Gospodarstvo

Delničarji Krke bodo dobili 2,5 evra bruto dividende. Imenovali tudi nove nadzornike

Novo mesto, 20. 08. 2015 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na skupščini delniške družbe Krka so odločili, da bodo za izplačila dividend delničarjem namenili 81 milijonov evrov oziroma 2,5 evra na delnico. Imenovali so tudi nov nadzorni svet. Novomeška farmacevtska družba je sicer lani zaradi padca ruskega rublja pridelala nekaj izgube.

Za izplačilo dividend bodo namenili 81 milijonov evrov.
Za izplačilo dividend bodo namenili 81 milijonov evrov. FOTO: Blaž Garbajs

Skupščina Krke je danes podprla nasprotni predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kapitalske družbe (Kad) ter za izplačilo dividend delničarjem namenila 81 milijonov evrov oz. 2,5 evra bruto na delnico. Novomeška farmacevtska družba je dobila tudi nov nadzorni svet, potem ko je starim članom že junija potekel mandat.

Delničarji Krke – največja posamična lastnika sta SDH s 16,20-odstotnim in Kad z 10,65-odstotnim deležem – bodo tako prejeli višjo dividendo, kot sta jo predlagala uprava in nadzorni svet. Njun predlog je predvideval izplačilo dividend v višini 2,20 evra bruto za delnico, kar pomeni, da bi Krka za izplačilo dividend namenila 71,6 milijona evrov.

Društvo Mali delničarji Slovenije je sicer predlagalo še višjo dividendo kot SDH in Kad, in sicer v višini 3,35 evra bruto, a so delničarji podprli nasprotni predlog dveh največjih lastnikov Krke, o predlogu malih delničarjev pa zato sploh niso glasovali. Dividende bodo izplačane v 30 dneh, so sporočili iz društva Mali delničarji Slovenije.

Krka je dobila tudi nov nadzorni svet, tudi pri imenovanju nadzornikov pa sta z nasprotnim predlogom uspela SDH in Kad. Predlagala sta, da namesto s strani uprave in nadzornikov predlagane Sergeje Slapničar nova nadzornica postane Simona Razvornik Škofič iz SDH, kar je skupščina z zadostno večino tudi podprla. Ostali člani nadzornikov so postali še Julijana Kristl, Jože Mermal, Matej Pirc, Andrej Slapar in Anja Strojin Štampar.

Krka-11
Krka-11 FOTO: Blaž Garbajs

Za revizorja za letošnje poslovno leto je bila imenovana družba Ernst&Young Revizija.

Krka je danes ponovila junijsko skupščino, na kateri so delničarji izglasovali dividendo v višini 2,20 evra bruto in nove nadzornike, med katerimi je bila med že naštetimi tudi Slapničarjeva. Ker je bila junijska skupščina sklicana dan prepozno, so morali njene sklepe razveljaviti in skupščino ponoviti.

Prvi mož Krke Jože Colarič se je delničarjem danes opravičil za nevšečnosti zaradi ponovitve skupščine in predstavil lansko poslovanje. Spomnil je tudi na izgubo, ki so jo lani pridelali zaradi padca ruskega rublja. Ker tečaj rublja v zadnjem obdobju spet pada, je Krka v tretjem četrtletju rusko valuto v celoti zavarovala s terminskimi tveganji, je pojasnil.

V prvem polletju je Krka ustvarila 599,9 milijona evrov prodaje, kar je pol milijona evra več kot v enakem obdobju lani, količinska prodaja pa se je povečala za 5,2 odstotka. Tečaj rublja je bil za 26 odstotkov nižji kot lani. Prodaja v rubljih je bila za 13 odstotkov višja, v evrih pa je nižja za 15 odstotkov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

I Res
21. 08. 2015 07.30
-1
ko je bil direktor GOSPOD MILOŠ KOVAČIČ je krka samo rasla. ta pajac je izjavil da bi on to kar je naredil GOSPOD MILOŠ KOVAČIČ z svojimi potovanji v rusijo naredil v 2 dneh po telefonu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! rezultat je viden.
tron3
22. 08. 2015 17.03
+1
I res, tako kot je on nagnal Kovačiča iz Krke, bodo pa drugi njega, povratna informacijja!!
I Res
24. 08. 2015 02.19
-1
kovačiča ni nihče nikamor nagnal!!!! šel je v pokoj. in to že zelo star
Finfer
20. 08. 2015 20.45
+0
Krka dobi ogromno denarja iz računa zdravstvenega zavarovanja za predraga zdravila to pomeni da kradejo naš denar in potem se napihujejo kako so sposobni !!!colariča in podobne parazite bi morali zapreti in jim zapleniti vse premoženje ki so si ga nagrabili v teh letih ko so nekontrlirano kradli naš denar!!