Gospodarstvo

Delničarji Palome soglašali z 18-milijonsko dokapitalizacijo s strani slovaškega Eco Investa

Sladki Vrh, 29. 07. 2016 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delničarji tovarne papirja Paloma so soglašali s predlogom dokapitalizacije s strani slovaškega finančnega sklada Eco Invest. Ta bo ob dokapitalizaciji v višini 18,2 milijona evrov postal več kot 50-odstotni delničar družbe, pri čemer je za delnico ponudil 4,01 evra. Denar mora nakazati do sredine oktobra.

posodobljen papirni stroj v Palomi - 3
posodobljen papirni stroj v Palomi - 3 FOTO: Paloma

Še pred glasovanjem o slovaškem predlogu so delničarji razveljavili januarske sklepe skupščine o dokapitalizaciji s strani poljskega sklada Abris Capital. Ta se je namreč po sicer neuspešnih izpodbojnih tožbah manjšinskih delničarjev Palome umaknil iz igre.

Dosedanji večinski lastnik Palome, Slovenski državni holding (SDH), je po besedah njegove predstavnice Lidie Glavina podprl ponudbo slovaškega Eco Investa, ker ocenjuje, da je tako dosegel največjo možno ceno. "Zelo pozitivno SDH ocenjuje tudi nefinančne zaveze, ki jih je dal investitor in so za nas prav tako pomembne," je dejala.

Predsednik upravnega odbora Eco Investa Miroslav Vajs je odločitev skupščine pozdravil. "Mislim, da je danes velik dan tako za Eco Invest kot za Palomo," je dejal in spomnil, da bo večina tako doseženega svežega kapitala za Palomo vložena v posodobitev njene proizvodnje, s čimer bo lažje konkurirala na svetovnih trgih.

Slovaški industrijski in finančni holding, ki izvaja dolgoročne strateške naložbe v proizvodna podjetja, primarno v papir in celulozo, robčke in embalažo, si od vstopa v Palomo obeta izboljšanje svojega položaja v srednji in jugovzhodni Evropi.

"Po zahtevnem in dolgotrajnem postopku smo veseli, da smo s potrditvijo dokapitalizacije pridobili možnost za nadaljnji razvoj družbe. Paloma je tako pridobila investitorja, ki ima razumevanje za proizvodnjo papirja in higienskih papirnih izdelkov in ki se je zavezal, da bo omogočil izvedbo strateškega programa ter nadaljeval razvojni cikel, ki ga Paloma potrebuje za krepitev tržnega položaja v regiji," je po zaključku današnje skupščine povedal predsednik uprave Palome Tadej Gosak.

Po pridobitvi delnic Palome v postopku dokapitalizacije, s čimer bo Eco Invest postal 57-odstotni lastnik družbe, bo izbrani investitor v skladu z zakonom o prevzemih zavezan objaviti ponudbo za prevzem preostalih delnic Palome.

Delničarji so se danes tudi seznanili z rezultati lanskega poslovanja Palome in se strinjali, da se bilančni dobiček družbe za poslovno leto 2015, ki znaša nekaj več kot 1,7 milijona evrov, razporedi v druge rezerve iz dobička. Potrdili in odobrili so delo nadzornega sveta in uprave Palome ter jima podelili razrešnico za leto 2015.

Ker je članoma nadzornega sveta Palome Tomažu Primožiču in Enzu Smrekarju potekel mandat, je skupščina danes za nova člana nadzornega sveta imenovala Leonido Klemenčič Podmiljšak iz SDH in Lovra Peterlina iz družbe Linea Directa.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakostzavse
01. 08. 2016 10.04
+1
Bolje Slovak kot kak hrvat ali srb .
VSEZNALECno1
31. 07. 2016 08.42
+1
tud skret papir ne znamo več delat, kjer je edina fora transportni stroški, a zdej mi bo slovak iz sladkega vrha vozu v štacuno.......
CastrumFF
29. 07. 2016 18.02
+6
Tudi Paloma prodana. A je sploh se kaj slovenskega v sloveniji?