Gospodarstvo

Podjetja tudi za več mesecev nazaj odjavljajo delavce iz socialnega zavarovanja

Ljubljana, 13. 02. 2017 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delavska svetovalnica opozarja na odjavljanje delavcev iz socialnega zavarovanja za nazaj. Kot primer navajajo podjetje Konstruktio, ki da je delavce z izrednimi odpovedmi pogodb o zaposlitvi, o katerih niso vedeli ničesar, odjavilo za obdobje več mesecev, ko so normalno delali.

V Delavski svetovalnici že dlje časa opozarjajo na odjavljanje delavcev iz socialnega zavarovanja za nazaj, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Kaplja čez rob je bil očitno zadnji primer podjetja Konstruktio. Ugotovili so namreč, da je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) 24. januarja od omenjene družbe za deset delavcev prejel obrazec za odjavo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja z datumom 1. julij 2016. Delodajalec je odjavo utemeljil z izrednimi odpovedmi pogodb o zaposlitvi, ki naj bi bile uveljavljene 1. julija lani. A delavci so ves ta čas delali in niso imeli nobenih informacij o izredni odpovedi.

Predstavniki Delavske svetovalnice že dalj časa opažajo odjavljanje delavcev iz socialnega zavarovanja za nazaj.
Predstavniki Delavske svetovalnice že dalj časa opažajo odjavljanje delavcev iz socialnega zavarovanja za nazaj. FOTO: Thinkstock

Na svetovalnico so se, kot je razvidno iz njene objave na družbenem omrežju Facebook, pred kratkim obrnili tudi delavci podjetja Ada gradnje gradbeništvo in storitve, ki so bili napoteni na delo v Nemčiji. Pogodbo o zaposlitvi so imeli od 24. oktobra lani, delali pa so do 22. januarja. Ne glede na to so bili 21. novembra odjavljeni iz socialnega zavarovanja z datumom 1. november. Ves čas, tudi po odjavi, so prejemali plačilo na svoj transakcijski račun.

V Delavski svetovalnici so nepravilnosti prijavili Inšpektoratu RS za delo, z njimi pa so seznanili tudi urad Varuha človekovih pravic RS in vodstvo Zavoda RS za zaposlovanje.

Da bi preprečili ponavljanje tovrstne prakse, so se danes obrnili še na ZZZS ter Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz). Posredovali so jim več konkretnih rešitev, "ki naj se nemudoma vnesejo v elektronski prijavni odjavni sistem e-VEM".

Delavec
Delavec FOTO: Thinkstock

Za onemogočanje retroaktivne odjave iz sistema zavarovanja oz. omogočanje odjave v zakonsko določenem številu osmih dni, bi veljalo vklopiti preverjanje datuma odjave, so prepričani v svetovalnici. Število dni se ne bi smelo vpisovati v programsko kodo, temveč v novo polje za vnos vrednosti števila dni v kodni tabeli. Omogočilo naj bi se tudi dejanski pregled vseh sprememb na tem polju, in sicer kdo in kdaj je izvedel kakšno spremembo.
Poleg tega je treba, tako v svetovalnici, podati razlog odpovedi delovnega razmerja, in sicer tako, da se ob izpolnjevanju obrazca doda polje z naborom razlogov, polje opis ali razlaga pa naj bi ostalo. Obe polji naj bi bili obvezni.

Kot posebej pomembno rešitev pa v svetovalnici izpostavljajo predlog, da bi vsako odjavo iz socialnega zavarovanja, ki bi pomenila prekinitev delovnega razmerja, nujno spremljal uradno overjen podpis delavca. To bi pomenilo, da je seznanjen z odpovedjo, razlogom prenehanja delovnega razmerja in odjavo iz socialnega zavarovanja na tej podlagi. Zabeleženih je bilo namreč več primerov, ko so delodajalci na različnih dokumentih ponarejali podpise delavcev.

Za ta namen bi bilo treba v informacijskem sistemu zagotoviti obvezno novo polje za vnos dokumenta, ki bi vsebovalo overjen podpis delavca. Overitev bi bilo mogoče urediti na vsaki upravni enoti. Dokument s podpisom bi se v informacijski sistem dodalo kot priponko. Tudi pri tem polju naj bi se omogočilo dejanski pregled vseh sprememb, in sicer kdo in kdaj je izvedel kakšno spremembo.

V svetovalnici so do predlaganih tehničnih rešitev prišli na osnovi posvetovanj z licenciranimi mednarodnimi strokovnjaki na področju informacijske tehnologije. Da bi se implementirale čim prej, predlagajo, da se najpozneje v osmih dneh organizira operativni sestanek, na katerem bi s službami ZZZS dorekli vse podrobnosti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (152)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trdovrat
15. 02. 2017 18.39
+1
Dokler bodo lahko, bodo pač to počeli! Zakaj jih pa s skupnimi močmi, ne zgrabite za kravato in jim pokažete dovolj močne veje, pa tudi lepodrsna vrv bi se našla! Do takrat pa ne cvilite! Od ponižnosti boste samo vsak dan bolj zgarani in lačni! Pa kakšno perspektivo bomo pustili vašim otrokom in mojim vnukom, če bomo samo govorili"lahko bi bilo še slabše" Le vkup uboga gmajna! SMRT FAŠIZMU!
izpolni polje vzdevek
15. 02. 2017 17.53
+2
Problem je inšpekcija, ki ej v veliki večini pristranska in zelo slabo opravlja svoje delo. Ker gre z vezami in poznanstvi vse uredit. Predlagam ureditev zakonodaje po sistemu, inšpektorji bodo plačani po učinku. Takoj bi se kršitve začele urejat kar same od sebe.
slovenskidelavec
19. 02. 2017 21.15
Jih je tako malo, da bodo lepo zaslužili. Ni konkorence.
lemur
15. 02. 2017 13.03
+4
Neobvescanje delavcev o takih spremembah bi moralo biti kaznivo dejanje z zaporno kaznijo. Se pa ne cudim, da se povecujejo pristojnosti za represijo, ker ce se bo toleriral tak kriminal bo potrebna.
izpolni polje vzdevek
15. 02. 2017 17.49
Madeni
14. 02. 2017 22.37
+7
AVSTRIJCI, NEMCI Slovenke podjetnike dober poznajo so največji neplačniki, lopovi in Cg.oni daleč naokoli...V Sloveniji je lohka, ko je kriminalna država v TUJINI pa že vedo kaj je Slovenija..HVALA AVSTRIJCEM za skrb Slovenskega delavca..
izpolni polje vzdevek
14. 02. 2017 19.54
+2
Delavce je potrebno zaščitit! Imajo vso pravico do socialnih prejemkov. Vlada pa bi lahko končno razumela osnovno dejstvo: gospodarstvo poganja privatni sektor. Razberemite jih davkov, olajšajte zaposlovalno zakonodajo, a zaostrite varovanje socialnih prejemkov. Delodajalec mora imet opcijo delavca nagradit in kaznovat, sicer ne bo konkurenčen. Dober zgled je Kanada. Niamjo minimalne mesečne plače, ampak minimalno urno postavko. Zaposluješ lahko na uro, če pa zaposliš redno je delavec zaščiten. Tako delodajalec preizkusi delavca in ko se je ta dokazal, dobi boljšo plačo. Če se delavec počuti ogoljufanega odide k drugemu delodajalcu. Trg dela mora biti prost, saj se le tako dosega konkurenca in mladim omogoča dober vstop na trg.
slovenskidelavec
14. 02. 2017 20.50
+1
Čuj mi nismo v Nemčiji, ampak na balkanu in tu veljajo drugačna pravila.Pa tudi inšpekcija in sodstvo pri nas drugače deluje. Žal še vedno po partiski liniji.
izpolni polje vzdevek
15. 02. 2017 17.51
Ampak, v veliki večini smo si sami krivi. Če ti delodajalec kot računovodji naloži, da odjavi delavca, prijavi delodajalca, ne pa da so ljudje tiho, poskrbijo za svojo r.. in druge porinejo v blato. Vsak naj začne pri sebi.
caspera1
14. 02. 2017 11.21
+4
Nimam pojma. Slabo leto nazaj so mi "strokovnjaki" razložili kako skladno z zakonom prijavljati in odjavljati zaposlene. In odkar moramo to delati samo elektronsko (je bilo treba zgleda razbremeniti zaposlene na pristojnih uradih), je aplikacija narejena tako, da če kaj ni v skladu z zakonom, te sploh ne spusti naprej. Sem na takem delavnem mestu, da mi ni jasno, kako jim take zadeve sploh uspe narediti. Koliko pristojnih služb v takih zadevah ne opravlja svojega dela?
izpolni polje vzdevek
14. 02. 2017 19.50
+1
sinhron
14. 02. 2017 09.47
+13
Kje so tu sindikati , preprečevanje takih stvari bi morala biti njihova prioriteta in ne samo njihove plače ! Delodajalce , ki kradejo delavcem bi morali kazensko preganjati ! Ker pa pri nas nič več ne deluje , ne pravna država ne sindikati , se volkodlaki šopirijo !
izpolni polje vzdevek
14. 02. 2017 19.48
proofreader
13. 02. 2017 22.51
+47
V Jugoslaviji se take stvari niso dogajale. Direktorji si niso upali ne izplačati plače, ker bi jih naslednji dan obiskali organi.
puspan
14. 02. 2017 14.08
+7
Takih organov je še vedno veliko pri nas, konto pa v Švici jn na Kajmanih.
izpolni polje vzdevek
14. 02. 2017 19.49
-1
Ah daj no, v Jugoslaviji so direktorji izplačevali mastne plače sebi in organom, vsi ostali pa so bili tiho ker so vedeli, da jih bodo sicer obiskali direktorjevi organi.
ONniON
13. 02. 2017 22.37
+25
važno da imamo 3 % gospodarsko rast ane
slovenskidelavec
13. 02. 2017 22.47
+1
izpolni polje vzdevek
14. 02. 2017 19.50
Gospodarska rast nima veze s tem. Delavce je potrebno zaščitit, gospodarska rast pa je nujna, da sploh imajo službe.
proofreader
13. 02. 2017 22.23
+26
Že sedaj so vsi vnosi digitalno podpisani, tako da je razvidno, kdo jih je vnesel. V "delavski svetovalnici" očitno niso še nikoli nikogar zaposlili, sicer bi to poznali.
slovenskidelavec
13. 02. 2017 21.51
+35
Gdo je sposoben v Sloveniji narediti red, očitni nihče saj že 20 let poslušamo samo laži.Ali ni CERAR obljubil več inspektorjev, dobili smo samo laži.
23345
14. 02. 2017 09.22
+9
Kje je pa sedaj Pahor ''''?????? Saj hodi delati razno razna dela. Kako da ne obišče tega podjetja katero je odjavljalo za nazaj ???? Kako da ni kaznovan nihče na Zavodu za zdravstveno varstvo, čeprav so sumili da nekaj ni v redu ????. To me res zanima. Kje o inšektorji ???? Aja za 1 kavo in šopek peteršilja se zaganjajo, za taka kriminalna dejanja pa jih ni nikjer, niti Pahorja.
Sheldon75
14. 02. 2017 09.32
Gdo? Resno? KDO!! Nepismen... A je nujno treba smetiti po forumih?
Smolapataaka
13. 02. 2017 21.45
+24
Heh, meni se je to zgodilo 3x. :D Sem se že navadil. Poleg tega nam je delodajalec vsak mesec trgal obrok za kredit, ki ga ni nakazoval banki. Banka nas o tem ni obvestila, ker je gospod delodajalec veljal za izjemno uspešnega podjetnika, in se je na banki z vodjem dogovoril, da nismo prejeli nobenih opominov o neplačanih obrokih. Kasneje (ko je gospod uspešneš šel k vragu) smo celoten kredit morali odplačati še enkrat. *
proofreader
13. 02. 2017 22.31
+22
Si podal prijavo na policijo glede sodelovanja bančnega uradnika pri oškodovanju delavcev?
KladivoSi
14. 02. 2017 12.41
+2
Za to imamo varovalko, da lahko primer zastara... Nima smisla ,če pravni sistem v več korakih spregleda zakone. Zato ne vrjam ,da so jim takšni primeri v interesu. Samo sanjamo lahko o pravici,kaj šele o hitrih postopkih. Pri prometnem prekršku ni diskusije,kriv si...plačaj. Tukaj pa povsem druga zgodba....
bud00
13. 02. 2017 21.34
+31
A naše parlamentarce lahko tudi za nazaj odjavimo?
proofreader
13. 02. 2017 22.32
+6
Danes je bil protest pred parlamentom, nihče ni prišel.
slovenskidelavec
13. 02. 2017 22.46
+5
Kolani
13. 02. 2017 21.32
+40
Ali bo kdo odgovarjal, da imamo zakon, ki dopušča odpuščanje delavca za nazaj? Kdo je to podpisal? Ali bo v tej državi končno kdo za svijarije odgovarjal? Odgovorni se morda niti ne zavedajo, da je pometanje takšnih primerov pod preprogo izredno, izredno nevarno. Lahko pripelje do situacije, ko ljudje vzamejo pravico v svoje roke. In vemo kako se to potem konča. Na žalost s prelivanjem krvi.
Skunk Works
13. 02. 2017 21.36
+13
Kaj češ, ko pa vsaka svinjarija še ni kaznivo dejanje....
Kolani
13. 02. 2017 21.37
+8
Žal se ne zavedajo kaj to pomeni. Na koncu vedno sodi ljudstvo.
Frane Šajn
13. 02. 2017 21.18
+11
Človek bi se moral zavedati, da je popolnoma sam v tem zavoženem zvezdnem prahu in, da nad njim ni nobenega in ničesar. (Krleža)
Skunk Works
13. 02. 2017 21.27
-5
Ne vem zakaj takšni levičarji, kot si ti in še ves je, glede na volilne izide, stopite skupaj, nekaj desettisoč vas ali celo nekaj stotisoč, s sorodniki vred, zastavite vaše nepremičnine in premoženje na bankah, in ni vrag, da bi na toliko hipotek dobili denarja, da bi lahko ustanovili podjetij za večtisoč, ali desettisoč zaposlenih....In potem bi pokazali, kako se stvari streže, kako se plača delavce, kako se zanje skrbi....In veste kaj, še požrešnim iskoriščevalskim delodajalcem bi zmanjkalo delavcev, ko bi vsi k vam drli.....Res ne vem zakaj to ne naredite, pa tako malo bi bilo treba...dejanja štejejo fantje, dejanja, ne obšankarsko godrnjanje.....ajmo, akcija....
emilzapata
13. 02. 2017 21.51
-4
točno tako, probajte sladko podjetništvo
proofreader
13. 02. 2017 22.33
+9
Največ denarja je izginilo pod desničarji.
23345
14. 02. 2017 09.24
+5
Naj cerkev to naredi, saj pridigajo o skromnosti. Oni imajo največ denarja, pa da vidimo njihovo poštenost.
caspera1
14. 02. 2017 11.26
+1
Roseann, ko bo kakšen tvoj predlog, da naredimo kaj skupaj (zakaj za vraga bi pa ti se basal, -a s potico, nekateri pa zaradi skupnih interesov žulili star kruh?), te podprem takoj.
Frane Šajn
13. 02. 2017 21.16
+1
Proti peklenski resničnosti , se bori v človeku , le njegova lastna pamet! (Krleža)!
Frane Šajn
13. 02. 2017 21.09
+9
Le zakaj pa ne? saj to delajo ponižnim hlapčkom , strahopetnnim skopljenčkom! In z vso potrebno podporo; inšpekcij za delo in s podporo pravne države z vsemi organi pregona skupaj. To je slovenska resnica loleki. Pišite v Romunijo če nam posodijo protestnike , da vas ne bo strah, da vas bo kdo videl po televiziji na protestnem shodu, vam bodo delodajalčki dali brco v "rit". "Črtomir le kje je tisti tvoj trop v katerem ni bilo strahljivca. Čeprav si na koncu s krstom vse zakockal.!"
piko112
13. 02. 2017 21.08
+10
Ali bodo odgovorni kaznovani? Kljub vsem dokazilom se bodo delavci obrisali pod nosom.
Frane Šajn
13. 02. 2017 21.13
+2
Kmalu bo sto let ko je Krleža zapisal tole misel; Negacija dejstev je ena od oblik sprejemanja sveta takega kot je in kakršnega živimo. Torej zopet nezadostna iz zgodovine.
gosenica111
13. 02. 2017 20.59
+10
sem delu pr enmu takmu še zmer nč ne plačuje ,k sem mu reku da niso prispevki plačani,me je napizdi kaj hodm po davčni to je LSC Ljubljana
Frane Šajn
13. 02. 2017 21.15
+6
Tiho pa delaj naprej pa ne okol govort revež moj!
gripson
13. 02. 2017 20.21
+17
Preverite firmo, boste neprijetno presenečeni še za kaj drugega