Gospodarstvo

Dodana vrednost na zaposlenega naj bi se do leta 2025 dvignila s sedanjih 42.000 na 60.000 evrov

Ljubljana, 22. 11. 2017 20.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V središču tokratne razprave na vrhu slovenskega gospodarstva je bil dokument o razvojnem partnerstvu 2018-2025. Gospodarski minister je dejal, da ga zlasti veseli cilj, da bi se dodana vrednost na zaposlenega do leta 2025 dvignila s sedanjih 42.000 na 60.000 evrov.

Denar
Denar FOTO: Thinkstock

Udeleženci vrha slovenskega gospodarstva so na današnjem dogodku na Brdu pri Kranju izpostavil pomen socialnega partnerstva in dialoga. Prepričani so, da je bil dogodek korak v pravo smer za izboljšanje položaja treh generacij. Ob zedinjenih ciljih je po oceni sodelujočih sedaj ključno dogovoriti ukrepe, s katerimi bo cilje mogoče doseči.

V središču tokratne razprave na vrhu slovenskega gospodarstva je bil dokument o razvojnem partnerstvu 2018-2025. Sodelujoči so se posvetili izzivom aktivne delovne populacije, spregovorili pa so tudi o starejših od 55 let in višji stopnji delovne aktivnosti ter o mladih do 30. leta starosti in njihovi hitrejši vključitvi v redne oblike dela.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je izrazil veselje, da so udeleženci zmogli narediti kakovosten napredek na področju medsebojne diskusije. "Verjamem, da nam bo vsem skupaj uspelo uresničiti konkretne cilje," je poudaril in dodal, da ga zlasti veseli cilj, da bi se dodana vrednost na zaposlenega do leta 2025 dvignila s sedanjih 42.000 na 60.000 evrov.

Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Sonja Šmuc je dodala, da so današnje smernice poziv, kako priti do višjega življenjskega standarda. Samo dobro gospodarstvo bo vzdrževalo visoko blaginjo, je dejala. Izpostavila je potrebo po široki podpori ukrepom in strinjanju med vsemi socialnimi partnerji.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič pozdravlja predlog GZS, ki ima za cilj tudi boljši položaj zaposlenih in blaginjo. "To je dobrodošla sprememba vsakokratnim napovedim s strani gospodarstva, ko je bilo govora o višjem BDP, višjih profitih in boljših pogojih za gospodarstvo, izraženih v številkah. Tokrat so vendarle v ospredju ljudje," je izpostavila.

Jerkičeva pričakuje, da dokument ne bo ostal zgolj želja in namera GZS, ampak bo v bližnji prihodnosti postal temelj za nov socialni sporazum, ki ga v državi pogrešajo. Ob tem Jerkičeva pričakuje konstruktivnost in dobre rešitve za državljane.

Da so ti najpomembnejši, je poudarila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ki je opozorila, da bo le zaupanje med socialnimi partnerji Slovenijo pripeljalo do rezultatov, ki si jih vsi skupaj želimo. Ob tem je izpostavila potrebo po spreminjanju obstoječih sistemov.

Težava je v tem, da mladi na trg dela vstopajo pozno in da je aktivna populacija preobremenjena, je menila. Ob problemu pomanjkanja delovne sile bo nujno zaposlovati tudi starejše. Da bodo ljudje lahko delali dlje, pa je treba ukrepati na začetku kariere vsakega posameznika. Samo tisti, ki bo imel zdrave delovne pogoje in se bo izobraževal prek cele kariere, bo lahko delal tudi, ko bo starejši, je povzela ministrica.

Zbrane gospodarstvenike, predstavnike vlade, političnih strank in sindikatov je nagovoril tudi predsednik vlade Miro Cerar. Izrazil je zadovoljstvo, da se intenzivno iščejo rešitve tudi na ravni GZS, še posebej v sodelovanju s socialnimi partnerji. Brez socialnega dialoga namreč ni mogoče uresničiti zastavljenih ambicioznih ciljev, ki so po njegovem mnenju pravi.

Tudi sam vidi Slovenijo v prihodnosti kot državo z uspešnim gospodarskim razvojem, državo, v kateri mora biti temeljna vrednota visoka kakovost življenja.

Kot je še povedal Cerar, so se v zadnjem proračunskem ciklu odločili, da bodo dali posebne prioritete varnosti, zdravju, infrastrukturi in znanosti. Zlasti zadnji dve imata pomembne multiplikativne učinke, ki prispevajo h gospodarski rasti. V pripravi pa so tudi ukrepi glede demografske situacije, je povedal.

Prepričan je, da imamo v Sloveniji lasten potencial za rast. "Izkoristiti moramo tradicionalno znanje in izkušnje ljudi, naše naravne danosti, geostrateški položaj, obstoječo infrastrukturo in njeno nadgradnjo. Izkoristiti moramo možnost, da povečamo produktivnost," je izpostavil.

Dejal je tudi, da je treba nadaljevati mednarodno sodelovanje na področju investicij, nadaljevati energetske sanacije stavb in se modernizirati na področju digitalizacije. Treba je biti v koraku s svetom in biti celo na prvih mestih, kjer je to mogoče.

"Sem optimističen, verjamem v našo skupno prihodnost. Želim pa si še več sodelovanja in optimizma. Vse pa mora biti namenjeno človeku in ne samemu sebi, ne le bogatenju in projektom kot takim, temveč višji kakovosti bivanja," je sklenil premier.

Na podlagi dobrih rezultatov optimistično v prihodnost zre tudi predsednik GZS Boštjan Gorjup. Predstavil je ključne cilje dokumenta o razvojnem partnerstvu 2018-2025 in poudaril, da je razvojno partnerstvo pomembno zato, ker je treba do leta 2025 ujeti bolj razvite članice EU, naslednjo gospodarsko krizo pa moramo po njegovih besedah dočakati bolje pripravljeni.

GZS izpostavlja tudi potrebo po davčnih razbremenitvah. Cerar je v zvezi s tem povedal, da je vlada v tem mandatu že izvedla prvo fazo prestrukturiranja davčnih obveznosti z namenom spodbude gospodarstvu. S tem vlada še nadaljuje, so pa to premiki, ki jih je treba delati premišljeno skozi socialni dialog, je pojasnil premier.

Tudi minister Počivalšek je izpostavil, da je treba nadaljevati z ustvarjanjem boljšega poslovnega okolja, kar delajo na področju administrativnih ovir in delovne zakonodaje. Ključno pa je tudi zagotavljanje dovolj kakovostnega kadra, pri čemer gre med drugim za vprašanje stroška delovne sile, ki je na nižje delovnih mestih konkurenčen, težave pa so na bolje plačanih mestih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
23. 11. 2017 19.29
+1
"GZS izpostavlja potrebo po davcnih razbremenitvah" ... potem takem se bomo preimerjalno priblizali Zdruzenemu kraljestvu, Romuniji, Bolgariji, Litvi in Latviji ... jbg.
Jerry321
23. 11. 2017 18.24
+4
Leta 2025 plače ne bodo nič višje tudi če se dodana vrednost dejansko poveča. Razlog tiči v tem da je "gospoda" preprosto preveč pogoltna da bi svoje zaposlene primerno plačala. Vemo da 3/4 delodajalcev izplačujejo minimalca, torej je rešitev v dvigu minimalca na višino povprečne plače
Uporabnik113089
23. 11. 2017 16.50
+5
Hahaha! Kakšen mesec do volitev, voluharji vedno govorijo o dvigu dodane vrednosti na zaposlenega za trikrat. Ne, takoj, čez sedem let. Me blazno zanima kaj si o tem mislita: sociolog na čelu gospodarske zbornice, gospod dodana vrednost - Samo Hribar Milić in vodja spečih sindikatov Lidija Jerkić...Obljube o 50% zvišanju plač pa pridejo jutri?
provokatorr
23. 11. 2017 17.20
+2
plač ne morejo dvigniti kar tako. plače se lahko dvignejo samo tako, da država zniža davke, pa bo netto višji. treba je investirati, v tretjo vilo, v drugo jahto, pa še en rezervni jaguar mora na dvorišče, plače delavcev pa so samo nepotreben strošek, ki je kriv, da je vila nekaj kvadratov manjša, da ima jaguar nekaj konjev manj, jahta pa je krajša za kak meter ali dva.
provokatorr
23. 11. 2017 11.47
+15
dokler se dela v prozvodnih halah, ki jih je s prerezanjem traku odprl takratni voditelj tito, na strojih, ki so se kupili ob otvoritvi, ki so počasni nenatančni, nevarni, dodane vrednosti in produktivnosti ne bo. treba je investirati v nove stroje, v delovno okolje. ne pa da je v večini proizvodnih hal v sloveniji poleti preko 30 stopinj, pozimi pa ravno nekaj stopinj nad ničlo. svetloba pa, kot da bi svetili s svečami. in dokler bo najbolj pogost ukrep za povečanje proizvodnje ukinitev kavnih avtomatov in popolna prepoved kajenja, ne bo bolje. naj se malo zapeljejo v razvito evropo, pa si tam pogledajo, kako je videti moderna proizvodnja.
Principat
23. 11. 2017 10.50
+8
tisti , ki so omogočili te pogoje se počasi poslavjajo iz tega sveta , le le nuhi potegnejo v dolgo življensko obdobje pa še z jezikom so si ustvarili lajf,, vsak napredek ima svoj davek
Marija Krebs
23. 11. 2017 10.09
+11
Našvasan__zob
23. 11. 2017 09.48
+11
Dokler se država pufa pomeni da več POTROŠIMO kot proizvedemo... In več kot se pufamo bolj nas bo stiskalo v prihodnosti.. PS: obrestne mere ne bodo večno 1% ampak bodo rasle.. In to bo šah mat za ljudstvo..
gumy
23. 11. 2017 10.39
+4
Država Slovenija ima pozitivno plačilno bilanco, torej ustvarimo več kot potrošimo! Kar pa se tiče minusa v državnem proračunu, ga ne bi bilo, če bi vsi plačevali davke.
Madeni
23. 11. 2017 08.18
+28
Milijarda evrov samo za plačilo letnih obresti..in več ob skoraj 40 milijard celotnega dolga, ki se veča.za ( dvo milijonski narod ) .govori o tem da vse okoli gospodarske rasti in ostalega navadna LAŽ..dodana vrednost so samo nove cene, najvišji davki, vedno nove takse in dobesedno ROPANJE ponorelih norcev v javnem sektorju..
Madeni
23. 11. 2017 08.19
+7
Noben teden, ne mesec ne leto da bi več ustvarili kot porabiili se še ni zgodilo in se ne bo..
Bojan-F
23. 11. 2017 19.21
-2
Stvari greo na boljse ... cena vzdrzevanja javnega dolga je 17x manjsa kot leta 2012 ...
Neutrino
23. 11. 2017 05.20
+12
Kdo pa bo dodal dodano vrednost? To se sigurno ne bo poznalo na placah, ampak bo pomenili da bo moral delavec 30 procentov vec narediti za isto oz. mizerno visjo placo. Seveda bo vsak visek pobrala drzava v obliki davka. Ce bodo poslusali deodajalce bo to pomenilo da bo vec davka slo na pleca delavca in manj na racun delodajalca.
white31
23. 11. 2017 00.40
+17
ja no lepo razmišljajo..za javno upravo in prisklednike bo lepo poskrbljeno.večina nas državljanov bomo vztrajali z minimalcem do smrti..vam politikom so se laži iztrošile in raja vam čisto nič več ne verjame..zaradi vas crkujemo na obroke!nazaj meje postavit in vrniti sveti tolar.vas pa v zapore legalno pozapreti
felix59 drugič
22. 11. 2017 22.44
+32
Tričetrt slovenije pa še vedno na minimalcu !
ONniON
22. 11. 2017 22.43
+26
a predvolilne obljube, ne veste pa da se zadnjih 5 let izseljuje po 8.000 in več državljanov slovenije, prihajajo pa bosanci, albanci kot poceni delovna sila in tako je tudi prav ! kazen naj bo
Ka pa mislis
22. 11. 2017 22.26
+14
Za delavca ki ustvarja vse to bo ostalo bolj malo
Našvasan_zob
22. 11. 2017 22.01
+15
Jz vem, da je ziher samo to, da so dvignili ceno vrtcev.. zaradi dviga plač v JS...
Našvasan_zob
22. 11. 2017 22.00
+27
Bla bla bla.. to so podatki za ovce.. dejte še povedat koliko bodo do takrat dvignili davke , trošarine, pristojbine, omrežnine, obvezne članarine in PRISPEVKE ZA ZDRAVSTVO???? Potem pa povejte še, koliko bo te "dodane vrednsoti" požrla inflacija.. Ker konec koncev Zimbabve je imel dodano vrednost na zaposlenega NEKAJ MILIJARD, le da njihov denar ni bil vreden pol penisa....
Cofar
22. 11. 2017 21.59
+22
torej se bodo plače v javnem sektorju dvignile. super.
Našvasan_zob
22. 11. 2017 22.01
+21
Tomvojo
22. 11. 2017 21.42
+5
Tomvojo
22. 11. 2017 21.42
+25
Samo suženj ne bo imel nič od tega.