Gospodarstvo

ECB: Inflacija bo še rasla

Ljubljana, 14. 12. 2007 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novembra je imela Slovenija v evro območju najvišjo inflacijo. ECB napoveduje rast inflacije tudi leta 2008.

Glavni krivci za inflacijo naj bi bile višje cene osnovnih živil.
Glavni krivci za inflacijo naj bi bile višje cene osnovnih živil. FOTO: POP TV

Letna stopnja inflacije v območju evra in v celotni Evropski uniji je bila novembra 3,1 odstotka. Med 13 državami območja evra je bila inflacija najvišja v Sloveniji, in sicer 5,7 odstotka, najnižja pa na Nizozemskem z 1,8 odstotka, je v zadnji oceni potrdil evropski statistični urad Eurostat. Oktobra letos je inflacija v območju evra na letni ravni znašala 2,6 odstotka.

Stopnja inflacije je bila v območju evra novembra najvišja od uvedbe evra leta 2002 in nad predhodnimi ocenami. Glavni krivci za inflacijo pa naj bi bile višje cene osnovnih živil, kot so mleko, sir in jajca, transportnega goriva in kurilnega olja.

Stopnja inflacije je precej višja od cilja Evropske centralne banke, ki znaša pod, vendar blizu dveh odstotkov. Oktobra je letna stopnja inflacije v EU znašala 2,7 odstotka, septembra pa še 2,2 odstotka. Lani je stopnja inflacije v celotni EU znašala 1,8 odstotka.

Najnižje stopnje inflacije v EU so novembra zabeležile Nizozemska (1,8 odstotka), Finska (2,1 odstotka) in Slovaška z 2,3 odstotka, najvišjo stopnjo inflacije v EU pa so zabeležile Latvija (13,7 odstotka), Bolgarija (11,4 odstotka) in Estonija (9,3 odstotka).

Denar
Denar FOTO: Reuters

Povišana inflacija tudi naslednje leto?

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko podprl pobudo Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), naj se pri boju zoper inflacijo organizirajo vsi trije partnerji: vlada, delodajalci in delojemalci oz. sindikati. Povedal je tudi, da je koalicija vložila zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi obravnavali noveli zakona o prevzemih in o bančništvu ter opozoril na svarila ekonomistov pred pretiranimi dvigi plač. Ta bi namreč lahko po njegovih besedah spodbudila inflacijska pričakovanja in s tem dvignila inflacijo.

Evropska centralna banka (ECB) bo "odločno in pravočasno ukrepala" proti inflacijskim tveganjem v območju evra, je dejal eden od članov Sveta ECB, guverner luksemburške centralne banke Yves Mersch. "Svet ECB je pripravljen ukrepati proti tveganjem za dvig cen, kot zahteva njegov položaj," je dejal Mersch.

Ob tem je še ponovil napovedi ECB, da je v območju evra pričakovati "povišano inflacijo" do konca prihodnjega leta. Po novih, popravljenih napovedih, ki jih je ECB objavila 6. decembra, je zaradi višjih cen nafte in hrane letos pričakovati 2,1-odstotno inflacijo, ki se bo leta 2008 povzpela na 2,5 odstotka. Po prvih ocenah ECB naj bi se inflacija zmanjšala šele leta 2009, ko naj bi padla na 1,8 odstotka in naj bi bila znova v okviru cilja ECB, ki znaša pod, vendar blizu dveh odstotkov. Predtem je ECB za leti 2007 in 2008 napovedala 2,0-odstotno inflacijo.

Guverner luksemburške centralne banke je danes še opozoril pred stalnim zviševanjem cen in pred zahtevami po dvigu kupne moči in s tem dvigu plač. Zahteval je odpravo avtomatičnega prilagajanja plač inflaciji v območju evra, kjer še obstaja - med njimi sta Belgija in Luksemburg -, saj to po njegovem škodi konkurenčnosti evropskega gospodarstva in ni "kompatibilno" s stabilnostjo cen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neznosje@email.si
18. 12. 2007 12.27
fmunih: ja pa saj ni probleeeeeeema, zdaj prihajajo nooovooooletni popusti, đingl bellzzzzzz JEEEEE, LOL! Beri: ovca bo veselo plačala isto ceno kot dva meseca nazaj, zapravila pa dosti več, ker SAJ GRE VENDAR ZA NOVOLETNE POPUSTE, WIIIIIIIIIIIII!!!!!! Ovce pac.
fmunih@email.si
16. 12. 2007 17.13
V Sloveniji je inflacija že tako velika, da ji nekaj let ne bo več potrebno rasti. Če bo sedaj počakala na evropsko inflacijo, bomo lahko Slovenci srečni. Sicer pa si tuje trgovinske verige in med njimi Mercator, delajo strahovite dobičke, ki jih v svojih deželah ne bodo mogli doseči še pet let. Bravo Slovenci, če brezsmiselno mečete svoj denar bogatejšim od vas!
lucasa
15. 12. 2007 20.28
kam, potem še prosim povej, kaj je vplivalo na visoko gospodarstvo rast? Gradnja avtocest, ki pa je v celoti izpeljana na kreditih....... PS Na svojem primeru ti lahko povem, da moja plača ne raste realno. In verjetno tako misli še marsikateri Slovenec,....... Količinsko je tvoj post MEGA, vsebinsko pa MINI. Kaj si že hotel povedati?
maraton62
15. 12. 2007 16.57
kam; Daj prosim tvoje pravljice obdrži zase in rajši povej koliko porabiš v enem mesecu, potem pa boš lahko prepričeval tukaj na forumu, da je bilo pod prejšnjo oblastjo slabše. Vašo gospodarsko rast, pa si zrolaj in nekam vtakni.
kam
15. 12. 2007 13.35
Pa saj ste vsi abonirani pisci iz leve postali popolnoma brez idej. Vedno eno in isto kritiziranje. Privoščim vam Pahorja, da ga boste lahko hvalili, ko bo naredil raj in vsi delavci bodo lahko preživeli s 400 evri na mesec. Ampak eden največjih uspehov te vlade je prav to, da plače realno rastejo. In to, da se počasi z visoko gospodarsko rastjo sploh ustvarjajo pogoji za pritisk vaših sindikatov po večjih plačah. Tudi prej bi se lahko marsikdo vprašal, kako lahko nekdo preživi z majhno plačo pa se ni, ker je levi sistem obvladoval (in še obvladuje) medije, zato se pač iste stvari plasira glede na to, na koga letijo. Slovenija pod nobeno prejšnjo vlado ni imela višje gospodarske rasti od inflacije. Inflacija je problem, vendar z višjo gospodarsko rastjo se vendarle še vedno realno ustvarja več. Popolna breizdejnost in manipulacija tako aboniranih piscev kot medijev pa je, da po eni strani ljudi ščuva zaradi visoke inflacije, po drugi strani pa k temu, da zahtevajo višje plače. Razum seveda govori drugače. Brezglavo in ad hoc poviševanje plač pa vodi v še višjo inflacijo. Zato se te stvari dela postopoma in to se počne. Že naslednje leto bo sprejet zakon o udeležbi pri dobičku delavcev. Prepričan sem, da boste večni kritizerji naredili vse, da se ta uspeh relativizira. Prepričan sem, da boste v javnosti poskušali ustvarjati mnenje, da bi morala država storiti še več in več in več. Le kje ste bili v času prejšnjih vlad, ki takšnih uspehov nikoli niso imele?
maraton62
15. 12. 2007 09.32
clementija, manjakranjc...;Vsem, ki primerjate delo sedanje vlade s prejšnjo in hvalite sedanjo, kar utemeljujete z nekimi statističnimi podatki o neverjetnih uspehih le te, bi vam dal mesečno na razpolago 400e. Po vsej verjetnosti bi spremenili svoje mišljenje, če pa ga slučajno ne bi, pa bi to pomenilo, da v ...
badabum
14. 12. 2007 19.50
Clementia : PREBERI KAR JE NAPISAL LUCASA!!! Inflacija tolarja ter eura ni eno in isto!! Samo to za take kot si ti in čivava manja ni razlike a ne?
Prvo Bore
14. 12. 2007 19.15
clementia555 jaz tudi vedno napišem , da si naša diaspora ali as driska. Papir, ekran na motorju ali slučajno podatki , ki se pa vnašajo, so tudi prilagodljivi. Zadnjič je pisalo po podatkih Evrobarometra, da je 92 % Slovencev zadovoljno z Evropo in življenjem v Sloveniji. Zatorej, podatki so napačno vnešeni ali pa zanalašč. Zopet bo kriva blond študentka, kakor se je že dogajalo pri nepovratnih sredstvih pri kmetijskem ministrstvu. Podatke lahko prikrojiš, ampak čudno da so ukinili potrošniško košarico. Kupna moč Slovencev je padla in tukaj ne pomaga nobena raziskava. Vlada nas preko medijev opozarja, kako se draži in tako neposredno pomaga trgovcem. Kam pa gredo vsi ti dobički, preko kakšnih svetovalnih pogodb, pa boljši , da ne razmišljamo. Nekateri so hodili na fakse, da lahko berejo in branijo tisto, kar je njihov kolega napisal. Za to so plačani !!
clementia555@yahoo.com
14. 12. 2007 18.27
bonsai9: Hehehe... Vidim, da imamo tukaj med nami se enega izmed tistih zagretih rdeckarjev, ki mozgansko konceptuirajo inflacija glede na barve financnih ministrov. Ko v svojem fanaticnem sovrastvu do Janeza Janse izgubijo z argumenti se zatecejo k diskvalifikacijam, anonimkam, klevatanju in podobnim zadevam. Tako so vas ucili in to najbolje znate. Po eni strani vas pomilujem. Nobeno clovesko bitje ne bi smelo biti tako indoktrinirano. Glede mojih podatkov - za LDS-ove vlade in prvo leto SDSove vlade sem vzela letno stopnjo inflacijo, se pravi taksno inflacijo, kakrsna je bila na koncu leta. Za letosnjo leto sem vzela LETNE stopnje inflacije po mesecih. To sem storila zato, ker leta se ni konec in torej ne moremo se vedeti tocno, kaksna bo letna stopnja inflacije za celotno leto 2007. V zadnjem mesecu novembra 2007 je bila 5.7%. Ker smo sele zakorakali v december nimamo se podatkov. Vsi ti podatki so za nejeverne Tomaze na voljo na: ...
lucasa
14. 12. 2007 18.22
Mi lahko kdo pojasni prsim vprašanje ankete na desni: Kdo bo po vašem mnenju zmagal v boju med Janšo in tajkuni? -Pionirja tajkunstva v SLO sta Bavčar in Janša (trgovina z oržjem) -Mercatore je Laškem prodal Janša (KAD in SOD) --Janša sodeluje z svojimi apostoli tudi v Istrabenzu -Gantarju je podaril kar nekaj NKBM JA KAKO BO PREMAGAL TAJKUNE, ČE PA JE NO.1????
lucasa
14. 12. 2007 18.18
Absurdno je, da Clementia primerja inflacijo tolarja in evra. NEUMNOST! Seveda ji ManjaK (krajnc ne kura) veselo prikimava in s tem dokazuje, da zopet komentira stvari, o katerih nima pojma. Slovenija je pred vstopom v EU podpisala Maastrichtski dogovor, v katerem so bili točno opredeljeni pogoji za sprejem evra. Naši dami se s tem seveda ne ukvarjata, ker jima pogled ne seže dalje od konca njunega kljuna (se opravičujem za ponovno asociacijo na kokoši, ampak opravičujem se kuram...).
knes
14. 12. 2007 18.06
cuk, ne, vsi podatki clemenie555 so stopnje inflacije na letnem nivoju. Verjetno samo ne mores verjet, da je bilo se leta 2000 skoraj 9%, pa je bil tak blazen mir v teh Butalah zahojenih, zdaj pa, ko so stopnje inflacije povsod po EU na petnajstletnem rekordu, imamo pa skoraj izredno stanje zaradi 5.7% (in smo ga imeli ze ob 3%).
cuk.na.palci@email.si
14. 12. 2007 17.34
A niso podatki od clementia555 malo zavajujoči? Za LDS so na LETNI ravni. Za SDS pa na MESEČNI. Po mojem to ni eno in isto. Ali se motim?
fmunih@email.si
14. 12. 2007 16.35
TRGOVCE JE POTREBNO STISNITI, DA VRNEJO CENE NA FEBRUAR 2007.
mcgregorslo@hotmail.com
14. 12. 2007 15.51
clementia555: kakšen Beograd? moj komentar je temeljiv izključno na sedanjem času in sedanjem stanju. Ne rabim poslušat neke zgodbice iz preteklosti, naj spravijo stvari v red. Pa vseeno kera vlada. Če ti manjšajo pogoje za življenje je prav, da se na to opozori še predno vse pokradejo. Stanje živjenja se slabša to je dejstvo... Mene pa zanima samo sedanjost in prihodnost...
doki007@email.si
14. 12. 2007 15.27
ha ha ,...kdo je pa zato kriv me kr zanima ,...pa ja ni spet kučan ,...???? ----inflacija nas bo uničla ,.....ampak bajuk pravi to je normalno ,...!!!!!!! -----
tinamiska
14. 12. 2007 14.51
Še to, pa koga boli k**** kaj je blo prej, to mi ne bo prineslo kruha na mizo. In ta teorija: prej je bilo še slabše: a to pomeni, da bi bilo logično da so ljudje tiho, dokler ne bo inflacija 10% (ker je bila toliko pod vladavino LDS-a ipd). Pa kaj se vam je zmešalo. Vedno več ljudi ne ve, kako bo šlo čez mesec z denarjem in vaš odgovor je: leta 2000 le bila inflacija 10%. Pa dejte se mal na realna tla postavit. Ne razmišljamom vsi 24 ur na dan o politiki in ne sekiramo se toliko, kdo bo oktobra izbran. Važno je, da kdorkoli to že bo, ne bo nekoga kot je Bajuk postavil na čelo naših financ, ker se z njim računica pač ne izide. Ker za inflacijo je kriva država pa če se na trepalnice postavite. Tu ni fore levi - desni (noben ne trdi da je bilo pre bolje), razlog je v tem, ker se sprenevedajo. Naj priznajo, kako stvari v resnici stojijo, jim bo pol oproščeno :) ne pa tako očitno lagati.
manjakranjc@hotmail.com
14. 12. 2007 14.24
super clementia555, s podatki si povedala vse...ničesar ni za dodati!
tinamiska
14. 12. 2007 14.18
Hrana je šla po celi Evropi gor, vprašanje je koliko. In pri nas je šlo bolj, kot v Avstriji, ki jo tako rad omenja ˝slovenski državljan˝.In tudi inflacija je žla bolj gor, kot v Avstriji in to sploh ni bistvo vsega. Preprosto: Bajuk bi lahko mel tok jajc, da bi reku: ja, inflacija je višja kot drugod, proračun je procilkičen, bite me, ne pa s takim načinom: noben drug nima pojma, jst vem vse (dokler se je to nanašalo na člane opozicije, je bilo še recimo razumljivo, ampak on tako odgovarja vsem)
bonsai9@email.si
14. 12. 2007 14.15
clementia555, madonca se v tebi skriva pravi zaklad slovenske inteligence. Veš tudi v petkih sprejemajo nujne primere v Polju. Vzem si vsaj buklco "Sex za telebane" in se mal enači not s kakim plemenskim petelinčkom!