Gospodarstvo

Država jim dolguje, hkrati jih je rubila, zdaj pa čakajo na sodišče

Komen/Ljubljana, 27. 11. 2014 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Miha Raičevič
Komentarji
122

Podjetje Alukomen že tri leta čaka na razplet pravnih postopkov glede plačila del, ki so jih kot podizvajalci opravili pri projektu Dunajski kristali. Ker se to vleče že tako dolgo, so si nakopali tudi visok davčni dolg, ki pa ga je država že izterjala, predstavlja pa le desetino dolga države.

Alukomen
Alukomen FOTO: Alukomen

Danes se je Finančna uprava RS (Furs) odzvala na primer izterjave obveznosti podjetja Alukomen holding d.d. Trdi, da je ravnala pravilno in zakonito, hkrati pa naj bi vložila tudi veliko truda in naporov, da bi se zadeve razpletle drugače.

Podjetje Alukomen je namreč državi dolgovalo 360.000 evrov. Gre za finančni dolg, Furs pa je v torek nenapovedano vstopil v proizvodne prostore družbe, prekinil delo in začel razstavljati stroje, na katerih so zaposleni izdelovali PVC okna in vrata, ki bi jih morali do konca tedna odpeljati v München. Stroje so nato prodali na dražbi.

O tem smo govorili z direktorjem družbe Brankom Terčonom. Pojasnil je, da so te stroje kupili od zastopnika nemške družbe v Avstriji. Takrat so za njih odšteli okoli 800.000 evrov, zdaj pa so bili na dražbi prodani za 146.000 evrov. Terčon ob tem še pravi, da jih je po njegovih informacijah kupilo prav avstrijsko podjetje, ki jim jih je pred tremi leti prodalo in jih bo zdaj verjetno prodalo naprej. "Mislim, da je ta, ki je stroje kupil, tudi nekako izsilil prodajo teh strojev," dodaja.

Furs pa je v odzivu na te trditve zapisal, da se dolžnik ni pritožil na cenilno vrednost osnovnih sredstev, ki je bila zapisana v rubežnem zapisniku. Poudarjajo tudi, da bi dolžnik lahko sam prodal stroje za višjo vrednost in poravnal svoje obveznosti do zaposlenih in države, a se za to ni odločil.

Podjetje Alukomen po pisanju Fursa že od leta 2012 izkazuje davčni dolg. Zato je finančna uprava lani začela postopek davčne izvršbe na premično premoženje dolžnika. Na Fursu trdijo, da so lani dolžniku omogočili neovirano poslovanje, vse do opravljene prodaje osnovnih sredstev na dražbi.

Država še naprej dolžnik

Furs tudi pojasnjuje, da je poplačilo dolga skušal doseči tudi z ukrepom davčne izvršbe na terjatve do dolžnikovih dolžnikov, vendar pa poplačilo zaradi nelikvidnosti teh podjetij ni bilo mogoče. Prav tako ni bilo mogoče najti zadovoljive rešitve oziroma garancij za poplačilo davčnega dolga, dodajajo na finančni upravi.

A država za stavbno opremo v soseski Dunajski kristali, katere naročnik je bilo ministrstvo za zdravje, Alukomnu že tri leta dolguje še okoli 3,5 milijona evrov. Terčon je za 24ur.com pojasnil, da imajo terjatev odprto do Mabre, vendar pa morajo na poplačilo počakati, dokler ne bo rešena sodba, ki jo je Mabra vložila proti državi. Ta pa se že zelo dolgo vleče. Iz Ljubljane so pred kratkim dobili zagotovili, da bi lahko sicer v kratkem pričakovali boljše novice.

Terčon pojasnjuje, da je ministrstvo za zdravstvo pogodbo z Mabro prekinilo ob menjavi ministrov, zaradi česar njihovo delo ni bilo poplačano. To je prizadelo tudi druge podizvajalce in le redki, ki so sodelovali v poslu, še poslujejo, pravi Terčon. Med njimi so bila tudi podjetja s 350 ali 210 zaposlenimi.

Vajeni stresnih situacij

V Alukomnu je bilo do zloma zaradi propadlega posla z Mabro leta 2012 90 zaposlenih, od takrat jih je le še 30 in v zadnjem času, bi jih lahko bilo celo več, a zdaj ko so ostali brez strojev je njihova usoda precej negotova. Imajo sicer neke starejše stroje, s katerimi lahko nekaj naredijo, a je to težko. Zagotovil je, da so vajeni stresnih položajev in odločili so se, da bodo vztrajali do konca z upanjem, da jim bo uspelo.

Glede izterjanega davčnega dolga pa je Terčon dejal, da so se dolgo časa pogovarjali tako s Fursom, kot tudi s predstavniki slabe banke, a pogovori niso obrodili sadov. Nekaj časa so se pogovarjali celo s svojimi dobavitelji, da bi jim oni poplačali ta dolg in tako skušali ohraniti posel z Alukomnom, a so se zaradi položaja v tej državi ustrašil in umaknili.

"Vem, da je v tej državi težko in mislim, da se mora ta krivulja v tej državi obrniti. Ne vem, kdo nam bo pomagal, da splavamo iz tega dreka, v katerem smo vsi skupaj," je cinično odgovoril Terčon na vprašanje, kaj si o vsej zadevi misli. "Mi smo najbolj ranljivi. Če si pošten, si neumen in najbolj ranljive je lahko ... za tiste, ki imajo denar in odvetnike pa je lažje," je dodal.

Furs: naš namen ni onemogočanje poslovanja

Na Fursu hkrati opozarjajo, da dolžniki pogosto sami otežujejo mehkejše ukrepe davčne izvršbe s tem, da poslujejo preko bančnega računa v tujini ter tako onemogočajo učinkovitost davčne izvršbe, poplačilo prispevkov za socialno varnost za zaposlene ter enakopravno obravnavo upnikov.

Sicer pa v Fursu še poudarjajo, da njihov namen ni onemogočanje podjetjem, da bi poslovala, so pa dolžni zavarovati interes delavcev ter zagotoviti plačilo prispevkov za socialno varnost, ki so tudi po mnenju ustavnega sodišča neodtujljiva pravica vsakega delavca. Izterjana sredstva iz naslova prispevkov bodo zato nakazali neposredno v blagajno pokojninskega zavoda (ZPIZ) in zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franceljtancelj
05. 12. 2014 10.06
Zelo lepo uigranih špilov ko ne tale je še nekaj vendar pa se bodo nehali takrat ko se bo začelo fizično obračunavanje. Preverjeno!
LepistaNuda
30. 11. 2014 23.58
+3
Običajna praksa. Posel je dobilo podjetje, ki je imelo reference, delalo pa je podjetje, ki to zna. Glede na to, da glavnemu izvajalcu NISO plačali, tudi podizvajalcu ne bi plačali (direktno plačilo podizvajalcu namreč predvideva zakon o javnih naročilih že nekaj let, da preprečijo goljufive poslovodeče). Sklep: Ker država ne plača del, opravljenih po pogodbi, ima pravico ustaviti proizvodnjo, ker davek na dolg ni plačan. Podjetje bi moralo v sodnem registru odpreti še dejavnost "Slaba banka".
butalistan
30. 11. 2014 21.27
+2
Torej preneses sedez v tujino in samo place v slovenjliji. za vse ostalo je v sloveniji bz
Fuck the system
30. 11. 2014 12.10
+15
Jaz tebi sem lahko dolžen, ti meni pa ne! Ma kaj hočeš pričakovati od takšne države? Sramota! Zdaj stroje peljejo v parlament, tako bojo imeli kaj delati......ne pa se ukvarjati samo z jj!
Bojan-F
29. 11. 2014 12.24
+4
Ce dobro razumem je komenska gospodarska druzba racunala na denar, ki naj bi ga Mabra dobila od drzave (ce, kdaj in koliko) ... torej ne obstaja terjatev Komencev do drzave ampak do Mabra ...
Bojan-F
29. 11. 2014 12.25
+5
... skratka ... javna narocila smo zakomplicirali do onemoglosti! In to zakaj ...
Bojan-F
29. 11. 2014 12.27
Pravilno je, da nastopajo kot izvajalci narocil samo financno trdna podjetja, ki imajo poplacane vse terjatve do svojih podizvajalcev (vsaj) iz prejsnjih javnih narocil ... zato je moral ponudnik izstaviti tudi izjave podizvajalcev, da je vse OK ... toda ...
Bojan-F
29. 11. 2014 12.32
... znano je, da so podizvajalci dajali slabostojecim glavnim izvajalcem odpustke samo, da so dobili delo .. eni in drugi ... solidni glavni izvajalci z realnimi ponudbami pa so izgubljali delo ...
Bojan-F
29. 11. 2014 12.36
+2
... medijski pritisk onega zdruzenja podizvajalcev in uzakonitev direktnega placevanja je za podizvajalce strel v koleno in je zapeljalo v spiralo navzdol. Se ne dela z vsakim glavnim izvajalcem!
Bojan-F
29. 11. 2014 12.46
Ocitno pri onem poslu glavni izvajalec (bolje receno "developer") ni imel svojih sredstev, financna konstrukcija je bila pogojena s nekim tretjim poslom, Komenci so to vedeli in so zavestno sli v rizicni posel s t.i. "back-to-back payment" ...
FrRoSt
30. 11. 2014 20.37
+1
Dobro razumeš. Tale krog oz. os špirale. Tudi rešitev in odgovor se skrivata tukaj. Kje smo zgrešili, zakaj smo zgrešili in kje je pot, da to popravimo. Drugače pa pogrešam samo še končno črto. Pod tvojim razmišljanjem. Z vprašanjem: Koliko nas Slovence vse tole neplačevanje, plačilna nedisciplina stane? Direktno in indirektno. In koliko nam te peripetije, pa si upam pripisati neumne in nepotrebne, stanejo konkurenčnosti naproti avstrisjkim, ali pa nemškim podjetjem. Upal bi si tukaj pripisati na račun `drage` delovne sile. Točno tiste, ki bo, upam da, jutri začela uresničevati svoje pogodbene prodajne programe na starih strojih. l.p.
General ZKS
29. 11. 2014 03.44
+2
In potem ti delaj pošteno, e ne može miško.
helter skelter
28. 11. 2014 21.24
-4
Pod Janševo vlado se kaj takega niti slučajno ne bi zgodilo.
Ševednonaskradejo
29. 11. 2014 08.32
+1
Pod vlado JJ so ustanovili slabo banko... Se morda motim?
Krta?a 21
28. 11. 2014 19.59
+4
A zdaj pa vem zakaj tak porast bdp-ja. Drzava rubi ljudem. Se dobro da se strukljevim bubregom v loju ne more to zgodit - pac zascitena sorta.
ONniON
28. 11. 2014 19.42
ja super nam gre kaj ste slišali da imamo gospodarsko rast 3. največjo v eu baje
Krta?a 21
28. 11. 2014 20.01
+3
Statistika je zadnje case se bolj cuden sport kot vcasih. Vzames kredit imas avtomatsko gospodarsko rast...
Wurz
28. 11. 2014 13.10
+6
Retorično vprašanje: Ali bom kot bralec te in podobnih novic pošten do države ali bom čim več delal na črno?
FrRoSt
28. 11. 2014 19.04
+3
Neretoričen odgovor. Da boš kot bralec te in podobnih novic, kot pošten do države in njenih delavnih ljudi, spoštoval dobre vrednote in se z vsemi sredstvi boril prot silam in zajedalcem, ki jo izčrpavajo in uničujejo.
Biofanatik
28. 11. 2014 19.19
+2
Te stvari se bojo u slolandiji rešile edin s flinto. Ponovitev obdobja 45-47 prejšnjega tisočletja, revanšizem je hujš kot vojna
hondica
28. 11. 2014 12.04
+4
Še ena firma, ki je dobro delala bo uničena in/ali izgubila voljo do dela. Ne vem, kaj bi radi teli levaki, ljudi strpati vse v socialistične bloke in na socialo? Samo to ne bo šlo, ker amerika ne bo večno podarjala denarja Sloveniji.
NoBrainsNoTumor1
28. 11. 2014 12.13
+4
Janša je uničil to podjetje, ni iz levega pola.
artus
28. 11. 2014 11.52
+15
Takšne svinjarije se lahko zgodijo samo pri nas.
?rnogled
28. 11. 2014 11.45
+22
Ko človek živi v glupi državi,kot je naša,se upravičeno vpraša,pa kdo za vraga je tupec,ki vse to vodi.Dolžnik rubi upnika.Samo bedaki in konji,bi lahko imenovali naše veleume,ki vozijo naš vlak.
Roman Kosmos
28. 11. 2014 10.59
+11
Haha , vedno je enako. Država je lahko dolžna pa jo toži, majhnemu se pa rubi. Koliko prispevkov so dolžna državna podjetja?? Preveč pa nobenemu nič. To je naša na balkanska ampak banana realnost.
Bojan-F
28. 11. 2014 09.46
+6
Torej, obstaja terjatev do drzave ali ne?
matija888
28. 11. 2014 11.06
+1
beowulfsam
28. 11. 2014 11.19
+11
Ne. Obstaja terjatev do Mabre, ki ima terjatev do države. Kle je krivo sodišče, ker se to že vleče 3 leta. Alukomen lahko pomoje toži državo za počasen postopek + izpad dohodka + za razliko pri prodaji strojev. Sicer pri nam bo to najbrž propalo (juhej naše sodstvo), je pa opcija na EU sodišče. Sam to bo spet trajal in trajal. Slovenistan.
FrRoSt
28. 11. 2014 19.08
Da. Posredno. Kot je razložil beowulfsman.
Andrejcekas
28. 11. 2014 09.37
+8
Itaq najprej poberejo denar potem še stroje. Čist logično za vse je kriva država granit jo reši naj bo brez oken. Delavec itaq nikoli ne dobi nič najprej mu ne plačajo prispevkov potem mu še vzamejo delo. Čas je da se normalni folk postavi po robu državi. Konc koncev pa še kok je takih ki so nelikvidna podjetja brez delavcev pa še delo na črno izvajajo lastniki pa služijo
higgsov bozon
28. 11. 2014 09.10
+23
to je pa že poden od podna !!! oziroma že pod njim!!! Da jim država zavestno noče plačat a od njih pa zahteva davke !! KATASTROFA!! MISLIM DA EDINO ŠE GRANIT REŠI TO DRŽAVO !!!
bob87
28. 11. 2014 09.38
+8
Upam, da ne bodo na sodišču tako pristranski kakršni so sicer vedno in da bo nakoncu ministrstvo plačalo dvakratno ceno. In polovico naj plačajo odgovorni iz svojega žepa, ali pa naj gredo na hladno.
ajtim26
28. 11. 2014 06.23
+16
ajtim26
28. 11. 2014 06.19
+10
slovenija ne rubi: prijateljev foruma 21, ljudi iz liste LDS, itd FURS onemogoča poslovanje podjetjem in to je dejstvo; zidar, šrot,bavčar,rode,tovšak,rigelnik,itd, Vsi politiki ki so ugodno dobivali kredite in so lastniki nepremičnin iz sumljivih okoliščin kdo bo pa njih znižanje plač policiji in carini je upravičeno
Ševednonaskradejo
29. 11. 2014 08.38
+3
Plače bi bilo potrebno znižati tudi tožilcem in sodstvu.
marty.party.zan
27. 11. 2014 23.05
+26
Domisljam si, da gre za prvo aprilsko šalo, a żal prihaja veseli, no, bolj zalostni, december. Se res ne da ustaviti teh norosti? Kar zardevam, ker sem del te zmesane slovenije. Fursovci, dursovci in cursovci - nudim vam brezplacen tecaj ABC matematike.
EntityOne Gala
30. 11. 2014 11.14
+1
Tedi tecaj moralnih vrednot, prezivetja penzinistov s 300, 400 € penzije, prezivetja podjetja s 70, 80 procenti kupcev, ki so redni neplacniki zaradi splosne situacije v drzavi in gospodarstvu, ipd skoda debate in casa, za te komentarje......