Gospodarstvo

Državni svet izglasoval veto na zakon o drugem tiru

Ljubljana, 26. 04. 2017 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni svetniki so na izredni seji s 23 glasovi za in dvema proti izglasovali odložilni veto na zakon o drugem tiru. V razpravi so izpostavili, da je v zakonu preveč neznank, med drugim glede financiranja. Večina razpravljavcev je izrazila prepričanje, da bi lahko država projekt gradila sama.

Državni svetniki so na izredni seji s 23 glasovi za in dvema proti na predlog interesne skupine lokalnih interesov izglasovali odložilni veto na zakon o drugem tiru, ki ga je minuli četrtek potrdil DZ.

Državni svetniki so na izredni seji s 23 glasovi za in dvema proti izglasovali odložilni veto na zakon o drugem tiru.
Državni svetniki so na izredni seji s 23 glasovi za in dvema proti izglasovali odložilni veto na zakon o drugem tiru. FOTO: POP TV

V imenu predlagateljev veta je svetnike nagovoril podpredsednik državnega sveta Branko Šumenjak in izpostavil, da si svetniki želijo, da bi novo železniško povezavo med Koprom in Divačo naredili čim prej, transparentno in pa ceneje, kot je predvideno.

Kot je dodal, je o vetu še pred izredno sejo DS razpravljala tudi komisija za lokalno samoupravo državnega sveta, kjer so veto podprli z 11 glasovi za in enim proti. Predsednik omenjene komisije Jernej Verbič je pojasnil, da je komisija predlog o odložilnem vetu podprla, ker sledi ugotovitvam komisije iz druge obravnave zakona.

V komisiji so sicer med drugim kritični do poteka sprejema zakona. Javna razprava je namreč potekala le nekaj dni pred njegovim sprejemom na vladi. Ena ključnih dilem je po mnenju komisije tudi nejasnost virov financiranja gradnje drugega tira, pri čemer je zagotovljenih le 200 milijonov evrov proračunskih sredstev, ostali predvideni viri financiranja pa so zdaj še negotovo dejstvo.

Državni zbor bo moral zdaj o zakonu ponovno odločati in ga potrditi z absolutno večino. Odločitev poslancev bo nato dokončna.

Svetnike je na današnji izredni seji nagovoril infrastrukturni minister Peter Gašperšič in uvodoma poudaril, da si projekta verjetno želijo vsi, začetek njegovega izvajanja pa bo omogočil prav zakon, ki ga je v četrtek potrdil DZ. Pojasnil je, da bo imelo z drugim tirom koristi tako slovensko gospodarstvo kot tudi gospodarstva zalednih držav, ki so povezana s pristaniščem Koper in predstavljajo 70 odstotkov pretovora v koprski luki.

Gašperšič je ponovil, da je finančna konstrukcija sestavljena iz treh virov financiranja, in sicer kapitalskih vložkov, evropskih sredstev ter posojila Evropske investicijske banke z garancijo Evropskega sklada za strateške investicije. "Brez ironije lahko tudi povem, da na začetku mandata sam nisem napovedoval gradnje drugega tira, a verjamem v projekt in v to kar delamo in prepričan sem, da nam bo uspelo," je dejal minister in svetnike pozval k podpori zakonu.

V imenu podjetja 2TDK se je seje udeležil Metod Dragonja in izpostavil, da predlagatelji veta med razlogi zanj navajajo, da bi morala Slovenija sama z dodatnim zadolževanjem financirati ta strateški projekt. Strokovna skupina, ki je pripravljala projekt, je imela po njegovih besedah zelo jasno navodilo vlade, da je treba finančni okvir razbremeniti, da ne sme povečevati deficita države in ne sme imeti velikega vpliva na javni dolg.

Kot je poudaril Dragonja, je zakon zastavljen tako, da projekt na koncu plačujejo uporabniki logističnih storitev, ne pa samo davkoplačevalci. V tem delu je zakon sledil najboljšim praksam, ki so prisotne pri gradnji velikih infrastrukturnih projektov v Evropi, je dejal.

Svetniki so v razpravi izpostavljali predvsem, da bi lahko Slovenija drugi tir gradila sama. Drago Ščernjavič je menil, da državljanom sploh ni bi dala možnost sodelovanja. Koprski župan Boris Popovič je medtem izpostavil, da smo suverena država, ki je sposobna zgraditi povezavo. Ne poznam države, ki bi za 27 kilometrov nekega infrastrukturnega projekta za pomoč prosila sosednjo državo, je dejal. Prav tako je Popovič menil, da bi morali graditi dvotirno povezavo, ne enotirne. Kot je dejal, dvotirne povezave gradijo povsod po svetu in mi smo tu po njegovi oceni že v osnovi zgrešili. Že sam zakon se sicer Popoviču zdi nepotreben.

Janvit Golob se je v razpravi zavzel za primerjavo vladnega projekta z drugimi alternativni predlogi, ki so jih predlagali v različnih civilnih iniciativah. "Mi želimo, da se projekti primerjajo po ceni, kakovosti, času izgradnje in stopnji vključevanja slovenskega gospodarska v projektu," je dejal.

Poleg svetnikov si sicer zakon prizadevajo ustaviti tudi v nekaterih civilnih iniciativah. Vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je v ponedeljek predstavil kampanjo zbiranja podpisov za začetek referendumskih postopkov. K prispevanju podpisov za referendum o drugem tiru je pozval tudi predsednik SDS Janez Janša.

Ker pa je DS danes na zakon vložil veto in bo moral DZ o zakonu ponovno odločati, bo nov sedemdnevni rok za zbiranje podpisov stekel po takratni odločitvi DZ. Kot je danes pojasnil Kovačič, bodo podpise še naprej zbirali in jih nato v primeru, da poslanci zakon ponovno potrdijo, tudi vložili v DZ.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VZMD s pripombami na predlog Zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenu z 2. tirom Divača–Koper, kot ga predlaga Ministrstvo za infrastrukturo VZMD je na Ministrstvo za infrastrukturo RS naslovil pismo s pripombami na predlog Zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenu z drugim tirom železniške proge Divača–Koper. Ob tem so izrazili začudenje, da je Vlada RS javni obravnavi tako pomembnega zakona - ob že izkazanem širokem interesu javnosti in civilno-družbenih skupin - namenila le tri delovne dni.
enakostzavse
28. 04. 2017 09.18
+0
In zakaj je zopet zločinec janša proti drugemu tiru? V njegovi bolno-pokvarjeni glavi, še vedno upa na predčasne volitve in njegovo zmago, da bi potem v njegovi vladavini zopet gradili ogromen projekt, pri kteremu bi bilo zopet ogromno za ukrast, kot pri teš6. Da pa bi sds dala kak pameten predlog, kako bi se transparentno vršilo financiranje, to pa ne. Je preveč težko za uboge pokvarjene možgančke.
luciluk
27. 04. 2017 11.37
+2
resslovenka
27. 04. 2017 11.04
+4
A so se že zmenili, kako bodo delili provizije? Ne me prepričevat da jih ne bo. Taka drama okoli drugega tira. Enega tujega investitorja pripeljat, pa da vidite kako bo zadeva stekla brez problemov , brez posrednikov in brez odvečnega pametovanja. Kajti pametovanje nas je že hudičevo preveč stalo!
kiboko
26. 04. 2017 20.37
+7
Zasebni investitor ne bo dovolil izplačevanja podkupnin, zato je celotno "državni sektor" na nogah.
NejcPircMusar
26. 04. 2017 20.29
+1
Imamo avtocestni kriz, zdaj se je treba fokusirati na zeleznico Mb-Kp, da bo manj stroskov vzdrzevanja avtocest in da bo tovorni promet na zeleznici, pa seveda ne smemo pozabit na tretjo razvojno os... tako bodo ceste varnejse, tovorni promet pa ne bo oviran zaradi vsakodnevnih nesrec
kiboko
26. 04. 2017 20.38
+3
Najbolj pomembno je, da se ne pozabi na provizije.
bojer
26. 04. 2017 20.23
+10
Ne morem vam odreči vašoh mnenj, lahko pa vam predlagam, da že enkrat opustite Murgle kot tudi JJ-a. Drugi tir je povsem strokovna zadeva o kateri se naj usklajujejo različne stroke. Moje mnenje je predvsem to, da ne potrebujemo posredne firme 2TDK in je popolnoma na mestu Damjanov predlog, ki je za povrh še nekaj sto mio cenejši. Pri ponovnem glasovanju močno upam, da bosta "spregledala" tako Desus kot SD.
kiboko
26. 04. 2017 20.39
+2
Kaj je "strokovnega" pri proviziji? Gre za politično-kazensko vprašanje, ne strokovno.
CIGU MIGU
26. 04. 2017 20.12
+9
boscarol gradi vesoljska plovila tle se pa pogovarjajo o vlaku na drva--pardon na velenjski premog ki ga bodo vozili preko indonezije v luko koper in od tam na deponije za vlakovne kompozicije--to državo je treba zakleniti in kluč v morje
pigsparlament
26. 04. 2017 20.24
+3
Kollerik
26. 04. 2017 19.35
+1
Sigurno je spet kriv Kučan.....
PropadLevice
26. 04. 2017 20.05
+1
Resno. Kaj ima Kučan s 2TDK, da se vedno znova pojavlja ob tej zadevi ? Ni on ubog, star upokojenec ?
kiboko
26. 04. 2017 20.40
-2
V čem je razlika? Osebno mi je prav vseeno ali bo provizijo prejel Kučan ali JJ.
ggzz
26. 04. 2017 19.11
+2
forum 21 pa v jok, eee ne bodo Murgle to kar tako prenesle
Principat
26. 04. 2017 19.05
-2
kot je videti , resnično tega nekdo iz faušoje noče ,, v njegovem madatu , ki je bil poln in leta 2008 so imeli izračun , zakaj ga niso objavili a porabili tam nekje 7 mili.€
PropadLevice
26. 04. 2017 20.06
+4
Res ? A zdaj lahko že vsak polpismen beedak napiše svojo laž ?
IS58
26. 04. 2017 18.41
+9
Če bo zgrajena enotirna proga, bomo pravtako pozneje godrnjali kaj smo ušpičili, enako je z prekmursko avtocesto brez ostavnega pasu. Veliko smo prišparali!!!!!!
PropadLevice
26. 04. 2017 20.06
+7
LvD
27. 04. 2017 11.58
+3
da bodo lahko cez 10 let še enkrat kradli in anredili še dodatni tir
ho?emVšolo
26. 04. 2017 18.09
+10
dvotirna je potrebna za varnost in cenejše vzdrževanje
kiboko
26. 04. 2017 20.40
+1
AndrejPaTo
26. 04. 2017 18.01
+7
Gremo nazaj na začetek. Če luka rabi drugi tir si ga naj sama plača - zakaj pa je to strošek države? Ko se bo šlo za hitro železnico v daljni prihodnosti, ki bo namenjena državljanom takrat bo prav, da država to gradi. Tukaj gre pa za še eno državno podjetje, ki tako kot Šoštanj izsiljujejo vse državljane za denar.
290ktober
26. 04. 2017 18.23
+1
kiboko
26. 04. 2017 20.41
+1
Žerjavisti, ki vodijo Luko nočejo kriti stroškov, bi samo razdeljevali dobiček.
Against
26. 04. 2017 17.54
+7
Se že uzbirajo lopovi, ki se bodo mastili pri koritu.
ko-pilot
26. 04. 2017 17.42
+6
Bravo! Prosim oddajte svoj podpis kot pobudo za referendum o drugem tiru in jo čimprej posredujte g Viliju Kovačiču! V petek, 28.4. se bodo podpisi predali Državnemu Zboru. Več o tem si preberite na nova24.si
PropadLevice
26. 04. 2017 17.41
+26
Vsi, ki bodo odgovorni v tem projektu, morajo podpisati pogodbe, kjer za transparentnost in ceno odgovarjajo s celotnim svojim premoženjem, s premoženjem vse svoje družine. Da vidimo, koliko se jih bo gnetlo okoli korita.
290ktober
26. 04. 2017 18.24
+9
KomentatorPolde
26. 04. 2017 17.38
-2
Prav je, zakaj pa niste svetnike spustili h koritu !
nebi
26. 04. 2017 17.36
+17
Očitno smo Slovenci nesposoben narod.Skrajni čas, da se zgradi drugi tir! Poslati načrte projekta Kitajcem, Nemcem, Rusom, itd... Naj pošljejo ponudbe in naj se izbere najcenejša... Politiki samo komplicirajo in vlečejo denar, rezultatov pa od nikoder.
PropadLevice
26. 04. 2017 17.36
+7
Izgleda da so provizije že obljubljene, kuverte že poslane, pa je zato bil potreben sprejem po hitrem postopku. Tudi tovariš upokojeni Kučan tišči piskrček zraven. No, bolj vedro. Ima zato državna firma z dvema zaposlenima 2tk 200 milijonov že na računu ?