Gospodarstvo

Delavci Nafte Petrochem le prejeli regres, a stavka se nadaljuje

Ljubljana, 26. 08. 2014 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaposleni v lendavskem podjetju Nafta Petrochem so prejeli vsak po skoraj 790 evrov bruto letnega regresa. Kljub temu se stavka nadaljuje, saj delavci zahtevajo odstop vodstev Nafte in Nafte Petrochem ter nadzornega sveta, ki jih ne priznavajo več.

Delavci stavkajo že od 4. avgusta.
Delavci stavkajo že od 4. avgusta. FOTO: Kanal A

Poslovodstvo družbe Nafta Petrochem je včeraj 111 zaposlenim izplačalo polovico letnega regresa v skupni višini 44.000 evrov, to je 400 evrov bruto na zaposlenega. "Nezavidljiva finančna situacija družbi v tem trenutku ne omogoča poravnati vseh obveznosti do zaposlenih," so še zapisali. Družba si je zato danes od Nafte Lendava sposodila sredstva in poravnala še preostali del regresa v višini dodatnih 44.000 evrov vsem 111 zaposlenim. Vsak zaposleni je prejel 789,15 evrov regresa, so sporočili iz družbe.

Zahtevajo odstop vodstva in nadzornega sveta

Kot je znano, delavci stavkajo že od 4. avgusta. Stavkajoči medtem še naprej vztrajajo pri odstopu vodstva Nafte in Nafte Petrochem ter nadzornega sveta, saj jih ne priznavajo več.

Predsednik stavkovnega odbora Nafte Petrochem Ladislav Šabjan je včeraj povedal, da njihov odstop zahtevajo čim prej, vodilnim pa so preprečili dostop z avtomobili do upravne stavbe.
Šabjan je znova poudaril, da se bodo hitro dogovorili in izvajali storitve za blagovne rezerve, ko dobijo nove sogovornike, s katerimi se bodo normalno pogajali. Prav tako stavkajoči delavci še naprej zahtevajo izplačilo plač.

Vodstvo je predlagalo, da za lažja pogajanja najprej dosežejo manjši dogovor, po katerem v okviru stavke takoj premaknejo vlakovne kompozicije, ki jih uporablja Zavod za blagovne rezerve za obnavljanje zalog goriv, ker da bo v nasprotnem lahko nastala nepopravljiva škoda za Nafto Petrochem in zunanje deležnike. Šabjan je ob tem povedal, da je to le igra, ki si jo je izmislilo vodstvo, da bi jih držalo v šahu.

Iz Združene levice so sporočili, da podpirajo zahteve zspolsneih in tudi shod.

Jutri napovedan protest

Iz civilne iniciativa za podporo delavcem Nafte Petrochem so se medtem na izplačilo regresa odzvali, da se očitno počasi, a vztrajno daleč pride.

"To je šele prvi korak k temu, kar delavcem Nafte pripada in tudi jasno sporočilo, da se s skupnimi močmi, vztrajnostjo in neustrašnostjo ne damo več izkoriščati s strani malih in velikih tajkunov, ki udobno živijo na račun žuljev vseh, ki si moramo svoje plače pridelati," so jasni v civilni iniciativi, ki za sredo napoveduje že tretji protestni shod.

Protestniki se bodo ob 13. uri začeli zbirati pred vhodom v podjetje v industrijski coni v Trimlinih, po protestnem pohodu pa so za 15. uro napovedali zaporo ceste proti mejnemu prehodu Petišovci.

Kot pravijo organizatorji protesta, vodstvo Nafte Petrochema in ostali soodgovorni očitno še vedno ne razumejo, da je stavka ustavna pravica posameznika in da pred zakonom o delovnih razmerjih ni prednosti pri izplačilu med delavsko in direktorjevo plačo, ki jo slednji, kljub krizi v podjetju prejema, medtem ko delavcem ponuja drobtinice.

Nafta Petrochem
Nafta Petrochem FOTO: Kanal A

V SDH predlagajo prodajo industrijske čistilne naprave v Petišovcih

V SDH zato kot kratkoročno rešitev predlagajo takojšnjo prodajo industrijske čistilne naprave v Petišovcih, za katero je bil 30. julija že objavljen javni razpis. Kot menijo, bi Nafta Petrochem s to prodajo dobila sredstva za obratni kapital in s tem za zagon proizvodnje, začela ustvarjati denarni tok in posledično začela poravnavati svoje obveznosti, tudi do zaposlenih.

Na ta način bi Nafta Petrochem lahko ponovno postala zanimiva za vstop zasebnih vlagateljev, kar bi ji prineslo tudi dolgoročnejšo rešitev, so prepričani v holdingu.

V SDH so prejšnji teden ponovno tudi pozvali zasebna investitorja, naj izvedeta dogovorjeno povečanje osnovnega kapitala Nafte Petrochem s stvarnimi vložki, kar bi morala izvesti že ob dokapitalizaciji s strani države.

Zanimanje za nakup družbe so izkazale tudi večje korporacije, trenutno pa je postopek prodaje zastal, za kar je po pojasnilih SDH kriva tudi stavka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

POŠTENO JEBENO
28. 08. 2014 12.45
POLOVICO REGRESA, polovico regresa, dragi velespoštovani "novinar-ka".....ne tako kot je bnavedeno v naslovu.....POLOVICO REGRESA....kdaj pa kdaj lahko text, ki ga tipkate, tudi preberete pred objavo!!!
zvit kot presta
27. 08. 2014 13.47
+1
Delavci na priznavajo vodstva podjetja in nadzornega sveta! Joj, joj, kaj nam je komunizem naredil. Zato pa je vse v ri..i. A si predstavljate Slovence na začasnem delu v Celovcu, ki bi stavkali pred tovarno, ker ne priznavajo vodstva podjetja.
JE-BI-GA
27. 08. 2014 12.33
+2
Semuličev sindikat razgnat, članarina je samo uradna kraja denarja delavcem, ko se gre pa za pravice pa kratko odnese delavec.
intel1
26. 08. 2014 19.01
+8
za banano državo je to normalno
intel1
26. 08. 2014 19.00
+4
vodstvo nagnat
proletarec1
26. 08. 2014 18.47
+4
PROLETARCI ZDRUŽIMO SE,DRUGAČE NAS BODO NAŠI OBLASTNIKI PORINILI V BEDO!!!!!!
napakaa
26. 08. 2014 18.23
-4
poizkusite stavkat na kolena
mary6123
26. 08. 2014 17.55
+1
Pa zaprite že te propadle firme, banke.....saj jih nihče ne rabi, upravljat pa še manj.
Nikiiy
26. 08. 2014 17.29
+7
Naj povedo kolk je to neto kolk je Zemljarič stran vzel..??
Raspunin777
26. 08. 2014 16.03
+11
Kakor sem izvedel na Planet TV je imel in ima svoje lovke v Nafti Lendava močno zasidrane bivši vodja Udbe tovariš Zemljarič. Človek se praša : pa a nima še dovolj ti parazit stari?
24uric
26. 08. 2014 16.32
+4
ne ker je janez kriv za vse kraje v sloveniji