Gospodarstvo

'Gre le za nabiranje političnih točk'

Velenje, 18. 09. 2009 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z./V.L./D.O.
Komentarji
87

Predsednik nadzornega sveta Gorenja Zagožen, ki je razburil z izjavami o vzroku stavke, meni, da si poslanec SD Kontič z zahtevo opravičila le nabira politične točke. Nepreklicno pa je odstopil glavni sindikalist Krušič. Ali delavcem res grozijo?

Proizvodnja zopet teče normalno.
Proizvodnja zopet teče normalno. FOTO: POP TV

5342 delavcev v Gorenjevi proizvodnji je danes na račune dobilo 150 evrov enkratnega dodatka, ki so si ga izborili s torkovim delavskim uporom. Predvidoma že prihodnji teden pa bodo s predstavniki delavcev začeli pogajanja o višjih plačah, kot so se dogovorili v sredo ponoči.

Nepreklicno pa je danes odstopil glavni sindikalist Gorenja Emil Krušič. Neuradno ravno zaradi razkritja, da je bil sam deležnik v podjetju, ki je eden večjih lastnikov Gorenja, skupaj z upravo in nadzornim svetom. Zamenjal ga bo Žan Zeba, drugi sindikalist v Gorenju, ki se bo verjetno že v ponedeljek usedel z upravo in skušal izpogajati najpomembnejšo stavkovno zahtevo, to je dvig plač.

Trdno sem prepričan, da je bila stiska delavcev, zlasti pa delavk Gorenja, izrabljena za ceneno nabiranje političnih točk in za iskanje grešnega kozla, ki naj prevzame krivdo za nesposobnost vladajoče politike na gospodarskem področju. Jože Zagožen, predsednik Nadzornega sveta Gorenja

Proizvodnja teče normalno

Danes je petek in iz Gorenja so za 24ur.com sporočili, da so zjutraj v vseh proizvodnih podjetjih Gorenja v Sloveniji vsem zaposlenim v proizvodnji in vsem delavcem, ki neposredno podpirajo proizvodni proces – tudi tistim, ki so na začasnem čakanju na delo – denar nakazali. "Draginjski dodatek, ki je bil dogovorjen na sredinih pogajanjih med upravo Gorenja, predstavniki zaposlenih in sindikatom, je prejelo 5342 zaposlenih," so navedli.

Dodali so še, da proizvodnja v vseh obratih poteka normalno, socialni partnerji pa nadaljujejo pogovore za določitev plačne politike do konca letošnjega leta, ki naj bi se sklenila do 7. oktobra 2009. Če do tega datuma delavske zahteve ne bodo izpolnjene, zaposleni namreč grozijo, da bodo šli spet na cesto.

Delavka Jasmina, s katero smo se pogovarjali včeraj, je danes za 24ur.com povedala, da so se delavci odločili, da za zdaj izjav za javnost ne bodo več dajali: "Dokler trajajo pogajanja, medijem ne bomo povedali ničesar več, upam, da to razumete.

Edini greh, ki ga Zagožen vidi v trenutnem nadzornem svetu, je, da ga je imenovala prejšnja vlada.
Edini greh, ki ga Zagožen vidi v trenutnem nadzornem svetu, je, da ga je imenovala prejšnja vlada. FOTO: POP TV

Kakšne bodo posledice?

Čeprav je bilo podjetju s protestom povzročeno za več kot štiri milijone evrov škode, je Franjo Bobinac, predsednik uprave Gorenja, obljubil, da pritiskov uprave na delavce zaradi protesta ne bo. A kot poroča Svet na Kanalu A, naj bi nekateri direktorji grozili udeležencem protesta. Sedaj, ko so dobili 150 evrov, morajo tiho delati, sicer bodo ob službo.

Na vprašanje, ali je res, da so nekateri direktorji grozili udeležencem protesta v Gorenju, je tiskovna predstavnica Gorenja povedala, da o tem nima informacij in da so delavci sami povedali, da zaradi protesta ne čutijo nobenih pritiskov.

Bobinac je tudi napovedal, da bodo v Gorenju s 1. oktobrom znova prešli na 40-urni delavni teden.

Po njegovih besedah bo Gorenje izpad proizvodnje večinoma nadomestilo v soboto, 26. septembra, na dan, ki je bil po terminskem planu sicer predviden kot dela prost dan. Napovedal je tudi, da bodo nekateri proizvodni obrati izpad proizvodnje nadomestili tudi prek podaljšanega delovnega časa.

Nabiranje političnih točk

Predsednik nadzornega sveta Gorenja Jože Zagožen je v izjavi za javnost očital poslancu SD Bojanu Kontiču, da je čutil potrebo, da se javno obregne ob vanj in zahteva opravičilo za trditve, ki niso bile izrečene. Kontič je namreč danes povedal, da so bile izjave Zagožna o vzrokih prekinitve dela v Gorenju žaljive za Gorenjeve delavce.

Zagožen je zatrdil, da je ob torkovi spontani prekinitvi dela v Gorenju dejal le, da so bili zneski na plačilnih listah nizki tudi zato, ker imajo zaposleni kredite in samopomoč. Vse drugo je nesramno podtikanje, meni Zagožen.

Prvi nadzornik Gorenja naj bi namreč za časnik Finance povedal, da so v ozadju stavke Gorenja večinoma ženske, ki imajo veliko posojil za cunje in podobne stvari. Zagožen je sicer že v četrtek zanikal pisanje Financ.

Protest delavcev Gorenja
Protest delavcev Gorenja FOTO: Kanal A

"Kontič je neke navedbe časopisa iz rumenega papirja vzel za gotovo dejstvo in se ni potrudil, da bi preveril njihovo resničnost. Kot Velenjčan je pač upal, da si bo lahko preko mojega hrbta nabiral politične točke v svoji volilni bazi. Morda bi jih tudi dobil, če bi čestital upravi Gorenja, ker je po sedmih mesecih strahovitih naporov in odrekanj vseh zaposlenih končno izvlekla Gorenje iz rdečih številk," je zapisal Zagožen.

Dejal je tudi, da je preveč let živel med delavci Gorenja, da bi lahko imel takšno mnenje o njih, kot mu ga polaga v usta novinar Financ. Za Zagožna je socialna stiska, v kateri so se delavci znašli, tudi posledica draginje, za katero je soodgovorna vlada. Neposredni povod za stavko pa je bil po oceni Zagožna poleg nizkih plač ta, da so delavci na čakanju zaradi neumnih predpisov oblasti prejeli več kot tisti, ki so ta čas delali.

Zagožen očita tudi ministru za gospodarstvo Mateju Lahovniku, ki ga je zaradi domnevno žaljive izjave pozval k odstopu z mesta prvega nadzornika Gorenja, da se ni potrudil prepričati o resničnosti navedb, pač pa je članek v Financah izrabil, da je še naknadno podkrepil zahtevo po odstopu nadzornega sveta.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dzver
22. 09. 2009 03.03
Poznam veliko delavcev, če bi se morali preživljat samo s svojo plačo, brez pomoči staršev so dobesedno brezdomci! Mlad človek, naj bi si ustvaril družino! Kje v gozdu na ulici! Vse firme, ki nimajo za normalno plačo se lahko zarad mene takoj zaprejo. bolš kot da ustvarjajo zaposlene reveže in brezdomce!
Leandra
21. 09. 2009 15.15
Delavci še niso prinesli svojega Aduta.. To je tista Barungla z katero jo je že dobil baje priljubljeni manager po Pa.jzdi..?? Ampak Oktobra bo na Štrajk placu...in dobili jih bodo vsi .." priljubljeni "?'
resslovenka
21. 09. 2009 08.17
Gospod Zagožen nas s svojimi izjavami in s posipanjem s pepelom ni prepričal. Kot nadzornik se v takšno avanturo ni bilo pametno podati, še manj gledanje zviška na male ljudi. Njegovo govoričenje o čutu do delavcev, ki da slabo živijo in bo treba nekaj spremeniti pa tudi ne. Predlagam ukrep: znižanje plač vodstvenim delavcem Gorenja, zmanjšanje števila direktorjev, poddirektorjev, namestnikov direktorejev in poddirektorjev in raznih kvazi svetovalcev. Vse plače teh istih kadrov vezati izrecno na rezultate dela. Pa bo slika korenito drugačna. Če delajo dobro naj bodo tako nagrajevani, če ne dosegajo rezultatov pa obrtano. Se je pa že večkrat izkazalo, da naši paradni konji, pač niso to kar se prikazuje. Na zunaj je vse lepo, znotraj pa gnilo.
liv_pool
21. 09. 2009 08.15
Bobinac ni povabil Krušiča in kompanijo v Ingor zato, ker so lepi in pametni. Povabil jih je zato, da si kupi mir pred delavci, zato so pa skrbeli vrli sindikalisti. Da je to lastnoštvo za SKEI nekaj normalnega pove izjava Jerkičeve, katera pravi, da si je ne zdi nič spornega, če je Krušič solastnik Igorja. Seveda, če bi bili povabljeni vsi zaposleni, potem res ne bi bilo nič narobe, tako pa ...Bog pomagaj zaposlenim v Gorenju. Krušič bo sedaj nekaj časa počival (le kaj bo delal?...pri takšni izobrazbi?..na normo?...?), potem v 2010 pa bo postal regijski sekretar, saj se bo sedanji upokojil. In karavana bo šla dalje.
Darko32
20. 09. 2009 11.59
finec Ne pričakuj pomoči od Policije. Če boš pričakov pomoč boš prej med cipresami. Tako je pa z delavci. Njim ni v inetersu ščititi interesov delavcev. Boš videl, da bodo še naprej tiščali glave v esek kot noji.
finec
20. 09. 2009 06.53
Ko so Bobinca med rekreacijo napadli, se je pri odkrivanju krivca policija nadpovprečno angažirala, sedaj ko pa grozijo delavcem pa organi pregona tiščijo glavo v pesek. Verjetno bo treba vzeti pravico v svoje roke.
dcl
19. 09. 2009 23.12
generator18.09.2009, 11:5518 Decembra pa za tolikšen znesek znižana božičnica pa so na istem. LOL kaksna bozicnica? A mislis tistih 20€ ko ti jih vrzejo pod nos?
Bojzi
19. 09. 2009 19.47
Zagožen, Bobinac, ma to je vse isto. Povezana v INGOR-ju, pa to je neverjetno. Kakšni so sploh to interesi.Sicer imajo v ozadju še sindikat in svet delavcev. Štirje člani nadzornikov so istočasno člani SKEI z funkcijami. Eden od teh je še predsednik sveta delavcev, delavski direktor je član uprave in je nastavljen s strani SKEI - Emila Krušiča. A se kdo še čudi, zakaj je do tega prišlo v Gorenju. Spletka za spletko. Obvezno mora Zagožen in nadzorni svet odstopiti, kot tudi lopovska uprava, če bi radi, da se v Gorenju stvari normalizirajo, oziroma da se delavcem vrne vsaj malo dostojanstva. Gorenjčani ne trpijo od včeraj, že pod Rigelnikom in Staničem je bilo isto, samo ker ni bila takšna draginja, se ni tako poznalo. Zmeraj so direktorji bogateli, vendar, kar pa dela Bobinac je šlo pa čez vse meje. Je reku, da on pa za 10.000€ pa že ne bo direktor. Mafija prava.Samo upamo lahko, da ga bodo za vedno umaknali iz gospodarstva, najbolje iz Slovenije, saj kot predsednik uprave sam ni nič naredil. Če imaš 10 svetovalcev ni težko biti direktor. Vsak svetovalec pa Gorenje tudi ogromno stane. Bobinčeva glava je pa tako prazna.
Buena Vita
19. 09. 2009 14.53
mdseedorf povedal si prekrasen stavek,kar si zaslužiš za pijačo;; NIKJER NI LAHKO,NIKJER NI PROSTORA ZA LENUHE ČE BI V SLOVENIJI TA STAVEK HOTELO SLIŠATI 20%DRŽAVLJANOV,OSTANE SLOVENIJA BREZ VSEH PROBLEMOV
Leandra
19. 09. 2009 12.48
Ne gre za politične točke..gre preprosto za polomijo in propad sindikatov..propad ideje kako bodo družboslovvci na 300 Občinah sedeli si delili denar delavci pa bodo delali za konzervo in nekaj Evrov..gre tudi za propad ekonomije, managementa..skladov ter vsega kar so ekonomisti ponujali.....propad idej in prenove procesov ter za postavitev mej mej delavci in paraziti..?? Postavljena bo tudi nova točka, ko bodo delavci prvo poskrbeli zase če kaj ostane pa za državo..ali pa revuolucija kot že tolikokrat do sedaj..??
hrcekmuri
19. 09. 2009 09.56
inovacija,z sindikalno clanarino kupis delez v podjetju-bolje kot kredit na banki
prava.stvar@siol.net
18. 09. 2009 23.28
Nepreklicno je odstopil Emil Krušič.Zamenjal ga bo Žan Zeba.!!! Zanima me v kolikšnem času bo postal solastnik INGORJA in kolikšen bo njegov vložek. Je siromak šparal da bo lahko postal solastnik.Jas bi ga prosil za učne ure kako se lahko prišpara kaj denarja od gorenjske delavske plače.Bi mu bil zelo hvaležen.
taycoonbuster
18. 09. 2009 23.12
@jaka3jaka teoretično res, sam kar je semolič delu do zdej?? pobiral članarino, da se je lahk v pariz vozu gledat, kako drugi demonstrirajo.. my ass, pa sindikalist...
jaka
18. 09. 2009 22.59
killi-123 18.09.2009, 22:53 NE. Takšnega sindikata se lahko sramuje vsak, ki ve, čemu sindikat služi. Sindikat ni namenjen nabavi poceni ozimnice, temveč razrednemu boju in temu, da stoji ob strani delavcem takrat, ko ga ti potrebujejo in ta trenutek je sedaj!!! To je moje mnenje, ne glede na to, kaj sem provokativno pisal v prejšnjih postih.
killi-123@hotmail.com
18. 09. 2009 22.53
jaka3jaka,odgovor si dobil, taycoonbuster me je pač prehitel. Kaj pa grožnje s strani sindikata, se ti zdijo tudi sprejemljive?
taycoonbuster
18. 09. 2009 22.34
@jaka3jaka sej ni nič narobe, če hočeš bit lastnik.. problem je konflikt interesov.. ne moreš bit solastnik z upravo in biti kritičen do nje... v tem primeru je: gliha vkup štriha...
jaka
18. 09. 2009 22.29
killi-123 18.09.2009, 22:24 Najbrž so hoteli postati solastniki. V kapitalizmu je to popolnoma naravna želja, da si solastnik dobrega, uspešnega podjetja. Glede na to, da je sindikat združenje delavcev, bi se vprašal, če niso zlorabljali notranjih informacij in zato šli v nakup deleža. Delavec podjetja najbolj ve, kaj se v njem dogaja.
killi-123@hotmail.com
18. 09. 2009 22.24
jaka3jaka, se ti zdi pretiravanje, če sindikalisti in sindikati vložijo denar v prevzem podjetja?
jaka
18. 09. 2009 22.19
Vsi pretiravate!! Je pač gospodarska situacija takšna, da vsem teče voda v grlo. Tista leta, ko so bile v Gorenju visoke plače in so delili božičnice pa ni nihče rekel ne, naj za črne čase akumulirajo dobičke. Prepričan sem, da se vodstvo Gorenja še kako trudi obdržati firmo nad vodo, saj vedo, da če ne bo delavcev s 600 ali 700 evri plače, tudi vodilni ne bodo dobili svojuh desettisočev.
killi-123@hotmail.com
18. 09. 2009 22.03
TO JE SVINJARIJA!!!!!! Semoliča in Jerkičevo je treba kazensko preganjati ter zapreti. Kako si lahko sindikat,ki je plačan z delavskimi žulji,privošči in položi 50 000 eurov za prevzem gorenja???????? Pred tv-jem pa zastopa delavce ?? BARABE POKV.ARJENE