Gospodarstvo

'Državo imamo zato, da ščiti potrošnike, ne pa da se ukvarja s tržnim gospodarstvom'

Ljubljana, 28. 01. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
143

Kurilne sezone bo kmalu konec, energetska revščina je vse hujša, vlada pa še ni sprejela predloga z enkratno pomočjo. Ponudniki energije nasprotno kot pravniki trdijo, da je vse po pravilih in da je treba obravnavati vsako pogodbo posebej. Bi tako kot pri elektriki stanovalci tudi pri plinu lahko računali na vavčer? Zakaj se ne odpove trošarinam, omrežninam in zniža položnice za polovico?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Peter Novak o energetski krizi in potezah vlade
    06:10
    Iz 24UR ZVEČER: Peter Novak o energetski krizi in potezah vlade
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj je z energetskimi vavčerji?
    10:47
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj je z energetskimi vavčerji?

Sredi kurilne sezone smo, mraza še ne bo konec, cene plina so nore, draži se elektrika, vlada pa še ni sprejela rešitve za energetsko revščino. Vrstijo se protesti razočaranih prebivalcev s skupnimi kotlovnicami, ki so energijo odjemali v skupnem odjemu po poslovni ceni, po Domžalah zdaj še na Jesenicah. Bi stanovalci tako kot pri elektriki tudi pri plinu lahko računali na vavčer? Kako in za koliko bi se dale znižati položnice, če bi bila volja?

Na vprašanja je v oddaji 24UR ZVEČER odgovarjal energetski strokovnjak Peter Novak. Predlog z energetskimi vavčerji in nižanjem položnic za elektriko je pripravljen. Kot pravi sogovornik, gre za dober ukrep, s katerim bi morali pohiteti in ga sprejeti v trenutku, ko so se dvignile cene.

"Država je čakala predolgo, ljudje morajo namreč položnice plačati takoj," poudarja Novak in ob tem dodaja, da imamo srečo, da je letošnja zima mila, saj bi bili sicer stroški bistveno večji.

Energetski strokovnjak Peter Novak
Energetski strokovnjak Peter Novak FOTO: POP TV

"Ker imamo vse proizvajalce električne energije v državni lasti in ker je povprečna cena proizvajalcev elektrike v Sloveniji okoli 46 evrov na megavatno uro, če k temu prištejemo še 15-odstotni dobiček, ki ga zahteva SDH in petodstotni dobiček trgovca, bi morala biti prodajna cena elektrike kvečjemu 55 evrov na megavatno uro," pravi. 

Ob tem izpostavlja, da ni razlogov, da se elektrika draži tako za industrijo kot za široko rabo: "Tukaj je vlada zamudila trenutek, ko bi morala ukrepati. Državo imamo zato, da ščiti potrošnike, ne pa da se ukvarja s tržnim gospodarstvom."

'Pri plinu so težave večje in povezane z našo zunanjo politiko'

Pa bi lahko vlada na kak način znižala tudi ceno plina? Zadeva je tu nekoliko težavnejša, odgovarja Novak. "Država lahko ukrepa na tistem delu, kjer je pristojna. Tako lahko na primer odpravi vse dajatve za čas zime, nato pa jih lahko znova uvede," razloži.

Cena je tudi na tem področju narasla. Kot pove, se ta danes giblje okoli 91 evrov na megavatno uro, medtem ko smo jo lahko v preteklosti dobili za le 26 evrov na megavatno uro. "Razlika je torej velika," pravi in ob tem poudarja, da bi morali naša vlada in diplomacija predvsem razmisliti, kako se obnaša do Rusije.

"Ko so nas povabili v članstvo v varnostnem svetu, ko zastopamo svoja posebna stališča do Ukrajine ... Tako ni za pričakovati, da nam bodo Rusi ponudili poceni plin. Drugje pa ga ne moremo kupiti," navede. Zato izpostavlja, da bi se morali začeti obnašati bolj dolgoročno ter se zavedati, kaj naše "diplomatske ekskurzije" pomenijo za slovensko gospodarstvo.

Na pot energetske neodvisnosti

V prihodnosti nas tako čakajo višje cene plina, napoveduje. "Pri elektriki si lahko pomagamo sami, saj je povprečna proizvodna cena zelo nizka. Tu imamo škarje in platno v rokah sami," pove.

"Dolgoročno je pa ta eksces, ki se trenutno dogaja svetovnem trgu, jasno merilo in napotilo, kaj moramo narediti jutri. Postati moramo energijsko neodvisni," je jasen. Izpostavlja, da se to ne nanaša le na jedrsko elektrarno, za katero se zavzemajo vsi, temveč da je treba razviti tudi domače vire, kot so geotermalna energija, biomasa, sončna energija, hidroelektrarne in seveda vetrnice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool1
29. 01. 2022 18.38
+3
V Avstriji so dobila pomoč vsa gospodinjstva, najbolj ogroženi pa so dobili dvojno. Tako je najbolj pravično, ne pa nekomu , ki res potrebuje dvojno, drugim pa nič !!! Samo pri nas tako razmišljamo, v Ameriki pa delijo pomoč vsakemu polnoletnemu državljanu USA....pri nas najbolj potrebnim, ostalim pa nič !Pri nas tistega , ki je uspel narediti celotno delovno dobo in ima povprečen dohodek vedno izpuščamo pri pomočeh, in ti ne dobijo nič. Isto velja za upokojence , dobijo samo tisti z res majhnimi pokojninami , ostali pa nič. V medijih seveda potem vedno objavijo , da so dobili sredstva upokojenci , ne pa to , da so dobili samo nekateri upokojenci , ne pa vsi !
rajko povše
29. 01. 2022 09.49
-3
Pametnjakoviči 40 let pripeti na javni proračun lajajo kako je narod bogi...kdo vam verjame? Slovencelj ki drvi na volitve ker pravijo da bo potem bolje🤣🤣🤣🤣
No pasaran
29. 01. 2022 08.15
+4
Tukaj je kar nekaj strokovnjakov za energetiko iz vrst ovčje črede, področje pa vodi fajmoštr. Včasih smo imeli ministrstvo za energetiko s STROKOVNJAKI, ki so to podočje brez težav obvladovali! Zdaj pa....?
Space Voyager
28. 01. 2022 21.16
+2
Država se ukvarja s pomočjo državljanom, vendar mora ostati v mejah vzdržnega. Ljudje bi še več in še več, pa čeprav bi šla država v tazadnjo.
Kollerik
28. 01. 2022 14.38
+8
Mi državljani nimamo nobene države. Oni jo imajo, so nam jo ukradli.
JOCR1255
28. 01. 2022 19.28
+1
Drži. In to zaradi 10 % slovenclnov in 5%ovc.
cool1
29. 01. 2022 18.40
+2
To njihovo državo si bomo 24.04.22 vzeli nazaj na volitvah in jo kar nekaj časa morali popravljati, tako so jo zafurali !
Blond James
28. 01. 2022 14.07
+3
Država ščiti cimcenejso proizvodnjo in cimvecje zaslužke četudi so škodljivi za zdravje.sami patenti in sestavni deli motorjev so bili ekološko sporni
marker1
28. 01. 2022 12.39
+5
Malo se spomnite na to, kako se stranke borijo, kdo bo obvladoval GEN-I in ostala državna podjetja. Tudi mediji posvečajo tej temi veliko časa. Kaj to sploh pomeni? Ali pomeni, da bodo postavili svojega strankarskega direktorja, ki bo naredil obvod zasluženega denarja na druge račune, lahko tudi svoje? Pa še v upravne odbore podjetja postavi svoje ljudi. Ali se borijo samo za to? Ali ne dela državno podjetje za dobrobit vseh državljanov in ne samo za stranko, ki naj bi jo obvladovala? Ali to kdo iz zunanjih služb sploh nadzira poslovanje? Zakaj GEN-I ustanavlja podjetja v tujini? Njihova poslovanje je neznanka. Če naredi tem izgubo, jo krijemo mi z višjo ceno elektrike. Če je tako, potem so državna podjetja samo finančni obvodi za krajo davkoplačevalskega denarja. Nekateri trdite, da bi morala to urediti vlada. Ko pa vlada poseže v osje gnezdo, pa je takoj diktatura. Že sama redna menjava direktorja državnega podjetja GEN-I na koncu mandata vladi povzroča težave. Vsako državno podjetje bi moral direktor voditi samo dva mandata. Tudi župani bi morali imeti samo dva mandata.
Gabiula
28. 01. 2022 13.50
+3
Marker1 to da dogaja že vse skozi in ne glede kdo je na vladi. Največ državnega ropanja pa je v tej vladi.
marker1
29. 01. 2022 09.35
-1
Nabijaš brez argumentov! Povej katera leva vlada ti je že dala vavčerje? Zastonj prevozi upokojencev? Kdaj je kaka leva vlada dvignila pokojnine? Ali se je že kdaj gradilo, kot v času te vlade?
ecoliqua
28. 01. 2022 12.18
+12
Dokaz da večina nima pojma da je država The Firm in dela vse v svojo prid. Z ogromnimi provizijami kupijo politike, ki sprejemajo zakone njim v prid. Živi se samo enkrat
blackkesi
28. 01. 2022 12.02
+14
Bravo vlada dobro delate država bo prpoadla bravooo
jakec1575
28. 01. 2022 11.40
+12
Eni napadajo Goloba tukaj, a je edini zagotovil za gospodinjstva nespremenjeno ceno elektrike. Jansisti, koprivce. Eat that!
am_staff
28. 01. 2022 11.56
-2
Golob, je še en v vrsti uspešnih managerjev, ko gre za javni denar, v sektorju kjer so imeli absoluten monopolni položaj. Predlagam, da se sooči z realno sliko trga, vloži svoj kapital, poišče posel itd...se sooči z realnostjo trga, kot se vsi, ki ne vedrimo v državnih firmah. Ne pa da sedaj joka in pol slovenije z njim.
Roko66
28. 01. 2022 12.12
+3
No pasaran
28. 01. 2022 12.34
+7
Z novim vodstvom GEN-I bo cena elektrike kmalu poskočila, da bo Petrol konkurenčen in bodo ščetinarju dividende narasle.
Zmaga Ukrajini ...
28. 01. 2022 13.56
+1
am-staff,... samo papagajsko ponavljaš Češkove napačne trditve. V Evropi NI monopolov, Golob pa je takšne dobičke dosegal na evropskem trgu. In PRAV ZATO so odjemalci v Sloveniji pri GEN-I imeli tako nizko ceno. Zato ne nabijaj brez veze.
JOCR1255
28. 01. 2022 16.44
+3
Ti le predlagaj, koprivca. Pa vseeno, nastej taksna drzavna podjetja s taksnim dobičkom. No, zdej pa le v jok al pa malce se počakaj, boš pol bol jokcal.
JOCR1255
28. 01. 2022 19.31
+0
Tisti eni so SDS koprive z mladimi vodljivimi NSI.
resslovenka
28. 01. 2022 11.08
+12
Je lepo povedal v včerajšnjih večernih poročilih gospod Peter Novak : NI RAZLOGOV ZA PODRAŽITEV ELEKTRIKE! Torej je umetna in ponudniki kujejo dobičke na naš račun. Kaj poreče vlada na to? Nič. Talala bo energetske vaucerje, ko bi morala ceno elektrike, z uredbo spustiti na nivo pred podražitvijo. Spet en "Wooow, kolk ta vlada dela za ljudi". Be... I! Drugače je z dobavo plina. Je lepo povedal gospod na soočenju: NAMESTO, DA SE HODIJO SLIKAT V RUSIJO, NAJ BI ŠLI RAJE NA POGOVORE, KI BI KAJ DOBREGA PRINESLO SLOVENIJI! Ljubi slovenceljni, nehajte metat polena pod noge sami sebi. Ker to je točno to, kar počnete! Vse kar je zakuhala ta vlada, bo morala reševati naslednja vlada. Ne začnite jo pljuvati, že kar na začetku. Težka naloga jo čaka. In glede na izkušnje vemo, kaj bo, že v naprej. Svinjarije 30. let se ne da pokidati v enem 4 letnem mandatu. Vsaj to naj vam bo jasno! 😎
Walter Pravicek
28. 01. 2022 11.05
+9
Država Slovenija?To je SDS elita komunistov.Ostali plačujejo članarino.Ta elita daje komande,zasposljuje upokojene komuniste,politike izvržene iz strank,ali izven Parlamenta,vse se vrti okoli Janše,Dajejo mito v obliki denarja ljudem z majhnimi pokojninami.,Dajejo farjem plačo in še plača država prispevke.Lačen krmi sitega.,Vse za obljube in upanje,da te Janševe dobrote ne bodo pozabili in bi volili na novih volitvahn Aprila pravo številko liste stranke SDS!Eto to je vSlovenija.
Zmaga Ukrajini ...
28. 01. 2022 11.00
+13
Tole je še ena sramota arestantove vlade, ki se ne zna hitro, še manj pa učinkovito odzvat na aktualne probleme. Me prav zanima koliko časa bo še trajalo, da se bo Vrtovec končno zmigal. Naj ta nesposobna arestantova falanga že enkrat izgine iz politike. Nesposobnjaki!
Potouceni kramoh
28. 01. 2022 10.59
+15
Državo mamo zato , da molze državljane..to je pa prava resnica na isti plati medalje.
Zmaga Ukrajini ...
28. 01. 2022 10.57
+8
Zdaj ga bodo svečkarji hitro označili za levičarja, ki se zavzema za socializem.🤣
Walter Pravicek
28. 01. 2022 11.06
+3
BLAŽEN
28. 01. 2022 10.51
+9
ljudje pozabljajo da naše države, dejansko ni; smo samo eno od podjetij kapitalitičnih lastnikov..
No pasaran
28. 01. 2022 10.44
+13
Ukrainci kradejo ruski plin, zato bo vojna! Amerosi pa zraven nekaj prdijo, na koncu pa bodo spzdl kot iz Afganistana. Račun bo izstavljen Evropi, mar ne IJJ?
borjac
28. 01. 2022 10.35
+16
Ta genij Janša je za...bal , vse kar se je za.....bat dalo, z Rusijo ki nam dobavlja plin in sedaj še z Kitajsko, naše predstavnika Geoplina so v Ruskem Gaspromu pustili čakati v predsobi dve uri in jih potem niso niti sprejeli niso, sedaj bo Slovenija kupovala plin na odrtem tržišču kjer ga lahko kupiš po 2x ceni, koliko škode je Janša z svojim soliranjem v zadevi Tajvan -Kitajska naredil bomo šele videli, že sedaj se škoda šteje v milijonih, če nas še malo stisnejo smo gotovi, 20.000 brezposelnih imamo lahko v dveh mesecih, samo pogledati moraš malce globje in takoj ugotoviš da veliko število malih firm, SP-jev, ....... dela samo na račun Kitajskih povezav, Gorenje je lani ostalo samo zaradi dobrih odnosov, kaj pa sedaj, kaj preprečuje Kitajcem da bi enako tovarno, z Slovensko tehniko postavili kje drugje, kajti oni so lastniki, lahko odmontirajo stroje in jih peljejo v Romunijo, in tam jih bodo ponovno postavljali Slovenski delavci.
No pasaran
28. 01. 2022 10.34
+9
Uvoz poceni plina iz Tajvana, pakiran v mikročipih. Samo Kitajci ne smejo izvedeti, ker nam strejo jajca. Psssst!
No pasaran
28. 01. 2022 10.31
+11
Pod ceno prodam eko plin iz fižolove pare:))