Gospodarstvo

ECB: Obdobje inflacije bo daljše

Bruselj, 19. 12. 2007 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stopnja inflacije naj bi se umirila šele v letu 2008. Obdobje visoke inflacije bo tako daljše, kot je bilo sprva pričakovano.

Trichet meni, da k visoki inflaciji prispevajo visoke cene nafte in hrane.
Trichet meni, da k visoki inflaciji prispevajo visoke cene nafte in hrane. FOTO: Dare Čekeliš

Stopnja inflacije v prihodnosti bo po pričakovanjih precej nad dvema odstotkoma, postopoma naj bi se umirila šele v letu 2008. "Posledično bo obdobje začasno visoke inflacije nekoliko podaljšano, kot je bilo sprva pričakovano," je danes v Evropskem parlamentu v odboru za gospodarske in denarne zadeve povedal predsednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet. K visoki inflaciji po njegovem prispevajo visoke cene nafte in hrane.

Trichet je opozoril tudi na "močnejšo plačno dinamiko", torej na poviševanje plač ter tudi zviševanje cen na trgih z nižjo stopnjo konkurence. Omenil je vpliv globalizacije na raven cen: po eni strani uvoz proizvodov iz Kitajske in novih držav članic pomeni nižanje cen, po drugi strani pa se vse bolj krepi povpraševanje, kar cene dviguje.

Dejal je, da bi moralo cenejše blago prisiliti domače proizvajalce k nižjim maržam, a se to ni zgodilo, saj celotna dobičkonosnost ostaja na visoki ravni. Neto učinek globalizacije na raven cen v območju evra je po njegovem težko oceniti, saj se zdi, da je ta mešan. ECB bo zatorej razvoj pozorno spremljala še naprej, je dejal.

Počasnejša gospodarska rast

Glede rasti v območju evra je Trichet povzel četrtletno poročilo Evropske komisije o območju evra ter poudaril, da gospodarski temelji ostajajo zdravi. Gospodarska rast v prihodnjem letu naj bi se v primerjavi z letošnjim upočasnila, nato v letu 2009 pa ponovno nekoliko okrepila, vendar je ta napoved precej negotova, meni Trichet, in sicer zaradi nestanovitnosti na finančnih trgih.

Zelo živahno je kreditiranje, zato je predsednik ECB poudaril, da bo treba denarni in kreditini razvoj zelo pozorno spremljati. Kot pravi, se najemanje kreditov od ameriške hipotekarne krize ni upočasnilo in ostaja robustno. Trichet je pri tem ponovno opozoril na potrebo po jasnih informacijah, ki jih morajo dati na voljo finančne institucije. Za obnovitev zaupanja je po njegovem potrebno stalno vrednotenje "zapletenih strukturnih proizvodov", pa tudi odprtost bank, da povedo, koliko so izpostavljene tveganj, še posebej v povezavi z ameriškim hipotekarnim trgom.

Trichet je še omenil trg nepremičnin, ki ga ECB pozorno spremlja. Dejal je, da je banka na trgu nepremičnin v zadnjem času zaznala določeno ohlajanje, in sicer po dolgem obdobju naraščanja cen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
19. 12. 2007 22.25
Zakaj ne pokličejo " finančnika leta " bo zadevo rešil na hitro. Mirno bo zagotovil , da ne vidi razloga za skrb in rešeno . Eni res ne znajo reševat zadev. LP