Slovenija

Duhovnikova: Dvakratno plačilo je negospodarno in nezakonito

Ljubljana, 26. 05. 2011 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dars bo pripravil poročilo o rešitvah za poplačilo podizvajalcev zaradi nepoplačil pri gradnji avtocest. Če se kateri od zahtevkov podizvajalcev nanaša na dela, ki še niso bila poplačana glavnemu izvajalcu, bo Dars plačilo poravnal iz lastnih sredstev.

Pomurska avtocesta - 1
Pomurska avtocesta - 1 FOTO: Mia Media

Dars pregleduje zahtevke podizvajalcev zaradi nepoplačil pri gradnji avtocest in bo pripravil poročilo o konkretnih rešitvah. Če bo ugotovil, da se kateri od zahtevkov podizvajalcev nanaša na dela, ki še niso bila poplačana glavnemu izvajalcu, bo Dars plačilo poravnal iz lastnih sredstev, v nasprotnem primeru pa dvakratnega plačila ne more izvesti.

Predsednica uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars) Mateja Duhovnik je danes ponovila, da se v družbi zavedajo težkega položaja podizvajalcev, da pa je dvakratno plačilo negospodarno in nezakonito. Mnenje finančnega ministrstva, da je podizvajalce mogoče poplačati z unovčitvijo bančnih garancij – Dars sicer mnenja uradno ni prejel – po njenih besedah ni zadostna podlaga za vnovično plačilo že plačanih del.

Da Dars podizvajalcev ne more poplačati z unovčitvijo bančne garancije, dokazuje tudi pravno mnenje, ki ga je pripravil Miha Juhart. Kot je pojasnil, gre v tem primeru za zavarovanje denarnih terjatev, ki jih ima Dars proti naročniku garancije, torej SCT. Dars je upravičen črpati bančno garancijo samo takrat, ko gre za pokrivanje njegovih terjatev proti dolžniku, družbi SCT, na podlagi sklenjenih pogodb.

"V nasprotnem primeru črpanje bančne garancije pomeni zlorabo garancije, kar lahko rezultira v vrnitvenem zahtevku, ko je treba tisto, kar je bilo neupravičeno, vrniti z zamudnimi obrestmi," je pojasnil Juhart.

Vsebina bančne garancije, kot je zapisana, torej za dobro izvedbo del in zavarovanje plačil podizvajalcev, po Juhartovih besedah sicer drži, a je kot takšna namenjena zavarovanju terjatev Darsa do SCT. Če bi Dars prevzel kakršno koli zavarovanje do podizvajalcev, pa bi garancijo lahko unovčil.

Mateja Duhovnik
Mateja Duhovnik FOTO: Damjan Žibert

Dars je na podlagi pogodbe dobil garancijo za dobro izvedbo del, pa tudi za primer morebitne nesposobnosti družbe SCT za pridobitev nove garancije, ki jo mora izdati za odpravo napak v jamčevalnih rokih. "Če bi država želela zagotoviti zavarovanje podizvajalcev, potem bi moralo to biti urejeno bodisi v zakonskem predpisu, ki bi predvideval obveznost naročnika, da prevzema neke vrste poroštvo za obveznost podizvajalcev, bodisi bi se tako morala dogovoriti naročnik in izvajalec s pogodbo," je dejal Juhart.

Pravno varstvo podizvajalcev je po njegovih besedah relativno šibko; slovenski pravni sistem sicer pozna določene mehanizme za izboljšanje položaja podizvajalcev, seveda pa morajo biti za neposredne zahtevke izpolnjeni določeni pogoji. Po Juhartovem prepričanju je veliko težav k tej zgodbi prispevala podzakonska regulativa, ki je začela omenjati garancijo za zavarovanje terjatev podizvajalcev in na ta način pokazala na možnost, ki je v resnici ni.

"Pravni sistem ne določa generalne obveznosti naročnika, da bi prevzel zavarovanje za terjatve podizvajalcev. Taka možnost bi se lahko dogovorila s pogodbo ali kako drugače, a elementov, ki bi upravičevali take zahtevke, v dokumentaciji, ki je bila posredovana, ni bilo mogoče zaznati," je pojasnil Juhart.

Podizvajalci so zagrozili z zaporami avtoceste.
Podizvajalci so zagrozili z zaporami avtoceste. FOTO: Miro Majcen

Dars od vseh odgovornih oseb in institucij, ki so doslej sodelovale v pogovorih s podizvajalci, pričakuje, da pripravijo primerno in zadostno podlago za zakonito plačilo podizvajalcev. Dars vse zahtevke že pregleduje, nenominirani podizvajalci so že bili obveščeni o zavrnitvi zahtevkov, prav tako tudi podizvajalci tistih glavnih izvajalcev, s katerimi Dars ni v pogodbenem razmerju, je pojasnila Duhovnikova.

Da bo Dars v celoti upošteval predlog DZ in preučil konkretne rešitve, zatrjuje tudi predsednik nadzornega sveta družbe Milan Medved, pri čemer poudarja, da bodo upoštevali vso področno zakonodajo. "Kot predsednik nadzornikov ne morem sodelovati pri gospodarski škodi, ki bi nastala, če bi brez pravne osnove unovčili bančne garancije," je poudaril in dodal, da ne more nasedati različnim pritiskom, ki naj bi na škodo Darsa reševali plačilno nedisciplino v Sloveniji.

Podizvajalci dvomijo, da bodo prejeli plačilo za opravljena dela, zato so za 13. junij že napovedali dvourno popolno zaporo pomurske avtoceste. Dars po besedah Duhovnikove ocenjuje, da pravne podlage za zaporo ni ter da zapiranje avtoceste in s tem onemogočanje tranzitnega prometa ni dopustno. Ko pa bodo podizvajalci izvedli zaporo, to po njenih besedah ni več predmet ukrepanja Darsa, temveč ostalih institucij.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

panucci
27. 05. 2011 11.40
škoda izgubljat besed za to*..Dokler ji SD stoji ob strani je varna pred vsem,sam kaj ko se njen čas izteka ravno tako kot vladajoči koaliciji..V nedeljo 5.6 bo dan D,za nas pa olajšanje ko bo reforma padla...
Frane Šajn
27. 05. 2011 07.17
PODIZVAJALCI TO VAM JE MOUJI LUBI SLOUVENCI NEVARNA SREJDNJERAZREDNA ZALEGA , KI JO JE TREJBA UNIČIT OB CAJTE, DA TI NE ZLEJZE ČEZ GLAVOJ!
Frane Šajn
27. 05. 2011 07.15
DUHOVNIKOVA ŽE NE MORE BITI GREŠNIČA GLEDE NA PRIIMEK SE VAM NE ZDI.?!?
cepec22
27. 05. 2011 04.54
Kako tole zensko ni sram govoriti taksne neumnosti? Pa ona je tista, ki je naredila najvec zgage, se prekomerno nagrajuje seveda vse z denarjem, ki je druzben, hkrati pa dela z denarjem kot prasici z kuruzno vreco! Sramota za celo drzavo, da Dars, ki obstoja vodi ena toliko pokvarjena oseba, ki niti ne ve zakaj je tam. Kdo pa ji je sploh dal taksno odgovorno delovno mesto? Ali je ta gospa mogoce sorodnica od katerega vodilnih??? Vse je mozno, saj ni videti, da bi se v stroko spoznala! Zato pa smo tam kjer smo, ko nas vodijo taki, kot je Duhovnikova, ki ne ve zakaj je tam, kjer je in potem govori neumnosti, da se ji lahko vsi le smejijo. Pa s sreco naprej!
dukenukem
26. 05. 2011 22.35
dars je eden največjih korupterjev v državi ,kako si upajo vse to nakladat ,rešetke vabijo
kim llsung
26. 05. 2011 19.58
ce lahko eno in isto cesto placamo 5 lahko tudi to tukaj se lepo vidi da mali clovek v kapitalu nic ne velja kokr vemo smo ivanu placali iste ceste 5
bnam 2707
26. 05. 2011 19.51
Duhovnikova ima v tej zadevi povsem prav.
resslovenka
26. 05. 2011 17.55
Hja res hecno. Ravno DARS-ova uprava razpreda o gospodarnosti in nezakonitosti. Ko so poslali v veter na miljone davkoplačevalskega denarja. No ja ne v veter, ampak v vreče brez dna. Pa kot da nas davkoplačevalce nima to kaj brigati.
strom
26. 05. 2011 16.50
Kako je dvojno plačilo nezakonito če niste delavcem del plačali niti enkrat!!!sramota od te države!!!
mac4_m
26. 05. 2011 16.44
orubit denar zidarju, ki ga je preko raznih fint nakradel v sct-ju in poplačat te ljudi. Seveda najmanj eno leto dokler še vlada ta vlada ne moremo pričakovati, da bojo jemali pahorjevemu sonakupovalcu v libiji...
MK02
26. 05. 2011 16.27
Če je bančna garancija za poplačilo podizvajalcev se to lahko uporabi, če je ni pa nemorejo. Jih je SCT nategnil in kaj lahko samo storijo je, da tožijo SCT ker niso dobili svoj kos pogače. DARS da delo SCTju, SCT najame podizvajalce, DARS nakaže denar SCTju, SCT ne plača podizvajalce. Nevem kako bodo to zdaj rešili, upam da je res bila bančna garancija za poplačilo podizvajalcev, če ni bilo tega lahko skoraj pozabijo na denar in delo :(
EricFlat
26. 05. 2011 15.51
@alesst Rečeno je bilo, da je bančna garancija sestavljena iz teh dveh delov (torej za dobro opravljeno delo in za poplačilo podizvajalcev). Seveda pa se strinjam, če je bančna garancija samo za dobro opravljeno delo, potem se podizvajalci iz tega naslova ne morejo poplačevati. Drugače pa ne vem, zakaj se vsi spravljajo na DARS. Mogoče zato, ker od SCT-ja denarja ne bo? Nimam pojma. Se pa strinjam, da bi se morali bolj ukvarjati z relacijo SCT - podizvajalci. Najbrž pa s to misel opustili, ker se zavedajo, da od SCT-ja denarja nikakor ne bodo dobili.
mac4_m
26. 05. 2011 15.50
Duhovnikova: Dvakratno plačilo je negospodarno in nezakonito močno se strinjam. Predlog, da si uprava podeli nagrade je negospodarno in nezakonito. Nihče namreč ne bi smel dobivat plač kaj šele nagrad za slabo opravljeno delo..
unpoli
26. 05. 2011 15.42
Duhovnikova: Dvakratno plačilo je negospodarno in nezakonito kdo to pravi...
alesst
26. 05. 2011 15.33
@EricFlat V članku dvakrat (delno različno) govorijo o vsebini bančne garancije. Iz članka torej ni jasno razvidno, kaj je "zavarovano" z bančno garancijo. V kolikor je v njej jasno zapisano, da se bančna garancija unovči za potrebe plačila nepoplačanih zapadlih obveznosti glavnega izvajalca do podizvajalcev je Tvoje razmišljanje pravilno. V vseh ostalih primerih pa nikakor ne. Kakorkoli, pri svojem delu bančne garancije izvajalcev berem vsak dan, pa še nisem videl bančne garancije, ki bi - preko naročnika - varovala podizvajalce za primer nepoplačila s strani glavnega izvajalca. Kar pa seveda ne pomeni, da taka bančna garancija ne obstaja. Zanimivo je namreč, da se vsi spravljajo na DARS, nihče pa se ne vpraša, kam je šel denar, ki ga je DARS za opravljeno delo plačal SCT-ju. Vsi se ukvarjajo z relacijo plačil DARS - podizvajalci, nihče pa z relacijo SCT - podizvajalci. V tem je problem. Sapienti sat!
EricFlat
26. 05. 2011 15.16
@alesst preden ponižuješ ljudi na forumu, da imajo malo pameti, premisli o tem. Ko naročiš mizo pri mizarju, od njega zahtevaš bančno garancijo, da bo delo dobro opravil in da bo poplačal vse svoje podizvajalce (torej lastnika gozda, ki mu je les dobavil). Ti mu mizo plačaš, on pa lastniku gozda ne plača lesa. Sedaj ti preko bančne garancije, ki ti jo je dal mizar od banke dobiš denar in s tem denarjem plačaš gozdarju les. Kaj se naredi? Banka, ki je bila porok mizarju je plačala in sedaj je njeno delo, da ta denar izterja od mizarja. Ko banka dobi denar od mizarja, je ona na nuli, mizar ji je dal denar, ki ga bi moral dati gozdarju, ti pa si že itak vse plačal. Kje je torej dvojno plačilo???
alesst
26. 05. 2011 15.15
popravek mizal=mizar zadane=zadene
mr.izi
26. 05. 2011 15.14
Hja, a preplačana zemlja Kovačiču, pa je smotrna. Sigurno je dobila uprava kakšen kos te pogače, zato pa se izmotavajo in zvijajo, kot črvi, ko jim kdo omeni to preplačilo. Minister Borat, pa nič! Sicer pa, vrana vrani še ni oči izkopala! prijeten dan!
Musti
26. 05. 2011 15.08
spet sramota.....in podpiranje ropanja davkoplacevalskega denarja. Se pravi se kr vse por starem kot ze 20 let!
wsharky
26. 05. 2011 15.07
... Dukovnikova je negospodarna in vodi DARS koruptivno in netransparentno ... njen prvi nadzornik Medved pa ji daje tiho soglasje, saj so vsi z Patrikom vpleteni do vratu v negospodarno in koruptivno poslovodenje in dodeljevanje dolocenih izvedbenih del 'prijateljskim d.o.o.-jem' ...