Gospodarstvo

DUTB Savi vrnila zasežene delnice Save Turizem

Ljubljana, 08. 06. 2015 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začasno odredbo bomo izpodbijali z vsemi pravnimi sredstvi, vztrajajo v Družbi za upravljanje terjatev bank. Pravijo, da začasna odredba ne pomeni, da je bilo nedavno unovčenje finančnih zavarovanj z zasegom delnic turističnega dela sistema Sava v čemerkoli sporno ali nezakonito.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je izvršila začasno odredbo okrajnega sodišča v Ljubljani, s katero ji je bil naložen prenos delnic Save Turizem nazaj na trgovalni račun družbe Sava. Začasna odredba ne pomeni, da je bila unovčitev finančnih zavarovanj v čemerkoli sporna ali nezakonita, kar bodo dokazali v nadaljnjih sodnih postopkih, so še dodali v družbi.

Trdno so prepričani, da ne obstoji pravna podlaga za izdajo začasne odredbe z vsebino, kakor je bila vročena DUTB. Zato bodo začasno odredbo izpodbijali z vsemi pravnimi sredstvi.

Sicer pa se je danes nadzorni svet Save seznanil s poročilom uprave o aktivnostih in ukrepih v zvezi z nedavnimi postopki in ukrepi DUTB. Upravo je zadolžil, da z vsemi sredstvi zaščiti ugled Save, prav tako pa mora zagotoviti stabilnost poslovanja tako družbe kot poslovne skupine ter enakopravno obravnavo vseh upnikov.

Nadzorniki Save so sicer soglašali z ugotovitvijo uprave, da večkrat poudarjena ugotovitev o izčrpavanju družbe Sava Turizem s strani Save, ki jo DUTB pripisuje mandatu te uprave, ne drži, so še sporočili iz Save.

Spomnimo

DUTB bo začasno odredbo izpodbijal z vsemi pravnimi sredstvi.
DUTB bo začasno odredbo izpodbijal z vsemi pravnimi sredstvi. FOTO: Miro Majcen

DUTB je skupaj s svojo novoustanovljeno družbo DUP1 zasegla 99,05 odstotka delnic družbe Sava Turizem, ki predstavljajo pomembno premoženje Save. V slednji so takoj opozorili, da takšno ravnanje ni skladno z zakonodajo. In medtem ko so v DUTB pojasnjevali, da so do Save Turizma prišli z unovčitvijo svojih zapadlih terjatev, so v Savi opozorili, da sama terjatev DUTB sploh še ni dospela.

Že dan pred zasegom Save Turizem je DUTB umaknila soglasje za vodenje decembra lani uvedenega postopka preventivnega prestrukturiranja Save, pred tednom dni pa vložila tudi predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave. Sredi prejšnjega tedna so predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave Save vložile tudi Gorenjska banka, Zavarovalnica Triglav, Unicredit banka Slovenija, Pokojninska družba A, Skupna in Skupna pokojninska družba.

Ljubljansko okrožno sodišče je nato v petek z začasno odredbo DUTB in njeni družbi DUP1 naložilo, da Savi vrneta vse zasežene delnice njene turistične družbe Sava Turizem.

To se je danes tudi zgodilo, a se bo DUTB na sklep sodišča pritožili. Glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson je v petek pojasnil, da je sodišče začasno odredbo izdalo za zaščito starih lastnikov, saj bi bil stečaj nepovraten. Tega strahu pa s predlogom za prisilno poravnavo ni več, je dejal Mansson in ocenil, da s postopki, ki jih je sprožila DUTB, ni nič narobe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moj?ica123
09. 06. 2015 06.49
+2
Unicijo firme,dubt pa resuje,ja resuje in bo resil,kar se resiti da.Kolateralna skoda pa bo par miljard,postopki pa so pac taksni,kakor so,no,vidi se ,da imamo nenormalne zakone...
deratizacija
09. 06. 2015 06.44
+0
O prodaji Telekoma odloča skupina slamnatih v SDH s socialnim delavcem Samom Lozejem na čelu. Ena dražjih slovenskih burlesk!
askralj
09. 06. 2015 06.29
-4
To je kot da mi en vzame celotni.denar z računa jaz pa naj preživim kak vem in znam. Pol mi denar vrnejo in kriv ni nihče?! A res ni nihče to odobril odgovornosti nebo res noben sprejel, kje so Cerar in mediji?! Gre se za največjo napako v vrsti napak od DUTB naj se pove koliko ti ljudje zaslužijo in kdo jih financira. Še nedavno nazaj so se vsi zgražali kako so lahko ti ljudje tako nenormalno plačani odgovor je bil ker imajo tako veliko odgovornost. Zdaj pa hitro vse pozabit tej eliti se ne sme niti en lasek izmaknit naj se državo čimprej uniči...
01xxy
09. 06. 2015 00.39
+2
Kakšna je pa vloga Mramorja v tej zadevi? Ko še Cerarja ni seznanjal?
deratizacija
08. 06. 2015 21.49
+1
Tokrat ni šlo, bo pa prihodnjič. Ni hudič, da bi enkrat ne ratalo.
glava2
08. 06. 2015 20.37
-2
kaj bo zdaj uprava DUTB plačala vse stroške ???
gongash
08. 06. 2015 22.00
+0
ma ne oni imajo prenizke plače, ful je teško sedet u pisarni, sej je vseen če se zajebe kej itak niso nič krivi hahaha
sinhron
08. 06. 2015 19.31
+12
Odločanja naših sodišč so pač čisto politična in nimajo nič skupnega s pravno stroko !
medved19880
08. 06. 2015 20.26
-3
ja totu slabu banko so si izmislili v sds -u harajun se naprej hahah