Gospodarstvo

Gospodarstveniki svarijo: tako visoko rast BDP bo težko ohraniti

Ljubljana, 28. 11. 2014 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V tretjem četrtletju se je BDP na letni ravni spet zvišal, tokrat za 3,2 odstotka. V primerjavi z drugim četrtletjem se je zvišal za 0,7 odstotka, glede na tretje trimesečje lani pa za 3,1 odstotka. Na GZS opozarjajo, da bo visoko rast BDP težko ohraniti.

Bruto domači proizvod (BDP) se je v tretjem četrtletju po prvih ocenah statističnega urada na letni ravni zvišal za 3,2 odstotka. BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v primerjavi z drugim četrtletjem zvišal za 0,7 odstotka, glede na tretje trimesečje lani pa za 3,1 odstotka.

Gospodarska dejavnost se je v prvih devetih mesecih letos glede na enako obdobje prejšnjega leta povečala za 2,7 odstotka. Glavna vira gospodarske rasti v državi ostajata izvoz in bruto investicije.

BDP je v prvem četrtletju zrasel za 2,1 odstotka in v drugem za 2,9 odstotka. BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v prvem četrtletju v primerjavi s predhodnim zvišal za 0,1 odstotka, v drugem v četrtletni primerjavi za 1,1 odstotka. Na letni ravni pa se je ta BDP v prvem četrtletju zvišal za 1,9 odstotka, v drugem pa za 2,8 odstotka.

Gospodarska dejavnost se krepi, vsaj tako kažejo statistični kazalci.
Gospodarska dejavnost se krepi, vsaj tako kažejo statistični kazalci. FOTO: Thinkstock

Umar: Boljše razmere na trgu dela povečale potrošnjo

Nadaljevanje gospodarske rasti je bilo po ocenah Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) predvsem posledica pospešitve rasti izvoza, ponovno pa je bil pozitiven tudi prispevek domače potrošnje. Dodajajo, da je na nadaljnjo krepitev potrošnje gospodinjstev vpliva predvsem izboljšanje razmer na trgu dela in razpoloženja potrošnikov.

Zaostanek za ravnjo gospodarske aktivnosti iz leta 2008 se tako zmanjšuje, vendar ostajamo v skupini držav, kjer raven bruto domačega proizvoda (BDO) najbolj zaostaja za predkrizno ravnjo, so izpostavili v uradu.

"Nadaljnja krepitev medletne rasti izvoza je posledica večjega izvoza v države EU. To ob sicer šibkem okrevanju gospodarske aktivnosti v naših glavnih trgovinskih partnericah povezujemo z izboljšanjem izvozne konkurenčnosti in tudi z nekaterimi večjimi izvoznimi posli v zadnjem obdobju," so pojasnili.

V povezavi z izvoznimi gibanji se je še okrepila medletna rast dodane vrednosti predelovalnih dejavnostih in v nekaterih drugih dejavnostih, ki so vsaj deloma povezane z izvozom, zlasti v prometu.

Visoka gospodarska rast v tretjem letošnjem četrtletju je spodbudna. Vendar pa bo podoben tempo rasti BDP težko ohraniti, opozarjajo v Gospodarski zbornici Slovenije in Združenju Manager. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije OZS stavijo predvsem na nadaljnjo krepitev domače potrošnje.

Nadaljevala se je tudi medletna rast potrošnje gospodinjstev, kar Umar povezuje z okrevanjem na trgu dela in boljšim razpoloženjem potrošnikov. Državna potrošnja je po daljšem obdobju medletnega zniževanja sicer tokrat ostala na enaki ravni kot pred letom dni.

Gospodarstvo: Visoko rast BDP bo težko ohraniti

Ponovno smo bili priča precejšnjemu dvigu gospodarske rasti, najvišjemu v tem letu, opažajo na Gospodarski zbornici Slovenije. Visoka rast je po njihovem tudi odraz dobrih rezultatov izvoznih podjetij z visoko dodano vrednostjo, bolj optimističnih potrošnikov, začasnega dviga investicij in tudi zaustavitve varčevanja države. Nekoliko boljši pogoji na trgu dela ob tem vplivajo na rast domače potrošnje.

Slovenija je z rezultati v tretjem letošnjem četrtletju prehitela povprečno gospodarsko rast v EU in med državami dosegla eno najvišjih. "Investicije, ki so zabeležile sedemodstotno rast, so bile podkrepljene z evropskimi projekti, kjer pa se že kaže umirjenje in v naslednjem četrtletju ne upamo pričakovati več takšne rasti," opozarjajo v zbornici.

Beležimo 0,2-odstotno deflacijo

Slovenija je novembra tako na letni kot na mesečni ravni zabeležila 0,2-odstotno deflacijo. Padec cen na letni ravni je bil najizrazitejši v skupini raznovrstno blago in storitve, najbolj je k temu po ugotovitvah statističnega urada prispeval 26,2-odstotni padec cen zdravstvenega zavarovanja.

Najbolj so se na letni ravni podražili alkoholne pijače in tobak, rekreacija in kultura ter izobraževanje, pocenili pa obleka in obutev, komunikacije ter stanovanjska oprema.
Najbolj so se na letni ravni podražili alkoholne pijače in tobak, rekreacija in kultura ter izobraževanje, pocenili pa obleka in obutev, komunikacije ter stanovanjska oprema. FOTO: Reuters

Slovenija je tokrat deflacijo na letni ravni zabeležila četrti mesec zapored, potem ko so cene življenjskih potrebščin julija ostale nespremenjene. Inflacija na letni ravni je bila nazadnje junija, in sicer 0,8-odstotna. Povprečna 12-mesečna rast je bila novembra 0,2-odstotna, potem ko je bila novembra lani 1,9-odstotna.

Generalna direktorica statističnega urada Genovefa Ružić je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila, da je k novembrskem znižanju cen najbolj prispevala pocenitev zdravstvenega zavarovanja. "A pri tem gre za enkratno znižanje samo v tem mesecu," je dejala.

"Če tega enkratnega znižanja ne bi bilo, bi imeli na mesečni ravni malenkostno inflacijo, okoli 0,2 odstotka. Decembra pričakujemo skok cen nazaj, vendar bodo to mogoče ublažile redne sezonske razprodaje, zato se bomo decembra verjetno približevali napovedani inflaciji Urada RS za makroekonomske analize in razvoj," je povedala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
04. 12. 2014 13.56
V lazeh in zavajanju smo enostavno na prvem mestu, skratka kratko receno svetovni prvaki.
a.kralj1994
04. 12. 2014 10.30
+1
Na straneh Zavoda za zaposlovanje Slovenija, boste našli en kup razpisov za Svetovalce, ki jih naša država želi zaposliti. In kako je to možno? Kako, če smo pa tako v minusu? Ali si predstavljate, da neka firma, gospodarska fabrka, zaposli ljudi, čeprav že v naprej ve, da jih ne more plačati, saj ne proizvedejo toliko, da bi si to lahko privoščili? No to je naša država...že nekaj časa poslušamo, kako mora država znižati število hzaposlenih v javni upravi, ta ista država pa dela ravno nasprotno...vse več je zaposlenih v javni upravi! Če to ni narobe svet..adijo pamet!
kakafonijaprava
02. 12. 2014 17.43
+1
Zadnjič sem bral kakšna je infalcija v mesecu novembru in kaj upoštevajo, da se je za 25 procentov pocenilo zdrvastveni zavarovanje! Tralali, tralal in imamo zato deflacijo. Hrana pa vsak dan gor!Banda
kakafonijaprava
02. 12. 2014 17.41
+1
Te naGZS so eni podrepniki!
Brabus
01. 12. 2014 17.17
Ja, sej tud jst razumem, ampak,a res ne premoremo pogoltnit kakšno spodbudno novico?
big_foot
01. 12. 2014 13.36
+2
Statistika je druga beseda za zavajanje... statistiko lahko mirne duše prilagodiš po svojih željah in upoštevaš kriterije kateri ti pašejo druge pač ne. In statistiko imamo zato tako dobro ker je tule not zajet denar od prodaje državnih podjetih. Ko prodaje ne bo več bomo pa spet padli na tla.
Ho?emo spremembe!
30. 11. 2014 15.17
+7
Kako nam lažejo in podtikajo s goljufijo podatke. Ma kaj mislijo da smo cucki.Če bi to bilo res ne bi bilo deflacije tri mesece,ne bi padala kupna moč,ne bi bil primankljaj iz meseca v mesec večji,se država ne bi kreditirala vsak mesec,ne bi plače v podjetnišvu padale,..................................?
Uporabnik113189
30. 11. 2014 13.31
+2
DEFLACIJA, ampak cene so ostale iste, država in občine celo davke višajo namesto da bi nižali. Tisti ki ima denar bo imel še večjo kupno moč, pomeni bogati so še bolj bogati, država še bolj pleni.
Krta?a 21
30. 11. 2014 10.27
+7
Brez veze vse skup. Pripravite se na financni kolaps kakrsnega svet se ni videl. Zelo kmalu v vasih krajih....
askralj
30. 11. 2014 09.48
+1
Ni pa bilo težko ohraniti zdrs zaradi naše politike. Kje so bili takrat
hotchilipoper
30. 11. 2014 07.47
+7
Samo blebetanje
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
29. 11. 2014 18.19
+9
nikoli se ni bilo tako slabo, objektivno in subjektivno, primankljaji so vedno vecji, drzavni in osebni.... glavn da statiska pici ta GDP od kje ne vem, pozna se ne, a je to izvoz ki ni profitn, a je to metodologija al kva ampak u Sloveniji je itak vse bomba, super,:-)spon, mega, vsi naj strukuvnjaki geniji, vsi narcisticno patoloski dokler ni Vse narobe in pol so vsi krivi, vreme, EU, Janez, bog.......
lnterReflections
29. 11. 2014 17.27
+0
Sedaj naj vlada zniža deficit pod 3% in ga drži toliko časa, dokler rast ne preseže 4%, Ko preseže 4%, pa se postopoma znižuje deficit po 0,5% letno. Ker če bodo prehitro začeli varčevati, bodo ravno s prevelikim zniževanjem deficita zavrli gospodarsko rast.
OhJojSpetBanLOL
29. 11. 2014 16.09
+9
Več je brezposelnih večji je BDP ... najbolj da noben ne dela, pa to ... leva logika ... lol ...
ONniON
29. 11. 2014 14.56
+6
najnižja stopnja brezposelnost je v Avstriji
Biofanatik
29. 11. 2014 13.51
+3
Mora it bolj na izi da si lahko lastniki žepe filajo, jim lahko kaj mimiuide!
Bojan-F
29. 11. 2014 12.01
+12
A imam samo jaz obcutek, da je naslov "Gospodarstveniki svarijo: Tako visoko rast bo tezko ohraniti" malo "glup"?
Alen Šela
02. 12. 2014 20.00
fesla
29. 11. 2014 09.07
+3
ko bi se ti gospodarstveniki malo zresnal in res kaj naredil za rast obubožanega gospodarstva...npr ustvarjanje novih delovnih mest in se bo vse samo uredil, tole pračunavanje megle kaže na stanje v katerem smo
nevica
29. 11. 2014 05.54
+14
Boljše razmere na trgu dela? Kaj naj bi to pomenilo? Da je delavca lažje odpustiti? Primerjati BDP in istočasno ne povedati kako je z zaposlovanjem, je precej skopa informacija kar se splošnega veselja tiče.
butalistan
28. 11. 2014 22.14
+12
In svizec zavije cokolado...