Direktor Appla letos dobil 'le' odstotek lanskega zaslužka

Glavni direktor Appla Tim Cook bo letos prejel le en odstotek tistega, kar je dobil lani. Njegova plača se je sicer precej popravila, vendar pa bo nagrada veliko nižja, čeprav podjetje, odkar ga vodi on, posluje uspešno.

Tim Cook ob predstavitvi iPhonea 5

Tim Cook (Foto: Reuters)

Letošnja plača prvega moža Appla – najdražje družbe na svetu – Tima Cooka bo znašala le en odstotek tiste, ki jo je za svoje delo prejel lani. Cook bo namreč za letošnje leto skupaj z nagrado prejel "le" štiri milijone dolarjev, lani pa je prejel kar 378 milijonov dolarjev.

Lani je Cook dobil za 376 milijonov dolarjev delnic družbe, ki jih bo lahko prodajal šele leta 2016 oz. 2021. Letos pa je dobil 1,4 milijona dolarjev plače in za 2,8 milijona dolarjev nagrad v lastniškem deležu družbe. V primerjavi z lanskim letom se je sicer osnovna plača povišala, saj je lani prejel 900.000 dolarjev plače.

52-letni Cook je pri Applu zaposlen že od leta 1998, vodenje družbe pa je od pokojnega ustanovitelja Steva Jobsa prevzel avgusta lani.

Danes je cena delnic družbe za kar 35 odstotkov višja kot takrat, ko je Cook prevzel vodenje družbe. Trenutno je cena delnice v upadanju, najvišja pa je bila konec septembra, ko je bilo treba za eno delnico odšteti 705,07 dolarja. Nato je začela cena delnica padati in je padla za skoraj 27 odstotkov.

Cook je bil za svoje letošnje delo ocenjen zelo visoko, čeprav se je moral septembra javno opravičiti, saj je Apple z novim operacijskim sistemom za mobilne telefone iPhone trgu predstavil tudi novo navigacijsko programsko opremo, ki se je v veliko primerih izkazal za precej nenatančnega in precej slabšega v primerjavi z že prej uporabljeno in zelo razširjeno aplikacijo Google Maps.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 23
 
mate1235 30.12.2012 08:27:09
Zdej v enem letu zasluži leše toliko kot nakrade Zoran Janković
Več komentarjev