Gospodarstvo

Denar za vse, le za delavce ne?

Ljubljana/Murska Sobota, 03. 09. 2009 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci Mure se že pripravljajo, da jih bo večina najverjetneje ostala brez službe, medtem pa naj bi vodilni denar namesto za delavce porabili za svetovanje.

Franc Huber
Franc Huber FOTO: POP TV

Kot je znano, je približno 3300 delavcev brez plač zaradi pomanjkanja sredstev v Muri, a kot poroča Dnevnik, se je denar našel za plačilo svetovalnih storitev. Mura naj bi tako 9. junija s podjetjem Huber, ki je v lasti Nika Huberja, sina nekdanjega predsednika uprave Franca Huberja, podpisala svetovalno pogodbo. V času podpisa pogodbe je bil Zdenko Podlesnik že prokurist Mure, a Dnevniku odgovora na vprašanje, ali je on podpisal pogodbo, ni želel dati. Kot trdi omenjeni časnik, je 6. julija podjetje Huber Muri izdalo račun za 5044 evrov, še enkrat pa so isti znesek zaračunali 4. avgusta. Na obeh računih naj bi bilo navedeno, da podjetje Huber Muri zaračunava svetovalne storitve, ki jih je opravila žena Franca Huberja Zdenka Huber. Poleg svetovalne pogodbe s podjetjem Huber naj bi bilo sicer v Muri v preteklosti sklenjenih še nekaj tovrstnih pogodb.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je dejal, da s temi informacijami še ni seznanjen, tako da jih ne more potrditi. Če je to res, je po Lahovnikovem mnenju to le še eden od kamenčkov v mozaiku, ki dokazujejo, kako neučinkovit je ta način reševanja Mure.

Od Slovenske odškodninske družbe (Sod) pričakuje, da bo ustrezno ukrepala in prokuristu postavila vprašanja, kako je do tega prišlo. Lahovnik pravi, da bi bilo absurdno in nesprejemljivo, da bi se rente plačevale ljudem, ki so Muro pripeljali v neugoden položaj. Po Lahovnikovem mnenju se je nezainteresiranost, da bi karkoli rešili, pokazala že prejšnji teden, ko so delničarji Mure upravi in nadzornikom podelili razrešnice.

Lahovnik pričakuje, da bo Sod raziskal informacije o plačevanju za svetovanje.
Lahovnik pričakuje, da bo Sod raziskal informacije o plačevanju za svetovanje. FOTO: 24ur.com

Zavod organiziral delavnico

Murina zgodba se vleče že kar nekaj časa in v najboljšem primeru je pričakovati, da bo okoli tisoč delavcev ohranilo delovna mesta, kar pa pomeni, da jih bo brez službe ostalo več kot dva tisoč. Tega se zavedajo tudi na Zavodu RS za zaposlovanje, zato so danes organizirali posebno delavnico, katere namen je obvestiti delavce, kako ravnati po tem, ko ostanejo brez službe.

"Od današnjih izkušenj bo odvisno, kako se bodo stvari odvijale naprej,“ so nam povedali na zavodu. "Gre za to, da bi se delavce obveščalo o pravicah, kaj jim pripada v primeru izgube dela, kako je v zvezi z usposabljanjem in podobno,“ so razložili. To so informacije, ki jih sicer zavod nudi vsakemu, ki izgubi službo, razlika je le, da gre tu za dejavnosti, ki so organizirane v skupinah. Zavod se je za tako potezo odločil, saj so zaznali, da delavci nimajo dovolj informacij o teh stvareh.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zulj001
07. 09. 2009 10.44
Lahovnik se čudi dogajanjem v muri.Ko so na vladi sprejemali zakonodajo,ki omogoča vse te svinarije,bi se moral zamislit .Saj je bil zraven.
dodozaver
06. 09. 2009 12.09
reloaded
05. 09. 2009 20.03
ja, take so postavl, tako si jih nabvadl, če lahk poslalc, k je tri mesce drema v parlamentu krade dnar nam revežem, zakaj en bi še bivši direktor k je stvar zafural da je kjer je
sudja
05. 09. 2009 11.57
kdaj pa je banda rdeča kaj naredila
minnaema@yahoo.com
04. 09. 2009 22.23
...pozdravno bi bilo ,da se pogledajo kolumni in statistika koliko denarja je Mura že prejela "denarnih inekcij" na račun za prestrukturiranje podjetja......pa so baje še v nadalje prevladovali "lohn" posli, ki nimajo perspektive. Tudi zanimivo bi bilo vedeti kako je posloval vodstveni kader, kajti če vidiš, da podjetje TONE v minus-e je potrebno takoj ubrati nove poti in tehnologijo in prestrukturiranju, ki je včasih težko a nujno in ali je vse to Mura realizirala?
odbogaposlan
04. 09. 2009 18.53
BPD69
04. 09. 2009 18.22
POPRAVEK : SLOVENCI SI NE ZASLUŽIMO SVOJE DRŽAVE (SORY)
BPD69
04. 09. 2009 18.21
Da se razumemo, SLOVENCI SI NE ZASLUŽIMO SVOJE DRŽAVE. (SORY)
BPD69
04. 09. 2009 18.19
Zapomnite si vsi skupaj, da si SLOVENCI ZASLUŽIMO SVOJE DRŽAVE PIKA. to pa zato , ker nimamo vodstva države, ki bi se zavedalo, da so v službi naroda,ne pa svojih bančnih računov. Me zelo zanima, kdo je spisal vse te silne kao zakone, ki so omogačali in še omogočajo krajo in poniževanje slovenskega naroda. Pa saj vi tam v Lj kaj mislite , kje živite ??? Na Marsu ! Treba bo narediti novo revolucijo, pa pozapret gola..., če ne rajši kaj drugega. Saj drugače boste vse spravl v maloro, kar je še ostalo. Veliko pa tako ali tako ni več. premier se pa še kar naprej sladko smeji ! Samo ne komu ali čemu ? F F . Mura je pa še samo eden od kamenčkov v mozaiku, ki je čedalje manjši.
Leandra
04. 09. 2009 17.38
Ko v državi Pravosodni sistem 3000 delavcem za odpravnino za trideset in več let dela pokaže trimetrskega Fakiča......Kravatarju iz Ljubljane, ki je bil v firmi dva dni pa pol milijona Evrov je to podobno.. kriminalni državi.. Putinovio Rusiji.....Angoli ali vaški Vukojebini..??
vincester
04. 09. 2009 12.37
Dokler se ne bo zopet uveljavilo načelo "DELAVCU ČAST IN OBLAST" se v naši državi ne bo nič spremenilo.Vemo kdo so grobarji slovenskega gospodarstva,storimo pa nič.Večina visoko izobraženih ,ki so študirali v tujini,je bila postavljena preko svojih političnih botrov na visoke položaje v gospodarstvu, te pa so s svojim pridobljenim znanjem uspešno napolnili svoje žepe in uničili vse kar so delavci z delom in poštenjem dolga leta ustvarjali.
tech
04. 09. 2009 11.08
Prosim nehajte že utrujat s to Muro...
JoeyNick
04. 09. 2009 11.06
Kaj ste presenečeni? To se dogaja zato, ker raje prebiramo rumeni tisk, kot da bi se spraševali kaj se dogaja z našimi podjetji in našimi življenji.
Uporabnik113189
04. 09. 2009 10.18
Kako zelo domača je ta zgodba. Spominja me na čas, ko sem sam sodeloval v podobnem procesu. Prživeli smo dneve in noči ter se borili za državni denar..Res mo ga dobili. Oddahnil sem se. Končno bomo lahko kupili material, naročila smo imeli, potem ko bomo prodali, pa bomo splavali, sem naivno mislil. Čez nekaj dni pa sem izvedel, da je denar namenjen delavcem vzela banka, ker ima prednost in ni želela podaljšati kreditov. Jasno, tudi nadzorni odbor in uprava pa še kdo so morali imeti svoje..In tako je šla stvar po hribu navzdol do dokončega razsula. . Isto je z Muro. ne gre za reševanje Mure..Gre za reševanje bank in lastnikov z velikimi apetiti in kakšnega Huberta, ki bi v primeru stečaja "popušili". Delavci bodo v vsakem primeru zadnji na vrsti in dlje kot bodo vztrajali, dlje bo trajala agonija na njihovih hrbtih. Strinjam se z Lahovnikom, zanje je še najboljša rešitev stečaj. Čim prej tem bolje.
ivo55
04. 09. 2009 09.14
V X pogledih je zadeva kriminal, kot nešteto drugih poslov oholih samooklicancev in tovarišijsko združenih grabežljivcev.... Obstaja sum, da člen Ustave, ki ne dovoli preganjanja kriminalnega dejanja eksplicitno zapisanega v Zakonu ni nastal povsem slučajno!
MERCL
04. 09. 2009 07.54
Podpiram ministra Križaniča,o dvigu minimalnih plač na 1000€,samo bi prej morali uvesti ti.salary cap pri vodilnih,drugače to ne bi bilo mogoče.Ali pa zakon,da je managerska plača največ 3-kratnik delavske,bi videli kako bi se zvišale delavske plače,saj bi vodilni hoteli več in več,skladno s tem,bi rastle tudi delavske plače.
MERCL
04. 09. 2009 07.44
Zakaj so vsi tako ozkogledi.Vsi kažejo s prstom na onega ki si je denar vzel,transparentno,pravi oblast! Torej,v čem je problem? 99,9% forumašev,bi brez pomisleka pograbilo denar tako kot Huberna oblast,da spremeni zakonodajo,ne pa da za polletno delo nekateri pobaš,Naber ali Jaka Racman,če bi jim se ponujal in bi bilo vse zakonito.Zakaj ne pritisnemo ejo milijon €,narod je pa lačen.
Abrams
04. 09. 2009 07.41
To ni mafija to so naši politiki, ki se nam vsake štiri leta smejijo s plakatov. Takih primerov je neskončno, zato pa je poklic odvetnika bolje plačan od ižinirja. Veliko je nesposobnih sinov direktorjev (Jankovič), ki po pari letih zabušavanja kar na enkrat diplomirajo, odprejo podjetje in že prvi mesec poslovanja napišejo fakturo za 50000 eur. Lepo je biti podjetnik !
comment123
04. 09. 2009 07.37
TO JE RES ŠOKANTNO! TALE HUBER JE IZ MURE ŽE ZA ČASA SVOJEGA DELA POCUZAL OGROMNO PREVEČ DENARJA, KI GA , GLEDE NA OBSTOJEČE STANJE MURE NITI SLUČAJNO NI ZASLUŽIL. SLUTITI SE DA MARSIKAJ. DELAVCI, FABRIKO SO VAM POŽRLI VODILNI IN ŠE SE IZ NJENIH SKROMNIH OSTANKOV FUTRAJO, TO JE NEZASLIŠANO. NAŠA POLICIJA, NAŠE SODSTVO,NAŠA VLADA PA ŠE KAR NEMO OPAZUJEJE KRIMINAL, KOT BI GLEDALI ZA ZABAVO KAKŠEN FILM Z VSEBINO PO RESNIČNIH DOGODKIH. TAKŠNI LJUDJE KOT JE HUBER SODIJO ZA ZAPAHE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IN VSE KAR NI ZASLUŽIL IN IMA,NAJ PREPROSTO VRNE!!!!!!
MERCL
04. 09. 2009 07.33
Vsi smo ljudje,in vsi delamo za denar,pa naj bo to čistilka,šivilja,manager ali direktor.Vsi izkoriščamo svoje delovno mesto,da prinesemo domov čimveč denarja.Na žalost,so delavcem te možnosti močno omejene,saj njihovi šefi močno pazijo in se trudijo,da ne bi zaslužili preveč in da jim čim manj dajo.Medtem pa na drugi strani imamo vodilne v podjetju,katerim njihovi šefi (država) s svojo pomanjkljivo zakonodajo,omogoča,da si čimveč naberejo dokler so na funkciji.Torej kdo je krivec?!Ljudje,ki pač izkoriščajo svoj položaj,ali država,ki jim to omogoća?