Gospodarstvo

Državni proračun že z več kot milijardo evrov primanjkljaja

Ljubljana, 23. 09. 2014 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V prvih osmih mesecih skupaj je presežek odhodkov nad prihodki dosegel 1,03 milijarde evrov, kar je načrtovana raven za letošnje leto. Avgustovski primanjkljaj je posledica izpada prihodkov od dohodnine in prejetih sredstev iz EU.

Državni proračun je avgusta dosegel primanjkljaj v višini 112,6 milijona evrov. V prvih osmih mesecih skupaj je presežek odhodkov nad prihodki dosegel 1,03 milijarde evrov, torej načrtovano raven za letošnje leto.

Denar
Denar FOTO: Thinkstock

"Avgustovski primanjkljaj je posledica izpada prihodkov z naslova dohodnine ter naslova prejetih sredstev iz EU, saj Evropska komisija še vedno ni sprostila dela zadržanih plačil. Kljub temu da smo za avgust načrtovali 57,7 milijona evrov, je bilo tako s tega naslova realizirano 15,1 milijona evrov prihodkov," so danes sporočili s finančnega ministrstva.

Primanjkljaj je bil po njihovih navedbah pričakovan, saj so upoštevali prenos dela trošarin iz avgusta v september. 30. avgust, ko zakon o trošarinah predvideva mesečno plačilo trošarin, je namreč padel na soboto, zato se je del trošarin v višini približno 50 milijonov evrov realiziral v septembru, so pojasnili.

Veliko breme plačilo obresti

Opaznejši skok je bil pri davkih na dohodek in dobiček, saj so ti v primerjavi z lanskim osemmesečjem porasli za 38 odstotkov na 802,6 milijona evrov.

V prvih osmih mesecih so proračunski odhodki skupaj dosegli 6,34 milijarde evrov, kar je približno toliko kot v enakem obdobju lani, je razvidno iz podatkov, ki jih je danes objavilo ministrstvo. Plačila obresti, ki so po več letih rasti javnega dolga postala veliko proračunsko breme, so v osmih mesecih dosegla skoraj 721 milijonov evrov, v vsem letu naj bi skupna odplačila obresti znašala skoraj 940 milijonov evrov.

Medtem so proračunski prihodki v osmih mesecih skupaj znašali 5,31 milijarde evrov in bili za devet odstotkov višji kot v enakem lanskem obdobju, ko so dosegli 4,86 milijarde evrov. Iz skupnega evropskega proračuna se je v državno blagajno med januarjem in avgustom nateklo 451,1 milijona evrov ali sedem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Iz evropskega naj bi se letos v slovenski proračun po načrtih vrnilo skoraj 1,2 milijarde evrov.

Davčni prihodki so se povečali za devet odstotkov na 4,24 milijarde evrov. Opaznejši skok je bil pri davkih na dohodek in dobiček, saj so ti v primerjavi z lanskim osemmesečjem porasli za 38 odstotkov na 802,6 milijona evrov. Domači davki na blago in storitve, predvsem davek na dodano vrednost in trošarine, so v osmih mesecih dosegli 3,30 milijarde evrov in bili v primerjalnem obdobju višji za približno štiri odstotke.

Avgusta je državni proračun v primerjavi s pričakovanji priteklo za 1,7 milijona evrov več pobranih davkov od dohodka pravih oseb (35,3 milijona evrov) ter za okoli 14,8 milijona evrov več davka na dodano vrednost (255,4 milijona evrov).

Nedavčni prihodki so od januarja do avgusta znašali 591,7 milijona evrov in bili za 33 odstotkov višji kot v enakem obdobju lani. Glavni razlog za njihov dvig je bilo letos vplačilo koncesnine na dražbi za radijske frekvence za mobilno telefonijo. Avgusta so na dvig nedavčnih prihodkov vplivala večja vplačila od udeležbe na dobičkih in dividend družb v državni lasti. "Konkretneje dividend Telekoma Slovenije v višini 40 milijonov evrov, ki so bile ob pripravi proračuna načrtovane v višini 25 milijonov evrov, ter drugih dividend, ki ta mesec niso bile načrtovane," so navedli na ministrstvu. Nedavčni prihodki so sicer avgusta skupaj dosegli 62,8 milijona evrov in so bili od napovedi višji za 22,7 milijona evrov.

Podrobnejši podatki za avgust kažejo, da je bila realizacija prihodkov od ocene prihodkov glede na sprejeti letošnji proračun nižja za 20,8 milijona evrov in je znašala 585,6 milijona evrov. Odhodki pa so bili v primerjavi z likvidnostno napovedjo nižji za 38,7 milijona evrov in so osmi mesec dosegli 698,2 milijona evrov.

Od dohodnine se je v proračun nateklo za 19,5 milijona evrov manj od predhodnih ocen oz. 70,9 milijona evrov. Nižja je bila tudi realizacija dohodnine od dobička iz kapitala in dividend ter akontacija dohodnine. Višji, za 2,9 milijona evrov, so bili glede na napoved prihodki od trošarin. Ti so avgusta dosegli 84,9 milijona evrov. Višja, za 1,3 milijona evrov, je bila tudi realizacija davka na motorna vozila, ki je znašala 3,5 milijona evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

glava2
27. 09. 2014 20.47
nesposobneži!!!
volek
27. 09. 2014 15.58
+1
Takoj, ko bo vlada primorana odpustiti razbohoteno državno birokracijo, bodo rezultati državnozborskih volitev pokazali popolnoma drugačno sliko rejtinga političnih strank, seveda v korist SDS in NSi. Dokler bo realni sektor lahko vzdrževal to strahovito pijavko državno upravo, bodo na vsakih volitvah zmagovalci že vnaprej znani, seveda levaki.
deathbite
25. 09. 2014 11.38
-3
Finančni minister Dušan Mramor je takoj po izvolitvi uvedel ukrepe za znižanje stroškov. V splošnem trendu informatizacije in digitalizacije so tudi natakarje zamenjali z roboti. Vse v imenu napredka in znižanja stroškov. Tako je prišel v lokal gost Poldi in naročil vrček. Natakar-robot ga vpraša: "Oprostite, mi lahko zaupate, kakšen je vaš IQ?" "No, ja, 150..." In natakar-robot se sproščeno pogovarja o nastanku vesolja, atomski fiziki itd., dokler se Poldi ne poslovi. Pred vrati se Poldi ustavi in zamisli: "Tu mora biti nekakšen trik." Zato se Poldi vrne v gostilno in naroči vrček piva. Natakar-robot ga vpraša: "Oprostite, mi lahko zaupate, kakšen je vaš IQ?" "No, ja, 120..." In s Poldijem se pogovarjata o književnosti, filozofiji, šahu, medicini..., dokler se Poldi ne poslovi. Pred vrati se Poldi spet ustavi: "Moram izvedeti v čem je štos." Zato se Poldi vrne v gostilno in naroči vrček piva. Natakar-robot ga vpraša: "Oprostite, mi lahko zaupate, kakšen je vaš IQ?" "Stotka." Spet se pogovarjata, tokrat o vremenu, politiki, gospodarstvu, županovih aferah in ženskah v oglasih ... Poldi odide... Pred vrati se Poldi ustavi in priduša: "Ni hudič, da ne skužim štosa" Zato se Poldi vrne v gostilno in naroči še en vrček piva. Natakar-robot ga mirno vpraša: "Oprostite, mi lahko zaupate, kakšen je vaš IQ?" "Sedemdeset", pravi Poldi. Natakar-robot odloži krpo na pult, se opre s komolci na šank in pobara Poldija: "Posluš' prjatu, kolk cajta mislte še poganjat un cirkus s svečami pred sodnijo."
tdjm
25. 09. 2014 09.34
+2
Vlada pravi, da je to velik uspeh, ker ni 1,1 miljarde.
volek
24. 09. 2014 20.01
+5
Jest sem pa mislu da imamo presežek zdej ko je Janša v zaporu.
ROMELS
24. 09. 2014 12.26
+5
Plače,prevelike plače v javnem sektorju so največja zabloda kar jih more obstojati na tem svetu.
gangsterist
24. 09. 2014 11.22
+5
hahaha hohoho hehehe, pa koliko časa bo še narod slepo verjel alenki, da je rešila slovenijo. to še verjamejo samo bedaki in konji
eFranjo
24. 09. 2014 07.38
+1
to ni cerar naredu, to je še zapuščina bodoče komisarke
Super Huey
24. 09. 2014 04.06
+11
Hja....imamo pa 240 000 glavi aparat!! Delavnega in poštenega človeka se dobesedno sili da zapusti tole zločinsko nadvlado javnih para-zitov.....ampak Slovenija je že preveč izropana da bi se dalo karkoli popravit. Najbolj pa ste seveda uničili delavce! V bistvu imamo slovenski delavci plače ZELO DOBRE, samo država, 240 000 javnikov nam jih pobere 80%!! Dragi nesposobni novinarji, malo se ozrite na naše javne uslužbence (birokrate, politike, bančnike, nesposobno elito)...le zakaj jim mirno lahko rečemo veleizdajalci? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in ta vaš utopični svet je zgrajen na razčlovečenju delavca. In dokler ne bo aparat vsaj 50% manjši, ne bo nič bolje! Se boste pa kmalu začeli žret med sabo, no saj se že! Ko bo revolucija...bodo najprej odstranjene pijavke!
volek
24. 09. 2014 20.08
+4
Sindikalist Štrukelj rad razlaga zakaj je v JU/DU veliko večja povprečna plača kot v realnem sektorju. Razlog; bolje so izobraženi. Torej, da rešimo Slovenijo predlagam da to državno upravo, jako izobraženo zaposlimo v industriji in v parih mesecih se bodo pokazali izredno dobei rezultati glede presežne vrednosti izdelkov, da ne govorim o inovacijah, izumih, novih visoko tehnoloških izdelkih. Zelo hitro bomo na konju. Vlada, razmislite.
glava2
23. 09. 2014 20.22
+7
res smo v ku..., kako lahko imamo tako nesposobne ljudi, kako???????????????
ONniON
23. 09. 2014 18.49
+7
zadolženost je na rekordi ravni
Ho?emo spremembe!
23. 09. 2014 18.39
+3
Še dobro ,da smo se zapufali letos za nekaj miljard,ker bi bil minus še večji.
motorka57
23. 09. 2014 18.00
+17
Živim v državi ,katera noče da ljudje delajo in da ZASLUŽIJO !!! Noben ne bo delal,če ne bo zaslužu !!! Po sejmih pa lovijo dacarji, kdo je napisal pildek za dva €. V železnem socializmu,je mela vsaka hša v vasi min. dve kravi,telička in po dva pujska.Danes ,ko je vsega dovolj,pa v mercatorju na podeželju kupujemo mleko,salato, korenje,petršilj v trgovinah. Travo noče nobeden pokosit,kaj šele,da bi bilo polje preorano in posajeno s dobrinami.Tisti ki pa si pridelujejo,morajo pa cele noči čuvat pridelke.Le kam to pelje ???
miko11
23. 09. 2014 17.47
+6
Torej,kdaj se napoveduje bankrot te državice 2015,16... letos se bo verjetno še preguralo dalje bo pa kriza...
PRAZNOSLAMOMLATEC
23. 09. 2014 17.22
+20
država v odličnem stanju,je rekla.......kje je pa kupnina od aerodroma in mercatorja,,,,,,vzela rdeča megla.........
eFranjo
24. 09. 2014 07.40
+3
zulj001
23. 09. 2014 17.18
+14
Zanimivo,Janšo so zaprli zaradi dane obljube (ne ve se kdaj,kje in za koliko),iz države je pa izginilo cca pedeset miljard eurov,tu je nekaj hudo narobe.............
eFranjo
24. 09. 2014 07.41
+2
ve se, kje so miljončki, samo zakonsko se omejuje, dsa to zve javnost.
gjah
23. 09. 2014 17.13
+8
Državni odhodki so enaki kot prejšne leto..... torej je zmanjšanje primanklaja na račun samo dodatnega dušenja zasebnega sektrorja - torej edinega, ki dejansko dela dodano vrednost. Zasebniki v Sloveniji - ZDRUŽIMO se, ali umrimo
bukefal
23. 09. 2014 17.09
+10
Pr vsej murglariji nam gre še dobr!!!
jakarib
23. 09. 2014 16.38
+18
Hvala Alenka! Če Cerarju uspe to rešit ga predlagamo za svetnika, ker to kar je Bratupkova naredila v enem letu - toliko dolga ni naredil še nobeden.
Prassek
23. 09. 2014 16.35
+21
Sem ze davno napovedal da bo zmanjkalo za place v JS verjetno ze letos. Kreditno sposobni smo pa ravno toliko kot povprecen drzavljan v NLB. Torej nic. Trojka je sicer ze tu. Zobe bo pa kmalu pokazala. Takrat boste pa razne Semolice na grmado nosili.