Gospodarstvo

Delodajalci in delojemalci v letu 2018: Šefi naj se namesto z ukazovanjem ukvarjajo z vizijo, delavci naj prevzamejo več odgovornosti

Ljubljana, 09. 01. 2018 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
177

Tudi slovenska podjetja bodo letos iskala nove kadre in marsikatero jih ne bo našlo. Ob objektivnem pomanjkanju delovne sile z določenimi specifičnimi lastnosti strokovnjaki menijo, da je težava tudi ta, da se vsi delodajalci in delojemalci še niso prilagodili sodobnemu svetu.

Curtis in Kupersmith
Curtis in Kupersmith FOTO: Miro Majcen
Namesto ukazovanja mora biti naloga vodstva, da ustvari tako privlačno vizijo, da zadržuje pozornost in predanost zaposlenih. Ljudje želijo delati za vizionarje. Curtis Michelson

Novo leto – nove priložnosti. Tako marsikdo gleda na čas, ko na koledarju spet obrnemo prvi list. Ko je govora o poslovnih priložnostih, naj bi bilo leto 2018 tako delodajalcem kot delojemalcem relativno naklonjeno. Najbolj optimistična med napovedmi  je napoved OECD, ki za Slovenijo v letu 2018 predvideva 4,3-odstotno rast. Večina ostalih institucij pa ocenjuje, da se bo gospodarska rast rahlo upočasnila in dosegla med tri do štiri odstotke.

Kakor koli – rast naj bi bila torej pozitivna, tudi na trgu dela naj bi delodajalci iskali nove kadre. Analiza, ki so jo pristojni pripravili za letošnji napovednik zaposlovanja, pravi, da več kot 2.900 delodajalcev, ki zaposlujejo 347.000 ljudi, za prihodnjega pol leta napoveduje 2,6-odstotno rast zaposlenosti, odprlo naj bi se 16.500 novih delovnih mest.

Marsikateri delodajalec bo sicer spet ostal razočaran, ker primernega kadra ne bo našel.  V isti anketi je namreč nekaj več kot 43 odstotkov delodajalcev dejalo, da se srečujejo s pomanjkanjem ustreznih kadrov. Le na vzorcu velikih podjetij pa je to težavo že imelo 61 odstotkov podjetij.

Izbira ustreznih kadrov je izjemno pomembna, če želi podjetje na trgu uspeti. Pravzaprav lahko predstavlja ločnico med "biti in ne biti". Pretirana osredotočenost na izdelek in premajhna pozornost na zaposlene je tako lahko pogubna, pravita sogovornika Kupe Kupersmith in Curtis Michelson. Zastarela razmišljanja pa so lahko kriva, da delodajalci ne najdejo ustreznih kadrov, opozarjata svetovalca podjetjem, ki sta sicer lani tudi gostovala v Sloveniji, ko sta na povabilo Adecca svoje znanje delila z vodstvenimi kadri podjetij, predvsem tistimi, ki so pristojni za upravljanje s človeškimi viri.

Kupersmith je vodja KupeTalks in že 20 let izjemno iskan mentor in svetovalec številnim podjetjem in organizacijam. Michelson pa je ustanovitelj svetovalnega podjetja Minds Alert, globalni poslovni trener in svetovalec na področju inovativnih pristopov, poslovnih kompetenc ter oblikovanja poslovnih modelov. Sta zanimiv tandem, ki podjetjem pomaga, da se prilagodijo realnosti današnjega časa, kjer so v prednosti tisti, ki imajo vizijo in zgodbo, obenem pa so zanimivi za iskalce dela. Njuno področje je poslovna analiza, ki jo definicija opisuje kot "disciplino, ki prepoznava poslovne potrebe in išče rešitve za konkretne poslovne izzive."

Kako sta se pravzaprav znašla na področju poslovne analize?

Podjetja se vse bolj zavedajo, da bitka za talentirane delavce postaja neizprosna. In če nimaš ljudi, ki so talentirani, ki obvladajo svoje delo, v tej tekmovalni ekonomiji pač ne boš obstajal. Danes talentiranost in kakovost kadrov določata, katero podjetje obstane. Curtis Michelson
Curtis: Moja poklicna preteklost je zelo pestra. Čeprav v tem smislu niti nisem neka velika posebnost. Za poslovne analitike je kar značilno, da prihajamo z različnih vetrov. Nekateri striktno iz poslovnega sveta, drugi s specifičnih področij, kot je na primer prodaja, spet tretji iz IT sveta. Jaz sem prišel iz sveta tehnologije, kjer sem že kmalu ugotovil, da se dobro znajdem kot nekakšen "vmesnik". Sem torej tehnična oseba, ki veliko govori. Ali pa poslovnež, ki mu je blizu IT, kakor želite.

Kupersmith: Jaz pa sem diplomiral iz računovodstva. Potem pa se je zapletlo, saj se je izkazalo, da to ni zame. V ZDA morajo računovodje opraviti še strokovni izpit. Jaz pa sem na tem izpitu padel. In to je bila prelomnica, ko sem ugotovil, da bo treba spremeniti poslovno pot. Najprej sem se lotil komedije, še posebej improvizacije. Sočasno pa sem se lotil še poslovne analize na področju finančnih aplikacij. Bil sem uporabnik teh aplikacij in skušal sem zapolniti vrzel med tehnologijo in uporabnostjo.

Je talent za komedijo v poslovnem svetu prednost?

Kupersmith: Bistvo vsega – tudi v poslovnem svetu - je interakcija, komunikacija in poslušanje. In improvizatorji to počnemo najbolje. Do neke mere pa moramo to obvladati vsi, zato ljudi, ki prihajajo na najina izobraževanja, tega tudi učiva.

Po nasvete prihajajo podjetja, ki želijo izboljšati poslovanje, poseči po inovativnih pristopih. Česa učita svoje kliente?

Curtis:  Ljudi učiva tudi pripovedovanja zgodbe. Kako vzamete kompleksno temo in jo zreducirate na njeno bistvo, samo na tisto, kar je pomembmo. Ko ste pri bistvu, ljudje postanejo pozorni. Stvar "kupijo". Odpre se polje za globlji pogovor. Spretnost, da ste sposobni izluščiti in predstaviti bistvo, je izjemno pomembna.

Kupersmith: Pri učenju uporabljava tudi posebne igre, da se ljudje sprostijo, vključijo … Danes je pomembno sproščeno delovno okolje. Časi, ko so bili direktorji "velike živine", ki sprejemajo odločitve in ukazujejo, so minili. Oseba, ki je danes vodja, mora biti fleksibilna, prilagodljiva današnjim delavcem, da se ti navdušijo za delo, ostanejo v podjetju in delajo najbolje, kot znajo.

Uporabili ste izraz "današnji delavci". Kakšni pa so današnji delavci?

Curtis: Njihova pričakovanja so drugačna. Veliko je govora o tako imenovanih milenijcih. To je generacija, ki je odraščala nekoliko zavita v vato. Pogosto so to edinci, ki so dobili vso pozornost, nimajo veliko potrpljenja, so pa jim bili vcepljeni ideali, zato želijo delati za višje cilje, želijo, da jih delo izpolnjuje … Pravzaprav želijo veliko stvari, tudi različnih izkušenj. Zato se dobro vključujejo v ekonomski model projektnega dela … Vedo, da se ne bodo vse življenje ukvarjali z eno samo kariero. So kreativni, iščejo nova znanja, raznolikost, izkušnje … In seveda je za kadrovike veliko vprašanje – kako tem ljudem ustreči? Dejansko delujejo prav takšna orodja, ki spodbujajo igrivo okolje, v takšnem okolju so ti ljudje doma.

Kupersmith: Po drugi strani pa današnji trg dela išče netipičnega delavca. Delavca z različnimi znanji. Predvsem zaradi vsega, kar prinašata avtomatizacija in uvajanje umetne inteligence. Klasični delovni procesi, kot smo jih nekoč poznali, dejansko izginjajo. Nekoč je bila proizvodnja, kjer se je vsakdo naučil svojega dela procesa in je to ponavljal, zdaj teh delovnih nalog skoraj ni več, ker jih prevzemajo roboti in ta trend se bo nadaljeval. Tako se potrebuje delavce z različnimi znanji, ki so kreativni. Ampak to se ne zgodi čez noč. Ljudem ne morete kar reči, zdaj pa bodite kreativni, do naslednjega meseca povečajte kreativnost za petino. Ne bo šlo. Spreminjanje mentalitete zahteva primerne vodstvene kadre in pravilne pristope.

Pa vendar se najdejo delodajalci, ki zahtevajo prav to – odstotkovno povečanje kreativnosti.

Curtis: Seveda poskusijo.

Kupersmith: Ampak v resnici ne deluje. Ustvariti morate okolje, kjer se kreativnost rojeva, okolje, ki jo pospešuje, kjer se netijo ideje, inovacije.

Curtis: In temu morajo še posebej prisluhniti tisti, ki se ukvarjajo s kadri. Ustvariti morajo novo kulturo v podjetju, da se to zgodi. To se ne zgodi s prisilo.

Kako velik izziv pa je implementacija tega, o čemer govorita?

Curtis: Govorila sva z direktorjem, starim okoli 60 let, ki nad idejami ni bil pretirano navdušen, ker ga potiskajo iz cone udobja. Ampak časi se spreminjajo, učenju novih pristopov podjetja namenjajo vse več pozornosti. Podjetja se vse bolj zavedajo, da bitka za talentirane delavce postaja neizprosna. In če nimaš ljudi, ki so talentirani, ki obvladajo svoje delo, v tej tekmovalni ekonomiji pač ne boš obstajal. Danes talentiranost in kakovost kadrov določata, katero podjetje obstane.

Curtis in Kupersmith
Curtis in Kupersmith FOTO: Miro Majcen

Recimo, da bi vidva postavljala podjetje. Kako bi ga organizirala, da bi bilo učinkovito?

Kupersmith: Ne verjameva v hierarhijo. Blizu so nama sistemi, ki se naravno samoorganizirajo. Če boste izbrali prave kadre, bodo ti ljudje v primernem okolju dali vse od sebe. Seveda pa je ključno, da izberete ljudi, ki imajo strast, ob tem pa iste vrednote in isto vizijo. Nato jim pustite, da uresničijo tisto, v čemer so najboljši. Pomembno je, da se odločitve sprejemajo na ravni, kjer se tudi dela, ne da to počne neka "stopnica višje". Če vzpostavite okolje, kjer je ljudem udobno, kjer jim je dovoljeno sprejemati odločitve, se tudi zmotiti, testirati ideje, se iz tega učiti in rasti, je to pravi, kakovosten pristop.

"Zmotiti se" ljudem običajno prinese odpoved.

Kupersmith: Drži. Ampak to je napačen pristop. Če imajo ljudje psihološko varnost, če vedo, da ne bodo za vsako piko postavljeni pred zid, odpuščeni, so bolj kreativni in delajo bolje. Porazi morajo biti del osebne in poklicne poti. Seveda pa tukaj ne govorimo o podpiranju ogromnih napak, ki se končajo z velikanskimi izgubami.

Kje pa je v tej organizaciji vodstvo?

Curtis: Namesto ukazovanja mora biti naloga vodstva, da ustvari tako privlačno vizijo, da zadržuje pozornost in predanost zaposlenih. Ljudje želijo delati za vizonarje.

Takšna organiziranost terja samoiniciativnost in prevzemanje odgovornosti. Kako se pristop obnese v državah, kjer to ne sovpada z mentaliteto, ki se je pri ljudeh gradila skozi desetletja?

Če vzpostavite okolje, kjer je ljudem udobno, kjer jim je dovoljeno sprejemati odločitve, se tudi zmotiti, testirati ideje, se iz tega učiti in rasti, je to pravi, kakovosten pristop. Kupe Kupersmith

Kupersmith: Najlažje se je dela lotiti na primeru novih podjetij. Ta namreč šele rastejo in preko tega gradijo kulturo podjetja. Je pa to možno le, če smo pozorni pri zaposlovanju. Delodajalci morajo biti zato zelo pozorni, da izbrani kandidati koncept razumejo in ga želijo uresničevati. Četudi so ljudje odrasli v svetu, kjer jim je vseskozi nekdo ukazoval, kaj naj naredijo, se lahko hitro učijo novih pristopov, če je le priložnost. Ljudje hitro ugotovijo, da jim je všeč, če imajo širok manevrski prostor, če imajo možnost, da sami sprejemajo odločitve in imajo dodeljeno odgovornost … Starejša podjetja, stara tudi po več kot pol stoletja, so veliko večji izziv. Tukaj je treba spreminjati globoko zakoreninjene vzorce.

Curtis: Običajno se v takšnih podjetjih uvede nekakšen pilotni projekt, skupino, na kateri se testira nove pristope. Novica o projektu se po podjetju seveda hitro razširi, ljudje vidijo, da se v neki drugi sredini dogaja nekaj drugačnega. Običajno je eno prvih vprašanj – zakaj se imajo v tisti skupini bolj prijetno? In tako iz ene skupine nastaja vse več skupin, saj si vsi želijo prijetnejšega dela. Še posebej mladi.

Kuppe: Zabava, delo in učenje bi morali iti z roko v roki. Zakaj bi bili vedno tako resni v življenju?

Se bodo pa najbrž hitro našli delodajalci, ki bodo izpostavili, da njihova naloga ni, da skrbijo za zabavo zaposlenih.

Kupersmith: Napaka. Od tega je odvisna delovna uspešnost. Boljši kot je odnos med ljudmi, hitreje se stvari premikajo. In to bi morala biti prioriteta vodstvenih kadrov. Če ne vlagate v odnose, potem tudi druge stvari razpadajo.

Curtis: Če v podjetju želiš določeno mentaliteto, je tvoja naloga, da vložiš energijo, da jo uvedeš. Podjetje Adobe je imelo inovativni program za inovacije. Kickbox. To je čisto prava škatla, ki so jo lahko vzeli vsi zaposleni, ki so imeli kreativno, inovativno idejo. V njej so bila potrebna sredstva, med njimi kreditna kartica s tisoč dolarji. Razdelili so 500 škatel in ko so se vrnile, je skupaj z njimi prišlo tudi 26 predlogov inovacij, ki so danes del njihove linije produktov. Kar je krasno. Ampak osnovni namen niti ni bil, da bi dobili nove ideje, ampak da bi gojili kulturo inovativnosti v podjetju. In natančno to se je zgodilo.  Če torej želite inovatorje, morate ljudi spodbuditi in naučiti, da razmišljajo kot inovatorji. Delo nadrejenega torej je, da vseskozi skrbi za vizijo in priložnosti, da se to dejansko tudi dogaja.

V podjetjih s tradicijo se pogosto pojavlja strah, da bodo novi koncepti organizacije dela in nova kultura podjetja, naleteli na odpor, še posebej med starejšimi delavci.

Curtis: Starejši se običajno hitro želijo pridružiti zabavi. Če se pogovarjate s temi ljudmi, vam bodo pogosto povedali, da so leta trpeli in se čutili zatirane v nespodbudnem delovnem okolju. Delal sem s podjetji, kjer se dogajajo velike transformacije in starejši delavci so veliko bolj prilagodljivi kot si mislimo.

Kako dolgo pa traja transformacija podjetja v sodobno delovno organizacijo?

Velik del procesa je pogovor. Treba je najti ravnotežje, medtem kdaj končati analizo in začeti z ukrepi, a dejstvo je, da je pogovor z analitikom kdaj podoben pogovoru z otrokom – zakaj, zakaj, zakaj, saj je treba priti povsem do dna težav.

Sicer pa so tudi v organizaciji s 100 zaposlenimi prve spremembe vidne nekje v 6-12 mesecih, popoln preobrat pa recimo v dveh letih. Prehod mora biti hiter, saj današnji svet ne čaka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (177)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
10. 01. 2018 11.05
+4
V JU te ne morejo vreči na cesto, pač pa razporedijo drugam. V gospodrski dejavnosti je povsem drugače. Brez milosti in brez slabe vesti. Viški pač. Dostikrat namišljeni. Delavec še nikoli ni bil manj vreden kot je danes. O spoštovanju je škoda besed. V stilu , če ne boš ti, bo pa kdo drug. Na zavodu jih kar mrgoli. Res ne vem kaj počne zavod, ko je toliko agencijskih zaposlitev.
resslovenka
10. 01. 2018 10.52
+5
Pošten delodajalec bo vedno spoštoval in nagradil delavce pošteno. Glede na zahtevnost dela, ki ga opravlja. Mu prisluhnil, če bo delavec v stiski in mu pomagal. Pri nas je pač tako , da pridne in prizadevne vtaknejo v en predal in na minimalca. Bog ne daj če kaj pove na glas . Sledi mobing dokler se ga ne odkriza. S tem ostalim pokaže kdo je gospodar. Ljudje delajo od-do če se tako zahteva brez dodatkov, ki so jasno napisani v delavski zakonodaji. Prosperijajo kimaci in hinavci, ki so postavljeni vohljaci na "pomembnem" delovnem mestu. Zakaj to pišem? Iz prakse!
Principat
10. 01. 2018 10.06
+12
ne spet vse v en koš ,, delavci so na določenih panogah PREobremenjeni in še zraven mobingirani ,, ko enkrat začnete reševat proble , jih dajte sistemsko ,, naprimer : prodajalka ur ali prodajalka v delikatesi ,, medicinska sestra na oddelku ali flexi , zelo pomembno je tudi REJON , ki delaš , spet vnašate pri zadevi , nesposobne kadre , ki ne dojemajo , kaj se pravzaprav dogaja n delovnih mestih
ni_mi_vse_eno
09. 01. 2018 22.53
+14
Šefi naj prevzamejo odgovornost in ne delavci, pri nas so po sodiščih in raznih direktoratih sami brezdelneži, ki niso za nič odgovorni, pa vendar zaradi svoje "odgovorne" službe prejemajo zelo visoke plače. Direktorjem javnih zavodov ni bilo potrebno stavkati, vendar še nihče za nič ni prejel odgovornosti. Gasilci, policisti in medicinske sestre pa na drugi strani opravljajo odgovorna dela, pa si povišanja ne zaslužijo. Za njih ni posluha. Sodniku zastarajo zadeve, nobene odgovornosti, tožilka čaka 2 leti, da spiše obtožnico, da morajo Jankoviču brisati dokazne prisluhe, nobene odgovornosti. Če bi kaj takega naredil policist, bi takoj letel.
pepikrlinca
09. 01. 2018 21.15
+14
pri nas znajo šefi samo maltretiati delavce in jih čim manj plačati, taki članki so za večino šefičev v sloveniji znanstvena fantastika
Principat
10. 01. 2018 10.08
+1
+++++ in tudi ta je napisan , kot velika potuha spet novodobnim biričem
Arguss
09. 01. 2018 19.30
-11
V Sloveniji se čisto dobro živi ,če delaš na svojem področju in znaš.V gospodarstvu OK.
igorli
09. 01. 2018 21.08
-5
mejacrnikal
10. 01. 2018 16.28
+1
Arguss
09. 01. 2018 19.26
+1
Naslov pove vse.Če tega ne najdeš zamenjaj firmo.
vsevid
09. 01. 2018 17.27
+28
Osebno dvomim da se bodo odnosi med delo dajalci in delavci v tej DEŽELI v prihodnih 50 letih lahko izboljšali ? Balkan je balkan to je prvo in drugo SKOREJ vse FIRME SO bile vsaj delno UKRADENE in takšni šefi nebodo nigdar znali ravnat z delavno silo saj so z hudobijo in hinavščino prišli do tega in zato takšni tudi OSTAJAJO !
igorli
09. 01. 2018 16.52
-17
Kaj jamrate za plače! Vsi vozijo dobre avte imajo drage telefone in cote ipd. Pa so plače slabe. In slovenija je v ri.i. Nič nam ne manjka. Narod pa samo jamra.
vsevid
09. 01. 2018 17.15
+14
IGORLI ti si najbolj NERAZGLEDAN človek kaj jih obstaja !
mejacrnikal
10. 01. 2018 16.30
+1
Vecino ljudi je zadovoljnih,patetiki so pa tukaj na forumu in pljuvajo vse povprek...ee narod
Firnk
09. 01. 2018 16.20
+20
pogoje dela zrihtat marsikje v kovinski industriji nobenih sistemov odzračevanja delavcem primanjkuje zraka za dihat umiranje za pljučnim rakom brezobrazno do kraja inšpektorji pa spijo dobičke pa delijo vse v istih prostorih lakirnica varilnica sestavljalnica ni zraka delat pa do 65 leta turno kapitalisti
nikhrast
09. 01. 2018 16.33
-2
Dobičke si pa delijo tudi pokojninski skladi..., pa saj imamo tudi sami te sklade, od tam penzion. Sindikat pa more poskrbeti za dobre pogoje, poglej zdaj avto tovarne, vse v klimi, pa polno robotov, sodobne lakirnice... Gledam kako komunala postavlja drogove, nobene šafle, zemljo zrahljajo, potem pa posesajo...
ceta69
09. 01. 2018 15.37
+26
delodajalec me je naredil reveža in sedaj sem v breme države............
detect
09. 01. 2018 15.20
+6
balkan še vedno.
uleda
09. 01. 2018 21.10
-2
User112003
09. 01. 2018 14.25
+6
A plače? Bi nam najraje se. Manj dal ze tko so mizerne!
ONniON
09. 01. 2018 14.20
+13
statistični podatki kažejo da se je v letih 2012-2016 izselilo 41.692 državljanov republike slovenije, toliko kot še nikdar po osamosvojitvi, le zakaj , poiščite odgovore !
cefre
09. 01. 2018 17.56
+4
Vsak, ki je odšel naj pove, če bi v domovini počel vse kar mora početi v tujini!
resslovenka
10. 01. 2018 10.58
+2
Poznam enega, ki je bil pri nas na RZZP 3 leta. Lesarske stroke. Danes ima v Novi Zelandiji svoje podjetje. Uspešno.
Fržoww
09. 01. 2018 13.46
+5
Ucasih smo mel Zmenarije.net dons mas pa linkedin ! Ce je blo ucasih power v vseckih je danes v tem kok sihtov si zamenu.Kje se vidis cez 10 let te pa uprasa clovek k se sam neve kaj sam pocne v podjetju. Vsa podjetja prodat, nesposobne ldi na vrh, studente pa flancat ker se ocitno samo se nih zna pa kmal ljudjem tud sredna sola nebo potrebna ker ce bojo prezvel bojo od svoje iznajdlivosti.
Ljoljo
09. 01. 2018 13.07
+7
Inšpektorat za delo naj usak dan prekontrolira 5podjetji brez najave pa da vidmo
violeta12
09. 01. 2018 12.58
+3
pa še to -v tej državi se je zelo drago prodajalo kolidno srebro-vem, da je zdravo, koristno,ampak mala steklenica je bila za 30 evrov.....in kaj je to v resnici????samo tekočina prinošena iz Ohridskega jezera-zastonj------tega nihče ni vedel...sam ugotovila,ljudje Slovenci so služili preko Ohridskega jezera-pa spet Makedonija-ljubeči narod
violeta12
09. 01. 2018 12.58
+0
violeta12
09. 01. 2018 12.32
-8
V Makedoniji je izredno mali standard, vendar ljudje kljub mali plači so drugačni, radi počastijo človeka,mu ponudijo prenočišče-medtem, ko bi te Slovenec pustil crkniti sredi zime v minus 18 pod lediščem.....vsi so boljši-le Slovenec ne
violeta12
09. 01. 2018 13.17
+1
ogromno ljudji je služilo plače slovenske v Makedoniji tudi preko gradbenega podjetja Trimo-čeprav vem, da je bilo uspešno
uleda
09. 01. 2018 21.12
+3
Ti imaš pa res težave s Slovenci.Ali pa sama s sabo.
mejacrnikal
10. 01. 2018 16.31
+1
violeta12
09. 01. 2018 12.30
-7
človek v življenju točno živi tako kot si zasluži, itak še je davkov premalo nabitih,ker so ljudje žleht....še rjavega centa nebi nekdo riskiral-skopuhi so Slovenci
Uporabnik1110355
09. 01. 2018 14.04
-3
Točno to je problem. Ne bi plačal državi davka ampak ne zaradi nekega prepričanja ampak enostavno ker so ljudje v Sloveniji skopuhi. Na zunaj so vsi eko, bio, kvaliteta, doma pa še otroku ne privošči malo dražje hrane. Sedi na 50 tisoč evrih in je preškrt da bi jih zapravil. Hvali se da porabi za 800 eur kurilca na sezono, skopuh pa ima v stanovanju 19 stopinj. Beda.
komunjara 1
09. 01. 2018 12.11
+14
Delam za šefa//slabo// ki ima vizijo.... Vizijo kako ukrast čim več meni državi in strankam....
mejacrnikal
10. 01. 2018 16.33
+1