Slovenija

Eles popustil, Renčani bodo dobili vkop

Ljubljana/Renče, 16. 12. 2008 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Primož Jambrek
Komentarji
17

Po dolgih mukah krajanov Renč, po odločbi sodišča, občinskem odloku in posredovanju okoljskega ministra je Eles popustil – daljnovod bodo vkopali, kar bo Eles stalo dvainpolkrat več.

Potem ko se je Erjavec postavil na stran Renčanov, so tudi v Elesu popustili in povedali, da bodo začeli priprave na vkop daljnovoda.
Potem ko se je Erjavec postavil na stran Renčanov, so tudi v Elesu popustili in povedali, da bodo začeli priprave na vkop daljnovoda. FOTO: Kanal A

Minister za okolje in prostor Karl Erjavec je na današnji novinarski konferenci povedal, da je po ponedeljkovem sestanku s krajani Renč in po analizah, ki so jih napravili na ministrstvu za okolje, videl, da je bolje, če se zavzamejo za vkop. Zato se je danes pogovoril tudi z direktorjem Elesa Vitoslavom Türkom. "Ko sem mu predstavil vso problematiko, mi je zagotovil, da bo Eles šel v postopke za vkop daljnovoda v zemljo,“ je povedal Erjavec.

Sicer pa tudi na ministrstvu za okolje in prostor, kot je še povedal Erjavec, podpirajo vkop daljnovoda. "S tem se vzpostavlja nova praksa na tem področju, ki je z vidika okoljevarstva tudi bolj prijazna,“ je zaključil Erjavec.

Kot je povedala predstavnica civilne iniciative iz Renč Irena Komar, so krajani s tako odločitvijo zelo zadovoljni, hkrati pa se jim zdi tudi pravilna.

Vkop bo sicer stal približno dvainpolkrat več kot gradnja daljnovoda po zraku.

Spomnimo

Erjavec je danes poklical direktorja Elesa Vitoslava Türka in ga prepričal o vkopu.
Erjavec je danes poklical direktorja Elesa Vitoslava Türka in ga prepričal o vkopu. FOTO: Damjan Žibert

Ker bodo v Avčah junija prihodnje leto pognali novo elektrarno z večjo močjo, je bilo nujno treba prenoviti električni daljnovod iz leta 1939, ki ga je zgradil že Mussolini. Daljnovod namreč ne bi zdržal tolikšne napetosti in ogrožena bi bila cela severna Primorska, so trdili na Elesu. Na Elesu so se tako odločili za gradnjo daljnovoda po zraku, čemur pa so se krajani Renč uprli, saj so želeli vkop.

Ministrstvo za okolje je Elesu izdalo dovoljenje za rekonstrukcijo daljnovoda v Renčah, krajani pa so menili, da gre za nezakonito dejanje. Po njihovem mnenju ni šlo za obnovitev daljnovoda, temveč novogradnjo za močnejši, 110-kilovoltni daljnovod, ki naj bi škodil zdravju ljudi. Tudi novogoriško sodišče je oktobra odločilo, da se delno gradbeno dovoljenje odpravi, ker naj bi šlo za novogradnjo in ne za obnovo.

Ker je Eles kljub nestrinjanju krajanov nadaljeval priprave na gradnjo daljnovoda, so jih Renčani fizično blokirali in se dogovorili za pogovore. Na sestanku, ki ga je sklical minister za okolje in prostor Erjavec, je Eles krajanom Renč predlagal, da bi sprva postavili daljnovod na stebrih, pozneje pa bi ga vkopali. Vendar so krajani to ponudbo zavrnili in povedali, da se z Elesom ne bodo več pogajali, temveč z lastnikom, torej z državo. V ponedeljek pa so se krajani sestali še z Erjavcem. Po tem sestanku je Erjavec povedal, da jih podpira in naj Eles posluša krajane.

Rumeno-črna črtkana črta je daljnovod, ki ga Eles želi zgraditi in bi povezal novo elektrarno v Avčah s severno Primorsko. Ta del Slovenije oskrbuje z elektriko še daljnovod, označen z rdečo črto. Če bi tega vrglo ven, bi bila vsa regija, ki je obarvana s sivo barvo, brez elektrike. Vkopati bi bilo treba 1200 metrov daljnovoda na območju Renč.
Rumeno-črna črtkana črta je daljnovod, ki ga Eles želi zgraditi in bi povezal novo elektrarno v Avčah s severno Primorsko. Ta del Slovenije oskrbuje z elektriko še daljnovod, označen z rdečo črto. Če bi tega vrglo ven, bi bila vsa regija, ki je obarvana s sivo barvo, brez elektrike. Vkopati bi bilo treba 1200 metrov daljnovoda na območju Renč. FOTO:


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

test100
18. 12. 2008 01.38
To, da jeELESpopustil, je največji idiotizem, kajti vsul se bo plas potrebnih in nepotrebnih vkopov DV. Glede sevanja je stvar bolj komplicirana. Kako je točno s tem nevedo niti največji strokovnjaki in so različnega mnenja. Sigurno ni prijetno če imaš to elektriko nad glavo. Vendar 30 let sem delal po visoko napetostnih stikališčih seveda tudi sodelavci in več kot deset let sem stanoval pod DV v neposredni bližini DV 110 in 220 kV. Torej če ELES popušča Renčanom, ker je to škodljivo, smatram, da nam delavcem, ki smo in še delamo v najmanjši možni bližini električnih vodov, pripada nekakšna odškodnina. ELES razmisli malo o svojih delavcih. Pa še to; ne se čuditi, ko se bo elektrika zopet podraževala. DV se bodo začeli seliti pod zemljo / na dva do tri metre od prebivalcev/ stroški pa bodo močno narasli. Če bi bila ta prestavitev tako enostavna, bi bogatejše države imele že zdavnaj vse pod zemljo. No ja mi smo le malo bolj bogati kot naši sevrni in zahodni prenosniki električne energije.
gospakatja
17. 12. 2008 08.47
federal, ta vod ni nepotreben, temveč je prepotreben! res pa je, da vkop zadeve zelo zakomplicira, a tako so hoteli in tako naj bo! bojo že vid\'li, kaj pomeni vkopan vod! a to bo druga zgodba.
Buena Vita
16. 12. 2008 23.41
VKOPANE ELEKTRIKE SI PA RES NE ŽELIM V BLIŽINI HIŠE KAJ ČE SE PREREŽEJO CEVI IN KABLI-KAJ ČE JE TAKRAT DEŽEVJE NISEM NOBEN MOJSTER,VENDAR ME MUČIJO VPRAŠANJA KOLIKO JE TO VARNO,KER VEMO KAKO JE ŠTROM HUDIČEV V STIKU Z VODO
zidan
16. 12. 2008 20.50
Ej, zanima me s čim so podkupili ministra. Sedaj naj gospoda iz Renč ( ti ki so se tako ponosno peljali k ministru) sama poravna stroške za vkop. Stroški vkopa se bodo razdelili in spet bo nasankal revež. V občini Renče -Vogrsko je daljnovod postavljen še marsi kje bolj v bližini hiš, kot pri pokvarjeni gospodi v Renčah.
mertseger
16. 12. 2008 19.34
\" Daljnovod namreč ne bi zdržal tolikšne napetosti\" dajte vsaj pravilno napisati da ne bi zdraž tolikšnih pretokov moči.....napetost nima pri tem nobene veze
antitrust08
16. 12. 2008 18.03
Bravo, Erjavec ! Bravo, Renčani ! Mogoče bo zdaj tudi v Lescah drugače !!!!
bnam 2707
16. 12. 2008 16.24
Končno je začela delovati pravna država! erjavec je dokazal,da se da in zmore preseči spore.
federal
16. 12. 2008 15.35
Minister rjavec prosim za vkop vseh vodov v naši vasi ker sevajo in to fullll ne boste verjeli. Stroške pa kr lepo razpalcerijamo na vse državljane. Pošteno ne! Tako da minister Rjavec hvala za višji račun električne energije. Sej bomo vsi lepo plačali ta drag in nepotreben vod.
andreja2008ab
16. 12. 2008 14.22
Ej, POPOVCI tole je vaša raca.......Saj ni res....
stonedking@email.si
16. 12. 2008 13.54
kr sami naj si placajo vkop :S .... erjavec pa tud svoj razred tko kot se je pustu vodit pri patrijah se je tu tud ...ziher so mu govoril da so volil zanjga ....bedno pa tak minister
Tonček Balonček
16. 12. 2008 13.02
Bravo vlada, Pahor in Erjavec, tako se dela, Žerjav bo nos zaril v pesek, saj se je osramotil! Tako učinkovite vlade in ministrstva še ni bilo!!
Chupa
16. 12. 2008 13.00
Kahl to the rescue!
andreja2008ab
16. 12. 2008 12.43
Kwa ga pa lomite??????? Koliko vkopov pa v svetu naredijo? Minimalno. In zakaj?
goso
16. 12. 2008 12.36
Sevanje na površini nad vkopom je odvisno od izvedbe in globine vkopa. Lahko je minimalno, itak pa ni na obljudenem področju, pa predvsem dosti ožje. 2,5 krat več stroškov je bliže realnosti, prva cifra je bila 10x več. Itak se vse porazdeli na amortizacijo in ceno elektrike. Tako na posameznega državljana pride zanemarljivo več zaradi vkopa. Za Avče je vseeno. Čas je relativen. Itak so bili pri Avčah zamiki. Pa tudi vkop, zanimivo. Maksimum 180 MW iz Avč pa še varnostna rezerva je precej, to jih žuli. Ampak, brez skrbi, to ni za Renčane. Avče se hitro izpraznijo pri maksimalni moči. Ne ga biksat, to je za špice, kjer se elektrika drago plačuje in potreba traja malo časa. Brez zveze za Primorsko. Kaj pa Italijanski trg?
jimba
16. 12. 2008 12.32
Vkop je nedvomno dokazano boljši kakor klasična izpeljava, kar se tiče glede sevanja. Je pa dejstvo, da je to še ena od cvetk bivšega ministra ki pravzaprav sploh ne ve kaj dela. Obnova ali Novogradnja to je sedaj vprašanje ali koliko je komu kapnilo....
FrancMihaKlanc
16. 12. 2008 12.29
vkopan kabel je oklopljen, NIC ne seva. je sodobna, okolje in clovek-varstvena resitev. ELES je pac varceval. dvomim, da ima g. Tuerk daljnovod nad svojo hiso. Lep dan.
Energetik
16. 12. 2008 12.09
Ne morš verjet, kakšne bedarije se dogajajo v tej državi. ELES še svojega daljnovoda ne more normalno obnoviti, čeprav je tam že več kot 50 let! Kahel pa daje potuho Renčanom. Verjetno bi bila edina druga možnost ukrepanje policije/vojske, da bi se obnova lahko normalno izvedla. Pametnejši odneha, zato bodo zgleda dobili kabel. Pa naj ga imajo pod ritjo, da jim bo \"seval\" iz razdalje 2 metrov, namesto 20 m. Poleg tega je S-primorska ogrožena že zdaj, pred vklopom ČHE Avče, zaradi nedograjenega DV. 1 strela, pa je vse v temi.