Gospodarstvo

Luka Koper: Dragonja želi zavestno in zlonamerno škodovati družbi

Koper, 27. 06. 2016 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Luki Koper se sprašujejo, kako je mogoče, da je Metod Dragonja šele zdaj, ko se je zaradi svojega delovanja znašel v primežu javnosti in politike, opozoril na napake. "Kar naenkrat se pojavljajo nova obtoževanja, s katerimi se na vsak način skuša diskreditirati nadzorni svet, upravo, vodstveno strukturo in vse zaposlene v družbi," pravijo.

Državni sekretar ministrstva za finance Metod Dragonja.
Državni sekretar ministrstva za finance Metod Dragonja. FOTO: Miro Majcen

V Luki Koper so se odzvali na petkovo izjavo državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje, v kateri je pozval k preveritvi več vidikov delovanja Luke.

Dragonja, ki je zadnje dni tarča kritik, ker je nedavno na seji komisije za nadzor javnih financ navajal podatke o donosu na kapital upravljavca koprskega pristanišča iz obdobja med letoma 2011 in 2013, in ne najnovejših, ki so bistveno boljši, je v petek priznal napako, a obenem pozval k preveritvi več vidikov delovanja Luke Koper. Opozoril je, da Luka Koper že daljše obdobje sistematično krši koncesijsko pogodbo z državo in nepregledno in neustrezno izkazuje vlaganja v javno infrastrukturo ter vrednost teh vlaganj.

Zato je računskemu sodišču predlagal, da izvede revizijo upravljanja javne infrastrukture v Luki Koper in izvajanja koncesijske pogodbe. Delničarjem Luke je predlagal, da na prihajajoči skupščini postavijo vprašanja, povezana s stroškovno učinkovitostjo družbe. Inšpektoratu za delo in finančni upravi pa je predlagal, da preverita obseg zaposlovanja v Luki Koper preko espejev in po njegovih besedah sistematično izogibanje plačevanja davkov in prispevkov.

V Luki Koper so prepričani, da je Dragonja s temi pozivi poskusil preusmeriti pozornost javnosti od odgovornosti za navajanje napačnih podatkov. "Sprašujemo se, kako je mogoče, da se je državnemu sekretarju prav v tem trenutku porodilo toliko vprašanj in kako to, da je nanje opozoril šele zdaj, ko se je zaradi svojega delovanja znašel v primežu javnosti in politike," so zapisali.

"Navedeno jasno potrjuje dejstvo, da je Metod Dragonja zavestno in zlonamerno želel škodovati Luki Koper in s tem še naprej nadaljuje," so dodali.

Glede kršitve koncesijske pogodbe na področju vlaganj v javno infrastrukturo so v družbi poudarili, da od njenega podpisa leta 2008 do danes nihče ni izpostavil tega, da bi prihajalo do sistematičnih kršitev pogodbe, zato jih Dragonjeva izjava preseneča.

Čudijo se tudi njegovi izjavi o sistematičnem izogibanju plačevanju davkov in prispevkov. "Državni sekretar bi lahko postopke za odkrivanje domnevnih nepravilnosti sprožil takoj, ko jih je zaznal, ne pa šele v zadnjem tednu, ko se je znašel pod plazom kritike strokovne in splošne javnosti," so zatrdili.

Obenem so poudarili, da zunanji revizorji vsako leto revidirajo njene poslovne rezultate, redno pa jo nadzorujejo različne institucije in inšpekcijske službe, zato "takšnih pavšalnih obtožb ne morejo" sprejeti.

"Kar naenkrat se iz dneva v dan pojavljajo nova obtoževanja, laži in namigovanja, s katerimi se na vsak način skuša diskreditirati nadzorni svet, upravo, vodstveno strukturo in vse zaposlene v družbi. Sprašujemo se, kakšne namene imajo vpleteni s temi dejanji in jim sporočamo, da njihovim besedam ne verjamemo več, saj njihova dejanja govorijo sama zase," so sklenili v Luki Koper.

Vlačilci v Luki Koper - 3
Vlačilci v Luki Koper - 3 FOTO: Miro Majcen

Dragonja ne bo odstopil

Danes so se pojavili namigi, da naj bi zaradi razgrevanja konflikta pri nameravani zamenjavi nadzornikov Luke Koper in zaradi očitkov o manipuliranju s podatki Dragonja odstopil, a so na finančnem ministrstvu za 24ur.com povedali, da te navedbe ne držijo in da torej Dragonja ne namerava odstopiti.

Delavci Luke ne dajo

Novoustanovljena Civilna fronta Vstala Primorska - Vstani Slovenija je za torek napovedala shod v Luki Koper. Predstavnik sindikata žerjavistov in član nadzornega sveta Mladen Jovičič je dejal, da bo šlo za "največje demonstracije v zgodovini Kopra". Zahtevali bodo odstop vseh, ki naj bi pritiskali na Luko Koper.

Iz Iniciative za demokratični socializem so sporočili, da izražajo solidarnost s protestniki, ki se bodo v torek zbrali na shodu proti privatizaciji Luke Koper. Svoje člane in simpatizerje pozivajo h karseda množični udeležbi.

"Jutri bomo protestirali proti sabotaži izgradnje sodobne železniške povezave med Koprom in Divačo. S sabotažo politični razred ne spodkopava samo legitimnih interesov delavcev Luke Koper in njenega regionalnega zaledja, ampak enega od bistvenih dejavnikov razvoja cele države," so zapisali v izjavi za javnost.

Delavce podpirata tudi Pergam in Glosa

Podporo delavcem v Luki Koper so izrazili tudi v konfederaciji sindikatov Pergam in sindikatu Glosa. V Pergamu so ob tem še opozorili na "povsem deplasirano" problematiziranje domnevno previsokih stroškov dela v Luki Koper ob dejstvu, da družba uspešno posluje. Primer kar kliče po reviziji upravljanja z državnim premoženjem, so poudarili.

Kot so zapisali v Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam, Luka Koper ter železniška in cestna infrastruktura predstavljajo nepogrešljivi člen za delovanje slovenskega gospodarstva. Po njihovem mnenju je zato "nesprejemljivo, da še vedno ni jasnih, transparentnih in prepričljivih rešitev, ki bi učinkovito zagotavljale infrastrukturno podporo Luki Koper".

Po navedbah Pergama "netransparentno kadrovanje v primeru Luke Koper žal še zdaleč ni prvi in edini takšen primer v Sloveniji v zadnjem obdobju". Manipulacija s podatki o kazalcih uspešnosti poslovanja Luke Koper pa po mnenju konfederacije sindikatov dajejo vtis, da je strategija upravljanja z državnim premoženjem na papirju eno, v praksi pa nekaj povsem drugega.

"Država bi morala imeti ne le interes, temveč tudi dolžnost, da pri upravljanju z državnim premoženjem upošteva ne le ozko ekonomske interese, temveč tudi širše učinke delovanja podjetij v državni lasti, kar še zlasti velja za podjetje, kot je Luka Koper s številnimi multiplikativnimi učinki za celotno slovensko gospodarstvo," izpostavljajo v Pergamu.

Vodstvo Pergama se bo udeležilo tudi torkovega protestnega shoda delavcev.

Podporo jim je izkazal tudi Sindikat kulture in narave Slovenije Glosa. Luka Koper v državni lasti je za Slovenijo po mnenju slednjih nepogrešljiva. Vlada Mira Cerarja je po navedbah Glose ob zadnjih potezah v povezavi z Luko Koper znova dokazala, da so ji partikularni politični in finančni interesi pomembnejši od koristi države in dobrobiti njenih delovnih ljudi.

Kot so še zapisali, vlada k sreči svojih nadzornikov - ljudstva - ne more zamenjati, zato ji je treba jasno povedati, da mora Luka Koper ostati naša. "Da mora opustiti uničujoče načrte in podpreti njeno uspešno poslovanje ter da mora v najkrajšem času pripraviti realne načrte za izgradnjo drugega tira," so izpostavili v Glosi.

Svet delavcev je ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču poslal pismo. Preberite ga v priponki. 

Pismo ministru Gašperšiču
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

topo
28. 06. 2016 15.43
A ni že skrajni čas da naženemo to vničejočo drhav ne samo iz položajev ampak tudi iz države...
slovenc001
28. 06. 2016 10.04
+3
Dobro jutro! MD zavestno in namerno škoduje Sloveniji že več desetletij. Vse v stilu botrov izpod srpa in kladiva. Vse v skladu z delovanjem cmerarjeve vlade. Pogubno za Slovenijo!
PredsednikPepe
28. 06. 2016 09.26
+2
Ni čudno, da nas jemlje hudič. Cerar in "etika in morala", Pa Mramor in njegova samovoljnost in koristoljubje.
PredsednikPepe
28. 06. 2016 09.24
+2
Spet se je pokazala "moralna in etična" drža Cerarja. Pa samovoljni postopki Mramorja. Ni čudno, da nas jemlje hudič.
rogia
27. 06. 2016 21.16
+22
Upam da Primorci začenjajo vse slovensko vstajo, in da se bo končno začelo pometati z mafijo ki je pri koritu in ki nam uničuje domovino. TOOOOOO PRIMORCI.
Myroommyrules
27. 06. 2016 20.04
+17
Menim. da imamo preslab sindikat v Sloveniji. Ne vsi, "nekatere" je potrebno izpostaviti, tiste, ki so bili podkupljivi in mehkužci, tisti ki se niso zavzemali za delavce. Vse več delavcev je dobesedno sužnjev v Sloveniji. Zakaj je tako? Zato, ker taki, ki, vodijo našo državo potrebujejo trde pogajalce in ne mehkužce, ki so se prodali za denar. Zato trpijo pleča delavcev. Mogoče si g. Jazbec in ostali isto mislijo, predvidevam. Oni potrebujejo TRDE in MOČNE pogajalce.
donbon
27. 06. 2016 20.46
+8
Popolnoma se strinjam, da je svobodni sindikat slab. Svobodni sindikat ni niti približek sindikatu. svobodni sindikat je samo branik političnim elitam, Samotu MiličHribarju in Gospodarski zbornici ter Tajkunom. Dokler bo Svobodni sindikat vodil Tov. Duško bo tako tudi ostalo. Po njem bo mogoče boljše, če se bo vodstvena garnitura sindikata temeljito menjala, pa nekateri zaposleni kao svetovalci by, by.
otocanka
27. 06. 2016 19.53
+14
Vse dokler se bo v Luki KP zaposlovalo po principu vez in poznanstev ter politični stranki, ki ji oseba pripada (velja tudi za druge firme) in ne na osnovi strokovnosti, bodo firme osiromašili in si izpolnjevali lastne interese (namesto interesov firme) in polnili lastne žepe (namesto računa firme). Zaposluje se po principu "ta je naš", pa četudi nima blage veze kako se stvari streže. Že slovenske železnice potrebujejo 2 svetovalca, ki jih mastno, mastno plačuje, da , da........plačuje jih zato, da ima železnica še večjo izgubo, kot, če teh svetovalcev ne bi imela. Železnica je kljub temu v minusu.....logično, če gre denar v žepe dveh požrešnežev, namesto, da bi ta sredstva namenili v infrastrukturo in razvoj same železnice. Dokler so povsod pijavke, bodo pile, dokler bo na voljo vir pitja. Noben, ki mu denar dajejo za prazen nič, ne bo rekel, da noče denarja. Samo, če bi se podjetja rešila pijavk, ki žrejo mastne denarce, milijone, namesto, da odpuščajo marljive delavce, ki delajo za kovance, bi vsa podjetja bila v plusu.
slovenc001
28. 06. 2016 10.07
+2
MD, murgelski cmerar in murgelski palček so prisesani povsod, kjer še kaj cvenka v tej bedni sloveniji žvenketa. Rdeči raziskovalni novinarji pa nič...
SEJBOBOL
27. 06. 2016 19.19
+8
Vam prželim , da USPETE dragi delavci , ma ne bote ker ti cigani imajo preveč moči na jezikih ....... K bo začelo kar se že velik časa napoveduje, se podo prebarval in spet prevzeli vrhove .....
mastaflash
27. 06. 2016 18.51
+14
na glavo ven s pisarne take parazite slovenstva..
mijavci
27. 06. 2016 18.51
+22
Vse te naše politične strokovnjake v kontejner nabutat pa za Somalijo poslat pa naj ta afne guncajo, prov dolg jih ne bojo tudi tam gledal.
proletarec1
27. 06. 2016 18.26
+22
NAŠA VLADA IN PARLAMENT; TO JE LADJA NORCEV!!!!!!
mastaflash
27. 06. 2016 18.52
+15
ladja krvosesov in parazitov..100% zajedalci clovecnosti in solidarnosti..
rossis
27. 06. 2016 17.40
+14
SMC-security masson comunity intenzivno dela. Glavni protagonist vsega tega pa je veliki mojster Drekonja. Saj enkrat obljublja, da bo šel iz vlade drugič se pa spet premisli. Prosto zidarji v naši vladi morajo sedaj strniti svoje vrste. SLOVENIJA VSTANI ne gre le za rušenje Luke Koper, temveč celotne Slovenije. Gremo v torek na vse splošne demonstracije in zahtevajmo predčasne volitve, MAFIJCI NAM NE BODO VLADALI. Drekonja je znan le kot strokovnjak slabe prakse, dobre prakse še ni pokazal. Labejaz je že Lek, sedaj se mu pa mudi podariti Luko Koper še Nemcem. Čimpreje mora spokati svoje kufre, sicer ga bodo mora pospremeti lovci, pa še kakšnega jazbeca bi bilo dobro upleniti za trofejo. Slovenija vstani, gremo na vstajo zoper skorumpirano Vlado.
ho?emVšolo
27. 06. 2016 16.46
+9
To je res. Zavezništvo Alenke Bratušek, ki igra na etiko, je bilo predolgo tiho. Seveda ko je imel njen član Metod Dragonja namazane vse prste!!!
ooResnicA
27. 06. 2016 16.19
+5
.....a jutri bo pa štrajk Vstala Primorska?
FAUSTOS1
27. 06. 2016 15.45
-14
v tujini lastnik odloča kdo bo nadzornik in ne ulica-zgleda da se malo razlikujemo od uspenih
den456
27. 06. 2016 17.06
+18
In lastniki smo davkoplačevalci, ne pa Cerar in ostala združba.
nika2002
27. 06. 2016 17.06
+18
Aha, ker izvoljenci ljudstva ne delajo za državljane in državo, ampak le zase in za svoje prijatelje..in ko bo tega konec lahko primerjaš kako se dela tujini.. Tudi v tujini polnijo svoje žepe, ampak firm ne potapljajo, kvečjemu naše...
miko11
27. 06. 2016 15.36
+20
kaj pa etični pravi na vse te pritiske državnega sekretarja na luko,a bo malo premislil?
miko11
27. 06. 2016 15.34
+7
gremo primorska treba se je borit proti kravatarjem iz vlade,ki bi se radi vštulili zraven vsakega uspešnega podjetja,edino ne razumem zakaj dovolite socjalistom iz inicjative za socjalizem,da se zraven mešajo in bodo izkoristili vaš protest za svoje interese...
zajebant2
27. 06. 2016 14.55
+8
Kaj ga lomite ta vlada je proti tiru in luki samo pritiskajo na njega
TomažNovak
27. 06. 2016 14.42
+3
4000 EUR bruto plača 25 mio EUR v privat žepe za storitve
Verbena
27. 06. 2016 14.10
+39
Na žalost smo družba, ki ni v stanju prepoznavanja škodljivih vplivov posameznika za to državo....pa tudi ti posamezniki nimajo v sebi čuta za umik od javnega dela, če naredijo napako !!!....tako da, vsak, ki je na položaju lohka počne kar ga je volja, izreče, kar ga je volja....in ostane...mal se prelije črnila pa hude krvi..to pa je tudi vse !!!....ravno zaradi takih ljudi, ki kvarljivo vplivajo na razvoj dogodkov, se država ne more razvijati v pravo smer že vse od njenega začetka ....
Slovenec-slovencu=pes
27. 06. 2016 14.42
-4
Samo zanimivo pa je to, da ko posameznik očita nepravilnosti nekomu, ta načeloma z vsemi topovi vrne nazaj in osebo diskreditira. V Luki Koper je potrebna sprememba. Če ne v lastništvu pa vsaj v nadzoru luke finančnega urada ali pa celo policije in kriminalistov.