Gospodarstvo

'Države morajo urediti svoje proračunske probleme'

Washington, 16. 04. 2011 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Razvite države in njihovi politiki se želijo z izvozom na račun držav v razvoju izvleči iz lastnih težav, pravi brazilski finančni minister, ki je obsodil tudi "ultra ekspanzionistične" monetarne politike razvitih držav, kar je letelo na nižanje obresti in "tiskanje denarja" v ZDA.

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank 187 članic Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke so danes na zasedanju 24-članskega Mednarodnega denarnega in finančnega odbora IMF (IMFC) razpravljali o tveganjih, ki grozijo gospodarski rasti v času okrevanja po zadnji globalni krizi.

Srečanja se udeležuje tudi minister Križanič.
Srečanja se udeležuje tudi minister Križanič. FOTO: Miro Majcen

Spomladanskega srečanja obeh mednarodnih finančnih ustanov se udeležuje tudi delegacija iz Slovenije pod vodstvom finančnega ministra Franca Križaniča. V imenu Slovenije in devetih drugih držav, ki spadajo v tako imenovano belgijsko konstituenco pri IMF, je govoril belgijski finančni minister Didier Reynders. V slovenski skupini je poleg Avstrije, Češke, Luksemburga in drugih držav po novem tudi Kosovo. Reynders je ocenil, da rast cen surovin ne bi smela imeti trajnejših posledic za inflacijo, predvsem za osnovno, čeprav bi lahko bila skupna inflacija nekaj časa višja.

Poudaril je, da morajo države za ohranitev cenovne stabilnosti urediti svoje proračunske probleme in zaostriti monetarne pogoje. Ne sme se podcenjevati nevarnosti, da se inflacijski pritiski, ki sedaj prizadevajo države v razvoju na strani ponudbe, ne bodo razširili tudi na razvite države ter vplivale na cene in plače. Centralne banke je pozval, naj bodo pozorne na inflacijo, vladam pa priporočil, naj ne čakajo s strategijami za konsolidacijo, kot so na primer pokojninske reforme.

Francoska finančna ministrica Christine Lagarde, ki letos predseduje skupini najpomembnejših gospodarstev iz skupine G20, je pozvala k iskanju skupnih rešitev problema rasti cen surovin z boljšo regulacijo in nadzorom za zmanjšanje zlorab na trgu in cenovnih manipulacij.

Finančni minister Savdske Arabije Ibrahim Alassaf je zagotovil, da rast cen nafte ni posledica problema v oskrbi in da je nafte na trgu dovolj. Težava naj bi bila v špekulacijah. Zagotovil je tudi, da bo njegova država še naprej, kot vedno doslej, zanesljivo zadovoljevala potrebe sveta in povečala proizvodnjo, če bo potrebno. Špekulacije je za glavnega krivca za višje cene nafte označil tudi guverner Banke Indije Duvvuri Subbarao.

Christine Lagarde je pozvala k iskanju skupnih rešitev.
Christine Lagarde je pozvala k iskanju skupnih rešitev. FOTO: Reuters

Izziv je brezposelnost med mladimi

Beseda je tekla tudi o zadnjih dogodkih na severu Afrike in na Bližnjem vzhodu. Guverner centralne banke Alžirije Mohamed Laksaci je dejal, da bodo nemiri imeli le kratkoročne posledica na počasnejšo rast v regiji, ki se bo pospešila z vrnitvijo reda. Glavni izziv pa je velika brezposelnost predvsem pri mladih in Laksaci se je zavzel za pomoč mednarodne skupnosti pri tem.

Brezposelnost oziroma potrebo po makroekonomskih politikah, ki bodo dajale poudarek na povečevanje zaposlovanja, je poudaril tudi generalni direktor Mednarodne organizacije dela (ILO) Juan Somavia.

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank 187 držav članic IMF in Svetovne banke so se po zasedanju 24-članskega IMFC zavzeli za sodelovanje pri odpravljanju groženj svetovnemu gospodarskemu okrevanju. IMFC je ugotovil, da svetovno gospodarstvo okreva od zadnje recesije, vendar je še vedno ranljivo. Zaradi tega bo potrebno sodelovanje in usklajen nastop pri ohranjanju okrevanja in v boju proti izzivom, kot so naraščajoči pritiski inflacije v razvijajočih se državah.

Lagardeova in ameriški finančni minister Timothy Geithner sta že v petek naznanila pripravljenost G20 za tovrstno pomoč, podobno pa je zagotovil tudi izvršni direktor IMF Dominique Strauss Kahn. Za zdaj govorijo o Egiptu in Tuniziji, kjer sta bila nepriljubljena režima že strmoglavljena.

IMFC je bil zaradi dogajanj v arabskem svetu neposredno prizadet. Do februarja ga je vodil egiptovski finančni minister Jusef Butros Gali, ki ga je nekdanji predsednik Hosni Mubarak potem odpustil skupaj s polovico vlade, dokler ni odneslo še njega. IMFC sedaj vodi singapurski finančni minister Tharman Shanmugaratnam.

Letošnja spomladanska srečanja so malce drugačna od prejšnjih, kar je dokazal nastop finančnega ministra Brazilije Guida Mantege, ki je ostro kritiziral, sicer brez omembe posameznih imen, razvite države in njihove politike za izhod iz zadnje krize. Obtožil jih je, da se želijo z izvozom na račun držav v razvoju izvleči iz lastnih težav. Prav tako je obsodil tudi "ultra ekspanzionistične" monetarne politike razvitih držav, kar je letelo na nižanje obresti in "tiskanje denarja" v ZDA.

Denar
Denar FOTO: Reuters

Takšno pretiravanje z likvidnostjo naj bi spet grozilo z ustvarjanjem nepremičninskih in drugih balonov, povzročajo špekulacije na trgu surovin in energije, šibijo dolar in zvišujejo inflacijo v državah v razvoju. Problem naj bi bil v tem, da podcenjen dolar draži valute držav v razvoju in povzroča številne težave. ZDA po drugi strani poudarjajo problem visokih primanjkljajev s Kitajsko, ki ima po njihovem mnenju podcenjeno valuto in premalo spodbuja domače povpraševanje.

Mantega je bil odločno proti temu, da države, ki so zakrivile zadnjo krizo, sedaj predpisujejo kode obnašanja preostalemu svetu, tudi državam, ki so preobremenjene zaradi njihovih politik. Mantega se je zavzel za spremembe v vodenju IMF in Svetovne banke oziroma za konec sistema, v katerem ZDA postavljajo šefa Svetovne banke, Evropa pa šefa IMF.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nauders
16. 04. 2011 22.52
res, tole je eno samo sprenevedanje in laganje, načrtno uničenje ljudi, zasužnenje ljudi z denarju
ochi
16. 04. 2011 17.10
dokumentarec Inside Job je del ozadja zadnje krize.
yarrick
16. 04. 2011 11.02
@mjau Odvisno o kakih knjigah govorš;). res je, vsi "imamo" možnost vstopiti na finančni trg, vprašanje pa je KAJ lahko z tem denarjem, ki ga imamo naredimo na tem finančnem trgu.Z plačo 600€ ne boš veliko mešetaril z delnicami, kajne? Sploh pa "veliki" tako in tako posedujejo VEČINO delnic, ki so vredne kaj, vse ostalo je bolj kot ne šodr(čeprav je tudi res, da je odvisno koliko bi rad zaslužil; onim gor na vrhu se ne splača puliti za "drobiž", dočim bi nam navadnim smrtnikom ta "drobiž" prišel še kako prav)). Me pa zanima, kako bodo odpravili NERAVNOVESJA med recimo ZDA in Kitajsko.Eni se pretirano zadolžujejo, drugi pretirano odkupujejo obveznice in prodajajo na trg ceneno robo, s tem pa preplavijo trg. Bo Amerika nehala prodajati državne obveznice, kitajska pa omejila izvoz? ma To je NAVADNA utopija.24UR, zakaj pišete sploh take članke? ani brezveze porabjen čas za to da napišete nekaj, kar je IRELAVANTNo in se ne bo NIKOLI ZGODILO?
Indigo Pingvin
16. 04. 2011 10.09
Glejte, vsakdo od nas ima možnost spremljati denarne trge in se educirati in biti aktiven na področju trgovanja z valutami. Kdor je vedel, kako se finančni trg obnaša ob takih katastrofah je lahko potencialno zaslužil ogromne ampak res ogromne vsote denarja (ali pa jih še hitreje izgubil). Žal me ni bilo pred računalnikom, ko se je to zgodilo... Mi majhni se nismo izmislili te 'igre' (denarnega trgovanja) in postavili pravil, lahko pa situacijo do neke mere izkoristimo sebi v prid; ali pa samo jambramo nad našo usodo in s pirom u roki čez vikend športamo pred TVjem, namesto, da bi prebrali kako knjigo in vplivali na naše življenje.
yarrick
16. 04. 2011 09.54
@tedybear Nič bat, kar naj bodo naivni, slej ko prej bodo spoznali kam pelje ta pot, na kateri smo.Vprašanje je samo, če ne bo že prepozno za kakršnokoli akcijo. Ko je leta 1989 sovjetska zveza priznala poraz je bila ameriška "zunanja politika" v paniki na kvadrat.Le za kaj naj še opravičujejo obstoj NATO pakta? sovražnika kot je bil rusija ni več, koga bomo sedaj napadli.Pa je prišel irak, pa je bila balkanska vojna, pa je bil usodni 9/11, potem pa vemo kako gre naprej.Le zakaj se mi zdi, da os vse te vojne zakuhali namenoma? verjetno zato, ker rabijo vojsko, rabijo vojaško premoč nad azijsko pacifiškim delom.rabijo premoč nad rusijo, kajti kdor ima rusijo ima pol azije(tudi kitajci so odvisni od ruske nafte in plina).Ne morejo se odpovedati PREVLADI nad pacifikom in azijski kontinent je edina stvar, ki jih še loči od POPOLNE NADVLADE.Vprašanje je samo, če bodo zdržali tak tempo zadolževanja pri kitajski.tudi kitajska bo enkrat rekla, ne bomo več odkupovali državnih obveznic.Kaj pa potem? vojaško jo skoraj sigurno ne bodo upali napasti, lahko ap se zatečejo k temu kar najbolj bovladajo- podatalna dejavnost in povzročanje reolucij.Dvomim, pa ,da bi jim uspelo tako kot v libiji.Verjetno si VEČINO članic NATo pakta ne želi vojne z kitajsko in rusijo.
yarrick
16. 04. 2011 08.48
Nadzor ass. G20 da bi se odpovedali vodili vlogi na svetu(sploh ZDA)?Raje pustijo neravnovesje in tako še naprej izkoriščajo revne države in države v razvoju mislite zakaj amerika(prek nata) tako sili na bivše Sovjetske države?Radi bi odrezali rusijo in kitajsko od dobrin in imeli vodilno vlogo na svetu(PNAC) ali po domaeč povedano NWO.Preberite knjigo POPOLNA NADVLADA, me zanima če boste potem še vedno tako zaupali v DEKOMRATIČNOSt amerike in njenih VAZALNIH partneric(eu izrael,saudi arabija,pakistan,indija).Meni se želodec obrača ob takih govorih kot so tile tu.Hinavščina na kvadrat !!!