Gospodarstvo

DUTB odslej z novimi orodji za sodelovanje pri prestrukturiranju podjetij

Ljubljana, 18. 12. 2015 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DZ je s 57 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona, ki med drugim daje DUTB nove možnosti za sodelovanje v postopkih prestrukturiranja podjetij in podaljšuje njen obstoj do leta 2020. Novela ohranja enotirni sistem upravljanja, a bolj jasno ločuje funkcije izvršnih in neizvršnih direktorjev. Prav tako določa, komu DUTB ne sme prodati terjatev.

Novela zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank se nanaša na delovanje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ostalih ukrepov v zakonu pa ne spreminja.

Kot je dejal državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja, je bistvo novele, da določi nove oblike delovanja DUTB, kar se tiče prestrukturiranja podjetij ter ohranjanja zdravih jeder in delovnih mest, ter omogoči bolj učinkovito upravljanje in bolj učinkovit nadzor. Strinjal se je s poslanci, da novela le delno rešuje to problematiko. V načrtu je prenova zakona, a se čaka na vzpostavitev enotnega mehanizma za reševanje bank na evropski ravni, tako da bo novi zakon v DZ vložen predvidoma v prvem polletju 2016.

DUTB
DUTB FOTO: Miro Majcen

Danes sprejeta novela daje DUTB nova orodja za sodelovanje pri prestrukturiranju podjetij. Medtem ko lahko sedaj terjatev konvertira v kapital oz. podrejeno posojilo ali terjatev oz. delež proda, bo lahko po novem tem podjetjem zagotovila posojila, jim dala poroštvo, jih dokapitalizirala, povečala lastniški delež. Cilj novih možnosti je, da se vrednost premoženja pred prodajo poveča.

Predvideno je podaljšanje delovanja DUTB za pet let, do leta 2022, s čimer želijo zagotoviti, da se premoženje ne bo prodajalo pod časovnim in s tem cenovnim pritiskom.

Novela naj bi izboljšala nadzor nad delovanjem DUTB. Ta bo morala ministrstvu za finance posredovati katerikoli dokument ali informacijo, potrebno za opravljanje nadzora. Ministrstvo bo lahko DUTB dajalo splošne usmeritve, ki pa ne bodo smele predstavljati navodil, ministrstvo prav tako ne bo moglo ocenjevati konkretnih odločitev DUTB. Ministrstvo bo o nadzoru seznanjalo vlado in DZ.

Novela ohranja enotirni sistem upravljanja, a bolj jasno ločuje funkcije izvršnih in neizvršnih direktorjev. Prav tako določa, komu DUTB ne sme prodati terjatev. Tejatev ne bo smela pridobiti z dolžnikom povezana oseba ali družbenik dolžnika, čigar delež v kapitalu je večji od pet odstotkov (razen če je to država, SDH ali Kad). Poleg tega ne bo smela terjatev pridobiti pravna oseba, v kapitalu katere ima z dolžnikom povezana oseba oz. družbenik delež ali katere član poslovodstva je bil član poslovodstva dolžnika v obdobju treh let pred nastankom terjatve.

Omejitev bo veljala tudi za fizično osebo, ki je z družbenikom dolžnika ožje povezana oseba ali ki je bila član poslovodstva dolžnika tri leta pred nastankom terjatve oz. je z njim ožje povezana oseba. Terjatev tudi ne bo mogla pridobiti oseba, ki s temi nekdanjimi člani poslovodstva ali z njimi povezanimi osebami deluje usklajeno. DUTB poleg tega ne bo smela prodati terjatve pravnim osebam, ki so opravljale pregled aktive in stresne teste bank v letu 2013, ter pravnim osebam, ki so s temi povezane ali katerim te svetujejo oz. ji svetuje posameznik, ki je sodeloval pri pregledu aktive in stresnih testih. Kupci terjatev bodo morali izpolnjevanje teh pogojev zagotoviti s podpisom klavzule v pogodbi.

DUTB bo morala po novem prodajo deleža v družbi, v kateri je naložba države opredeljena kot pomembna ali strateška, o tem obvestiti SDH, ta pa bo lahko delež odkupil ali ga zamenjal z deležem države v drugi družbi. Pred prodajo deleža v družbi, kjer je izvajala prestrukturiranje, bo morala DUTB najprej odkup pod enakimi pogoji ponuditi zaposlenim v tej družbi. To sicer ne bo veljalo v primeru, če se je DUTB za odsvojitev deleža dogovorila s katerim od drugih upnikov, ki so podpisali sporazum o prestrukturiranju.

Medtem ko veljavni zakon predvideva, da mora DUTB vsako leto odprodati vsaj 10 odstotkov ocenjene vrednosti pridobljenih sredstev, bo po novem dolžnost DUTB ustvariti denarni priliv v višini vsaj 10 odstotkov pridobljenih sredstev. Med ta se ne štejejo le prilivi od prodaje premoženja, temveč tudi dohodki, ki jih DUTB doseže z upravljanjem svojega premoženja.

Novela črta določila, da DUTB opravlja revizijo zakonitosti in gospodarnosti odobravanja kreditov, saj za to nima pooblastil, ter da predlaga začasno prepoved razpolaganja s premoženjem, ker je to sistemsko urejeno v drugem zakonu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

butalistan
21. 12. 2015 17.29
+4
pasja parada za naivne volilce
CHANEL MADEMOISELLE
19. 12. 2015 11.48
+7
Bom korito pristavil zraven! Medja še tebe je potrebno odstraniti. Ponovno je potrebno spodbuditi slabe kredite. Ali boš sodeloval pri tem? Nisi več ti v igri, ampak on.
EMINENT
18. 12. 2015 20.01
+9
Vlada pa sprejema zakone, ki bodo omogočali zakonito izkoriščanje notranjih informacij. Daj cenzor zbriši še to.
EMINENT
18. 12. 2015 18.51
+8
Pod to novico se levo nagnjeni ne bodo pretirano trudili, čeprav nas bo tepla vse enako, razen koritnike. Tudi to je treba povezat z dogajanji na DUTB, SDH, UVK, sive eminence ipd. Vlada je sprejela zakone, ki kriminal dovoljujejo in prodajo premoženja zavila v take okvire, da se ja nebi nič prodalo. To vas mora skrbet, ne pa istospolni zakon.
Jožajoža
18. 12. 2015 17.37
+9
vsak nov zakon sprejt v parlamentu vas davkoplačevalce stane najamnj 1 milijon evrov na dan. in za tak denar je nek prijatelj politike levi ali desni vsak dan bogatejši. žal, noben zakon ni narejen za vas, državljane, vi ste država, a žal, vi in država je vsak dan bolj revna. dobri smo bili, jugoslovani, , da nam politiki že 25 let kradejo, pa še ni zmanjkalo.
rde?kar
18. 12. 2015 17.33
+7
Dobro so uštimali tudi bodečo žico so dobro vnovčili.Se splača povsod.
Borec21
18. 12. 2015 16.32
+14
Naj mi pove kako lahko pravniki prestrukturirajo podjetja skupaj s politično srenjo ki ni nikoli delala pardon niso nikoli vroči pil od dela????spet bodo svetoval eni xylon variantni svetovalci ki nimajo POJMA kaj je zdrava kmečka pamet...........adijo slovenij namig pravnik vodi državo po pravilih in vidimo kaj je to vodenje med šakali ni pravil ne vem kaj ta cerar misli če sploh kaj treba je delovat podlo pravno pretkano in delat za državljane ne da državljani delamo za izropano državo