Gospodarstvo

DUTB prodala prostore tovarne Tom bivšim zaposlenim

Ljubljana, 16. 02. 2015 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

DUTB je prodala svojo prvo nepremičnino, in sicer prostore nekdanje Tomove mokronoške proizvodne hale. Nepremičnino so kupili nekdanji delavci tovarne Tom, ki so po uvedbi stečaja ustanovili novo podjetje M-Tom.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in mokronoško podjetje M-Tom, ki so ga po uvedbi stečajnega postopka v pohištvenem podjetju Tom njegovi nekdanji delavci ustanovili leta 2011, sta danes podpisala pogodbo o prodaji oz. nakupu nekdanje Tomove mokronoške proizvodne hale. Konec Tomovega stečajnega postopka je pričakovati konec marca.

Z DUTB so namreč sporočili, da bo danes sklenjena prodajna pogodba družbi M-Tom, ki zaposluje 17 ljudi, omogočila nadaljevanje pohištvene dejavnosti v lastnih prostorih.

Tomova proizvodna hala je prešla v roke mokronoškega M-Toma.
Tomova proizvodna hala je prešla v roke mokronoškega M-Toma. FOTO: POP TV

Mokronoški objekt so sicer prodajali v okviru Tomovega stečajnega postopka, po petih neuspešnih dražbah pa ga je kot tako imenovano neunovčljivo premoženje prevzela DUTB. Banka ga je potem, ko je v mokronoškem objektu sanirala manjše pomanjkljivosti, ponudila v spletno prodajo in zanj dobila dve ponudbi. Po pogajanjih je kot boljšega ponudnika izbrala M-Tom.

Z DUTB so še sporočili, da je direktor M-Toma Damjan Burger ob podpisu pogodbe povedal, da se bo njihovo podjetje še naprej usmerjalo v razvoj in utrjevanje novih tržnih priložnosti, hkrati pa nadaljevalo z lokalnim rokodelskim izročilom. V M-Tomu so prepričani, da lahko postanejo vzor tudi drugim zdravim gospodarskim jedrom, ki skušajo svoje dejavnosti nadaljevati na pogoriščih matičnih podjetij, so še zapisali v DUTB.

Stečaj gre proti koncu

Po izročitvi mokronoških in slovenjegraških nepremičnin mokronoškega pohištvenega podjetja Tom, ki jih ni bilo mogoče unovčiti, bankam novembra predlani, se stečajni postopek družbe bliža koncu.

DUTB je prodala svojo prvo nepremičnino.
DUTB je prodala svojo prvo nepremičnino. FOTO: Miro Majcen

Stečajna upraviteljica Darja Erceg je pred kratkim končala še zadnje sodne poravnave v tujini, zadnja poplačila pa bo izvedla v prihodnjem poldrugem mesecu. Napovedala je še razdelitev manjše vsote denarja med delavce, sicer pa konec stečajnega postopka pričakuje konec marca, je povedala.

Ercegova je v okviru Tomovega stečajnega postopka za prodajo njegovih nepremičnin oz. proizvodno-poslovnega kompleksa v Mokronogu in poslovnega prostora v Slovenj Gradcu izvedla več neuspešnih dražb in zbiranj nezavezujočih ponudb.

Navedene nepremičnine so na koncu prevzele banke upnice. Sodišče je tudi izdalo sklep, da se banke oz. v primeru NLB DUTB v zemljiško knjigo vpišejo kot njihove lastnice.
Upniki so sicer do tovarne oblazinjenega pohištva Tom v stečaju prijavili za 21,1 milijona evrov terjatev. Od tega jih je stečajna upraviteljica priznala 20,8 milijona evrov.

Okrožno sodišče v Novem mestu je postopek stečaja družbe s skupno 150 zaposlenimi v Mokronogu in Slovenj Gradcu, ki so od konca septembra 2010 stavkali ali pa bili na čakanju, na predlog enega od njih začelo decembra 2010.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

butalistan
16. 02. 2015 22.34
-6
Cez 1 leto bo v stecaju in skregani lastniki
Netajkun
16. 02. 2015 15.11
+24
Enako bi lahko naredili z Muro ( zaenkrat nima kupca oz. prevzemnika ) . Zakaj pa ne bi vskočili sindikati ( npr. Semoličevi ) da ohranijo delovna mesta in priskrbijo dostojne plače . Ljudje bi bili zelo veseli .
pprimozz
16. 02. 2015 16.18
+13
Še bolj potreben primer je Elan, ker imajo znanje, blagovno znamko, kupil naj bi jih nek Čeh, se že šušlja, da naj bi šla proizvodnja na Češko, Stane Valant naj gre pa na operacijo srca! Muro žal poleg nespametnih lastnikov pokopavajo tudi Azijci.
Borec21
16. 02. 2015 17.59
+12
res je enostavno elan mora ostati slovenski ker je razvojno najmočnejši na svetu oblast pa naj že dvigne te riti in se začne ukvarjat z gospodarstvom ne samo kje bodo jemal pa varčeval tepci
pprimozz
16. 02. 2015 15.08
+22
Ker imamo požrešne lastnike in cagavo in mačehovsko državo bi morali ljudje v večih podjetjih razmišljati podobno. Je pa problem, ker so plače tako mizerne, da o tem lahko samo sanjamo. Pahor lahko kolektivu TOM-a podeli častni znak svobode, ker to so Junaki!
flum
16. 02. 2015 14.44
+19
Končno ena pametna poteza o DUTBja
flum
16. 02. 2015 14.46
+28
In vsa čast delavcem in delavkam, ki so dokazali, da so bili okradeni in slabo vodeni !
Borec21
16. 02. 2015 14.39
+27
BRAVOOOOOOOOOOOOO kot da bi zmagala Tina Maze je to zmagovalna gospodarska novica BRAVOOOOO
VSEZNALECno1
16. 02. 2015 14.29
+11
Tempus Fugit
16. 02. 2015 14.24
+47
Končno ena pozitivna novica. Prav je, da so dobili delavci možnost odkupiti prostore. Bi pa javno, na jumbo plakatih ob avtocestah objavil imena in priimke bivših managerjev Tom-a, zato, da bo cela Slovenija vedela, kdo so nesposobneži, ki ne znajo, razen za lasten žep, delati. In takoh "managerjev" je v Sloveniji žal še veliko.
FailNation
16. 02. 2015 22.12
+6
kdor je iz okolice ve kdo je bil ta "maneger" en nesposobnež ki je kredite dobival na lepe oči pa kupoval stvari ki ne obračajo kapitala.