Gospodarstvo

Energetski zakon le omejuje pravico do stavke, ne jemlje

Ljubljana, 15. 04. 2016 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci v energetiki imajo na voljo tudi druga sredstva za dosego ciljev, stavka pomeni šele zadnje sredstvo za uveljavljanje pravic delavcev. Tako je ocenilo ustavno sodišče, ki je zavrglo zahtevo sindikata energetike za oceno ustavnosti dela energetskega zakona, ki se nanaša na omejitev stavke.

Sindikat delavcev dejavnost energetike Slovenije, ki ga zastopa Luka Divjak, ustavnemu sodišču ni izkazal ogroženosti pravic delavcev, piše v sklepu, ki ga je ustavno sodišče sprejelo na seji 7. aprila, medijem pa poslalo danes.

"Navaja zgolj, da so z izpodbijanimi določbami energetskega zakona kršene pravice delavcev, in sicer pravica do stavke, ki je ena temeljnih pravic delavcev, ter pravica do svobodnega sindikalnega delovanja. Predlagatelj s temi navedbami utemeljuje protiustavnost izpodbijanih določb, ne utemeljuje oziroma izkaže pa ogroženosti pravic delavcev, ki naj bi jo povzročile omejitve pravice do stavke v dejavnosti energetike," je ocenilo ustavno sodišče.

Pravica do stavke je po navedbah ustavnih sodnikov res ena temeljnih pravic delavcev za doseganje ekonomskih in socialnih pravic ter interesov iz dela, vendar z izpodbijanimi določbami energetskega zakona (483., 484. in 485. člen) delavcem ta pravica ni odvzeta, temveč le omejena.

"Katere pravice delavcev naj bi bile s temi omejitvami ogrožene in na kakšen način, predlagatelj ni pojasnil. Poleg tega imajo delavci na voljo tudi druga sredstva za dosego svojih ciljev, saj morajo biti praviloma pred začetkom stavke izčrpana sredstva pomirjanja, mediacije in arbitražnega reševanja sporov; stavka pomeni šele zadnje sredstvo za uveljavljanje pravic delavcev (načelo ultima ratio)," so še ocenili ustavni sodniki.

Teš
Teš FOTO: Miro Majcen

Ker sindikat ni izkazal pogoja ogroženosti pravic delavcev, je ustavno sodišče njegovo zahtevo za oceno ustavnosti omenjenih treh členov energetskega zakona (ti se nanašajo na omejitev pravice do stavke v energetskih dejavnostih, omejitev stavke pri izvajalcih gospodarske javne službe in omejitev stavke pri dobaviteljih sistemskih storitev) zavrglo.

Sindikat je ogroženost pravic delavcev utemeljeval z navedbo, da so z omenjenimi določbami brez dvoma kršene pravice delavcev, in sicer pravica do stavke, ki je ena temeljnih pravic delavcev, s pomočjo katere lahko delavci uresničujejo svoje ekonomske in socialne pravice ter interese iz dela, in pravica do svobodnega sindikalnega delovanja.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
19. 04. 2016 08.23
v TEŠU se v glavnem stavka zaradi direktorja,sebi in njegovim je dvignil plače,delavcem pa pobral vsa dopolnila in nadure,
markobiz
18. 04. 2016 21.48
Zakaj so že stavkali tokrat v energetiki? Ker jih bodo odpuščali. Ko so odpuščali delavke in delavce Peka se ni zdelo tako strašno, saj so prejemali minimalce. Če pa imaš plačo 2000 do 3000 evrov in te odpustjo je res hudo.
nikhrast
17. 04. 2016 16.10
-2
Pa saj ni nič urejeno v Sloveniji. Pravica do stavke in kako se ta izvede, kako, kaj, kje... more biti lepo urejeno, če je pa stavka divja, so pa to lahko velike posledice za sindikat. Stavka pa more biti napovedana da se potem upravi pripravi za nadeljevanje poslovanja če je le mogoče, stavkajočo pa sploh nimajo pravice vstopa v poslopje podjetja.
ferencz 1
16. 04. 2016 17.14
+7
Joj, kam smo prišli! Zdej bo US še prepovedalo stavko, na ta način, da reče, imate druge pravice - pogajanja, arbitražo, mediacijo, Zemljo krast, igrico človek ne jezi se! To je le še za revolucijo! in to boste imeli kmalu v vseh zakonih!
gongash
16. 04. 2016 16.08
-1
odpustit vse, zaradi teh golumov in zombijev imamo predrago elektriko. zakaj da lahko hodijo okoli števce gledat? javni sektor in bajne plače, rotnik se lepo sprehaja z miljoni našega denarja, oni bi pa radi še stavkali.
Bofur
15. 04. 2016 17.01
-2
Če je sindikatom že toliko za to, da njihovi kolegi ne izgubijo služb, zakaj ne privolijo v denimo zmanjšanje plač za 20 ali 30 odstotkov. Kljub temu bi imeli še najprej največje plače v državi. Ne more se kar nekdo spomniti, tako tjavendan, da bo pa zdaj malce omejil oskrbo z električno energijo, zraven pa še postavkal ter izsiljeval vso državo, čeprav mi, plačniki elektro računov, nimamo s težavami elektro branže prav nič.
nikhrast
15. 04. 2016 15.04
-3
Pa kje si videl da se stavka na delovnem mestu. Vrata in vsi vhodi se zaprejo, stavkajočim je vstop prepovedan, uprava pa more vedeti kdo stvaka, tako se jim odtrga plača. No, ko se stavka vleče, pa kompanija le nekaj prihrani pri plačah. Upam da imajo močen sindikat da lahko delavce podpira finančno skozi to stavko.
komarec
15. 04. 2016 14.43
+1
Omejevanje pravice do stavke je isto kot jemanje pravice do stavke. Omejevanje pravice do hrane je isto kot jemanje hrane, da jo ne jemo.
komarec
15. 04. 2016 14.41
+0
Ustavno sodišče je neustavno, ker razsoja tako, da so lahko kršene človekove pravice, ki pa so neustavne.
Bojan-F
15. 04. 2016 14.30
+2
Sindikati iz okolice Velenja ste nekredibilni ... da je visek delovnih mest se je vedelo ze pred 10 let, ampak so vas v znameniti pisarni potrebovali, da so izza vasega hrbta zgradili prvega slovenskega belega slona v tem stoletju ... Korting, Kidricevo ... Obrovac, FENI, Trebca, ... tempelj Olimpijskega Zeusa, Sagrada Familia, Montreal International, F-35 ... dobra druzba!
nevica
15. 04. 2016 13.14
+4
Zakon potrebujemo za vse, ki so plačani iz proračuna, stavka je pravica za delavce, kadar jih lastnik izkorišča, ni namenjena proračunskim porabnikom. Tako smo pa državljani vedno žrtve izsiljevanja, vsi, ki delamo v gospodarstvu....
Bojan-F
15. 04. 2016 14.32
+3
Opomba: zaposleni v energetiki niso proracunski porabniki, so gospodarska druzba s posebnim polozajem na trgu (kot povsod na svetu).
opazovalec_
15. 04. 2016 13.06
+4
Z ali brez stavke bodo država-politika in stranke še naprej izčrpavali elektro podjetja, politično kadrovali in lobirali in iskali vse možne načine za privatizacijo in prodajo le teh!!
nevica
15. 04. 2016 13.15
-6
Elektropodjetja izčrpavajo Slovenijo. Sem videla podatke o plačah, zato raje ne...
opazovalec_
15. 04. 2016 13.29
+7
Pa se malo pozanimaj kakšen dobiček ustvarjajo podjetja in kam gre dobiček, medtem, ko se morajo podjetja vsako leto zadolževati. Podjetja se zadolžuje in zastavlja tudi zaradi nasedlih političnih projektov -kot je TEŠ6- čista politična mahinacija. Vsemu temu se reče izčrpavanje podjetij. Potem pa si poglej še, kdo so predsedniki in nadzorni sveti vseh teh podjetij in koliko raznih institucij, inštitutov, agencij in državnih ustanov prislanja svoj lonček pri opravljanju z dobičkom tako, da podjetja več ne morejo normalno opravljati svojih osnovnih dejavnosti - vzdrževanja in posodabljanja energetskega sistema.
Tom Roblek
15. 04. 2016 14.41
+4
od kar so ustanovili SODO, država pobere vse. Šele kasneje nakažejo maso za plače. Včasih je omrežnina prihajala v podjetja za sanacije,remonte,vzdrževanja. Zdaj poberejo vse in še dodatne davščine na zeleno energijo, na solarno energijo, za obnovljive vire in ministrstva za iskanje rude in zgubo cajta! Preden vsepoprek popljuvate delavce elektra, si zapomnite, da so v istem k*rcu kot ostali. Ne vem samo, kdo jim bo polnil korita , ko nas bo pol državljanov na cesti!
Bofur
15. 04. 2016 12.21
+0
Saj to je bilo pričakovano, in edino logično, samo sindikati so se delali kobajagi francosko naivne. Namesto da bi se dogovorili, kako čim manj boleče izpeljati nujne reze, zagotoviti prerazporeditve, zahtevajo, da še naprej uživajo privilegije, v nezmanjšanem obsegu, ne da bi se ob tem spremenilo nič. Zakaj že? Če jim je že toliko za to, da njihovi kolegi ne izgubijo služb, zakaj ne privolijo v denimo zmanjšanje plač za 20 ali 30 odstotkov. Kljub temu bi imeli še najprej največje plače v državi. Ne more se kar nekdo spomniti, tako tjavendan, da bo pa zdaj malce omejil oskrbo z električno energijo, zraven pa še postavkal ter izsiljeval vso državo, čeprav mi, plačniki elektro računov, nimamo s težavami elektro branže prav nič. Zadeva je v celoti zgrešena in zavožena. Teš6 je bil politični projekt, ponikalnica denarja, brez kakšne posebne vizije in strategije. Staviti v 21. stoletju na proizvodnjo energije iz umazanih fosilnih energentov, bi moralo biti že zdavnaj preživeto. Ta stavka je nezakonita. Čeprav me kot človeka pri vsakem odpuščanju stisne, saj bi morala ta država imeti za cilj polno zaposlenost vseh delovno sposobnih prebivalcev, vključno z dostojnim in človeka vrednim plačilom.
nevica
15. 04. 2016 13.17
+0
In če bi štrajkali vodovodarji in nam zaprli vodo - tudi ne bi bilo zakonito, ne sme se takih reči delat, prepovedali bi tudi zdravnikom in šolnikom. Sindikati naj pa skrbijo za pošteno vrednotenje dela in pravična plačna razmerja.
Megaclite
15. 04. 2016 12.02
+4
Me res zanima kaj bodo an to odgovorili sindikati? V tem primeru je celo semolič tiho.
BARCA 2014
15. 04. 2016 11.34
+0
Delavci TEŠa so bili zelo razvajeni, saj so poleg dobre plače vsako leto dobili še 1500 € božičnice. Sedaj pa ta pipca počasi usiha.
RdecaZvezda
19. 04. 2016 08.29
+1
valjhunsinkajtimara
15. 04. 2016 11.27
-2
Lastništvo podjetji, kjer ti sindikati drlujejo NI NJIHOVA STVAR! Dokler se spoštuje pogofbe in sploh dokler so takole preplačani, se z tem nimajo kaj ukvarjat. Lahko ps tudi kupjo svojo elektrarno in z še vißji plačami probajo nastopajo na trgu.
290ktober
15. 04. 2016 12.12
-6
deathbite
15. 04. 2016 11.12
+6
Preveč zaposlenih in kljub temu visoke plače glede na slovensko povprečje. Tudi jaz bi stavkala, če bi bila na tem, da me vržejo iz dobro plačane službe! Seveda so ogrožene "pravice"! Bile so tudi delavkam in delavcem Mure, Litostroja, TAM-a, SCT-ja.....Samo, da je tam svoje naredila politično-tajkunska mafija, tu pa kaka šaleški lobi, ki je kriv za zgrešeno investicijo TEŠ6. V navezi s politiki sekte in SD-ja!
290ktober
15. 04. 2016 12.13
-4
slovenskidelavec
15. 04. 2016 10.53
+3
MONOPOLISTI si lahko privoščijo vse.