Gospodarstvo

DeSUS vztraja, da Triglav ostane strateški. Mramorju Erjavca ni uspelo prepričati

Ljubljana, 20. 05. 2015 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DeSUS tudi po srečanju z ministrom Mramorjem vztraja, da Zavarovalnica Triglav v strategiji upravljanja državnih naložb s klasifikacijo ostane strateška naložba. Očitno so se tudi na tem srečanju povsem drugače razumeli, saj je Mramor ob odhodu dejal, da so se dogovorili za iskanje skupne rešitve.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen

Finančnemu ministru Dušanu Mramorju prvaka DeSUS Karla Erjavca danes ni uspelo prepričati z argumenti glede začasne uvrstitve Zavarovalnice Triglav med strateške naložbe, čeprav se bodo še sestali. DeSUS po Erjavčevih besedah vztraja, da Triglav ostane strateški. Medtem pa je Mramor po srečanju dejal, da bodo iskali skupno rešitev.

"Dogovorili smo se, da se bomo še enkrat sestali. Morda bo Mramor izboljšal svojo argumentacijo," je po srečanju povedal Erjavec. Po njegovih besedah DeSUS vztraja, da Zavarovalnica Triglav v strategiji upravljanja državnih naložb s klasifikacijo ostane strateška naložba.

Tako DeSUS pričakuje, da bo klasifikacija že na prihodnjem sestanku ustrezno spremenjena in ne pristaja na približevanje z argumenti ministrstva. A očitno so se tudi na tem srečanju povsem drugače razumeli, saj je Mramor ob odhodu dejal, da so se dogovorili za iskanje skupne rešitve, ki bo vključevala argumente tako ministrstva za finance kot argumente DeSUS za strateški značaj Zavarovalnice Triglav.

Erjavec izpostavil slabe izkušnje z drugimi prodanimi podjetji

A kot je Erjavec pojasnil vztrajanje pri svojih stališčih, je preveč slabih izkušenj z drugimi prodanimi podjetji. Izpostavil je hotele na obali, Žito in Mercator. Zavarovalnica Triglav po njegovih besedah dobro posluje, krepi dobičke, zrasla je tudi vrednost delnice. Zavarovalnica je imela tudi v času krize pozitiven rezultat. Tako v DeSUS ne vidijo razloga za to, da bi hiteli z dokapitalizacijo ali prodajo Zavarovalnice Triglav.

Premier Miro Cerar je sicer v ponedeljek opozoril, da je bila klasifikacija politično in strokovno usklajena tudi z DeSUS, zato ga je odziv Erjavca presenetil. Na pogajanjih so sodelovali predstavniki DeSUS, ki da so tudi na koalicijskem vrhu tik pred sejo vlade in odločanjem o strategiji državnih naložb s klasifikacijo pristali na kompromis. Tako so Zavarovalnico Triglav med strateške naložbe uvrstili le za čas do povrnitve glasovalnih pravic države.

Finančnemu ministru Dušanu Mramorju prvaka DeSUS Karla Erjavca ni uspelo prepričati.
Finančnemu ministru Dušanu Mramorju prvaka DeSUS Karla Erjavca ni uspelo prepričati. FOTO: Damjan Žibert

Erjavec meni, da so za tako pomembne odločitve očitno želeli izkoristiti njegovo odsotnost

Po Erjavčevem mnenju sploh ni dobro, da vlada o tako pomembnih zadevah odloča v odsotnosti enega od koalicijskih partneric. V četrtek se je namreč mudil na zasedanju zunanjih ministrov zveze Nato v Turčiji. Kot ocenjuje Erjavec, se ni tako mudilo in bi s sprejemanjem klasifikacije lahko počakali nanj.

Povedal je še, da je predlagal preložitev te točke, a do tega ni prišlo. Njihovemu ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdu Žmavcu je sicer natančno naročil, naj vztraja pri strateškem značaju Zavarovalnice Triglav, v primeru novih rešitev pa naj počakajo na njegovo vrnitev, je dejal Erjavec.

Na novinarsko vprašanje, kako je torej kljub navodilu prišlo do nesporazuma, pa je odgovoril z oceno, da so za tako pomembne odločitve očitno želeli izkoristiti njegovo odsotnost.

Več Erjavec ni želel komentirati, zato je brez odgovora za zdaj ostalo vprašanje, ali bo DeSUS uvrstitev Zavarovalnice Triglav med strateške naložbe pogojevala z nadaljnjim sodelovanjem v koaliciji. Kdaj bodo vnovič sedli za skupno mizo, še ni znano.

Pričakovati je, da bodo rešitev iskali tudi na običajnem koalicijskem vrhu pred četrtkovo sejo vlade.

NSi: DeSUS nadaljuje s političnim kupčkanjem

Medtem so se na dogajanje odzvali v poslanski skupini NSi. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, DeSUS z nasprotovanjem prodaje Zavarovalnice Triglav očitno nadaljuje s političnim kupčkanjem, ki škodi državnim podjetjem in vsem zaposlenim. "Kaže, da je Zavarovalnica Triglav strateška zgolj za Karla Erjavca," so navedli.

Zavarovalnica Triglav po prepričanju poslancev NSi ne sme biti jeziček na tehtnici za stabilnost pokojninskega sistema. Ta lahko postane vzdržen zgolj s celovito pokojninsko reformo, ki pa se stranki, ki naj bi pomagala upokojencem, ne zdi potrebna.

V NSi poudarjajo, da se mora politika čim prej umakniti iz gospodarstva. "Gospodarstvo bo samo našlo najboljše strategije, trge in produkte za nadaljnji razvoj. Bolj kot se politika vmešava v gospodarstvo, bolj pada vrednost podjetij, s čimer so na slabšem tudi zaposleni," še menijo v NSi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murinar
26. 05. 2015 10.46
-2
To Korl prav imaš! V ozadju že potekajo igrice o šenkanju zavarovalnice hrvatom!? Samo ,da banda pobere provizijo in nič drugega. Izdajalci naroda in kulture z cmerarjem ,arharjem ,lahovnikom ,dimnikom in ostalo bando! Žal mi je ,da sem dal glas cerarju! Zakaj kateri domoljub ne ustanovi Nacionalne stranke -prave ne samo za lastni interes:
gordo
26. 05. 2015 08.30
+2
ROMELS
25. 05. 2015 14.52
+1
Penzionistom se je zelo zameril.
JE-BI-GA
23. 05. 2015 10.41
+0
Je kdo pomislil, da bi Krambergerja imela lahko na vesti KHORL in MARMORNI, ker obema se hebe za vse, samo da je stolček mdobro plačan !!!!!!!!!!!
kapljač1
22. 05. 2015 20.36
+2
Erjavec se je naučil politike. Vsaka poteza mora namreč izpasti bombastična. In najboljša je tista vest, ki udari , ko so že vsi akterji legli k počitku.
ROMELS
22. 05. 2015 14.11
+8
naj se raje briga za upokojence in predlaga in pripravi zakon v parlamentu, da se pokojnine povečujejo vsem enako, ne procentualno, bo največ naredil za njegove uboge volilce.
murinar
22. 05. 2015 10.50
-3
tron3
21. 05. 2015 17.26
-3
Korl tokrat si pa pohvaljen, znaš braniti, interese upokojencev, ko bo v proračunu zmanjkalo denarja, ko bodo vse prodali, Mramor in elita, boš lahko vsaj izplačal pokojnine, Mramor pa ne plač JS!!!
Maxster
21. 05. 2015 16.50
+5
Karel je še v vsaki vladi do sedaj mešal drek - dobesedno. Kdaj vam bo postalo jasno, da je DESUS skrajno destruktivna stranka živih fosilov ? Erjavec je živ dokaz za to.
TNT4U
21. 05. 2015 16.38
+5
Kahel naj raje pove preko koga mu teče denar iz Triglava. S prodajo Triglava bi mu ta vir presahnil. To je vsa "strateškost" te organizacije.
kure bedne
21. 05. 2015 16.27
+2
Politik bi moral pri prisegi tudi povedati, da če bo ga sral, da se ga lahko na hitro "likvidira". Verjetno nobeden ne bi več kandidiral.
weber1
21. 05. 2015 16.19
+3
Res je Karel pokvarjen kot vsi ostali, vendar vse kar je donosno pa nam tudi ni treba prodati...
kek?e
21. 05. 2015 15.46
+2
Sam sej človek ne more vrjet kakšni BISERI vodijo to našo državo:))))
butalistan
21. 05. 2015 14.29
+6
KARL, SAMO VRHUNCA PA NE MOREŠ ODSTRANIT KAJNE.????? JE ZEMLJARIĆ ŠE ŽIV PA NE MOREŠ NIČ! TITO PARTIJA PAČ VEŠ KAHL!
venetty
21. 05. 2015 13.33
+7
TO JE SAMO VAROVALO STOLČKA. KOLIKO POKVARJENIH BARAB SE JE TAM ŽE ZAMENJALO. SEVEDA JE STRATEŠKA NALOŽBA. AMPAK NE ZA SLOVENIJO AMPAK ZA KARLA. KDOR NE VE, ON ITAK PO TIHEM VODI DRŽAVO. AMPAK NI POHLEPEN MU JE DOVOLJ DA KARDUJE VSEM DIPLOMATOM IN TEH PAR STRATEŠKIH NALOŽB, KJER SE PASEJO NJEGOVI KOLEGI. ZAME ZAVAROVALNICA NI IN NIKOLI NE BO STRATEŠKA NALOŽBA ZA REPUBLIKO SLOVENIJO. LARI FARI . KAREL RAJE NAREDI SP PA KADRUJ V SVOJI FIRMI. PA LP. VSEM.
Uporabnik113189
21. 05. 2015 13.47
+0
Zavarovalnica na kratko. Posluješ s tujim denarjem, ki ga vplačajo klienti. Izplačaš toliko škode kot želiš, sicer zaostriš pravilnike, priviješ cenilce, za provizije in plače ter dobiček vedno ostane..Če daš tujcu v upravljanje denar, ki se zbira v naši državi ni potrebno ugibati kam bo izhlapel..Slovenci se kljub vsem prevaram v dvajsetih letih še vedno nismo naučil, čeprav je izhlapel denar od predplačil za avte, pa denar v bankah, pa denar v skladih, pa denar iz podjetij, pa denar za gradnjo stanovanj, centrov, gajev, denar od davkov. Zopet bi izročili v upravljanje svoj denar od zavarovalnin kar nekomu ki ga ne poznamo. Potem bi bili pa zopet razočarani ker je izginil z zavarovalnico vred.
piu
21. 05. 2015 14.31
+1
Država je ustanovila Vzajemno....Zakaj dodatno z.z., pobira še Adriatic in Triglav po dolgoročno zavezujoči pogodbi....
21. 05. 2015 13.33
+5
Da znoriš no, zavarovalnica pa strateško podjetje države. Karla so podmazali, garant.
Uporabnik113189
21. 05. 2015 13.07
-5
Korl, moje spoštovanje. Vedno bolj postaja jasno, da gredo stvari v takšno smer, da bodo upokojence prej ali slej spravili na beraško palico. Pomeni, celo življenje varčuješ, ko si star in je čas počitka, da mirno preživiš še tistih par petkov, te pa država potiska v prerani grob s stradežem in razlaščanjem premoženja in slabšanjem zaradi prenizkih pokojnin. Strojevodje so stavkali, ker imajo pri 3000€ prenizke plače. Seveda gre vse to na škodo potomcev, ki pa se nevarnosti da jih bodo preko ropanja njihovih prednikov osiromašili ne zavedajo. Bodo pač manj podedovali in še v većjih težavah. Mnogi celo mislijo, da bo delavcem več ostalo. V tem se bridko motijo..Če uspe upokojencem mogoče preko ZPIZ-a odkupiti delnice Triglava, potem bo to najboljše orožje proti barabam iz vseh koncev sveta, tudi iz Bruslja in mogoče ena od rešitev za varne pokojnine. Državo so nam namreč očitno ukradli ljudje, ki se ne borijo za državljane ampak za svoj žep, mogoče celo za drugo državo.
21. 05. 2015 13.34
+2
Uporabnik113189
21. 05. 2015 13.36
-2
butalistan
21. 05. 2015 12.54
+7
SLOVENSKIM BUTALCEM NI POMOČI
butalistan
21. 05. 2015 12.53
+0
PENZIJE - 50 % ČIMPREJ
DonDonDan
21. 05. 2015 12.34
+6
Zdaj vemo kdo financira Kahlo-ta.
DonDonDan
21. 05. 2015 12.38
+5