Gospodarstvo

Dovoljen prevzem Uniona

Ljubljana, 10. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Urad za varstvo konkurence je izdal odločbo, s katero ne nasprotuje, da bi Pivovarna Laško prevzela ljubljansko pivovarno.

Kot so sporočili iz Pivovarne Laško, s pridobljenim dovoljenjem lahko končajo proces združevanja slovenskih proizvajalcev pijač.
Kot so sporočili iz Pivovarne Laško, s pridobljenim dovoljenjem lahko končajo proces združevanja slovenskih proizvajalcev pijač. FOTO: Dare Čekeliš

Urad za varstvo konkurence je formalno odobril prevzem Pivovarne Union, glede koncentracije Laškega in Uniona pa je varuh konkurence odločil že julija 2003, ko je izdal odločbo o soglasju pod določenimi pogoji. Po pritožbi vseh vpletenih - Laškega, Uniona in belgijskega Interbrewa - je upravno sodišče odločbo urada odpravilo in vrnilo zadevo v ponovno odločanje.

Konec 'pivovarske vojne' že februarja

Pivovarna Laško je februarja letos od Belgijcev po ceni 91.000 tolarjev za delnico odkupila 41,32-odstotni lastniški delež, ki ga je imel Interbrew v Pivovarni Union, in s tem postala 95,17-odstotni lastnik ljubljanske pivovarne. Vrednost posla je bila 70,7 milijona evrov. S tem dejanjem se je po skoraj štirih letih končala pivovarska vojna za nadzor nad Pivovarno Union, odločba urada pa je zadevo dokončno potrdila.

Pivovarski boj med Laščani in Interbrewom za ljubljansko pivovarno se je začel leta 2001, ko so Laščani skupaj s hčerinsko družbo Radenska sredi julija kupili 24,99-odstotni delež Uniona in tako postali največji lastniki te pivovarne.

Potegni - popusti ali kdo bo koga

Ljubljančani so temu nasprotovali in ko je že vse kazalo na to, da se bosta Laško in Union zaradi kapitalskega vložka Laščanov v Unionu le združili in skupaj povečali sposobnost tržnega prodora blagovnih znamk na jugovzhodne evropske trge, za kar so se zavzemali Laščani z idejo o združitvi slovenske industrije pijač, je uprava Pivovarne Union z Interbrewom podpisala sporazum o strateškem partnerstvu.

Ob tem je Interbrew postal tudi 20,99-odstotni lastnik druge največje slovenske pivovarne. Belgijci so nato objavili ponudbo za prevzem, kasneje pa tudi Laščani. Nato se je začel boj, poln pravnih preobratov, tožb, protitožb in lobiranja. Pivovarna Laško in Interbrew sta nato še štirikrat izboljšala prevzemne ponudbe, najvišja je znašala 91.000 tolarjev, znesek, ki ga bodo Laščani plačali tudi za delež Interbrewa v Unionu.

Pivovarska vojna in polemike o "nacionalnem interesu"

Trg pijač se je v zadnjih letih soočil z velikim spremembami. T.i. pivovarska vojna je v javnosti sprožila tudi polemiko o "nacionalnem interesu" oz. nujnosti zaščite "domačih šampionov" pri njihovih prizadevanjih za izboljšanje konkurenčnega položaja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni