Niti Cmero jih je.....eeeeeeeeeeeeeeee
jimi62
03. 07. 2016 21.57
+42
vsaj nekdo je normalen v tej državi.to za vlado in sodnike se ne more rečti,ker so psihopati
JJZGEODPRASKAKATJO
03. 07. 2016 21.56
-3
HLAPEC SREBRNI HLAPEC KORINTOS HLAPEC PRASEK HLAPEC GURT LAHKO NOC
piljan
03. 07. 2016 21.57
+5
FoglofffTunekkk
03. 07. 2016 21.54
+13
Koliko dni so stafkali v nemški Lufthansi? ...So zaradi tega propadli?
Kollerik
03. 07. 2016 21.52
+56
Cerar nad uglajenimi in sluzavimi bančniki, ki so zagonili milijarde pol toliko ni bil jezen in nadut, kot je to sedaj nad delavci in upravo luke. To pa marsikaj pove.
piljan
03. 07. 2016 21.55
-11
rde?kar
03. 07. 2016 21.52
-5
A smo že bankrotirali .Komaj čakam ,da se jim posreči.
piljan
03. 07. 2016 21.56
-6
Ne,pridi iz sence in sam poglej.Ne sekiraj se,pač ni uspelo,saj ni prvič.
laznivec
03. 07. 2016 21.51
+14
Štajerci in Prekmurci, kako dolgo bomo te slovenceljne tatinske še prenašali??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
NapovedovalecPrihodnosti
03. 07. 2016 21.58
-1
slo_veter
03. 07. 2016 21.49
+3
"oslabiti njihovo podjetje" ali so to delničarji, ki delajo zdrahe
laznivec
03. 07. 2016 21.48
+4
Slovenci, zagabili ste se mi do konca, kregarite se kdo je levi in kdo desni, zagovarjate tatove in kriminalce, ponižujete delavce, korintos že cel dan jede govna, dobro plačan od ve se koga.... Ovce blejete naprej, mulite travo in gledate GolicaTV....
srebrnibreg
03. 07. 2016 21.51
+11
In ti kot neslovenec se ne sekiraj za nas SLOVENCE ampak za svoje pri sebi od kod prihajaš.
laznivec
03. 07. 2016 21.54
+0
Kollerik
03. 07. 2016 21.54
+5
FoglofffTunekkk
03. 07. 2016 21.48
+23
V mladosti nekako nisem mogel verjeti, da so med drugo svetovno vojno nekateri Slovenci služili okupatorju, se prodali za pest zlatnikof in delovali zoper lastno ljudstvo. A danes so ti ljudj spet med nami, vidimo jih po televiziji, sedijo v marmornih sobanah, v dragih oblekah, vozijo se audiji in beemveji....in zagovarjajo razprodajo slovenskih tovarn, podjetij, letališč... seveda to v prvi vrsti delajo klero-fašisti !!!
laznivec
03. 07. 2016 21.49
+5
Cisto na hitro
03. 07. 2016 21.51
+1
rde?kar
03. 07. 2016 21.46
-3
Luka na cesto .
NapovedovalecPrihodnosti
03. 07. 2016 21.47
+7
srebrnibreg
03. 07. 2016 21.50
+8
Luka bo res izgleda šla na cesto zaradi izmanipuliranih delavcev in koruptivnih vodilnih v luki Koper.
StašaLoko
03. 07. 2016 21.37
-5
Zakaj vlada ne želi odprtega sestanka zakaj vse za zaprtimi vrati. Jasno je. Delavci naj gredo delat da se ne bo delala naprej škoda. Potem pa Vstala Primorska vsak teden en velik protest na obali. In ko se bo zbralo nekaj tisoč ljudi vsak teden potem se bo zadeva razširila. To je začetek nekaj večjega !!
srebrnibreg
03. 07. 2016 21.41
+5
Samo tisto vodilno odstranite katera je hotela po koruptivni poti najeti koruptivni kredit za drugi tir pa bo v redu. To je pa tudi Cerar hotel pa mu pristaši korupcije ne pustijo.
piljan
03. 07. 2016 21.44
+8
Ni problem,samo naj pridejo ven z verodostojnimi podatki,ki jih bodo sami pridobili,ne pa od sindikata in lobijov.
StašaLoko
03. 07. 2016 21.49
+1
Problem je v tem da je treba v naši državi pri vsakem večjem projektu pol pokrasti če se to ne da se projekt blokira.
valjhunsinkajtimara
03. 07. 2016 21.37
+0
Tovarne delavcem in Mesca za doživotnog predsednika!
rde?kar
03. 07. 2016 21.44
-3
valjhunsinkajtimara
03. 07. 2016 21.34
+2
Kdo je sploh volil to FDVjevsko stranko?
rde?kar
03. 07. 2016 21.33
-5
Levi kaj je to . A je še srebrnina ali je že za staro železo.
FoglofffTunekkk
03. 07. 2016 21.30
+2
Čujte, jas vidim, da stvari niso črno-bele in ne nasedam načinu komunikacije "deli in vladaj"... Kapish?... Obe strani mata svoje interese stem, da se eni skrivajo za parolami "nacionalnega interesa" in režirajo kao "spontan" upor... Drugi pa izkoriščajo moč, ki jo jim je dalo ljudstvo na zadnjih volitvah...To so navadna balkanska posla!!!... Tak zaj pa spat, ali pa fuzbala gledat... jas sn vam povedo !!!
omega _v6
03. 07. 2016 21.29
+7
Vse je kristalno jasno!! Okrast podjetje denar pospravit v svoje žepe nato pa uničeno podjetje prodati tujcem uradno za mizerno ceno razlika pa zopet v žepe \"rdečih veljakov\"!! Skoraj z vsemi podjetji se je tako zgodilo ne vem zakaj bi bilo drugače z luko koper nato pride na vrsto še zavarovalnica Triglav in uničena bodo vsa podjetja!! Ljudje bodo \"beračili\" gospoda na oblasti pa se bodo vozili z jahtami!!
NapovedovalecPrihodnosti
03. 07. 2016 21.35
+2
Myroommyrules
03. 07. 2016 21.27
+3
Jovečić, ne odnehaj, ker sindikati na obali po drugih podjetjih se niso dosti zavzemali za zaposlene (na sliki dober zgledaš). Menim. da imamo preslab sindikat v Sloveniji. Ne vsi, \"nekatere\" je potrebno izpostaviti, tiste, ki so bili podkupljivi in mehkužci, tisti ki se niso zavzemali za delavce. Vse več delavcev je dobesedno sužnjev v Sloveniji. Zakaj je tako? Zato, ker taki, ki, vodijo našo državo potrebujejo trde pogajalce in ne mehkužce, ki so se prodali za denar. Zato trpijo pleča delavcev. Mogoče si g. Jazbec in ostali isto mislijo, predvidevam. Oni potrebujejo TRDE in MOČNE pogajalce. Tukaj bi vključila tudi delavske direktorje.