Gospodarstvo

Dvomljivo poslovanje, astronomske plače: slaba banka se je navzela tipičnih slovenskih slabih navad, v tujini pa so celo zaslužili

Ljubljana, 04. 03. 2015 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
165

V naši slabi banki naj nepravilnosti ne bi manjkalo. Pri tem Slovenci nismo čisto osamljeni. Slabe banke so - kot pravijo njihovi kritiki - v le nekaj letih večinoma povsem upravičile prvi del svojega imena. Vprašanje je le, ali je težava v konceptu ali izvedbi. Nekatere slabe banke so se namreč izkazale kot zelo dobre.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Negativno mnenje
    02:24
    Iz SVETA: Negativno mnenje
  • Iz SVETA: Kdo je odgovoren za stanje v slabi banki?
    02:07
    Iz SVETA: Kdo je odgovoren za stanje v slabi banki?
  • Iz 24UR: Za napake odgovorni prejšnji vladi
    02:41
    Iz 24UR: Za napake odgovorni prejšnji vladi
  • Iz 24UR: Ukrepi Cerarjeve vlade
    01:48
    Iz 24UR: Ukrepi Cerarjeve vlade
  • Iz 24UR: Revizija razkrila vrsto nepravilnosti
    03:16
    Iz 24UR: Revizija razkrila vrsto nepravilnosti
DUTB
DUTB FOTO: Miro Majcen
Finančna kriza, ki je zadnjih nekaj let pustošila predvsem po Evropi, je postregla z zanimivim „izumom“ bankirjev, ki so iskali kraj, kamor bi odložili zavožene, nasedle naložbe, ki so bile pogosto posledica nepremišljenega ravnanja v času "debelih krav", ko se je marsikateremu izmed njih zdelo, da je finančni svet nepremagljiv, še tako sumljivi posli pa vredni tveganja. Dobili smo "slabe banke" - ali kakršno koli ime pač v posamezni državi že nosijo.

Ustanova je pri nas danes znana kot DUTB, kritiki koncepta pa se preimenovanju te ustanove iz slabe banke v manj razumljivo kratico, ki ne vzbuja odpora že na prvo žogo, niti slučajno ne čudijo. Slaba banka je namreč po njihovem že povsem upravičila prvi del svojega prvotnega imena.

Ideja, da je mogoče iz banke izločiti slabe terjatve, jih dati v slabo banko, pa je problem rešen, je sicer že v osnovi zmoten, pravi investicijski svetovalec Mike Shedlock. Na slovenskem primeru je to precej jasno vidno in se ne nanaša zgolj na vprašanje (ne)dobičkonosnega poslovanja slabe banke, ampak na temelje njenega delovanja.

Da ustanova deluje zelo dobro, njeni vodilni pa so zelo vredni zaupanja, po nekaj tednov stari anketi v tej državi ne verjame nihče, ljudstvo pa se sprašuje, ali nekdo res potrebuje več kot 21.000 evrov mesečne plače, da bo delal vsaj v skladu z zakoni, če že ne dobro. Da v DUTB stvari niso kot bi morale biti, opozarja celo Računsko sodišče!

V DUTB, kjer se da dobiti celo vtis, da zaradi številnih očitkov več časa posvečajo reševanju ugleda, ki jim je še ostal, kot osnovnemu delu, so običajno hitri z zanikanji medijskih poročanj, a konkretne vsebine je v sporočilih pogosto bolj malo.

Glede na razloge, zaradi katerih smo slabo banko sploh dobili, bi lahko zaključili, da so se v novo ustanovo in kljub temu, da ima večinoma tuje vodilne može, naselile stare in znane tipične slovenske težave, kot sta na primer pohlep in nekritičen odnos do javnega denarja. Čeprav sicer drži, da od slabih bank, ki so nastale v času krize, za težave ne skrbi le naša DUTB. Poglejmo torej nekaj primerov komu gre in komu ne ...

Ideja zrasla na švedskem uspehu

Wall Street Journal je lani ocenil, da je evropski sektor slabih bank presegel vrednost 2,5 bilijona dolarjev, od tega so več kot 800 milijard dolarjev skrbele evropske državne slabe banke.

Sam koncept slabe banke je bil sredi krize posvojen s Švedske, kjer so na ta način banke reševali v 90-ih letih prejšnjega stoletja. Ideja je bila uspešna in uživa tudi podporo Nobelovega nagrajenca Paula Krugmana.

Švedska država je propadajočima bankama Nordbanken in Gota Bank na pomoč priskočila s 65 milijoni švedskih kron pomoči (okoli 8 milijonov dolarjev), odpisala večino delničarjev, ju združila v Nordeo in si obdržala 77-odstotni delež, ki ga je do leta 2013 odprodala.

Slabe terjatve sta prevzeli slabi banki Retriva in Securum, ki sta z odprodajo premoženja v času po krizi, večinoma je šlo za nepremičnine, ustvarili dobiček.

Med zadnjo krizo je v program državne sheme garancij vstopila Swedbank in ga vmes že tudi zapustila.

Denar
Denar FOTO: Reuters

Švicarji zaslužili

Z uspehom so se leta 2013 hvalili tudi Švicarji, kjer je slaba banka StabFund vskočila, ko je slabo kazalo UBS, država pa je UBS priskrbela javno zelo kritizirano 6 milijardno finančno injekcijo. Prvo leto je kazalo, da so imeli kritiki prav. Slabo premoženje je postalo z izgubo 5 milijard dolarjev vrednosti še bolj toksično. Ko so se razmere obrnile, pa je država kmalu zaslužila dobro milijardo dolarjev, njihova nacionalna banka pa si je do konca programa zadala cilj zaslužiti šest milijard dolarjev.

Da ne bo ravno uspešen projekt, je sprva kazalo tudi za irsko slabo banko NAMA. Ta je sicer pri prevzemu slaba posojila z nominalno vrednostjo 74 milijard evrov ocenila na 32 milijard evrov, kar je banke prisililo v velike odpise, državo pa še k hitrejši vključitvi v mednarodni program pomoči, ki ga je vmes že uspešno zapustila. Ko je že kazalo, da je bila še ta ocena preveč velikodušna, je NAMA izkoristila ponovno rastoči trg nepremičnin in do konca lanskega leta ali dve leti pred rokom, poplačala polovico dolga. Irska slaba banka bi naj živela 7 do 10 let, ko bo zaprla vrata, pa naj bi se poslovila s 500 milijoni evrov dobička.

Španci in Portugalci s težavami

Španska slaba banka Sareb je bila postavljena kot del pogojev za mednarodno finančno pomoč španskim bankam v višini 41.3 milijarde evrov. Postavili so jo leta 2013, prevzela pa je problematične naložbe španskih bank, ki so večinoma klonile pod padcem nepremičninskega balona. Španci so bili zadovoljni, ker je bila banka vzpostavljena hitro, z delom je začela takoj, a so se vsule kritike, da dela prepočasi. Pristojni so se branili, da se morajo ukvarjati z 200.000 zadevami, vrednimi okoli 50 milijard evrov. Soočali so se tudi s poplavo zahtev po ponovnih cenitvah prevzetega premoženja.

Cilj banke je bil, da lansko leto konča s 5 milijardami evrov prihodkov od prodaje, ali bo od tega ostalo tudi kaj zaslužka, pa ni znano, nižajo se tudi ocene o končni uspešnosti banke, ki ima sicer predvideno življenjsko dobo 15 let.

Slabše izkušnje imajo s postavljanjem slabe banke na Portugalskem, kjer so lani Banco Espirito Santo razdelili na slabo banko in novo banko Novo Banco. Kmalu potem, ko so se začeli prenosi, so se začeli očitki o nepravilnostih in grožnje s sodnimi postopki, med njimi se je oglasila banka Goldman Sachs z očitkom, da bi moralo biti njeno posojilo preneseno na Novo Banco in ne na slabo banko.

Goljufija
Goljufija FOTO: Thinkstock

Ko propade še slaba banka

Še več težav imajo Avstrijci, kjer je bil povod za slabo banko padec avstrijskega simbola bančnih nepravilnosti – Hypo banke. Zdaj pa so v njeni slabi banki Heta Asset Resolution (HAR) našli že novo veliko luknjo - med štiri in 7,6 milijarde evrov kapitalskega primanjkljaja. In so dvignili roke. Novih obrokov javnega denarja ne bo.

In kaj se v avstrijskem primeru zgodi, ko propade še slaba banka? Pričakuje se zajeten odpis obveznic. Imetniki bi po tem scenariju skupaj izgubili okrog 4,5 milijarde evrov, med njimi so največji Deutsche Bank, UBS in ameriški obvezniški sklad Pimco. A izdelava natančnega načrta je še v delu.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (165)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plan9
09. 03. 2015 19.13
...v nobeni državi se ni obnesla slaba banka, to je navadna laž in voda na mlin korupciji, slabe banke ne rabi nihče ampak odgovorne, ki so dajali ne varovana posojila in imena davčnih oaz, kamor se je denar izstekal...
luciluk
07. 03. 2015 22.41
+1
zdej ko imate Petriča notri, ste lahko sigurni da bo postala Slaba Banka, če ni bila že prej.
Samo.Jst
05. 03. 2015 12.03
+2
Slaba banka ja, ampak ne z javnim kapitalom!!! To bi moral biti privat kapital, ki išče priložnost v odkupu terjatev po nizkih cenah in mu je v interesu čimbolje prodati naprej oz. unovčiti pridobljeno! Banke bi se pač obrisale pod nosom za precej velik delež, sam tko pač je! Namesto tega pa ima povprečen slovenček dve pijavke na grbi, ne sam eno! Najprej so mu vzeli za sanacijo teh oderuhov, sedaj pa še plačuje za preprodajo... Ste vi normalni?
LOPOVEpredZID
05. 03. 2015 11.19
+1
Vlada namerava letos za nakup motornih vozil, informacijske opreme in drugega premičnega premoženja porabiti 62 milijonov evrov. Pa razumi, kdor more.
enakostzavse
05. 03. 2015 11.00
+3
Spomnimo se. Kdo je ustanovil slabo banko v taki obliki kot je, ko se lahko krade vse povprek: Jašalopovski. Kdo je bil na začetku eden od najvišjih v SB: lopov šircelj. In ta šircelj se sedaj smeji v kamere in se , pri neugodnih vprašanjih novinarjev, zvija kot kača. Vse poti propada Slovenije , vodijo k enemu človeku, kriminalcujanši.
brank1
05. 03. 2015 10.06
+7
Sedaj se vidi, da bi tudi Skandinavci, Nemci, Avstrijci skratka vsi kradli, če jim je to omogočeno s slabim nadzorom in slabimi zakoni. Podjetja so lahko državna, ampak kdo iz njih krade mora v zapor in pika. Nadzorniki odgovarjat s svojim premoženjem, pa bi hitro bil dobiček za državni proračun. Ampak mi se gremo demokracijo v kateri nihče za svoje "slabe" odločitve ne odgovarja. Za kaj dobivajo nadzorniki plačilo????
ONniON
05. 03. 2015 14.41
+1
za mene to sploh ni demokracija, niti pravica
manjanja
05. 03. 2015 08.20
+7
Načini kako se krade denar oz. premoženje v državi na veliko: 1. certifikati, 2. tajkunski krediti, 3. slaba banka...nadaljevanje sledi.
vsismosužnji
05. 03. 2015 09.57
+7
1. peterle (1992),2. janša (ZPre -1,14.jul.2006) 3.janša (14.feb.2012)
dinamitek
05. 03. 2015 11.24
+2
dinamitek
05. 03. 2015 08.09
+9
banda skandinavska je točn vedla kam lahko pride krast ker ni dobrih nadzorov, na traso 2 tira z njim pa delat, ne v arest tam bi s5 sam zgubo delal
enakostzavse
05. 03. 2015 11.12
+3
Zakaj banda skandinavska. Banda sdsova, katera je omogočila plenjenje po slabi banki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dinamitek
05. 03. 2015 11.23
+1
se strinjam, severnaška zato ker direktorček misli da pr nas lahko dela k veliki bog-sam krade
Novorazodetje
05. 03. 2015 07.55
+5
Lopove v zapor kamor sodijo.
Lakotax
05. 03. 2015 03.05
+10
Tomaž Vesel se je razkuril in DUTB prijavil policiji. S polno mapo argumentov. Samo tako dalje! Podpiram!
puspan
04. 03. 2015 22.07
-2
Ko poslusam mnenje Lahovnika pri Odmevih, moram reci, da je zadel srcico problema, ki se dogaja na DUTB-ju. Bravo Lahovnik.
Lakotax
05. 03. 2015 03.00
+2
Zdaj je naenkrat spet pameten, ko pa je bil minister za gospodarstvo v Pahorjevi vladi, pa ni premogel nobene modrosti.
Apostol1
05. 03. 2015 09.22
+2
Je premogel samo ovira je bil Pahor ki se je bal celo odstaviti Ruplja kaj šele da bi kaj drugega bolj pogumnega naredil.
ticapas
04. 03. 2015 21.45
+15
Samo slabo o slabi banki, slabi ljudje , slabe navade, slab zadah a plače ... dobre .
ONniON
04. 03. 2015 21.42
+3
če ima neka država visok bruto družbeni proizvod na prebivalca še ne pomeni da se v njej dobro živi , da je urejena socialna varnost in podobno, lep primer so bogate združene države ali velika britanija , dobre samo za bogataše
Roman Hren
04. 03. 2015 21.37
+6
Niso se navzeli slovenskih navad! To so njihove navade, ki jih v Sloveniji prej (v socialistični diktaturi!) nismo poznali!
?akula
04. 03. 2015 21.15
+19
Lahko bi ustanovili še eno DUTB - družba za ulov tajkunskih banditov.
Te vidim
04. 03. 2015 20.54
+0
Jaz bi jim dal še 10.000€ nagrade mesečno, za dobro opravljeno delo.
bundy crocodile
04. 03. 2015 20.36
+4
"Teta, ti nisi moj ati! Stric, ti nisi moja mami!" Vsaka objava se duplira, gremo z objavo tam kjer lahko, če so svobodo govora ukinal tam kjer bi moral!
Novorazodetje
05. 03. 2015 07.58
+3
Župnik bi moral opravljati svoje poslanstvo in ne izživljati svoje nizkotne potrebe na nedolžnih otrocih.
ONniON
04. 03. 2015 20.21
+5
Slovenija niizvedla lustracije
ONniON
04. 03. 2015 20.06
+3
češka ima banke privatizirane , slovenija pa ne
Trapist
04. 03. 2015 21.09
+2
Izjeme potrjujejo pravilo (beri moj spodnji post). Mi lahko napišeš prosim, v čigavi lasti so denimo Fraport, Deutsche Telekom in Deutsche Bahn? ;)
enakostzavse
05. 03. 2015 10.48
+4
Ne primerjat civilizirane družbe z našimi ustanovitelji tajkunov, kriminala , sdsovo bando.
ONniON
04. 03. 2015 20.00
+3
kriva je pa naša država in zakonodaja da se slabi banki to dopušča, avstrijski bančni sistem je pa po stabilnosti in varnosti v samem vrhu v evropi , slovenski pa je na podnju, stopnja brezposelnosti je v Avstriji nizka
enakostzavse
05. 03. 2015 10.46
+3
A se čudiš. Ustanovitev in način delovanja SB , je uvedla sds z kriminalcem na čelu.