Gospodarstvo

Delnice se spet dražijo

Ljubljana, 17. 04. 2008 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tečaji delnic so se obrnili krepko navzgor. Najbolj so se podražile delnice Istrabenza in Mercatorja.

Tečaji so šli krepko navzgor.
Tečaji so šli krepko navzgor. FOTO: Dare Čekeliš

Na Ljubljanski borzi je delniški indeks SBI 20 trgovanje končal pri vrednosti 7947,67 točke, kar je 496,19 točke oz. 6,66 odstotka več kot v sredo. Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP pa se je zvišal za 114,03 točke oz. sedem odstotkov na 1743,71 točke.

Danes so na ljubljanskem borznem parketu blestele predvsem delnice Istrabenza, ki so se podražile za 9,59 odstotka, in delnice Mercatorja, katerih tečaj se je okrepil za 9,20 odstotka. Delnice Aerodroma Ljubljana so se podražile za 8,70 odstotka, prav toliko se je zvišal tečaj delnic Petrola, Savine delnice so poskočile za 8,24 odstotka, Krkine pa za 7,76 odstotka.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Niko Murski
18. 04. 2008 15.27
Koordinator Se strinjam, špekulantam pa pomagajo banke z certifikati. Takšna njihanja borze spominja na banana države in ne na evropsko državo. Pogrešam pa uradne komentare Vlade, ali velikih gospodarstvenikov.Saj gre za ogromno denarja. Prodajalci Telekoma niso vzeli ponujenih 400€ zdaj pa je tečaj 242€. Negdo bo moral odgovarjati za izgubljeno premoženje.
Koordinator
18. 04. 2008 14.35
V času (september, oktober 2007), ko je bila vrednost večine delnic pomembnejših slovenskih podjetij skorajda dvakrat višja od današnje (Sava npr. 690 EUR) so tuji vlagatelji tarnali, da je vrednost previsoka in dosegli, da so nekatere tuje finančne institucije opozorile Slovenijo, češ, delnice imate prevrednotene. To seveda niti slučajno ne drži, saj je realna vrednost delnice podjetja, če ta dosega pozitiven poslovni izid, dobiček, in se knjigovodska vrednost njene delnice iz leta v leto povišuje, raste pa tudi njeno premoženje (Sava - 1 milijardo EUR), običajno 2 do 3 x višja od knjigovodske. Delnice hitro padejo, kadar se veliki vlagatelji odločijo za prodajo svežnjev (večje količine) delnic, kar prestraši predvsem majhne vlagatelje in prične se panična prodaja, v kateri običajno največ izgubijo majhni vlagatelji. Z veliko gotovostjo lahko trdimo, da se je prav to zgodilo v zadnjih dneh na Ljubljanski borzi, s čimer so veliki vlagatelji dosegli, kar niso mogli doseči z opozorili o previsoki vrednosti delnic slovenskih podjetij. Žalostno pri vsem tem je to, da bodo najboljša slovenska podjetja dokončno prešla v zasebno last posameznikov veliko prepoceni, tudi zaradi takšnih nihanj, ki se te dni dogajajo na naši borzi. Denar dela denar, tako je pač v sistemu, ki se mu reče kapitalizem.
Marko-Mojca
18. 04. 2008 11.50
sm da gre na bolje, jaz bi skor živčnega fasal zarad teh delnic
Niko Murski
17. 04. 2008 21.46
KOnčno nekaj zelenega. Prosim naj negdo pojasni zakaj delnice v Slo. tolko padajo? Gospodarstvo pa se dobro drži. Gdo diktira dvige in padce? (ta ima korist od tega). Tu nekaj smrdi.