Gospodarstvo

Dražje mleko in meso

Ljubljana, 01. 10. 2007 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V prihodnjih dneh lahko pričakujemo nove podražitve. Mleko naj bi se podražilo do 15 odstotkov.

Mleko se bo podražilo za več kot 10 odstotkov.
Mleko se bo podražilo za več kot 10 odstotkov. FOTO:

Potrošniki se bodo v teh dneh, potem ko so septembra doživeli zvišanje cen kruha in nekaterih drugih izdelkov, soočili še s podražitvami mleka in mlečnih izdelkov ter mesa in mesnih izdelkov.

Do 15 odstotkov dražje mleko

Kot so pojasnili v Mercatorju, je namreč glede na napovedi s strani proizvajalcev večina podražitev v blagovnih skupinah mleka in mlečnih izdelkov ter mesa in mesnih izdelkov napovedana za začetek oktobra.

Na Umarju pričakujejo, da bo rast bruto plač na zaposlenega, ki je lani dosegla 2,2 odstotka, letos znašala 2,4 odstotka. Podobno naj bi bilo tudi v prihodnjih dveh letih, s tem, da bo bruto rast plač v javnem sektorju zaradi sporazuma o odpravi plačnih nesorazmerij prihodnje leto višja kot rast plač v zasebnem sektorju, kar se bo zgodilo prvič po šestih letih.

Dobavitelji so napovedali podražitve mleka in mlečnih izdelkov v povprečju za od 10 do 15 odstotkov, in sicer zaradi rasti stroškov (višja odkupna cena mleka) ter zaradi povečanega izvoza mleka predvsem v Italijo, več pa se mleka tudi predela, zato je ponudba mleka na domačem trgu manjša.

Podobno so podražitve napovedali dobavitelji mesa in mesnih izdelkov - zaradi večjih stroškov pridelave in predelave. Pri tem pa je potrebno, tako v Mercatorju, upoštevati tudi nihanja cen mesa na blagovnih borzah.

V Mercatorju ob tem poudarjajo, da si bodo kljub napovedanim podražitvam še naprej prizadevali tako v pogajanjih z dobavitelji kot s trgovskimi akcijami ublažiti posledice podražitev izdelkov v dobro kupcev ter bodo cene številnih izdelkov za zdaj obdržali nespremenjene.

Tudi v Sparu, drugem največjem trgovcu v Sloveniji, so potrdili, da bo prišlo do podražitev mleka in mesa. S strani dobaviteljev teh izdelkov so namreč prejeli nove cenike, s katerimi v večini primerov višajo cene izdelkov za povprečno 10 do 15 odstotkov. "Podražitve se bodo odvijale tekom oktobra, naše marže pa bodo ostale nespremenjene ali celo nižje," so pojasnili.

Podražilo se bo tudi meso in mesni izdelki.
Podražilo se bo tudi meso in mesni izdelki. FOTO: POP TV

Ob tem dodajajo, da so se že v začetku leta odzvali na predvidene podražitve. Tako so januarja blokirali cene več kot 250 izdelkom priznanih blagovnih znamk. "Zagotovilo te promocije je, da bodo cene izdelkov, ki jih Slovenci potrebujemo za vsakodnevne potrebe, ostale nespremenjene ali celo nižje vse do februarja 2008," so še zapisali.

V Tušu so pojasnili le, da podražitev ne načrtujejo, saj sami cen ne bodo dvigovali. Za odgovore na vprašanja glede podražitev so zato kot primernejše sogovornike navedli dobavitelje mesa in mesnih izdelkov ter mleka in mlečnih izdelkov.

Umar: Podražitve se bodo nadaljevale

Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je v jesenski napovedi gospodarskih gibanj 2007 napoved letošnje gospodarske rasti glede na pomladansko zvišal za 1,1 odstotne točke na 5,8 odstotka.

Janša: Vlada inflacije ne podcenjuje

Premier Janša je v odgovoru na poslansko vprašanje Majde Potrata (SD), s katerimi ukrepi namerava vlada omiliti negativne posledice visoke inflacije, še posebej hitre rasti cen osnovnih življenjskih potrebščin, na socialni položaj vsaj najbolj prizadetih skupin prebivalstva, dejal, da je res, da ima Slovenija glede na povprečje EU višjo inflacijo, ima pa najnižjo v primerjavi z državami z enako gospodarsko rastjo, je pojasnil Janša. Vlada po njegovih besedah inflacije ne podcenjuje, ne more pa vplivati na ravnanje nekaterih notranjih subjektov, zaradi katerih je prišlo do neupravičenih podražitev. Osnovni razlog podražitev je v višjih cenah energentov, saj je trenutna cena nafte bistveno višja od napovedi.

Na Umarju menijo, da se bo rast cen hrane nadaljevala tudi v jesenskih mesecih, hkrati pa letos v zadnjih mesecih ne pričakujejo padca cen nafte, kot je bilo to običajno za pretekla leta.

Predvidevajo, da bo cena severnomorske nafte brent letos v povprečju dosegla 67 dolarjev za sodček, v prihodnjih dveh letih pa naj bi znašala 68,5 dolarja.

Višja inflacija od napovedane

Inflacija naj bi na letni ravni dosegla 4,3 odstotka, in ne 3,2 odstotka, kot so predvidevali spomladi. Kot je pojasnil v.d. direktorja Umarja Boštjan Vasle, je bila inflacija v Sloveniji, ki beleži dvakrat višjo gospodarsko rast kot druge države članice območja skupne valute, visoka, triodstotna, že ob vstopu v območje evra, k temu pa prispeva svoje še rast cen, predvsem cen hrane.

Te so k skupnemu dvigu cen prispevale 40 odstotkov oz. 1,5 odstotne točke, medtem ko so cene hrane lani k inflaciji prispevale 0,4-odstotne točke.

Šok inflacije naj bi bil prehodne narave

"V primeru, da se bodo ekonomske politike odzvale primerno, da se bodo socialni partnerji zavedali svoje vloge in prilagodili svoja pričakovanja in zahteve tako, da bodo skušali ohraniti makroekonomska ravnotežja, bi se inflacija že prihodnje leto približala trem odstotkom," je pojasnil Vasle. Za 2008 napovedujejo 2,9-odstotno inflacijo, za 2009 pa 2,7-odstotno.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
09. 10. 2007 08.52
porsche303gt: si preomejen za razgovor z menoj, zato kar veselo brbljaj. kriss714: se strinjam s teboj. Vsi, prav vsi, ki s(m)o plačani (zdravstvo, šolstvo, ..) od države, ne bi nikoli smeli stavkati, nikoli javskati. Mislim pa, da javna uprava-Virant, dela dobro.
kriss714@amis.net
09. 10. 2007 00.17
Vse je stvar trga. Ponudba povpraševanje. Povsem logično je, da trgovci cene določajo, kolikor pač trg prenese. Evropa je določila kvote za pridelavo hrane, ponudba se je posledično zmanjšala in cene hrani naraščajo. Plače so take, kolikor so delodajalci še primorani plačati, da kupijo delo. Zakaj bi plačevali več? Tak je pač kapitalizem. Samo še javni sektor se kar nekaj drži socialističnih manir. Ploače si določajo po potrebah in željah, zaposljujejo kot odtrgani, delajo bolj malo, če jim ni kaj prav pa izsiljujejo. In vse ta njihove hece plačuje gospodarstvo, zato je pa na psu.
porsche303gt@yahoo.com
08. 10. 2007 23.55
@exim paš prof. Ravno včeraj je nekdo kupil nohte tvojih staršev na spletu za katere je odštel bajno vsoto. Ko bi še kdo moje nohte kupil. Eni ste pač pri koritu ali pa poznate tiste pri koritu in vamgre lepo. Mi pa ki živimo z 500-600€ pa bi morali biti tiho, ponižni in sploh srečni da imamo takšno plačo. Ti samo sanjaj.
exim@t-2.net
08. 10. 2007 15.22
Takole gre fantje: ljudje "tam zadaj" vedo, kdo ste in kako ste majhni v svoji pameti. Pa nič zato, sem preživel še hujše čase, kot je tole vaše žaljenje. Nekaj pa si bodimo na jasnem: če ne želite, da vas najdem, pustite moje starše pri miru. Vsak noht, ki sta si ga odstrigla in vrgla stran, je bil več vreden, kot ste vi, osebki, skupaj.
veljo@email.si
03. 10. 2007 20.20
mislim da imate prav...se opravicujem ker sem se razburo vendar me vrze iz tira neki mulc ki samo provocira...naslednjic se bom tudi jaz samo nasmejal...:)...tako kot je hinko.murovec napisal:Veš, če ne bi tvoji ta stari nekoč in danes dejansko delali , bi bil ti sedaj brez šole, jagod in doma....cista resnica... muvimen hahaha...jaz juznjak? to bo to ja... politika se vedno smrdi lp...veljo
hinko.murovec@siol.net
03. 10. 2007 19.22
Prašek živijo, pravkar me je Prvo Borec napadel kaj je s špehom. Očitno je nehal hujšat in bodo spet stroški. Glede mojih živcev bodi brez skrbi, taki kot je exim mi polepšajo dan, se vsaj lahko od srca nasmejim zarukanosti važičev. Reci Prvo Borcu naj ti da moj meil in tel št. Srečno.LP
hinko.murovec@siol.net
03. 10. 2007 18.53
Exim,09:29, hvala za sicer po tvojem mišljenju dano vsaj moralno klofuto na račun menda moje lenobe. Veš cenjeni gojitelj jagod in očitno tudi dr. ter še kaj, prav zato, ker taki geniji in garači skrbijo za kot praviš nas lenuhe, se vsem poštenim delavcem - ja prav si prebral d.e.l.a.v.c.e.m. - godi vedno slabše. Če bi kdo pošteno prevohal tisto tvoje strašno uspešno služenje in vzel pod drobnogled tvojo očitno garaško pošten značaj, bi bil pošteno presenečen, pa ne samo on ampak tudi ti, ki bi moral končno nehat nakladat. Veš, če ne bi tvoji ta stari nekoč in danes dejansko delali , bi bil ti sedaj brez šole, jagod in doma. Sedaj pa glej, da ne bo imel za teboj zaradi tvoje garaške vneme grobar preveč dela. LP
DarthRevan
03. 10. 2007 16.17
Ne. Skoraj čistokrvni ohrni Gorenc iz Zgornjesavske doline. To je un problem, wm pawem, za ns Garence še bl, k sma taku orhni!
kritika@email.si
03. 10. 2007 16.01
Če smo se odločili in zapisali v našo ustavo, da smo socialna država NE MOREMO IN NE SMEMO zavreči tistih, ki niso na psihofizičnem vrhuncu kot npr. starejši, bolni, invalid itd. Za to kategorijo populacije pač moramo poskrbeti in basta!
DarthRevan
03. 10. 2007 15.58
Naka, sem severozahodno od Jesenic doma.
muvimen
03. 10. 2007 15.56
Gen.T - A sem jaz komu grozil ???? Mal si mi sumljiv, da nisi doma na Jesenicama
DarthRevan
03. 10. 2007 15.48
Muvimen, a to kar si napisal ti pa ni južnjaško duvanje...al pa to kar je napisal exim...?
muvimen
03. 10. 2007 15.45
EEjj Veljo seljo primitivni južnaški duvaj se ti kje drugje ne pa po netu. Kradeš čas in denar tistmu, ki te je zaposlu ko visiš na netu, če si pa doma pejt pa raj fušat zalega zabušantska. Čist prav ti je exim napisal, ti si komu postlal seronjo jedan.
veljo@email.si
03. 10. 2007 15.24
exim opasan decko si mi ti ja...nevem kako bi se ubadal s teboj...pridi v nase kraje delat...za naso placo...ce delas eno leto ko si tako priden..se pokopljem u zemljo...ce ne zdrzis..TI POLOMIM VSE KOSTI KI JIH IMAS!!!Prides??Upaš?? ne pici frajerja ko ti mozgancki ne delujejo najbolje...da blatis oz nespostujes nas ki smo ti na nek nacin postlali delas hudo napako!!! da pa mi zivimo od tvojeplace mi pa pridi povedat v obraz ce se upas?!?! lp...veljo
Prvo Bore
03. 10. 2007 11.45
exim sedaj, ko si se pa name naslonu, takoj povej delavkam na tržnici, da nobenemu ne smejo povedati, kdo je lastnik jagod. Ko te zmeljem, te sam bog več ne sestavi. Preklet, kako si moru kurba ven zbežat iz jam. Saj sem vedu, da nismo dokončali dela.
exim@t-2.net
03. 10. 2007 09.29
Preberite si vsi, ki onanirate po Forumu in blatite državo, komentarje v Financah. Nenazadnje si vzemite čas in preberite tudi komentarje guvernerja Banke Slovenije. Boste videli, kje tiči vzrok podražitev. Zato, če zaslužite po 400,- EUR na mesec, ste totalni nesposobneži in niti brati ne znate. Če bi jaz zaslužil samo 400,- EUR na mesec, bi si v popoldanskem času 100% našel dodatno delo. Sem pač priden, in nisem breme drugim. Tako, kot, recimo Veljo, pa Murovec, pa PrvoBorec in ostala zalega, ki živijo od moje plače. Zresnite se, ne delajte zgage in pričnite delati vestno in pošteno.
civitasstain@gmail.com
02. 10. 2007 21.34
cefa Da smo glasoval za Evropo, mi je še zdaj malo nejasno. En teden pred glasovanjem, so tuji časopisi pisal, da je 60 proc. Slovencev proti vstopu v EU. Morbit so še nekateri imeli izkušnje iz volitev v Jugoslaviji??????
DuskoDugousko
02. 10. 2007 21.23
To je grozno !!!! Pa te res mislijo samo nase!!! Drugače je pa Jelinčič dobro povedal " vedli ste do česa bo prišlo , hočte vi v Evropo evo vam zdej!!!" Nima smisla komentirat kr je to fuuul žalostno kar se dogaja!!!!Na vse mislijo samo na NAŠE plače pa ne!!!!
civitasstain@gmail.com
02. 10. 2007 21.21
Nehajmo že cvilit in jamrat. Postal smo že tak leni, da še tiste majhne vrtove ki smo jih še imel, smo opusil. Se ne splača, ko je pa pri sparu bolj pocen............
civitasstain@gmail.com
02. 10. 2007 21.04
EU dela na tem, da bo Slovenija čisto odvisni od tujega kapitala in tujih pridelkov. Tako nam slovencem nebo prišlo na misel, kar smo napravl z Jugoslavijo.......