Olajšanje ali grožnja za evropsko solarno industrijo?

Evropska komisija je uvedla protidampinške dajatve na solarne panele iz Kitajske. To vzpostavlja trg, kjer imajo najboljši tudi možnost zmagati, trdijo v Bisolu. Združenje energetskih podjetij AFASE pa opozarja, da odločitev ne bo rešila delovnih mest v EU, ampak jih bo ogrozila.

Evropska komisija je protidampinško preiskavo sprožila septembra lani po pritožbi ad hoc združenja več kot 20 evropskih proizvajalcev fotovoltaičnih celic, ki so se poimenovali EU ProSun in skupaj predstavljajo več kot četrtino proizvodnje solarnih plošč v EU.

Evropska komisija se je kljub nasprotovanju večine članic EU odločila za uvedbo začasnih, šestmesečnih dajatev za kitajske proizvajalce solarnih plošč. Ukrep začne veljati v četrtek. 

Prva dva meseca bo dajatev 11,8-odstotna, nato pa 47,6-odstotna, je sporočil komisar za trgovino Karel De Gucht. Takšna raven dajatve je po njegovih besedah potrebna za odpravo škode, ki jo praksa kitajskih proizvajalcev solarnih plošč povzroča evropski industriji.

V EU ProSun, ki združuje več kot 20 evropskih proizvajalcev fotovoltaičnih celic, trdijo, da smo zaradi kitajskega dampinga v Evropi izgubili več tisoč delovnih mest, proizvodnjo pa je moralo ustaviti več kot 60 tovarn. Ukrep evropske komisije je olajšanje, so zapisali. 

Kitajski proizvajalci namreč svoje izdelke v EU prodajajo prepoceni, pod tržno vrednostjo proizvoda oziroma pod proizvodno ceno, ter s tem kršijo evropska pravila in škodijo evropskemu gospodarstvu.

Sončne celice

Zaradi kitajskega dampinga smo v EU izgubili na tisoče delovnih mest, zaprli so več kot 60 tovarn, trdijo v EU ProSun. (Foto: Thinkstock)

Tudi Slovenija proti dajatvam

Posvetovalno glasovanje članic minuli teden je pokazalo, da se večina z dajatvami za kitajske proizvajalce ne strinja. Razlog naj bi bila bojazen pred povračilnimi ukrepi Pekinga.

Komisija, ki tokrat ni prisluhnila članicam, bo morala to storiti na začetku decembra. Takrat bodo odločali, ali naj veljavnost protidampinških dajatev podaljšajo na pet let.

Proti dajatvam se je tokrat opredelilo 18 članic EU, tudi Slovenija, na kar so se ostro odzvali pri našem proizvajalcu solarnih panelov Bisol Group. Odločitev so označili za "nacionalno sramoto" in "veleizdajo". Opozorili so, da Kitajska že od leta 2010 "na nedovoljen ter nezakonit način spodbuja izvoz kristalno silicijevih fotonapetostnih modulov in njihovih ključnih komponent v članice EU in druge dele sveta", s čimer se po njihovem mnenju na nelojalen in protizakonit način kosa s konkurenco in uničuje številna evropska proizvodna podjetja.

Rešitev ali pokop za evropsko fotovoltaično industrijo?

V Bisolu so z odločitvijo v Bruslju pričakovano zadovoljni. "Prepričani smo, da bo ukrep stabiliziral fotovoltaični trg ter ponovno vzpostavil konkurenčnost, kjer ima najboljši tudi možnost zmagati," so zapisali v izjavi za javnost. "Svetovni trg ne bo končal v primežu kitajske nadvlade," so še dodali. Pri odločotvi je prevagalo dejstvo, da bo ukrep rešil 25 tisoč delovnih mest v EU, so prepričani.

Odločitev je bila sprejeta kljub opozorilom več sto evropskih solarnih podjetij, 15 evropskih fotovoltaičnih združenj, številnih trgovinskih združenj,Svetovnega sklada za naravo (WWF).
AFASE

Nasprotno pa v AFASE (Združenje za dostopno sončno energijo) menijo, da uvedba dajatev predstavlja grožnjo ne le evropski solarni industriji, ampak celotnemu gospodarstvu EU. "Mnogi deležniki v industriji in neodvisni ekonomski raziskovalni inštitut Prognos so opozorili na vpliv uvedbe dajatev in prišli do zaključka, da bi 20-odstotne dajatve evropsko ekonomijo stale 175.000 delovnih mest in 18,4 milijarde evrov dodane vrednosti v naslednjih treh letih. Vodilno podjetje za globalne trge in ekonomske informacij IHS sporoča, da bi 45-odstotne dajatve zmanjšale nemški trg za skoraj 2 GW, to je 25 odstotkov celotnih inštaliranih kapacitet v Nemčiji leta 2012," so zapisali. 

Dajatvam, so dodali, nasprotujejo tudi tisti politiki EU, ki želijo spodbujati uporabo obnovljivih virov energije.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 14
FZS1000 05.06.2013 20:01:36
Jaja in še vedno je denar sveta vladar. In zmagala bo Kitajska.
lepota in zdravje 05.06.2013 07:30:23
Ko bodo Kitajci vse stvari delali za vse,nam ostalim ostane samo še borba za preživetje
lightning 04.06.2013 20:36:46
popolnoma pravilna odločitev! končno je nekdo v EU vsaj malo ustavil kitajski dumping
 
BremzPenzl 04.06.2013 19:47:00
Boljše da propade Bisol kot pa nekaj sto instalaterjev. On bi tudi moral davek plačati saj uporablja kitajsko robo in jo tu le sestavlja, delavce pa itak slabo plača. Požrešnež naduti...
Moralizator 05.06.2013 08:00:02
pravilno in vsem proizvajalcem.. kao prizvajalcem kontrolo in kazen za vsak kos ki nima 100% eu porekla... bi hitro zaprli goflje VSI!
 
covjek_ 04.06.2013 19:25:11
pa naj spustijo cene ti evropski odiralci...
RoccoS 04.06.2013 22:06:24
če si pripravljen delat za kitajsko plačo, bodo tudi "eu odiralci" spustili cene!
RoccoS 04.06.2013 22:44:02
kaj čakaš, nimaš denarja za letalsko karto?
Riž vsak dan za kosilo te čaka!
RoccoS 04.06.2013 18:55:44
Vsaj evropska komisija je pametna, če že naši eu poslanci niso.
Zdaj bi še rabili dajatve na ostalo blago iz kitajske, potem bi tudi naše gospodarstvo zacvetelo!
adminisrat0r 04.06.2013 19:26:54
ker bomo vsi inteligentni ljudje plačevali več - toliko kot plačujete butci že danes
wizeman 04.06.2013 19:29:54
Na osnovi česa se prištevaš med inteligenco?
Moralizator 05.06.2013 07:58:30
ker kupi kar je poceni in ne kar mu rečejo da bi moral. Realnost je kdor od nas je seznanjen da je vse kitajsko in da so neglede na bučke ki jih bisolko in družba ponuja kitajska prva v tej panogi in je nihče ne more spodriniti. naši bureki bi lahko doma sestavljali veterne elektrarne imamo vse od znanja do tehnologije. a ne raje neke čudne ptičke kao varujemo potem pa ni važno če kitajc zastrupi vse živo z proizvodnjo solarnega panela. top je idiotizem
 
adminisrat0r 04.06.2013 17:46:49
pametni ljudje hitro kupite zadeve za pošteno proizvodno ceno iz kitajske

zatem bodo zločinski lobiji in pohlepneži nabili na pošteno ceno svoj 50% davek!
wizeman 04.06.2013 19:29:25
Delaj zastonj, pa bodo naši paneli tudi cenejši, če se ti že to zdi pošteno.
Več komentarjev