Gospodarstvo

FOTO: Na dražbi ni bilo kupcev, ki bi jih zanimala Mladinska knjiga

Ljubljana, 30. 09. 2013 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š./G.G./STA
Komentarji
40

Na dražbi so za 69-odstotni delež založbe Mladinska knjiga postavili izklicno ceno dobrih 11 milijonov evrov, a kupcev ni bilo. Literati pa so na protestu opozorili, da je na dražbi stoletno znanje, delo in infrastruktura in se vprašali, zakaj ima država denar le za reševanje bančnega sektorja.

Mladinska knjiga založba (MKZ), d. d., s povezanimi družbami sestavlja del stečajne mase Zvona Dva Holding. "V sindikatih pričakujemo, da bo stečajna masa, katere del je tudi MKZ, unovčena na način, ki zagotavlja ohranitev kakovostnih delovnih mest ob hkratnem varovanju interesa upnikov," so zapisali v pismu sindikata Pergam.

Vendar jih skrbi, da se bo zgodba glede na zdaj dostopne informacije razpletla v napačno smer. Vrednost delnic se je pred prodajo prepolovila, najverjetnejši lastnik, Založba Učila, pa je po njihovem kapitalsko neustrezen in ne bo mogel zagotavljati stabilnega poslovanja in razvoja MKZ.

Toda na današnji dražbi se bojazni (še) niso uresničile. Prodajni konzorcij bank upnic Nove Ljubljanske banke, Abanke Vipa in Hypo banke ni uspel najti kupca za 69-odstotni delež MKZ, za katerega so postavili izklicno ceno dobrih 11 milijonov evrov.

Gre že za drugo neuspešno licitacijo celotnega paketa delnic. Tudi na junijski dražbi ni bilo potencialnih kupcev.

"Banke so tiste, ki iščejo kupca, ministrstvo pa je že večkrat javno izrazilo skrb nad tem, da na koncu dobimo kupca, ki bo znal vlogo Mladinske knjige uresničevati tudi v prihodnje," je dejal minister za kulturo Uroš Grilc in dodal, da bo moral kupec vlogo infrastrukturnega temelja slovenskega založništva opravljati na vsaj tako kakovostni ravni, kot MKZ to počne danes.

Protest proti prodaji Mladinske knjige - 7
Protest proti prodaji Mladinske knjige - 7 FOTO: Miro Majcen

Nasprotniki netransparentne prodaje Mladinske knjige so se pred dražbo podjetja zbrali na protestnem shodu. Po njihovem mnenju se v Sloveniji dogaja "inknjizicija". "Najboljšemu ponudniku prodamo temelj slovenstva. Knjigo. Komur koli. Brez debate. Čim prej. Pod ceno. In pod mizo," opisujejo situacijo.

V sindikatu sicer še pričakujejo, da "bo iskanje strateškega partnerja za vstop v družbo izpeljano transparentno in profesionalno. To pomeni, da bo v postopke prodaje in iskanje strateškega partnerja vključena uprava družbe. Na podlagi razgovorov, ki smo jih imeli, je razumeti, da je bila uprava MKZ iz teh postopkov bodisi izključena ali pa ni bila vključena v zadostni meri," opozarjajo.

"V sindikatu smo prepričani, da mora biti strateški partner tak, da bo zmogel z lastnimi viri izpeljati prevzem. Pri MKZ ne gre za zgolj še eno podjetje, ampak za institucijo izjemnega pomena za kulturo in umetnost. Podatek o primerjavi prihodkov med MKZ in Založbo Učila kaže na to, da bi MKZ po tem scenariju prevzemala družba s petnajstkrat manjšimi prihodki. V povezavi z napovedmi o podpori bank Založbi Učila za financiranje prevzema pa se bojimo znanih zgodb o prevzemu podjetij z dolžniškim kapitalom, ki jim nato ne ostane nič drugega, kot da podjetje izčrpavajo zaradi poplačila kreditov. Takšen scenarij je nesprejemljiv ne glede na to, kdo je potencialni kupec, zato ga je treba preprečiti," še pišejo in odgovorne opozarjajo, da nimajo v rokah le prihodnosti družbe, ampak tudi usodo zunanjih sodelavcev, vseh avtorjev in drugih ustvarjalcev, katerih večina je ravno tako usodno povezana z Mladinsko knjigo.

Sindikat tudi zahteva, da se v postopke prodaje MKZ skladno s svojimi pristojnostmi in možnostmi vključijo vsi deležniki in državne institucije, da se zagotovijo ustrezna jamstva za ohranitev delovnih mest ter ohranitev kulturnega bogastva in razvoj dejavnosti MKZ.

Na dražbi je stoletno znanje, delo in infrastruktura

Ob napovedi dražbe so svojo videnje vloge MKZ na t. i. Protestivalu izrazili tudi številni uredniki in drugi zaposleni iz založbe pa tudi več literatov.

Po besedah direktorja založbe Sanje Roka Zavrtanika "je bilo danes na dražbi stoletno znanje, delo in infrastruktura, ki je največja in najmočnejša na Balkanu".

Andrej Rozman Roza, ki se je zbranim predstavil kot član "zaničniške verske skupnosti", je opozoril na pomen jezika in kulture, ki sta jedro slovenske države. "In če se je država začela z odporom proti skupnim jugoslovanskim jedrom, se zdi, da se bo končala s tem, da bomo požrli svoja lastna jedra," je bil kritičen. "Če ne bomo branili slovenskega jezika, bi bilo bolje, da se preusmerimo na angleščino, ki nas bo bolje tržno branila pred ostalimi jeziki," je dodal. Zbrane je povabil k molitvi, ki jo je v obliki očenaša posvetil slovenskemu jeziku.

Književnik Ivo Svetina je omenil knjižne zbirke, ki so pri Mladinski knjigi izhajale "celo v času komunistične diktature": Čebelica, Sinji galeb, Kondor. Po njegovem mnenju bi lahko slovenska vlada, "če ima denar za bančni sektor, zagotovila tudi sredstva za to, kar je evidentno v nacionalnem interesu".

 

 

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gostgozd
01. 10. 2013 13.21
-1
hmnjaaah .. .dragi moji ... to je pa kapitalizem. in delniška družba .. če se prodaš nikol ne veš kako bo tvoj lastni delal s tabo. in kaj se mu lahko pripeti. še toliko bolj, če je tvoj lastnik cerkev .... žalostno. ampak to tko je. ne zdej jokat.... toča, zvonovi in te stvari..
hotchilipoper
01. 10. 2013 10.42
+1
Radi bi še to prodali pa na žalost ni nč vredna
scar_face
30. 09. 2013 21.51
+5
Knjigarne Mladinske knjige so ene izmed tistih ''trgovinic'' v katere človek z veseljem stopi, znova in znova. Upam, da se poberejo.
+7
Samo podjetje MK, nima nobenih težav s poslovanjem!!! Problem je, ker je večinski lastnik Zvon 2 propadel in je v stečajnem postopku! To v praksi med drugim pomeni, da lahko MK nekdo po izjemno nizki ceni kupi zaradi nekontrolirane prodaje in to podjetje, ki posluje dobro, izčrpa, uniči in naredi prostor "konkurenci" Razumete? Imam pa predlog za vse delavce v MK, ki bi se lahko organizirali v "holding" in odkupili večinski delež in s tem rešili dobro podjetje pred neizbežnim propadom.Podjetje ki ima lastnike delavce, je vedno mogočno!
MikasaT55
30. 09. 2013 21.53
+0
Ja sej ravno to je problem, ker lahko kdo MK kupi in naredi t.i. sovražni prevzem in blagovno znamko uniči in naredi več škode kot koristi. In tukaj bi morala država ukrepati in urediti tako da gre to res v roke nekomu ki bo znal to zadevo peljati naprej v tej smeri. Nakup s strani Učil vsekakor ne bi bila dobra rešitev. Verjamem, da se bo našla pozotivna rešitev, ki bo v prid celotni MK.
vezuv_
01. 10. 2013 00.11
-2
What - naj te spomnim da to ni pametna ideja - izkušnja s holdingom IMV nič ni bilo stabilno, nekaj prisklednikov je postopoma začelo brisati sledi o holdingu in se prestrukturiralo, preneslo svoj sedež z enega sodišča na drugo, odprlo novo podjetje in iz prejšnjega prenašalo pogodbe ect.... skratka cela štala. Holding je v redu samo v primeru, če so tisti, ki jim je vodenje zaupano pošteni - takih pa je malo.
Adolph
30. 09. 2013 18.51
+1
Dragi literati . .. . imeli ste priliko kupiti eno brezvredno idejo . .. Zakaj niste zgrabili . .. . ..
Valimali
30. 09. 2013 18.33
+4
Mladinska knjiga Založba se ne prodaja zato, ker bi slabo poslovala, ampak zato, ker je njen večinski lastnik v stečaju. Se pravi je odgovorna Cerkev, ki je prek propadlagea Zvona kupila ta delež v MKju. Absolutno se ne sme zgoditi da bi se prodaja Mladinske knjige založbe zgodila »pod mizo«. Treba je tudi vedeti da s prodajo Mladinske knjige Založbe je tesno povezana usoda ne le slovenskega založništva, ampak tudi knjigotrštva, saj ima v svoji verigi kar 48 knjigarn. rešitve nastale situacije so, že minister za kulturo je izjavil, da bi morali zadevo urediti po normalni poti in se zavzeti za to zelo dobro blagovno znamko, ki slovencem toliko pomeni. Edino še banke bi morale imeti malce več razumevanja in vse se bo rešilo!
nicknamenamenick
30. 09. 2013 17.44
+1
Zanimivo. Koliko je bilo kruljenja, ko se je že n-tič prodajalo eno od slovenskih srebrnin. Ne sme biti tujec, mora biti iz branže, ..., kaj vse smo poslušali. No, sedaj prihaja kupec, ki je iz branže, pa še slovenec povrh. In kaj je tokrat narobe? Ja, rezanje vseh ugodnosti t.i. kulturnikom, ki bi še naprej radi ribarili v kalnem. K sreči je temu konec. Naslednja dražba bo še za polovico zmanjšala kupnino, če bodo Učila pametna, naj počakajo še eno ali dve dražbi, bodo MKZ potem raje kupili za drobiž. Kulturniki, ki so namesto da bi delali opravljali delo (pisali poezijo, prozo, črtice, ...), se raje šli politiko in pritiske na prodajalce, pa naj se le zamislijo: a je kakšen problem, da bi izdajali svoja dela pri versti eminentnih založb iz tujine? Ne,m ni problema, tudi jezik ne, ampak njihova dela bi morala pač biti zelo kakovostna, da bi jih tuj založniik povohal. Je torej problem v tem, da morda zaradi pomankljive kakovosti svojih del, pač niso zanimivi za tuje založnike? Hja, to pa je žalostno! Učilom želim uspešen nakup in, po nakupu seveda pedvsem skrben pregled vseh morebitnih ugodnosti priviligiranih kulturnikov, ki do tega niso upravičeni. Vsi kulturniki moerajo biti namreč enakovredni in se primerjati le glede na kakovost svojih del, ne pa glede na politično upogljivost določenim obskurnim slovenskim političnim strančicam!
tka?enko
30. 09. 2013 17.32
+3
Slovenska cerkev je hotela, da gremo nazaj na latinščino!
tka?enko
30. 09. 2013 17.31
+8
Kaj pa kaj ljubljanska čistilna naprava?
porka.malorka
30. 09. 2013 17.26
+1
Zakaj bi se investiral v neko propadajoco panogo. To bi bilo metanje denarja cez okno
monarhist
30. 09. 2013 16.54
-8
knjiga me ne briga ;)
nikhrast
30. 09. 2013 15.42
-2
Govorimo o tiskanih knjigah, tu pa imajo problem po celem svetu. Pa kdo bo investiral v knjigarno, zapirajo se, vse več je elektronskih knjig, Učenci kmalu ne bodo več nosili knjig, vse na tablicah ali laptopih. Poglej v knjižnicah, polno komputerjev na razpolago, sposodiš si CD-je in DVD-je, pa elektonske knjige. Tiskanih knjig sploh ne kupujem, pa zakaj bi ni klatili bajto, informacije najdem na internet, knjigo pa dam na e-reader.
caspera1
30. 09. 2013 16.52
+13
vezuv_
01. 10. 2013 00.16
+2
Kar zadeva strokovne literature imam tudi jaz raje tiskano knjigo, za branje pa grem v knjižnico in si jo sposodim.
nikhrast
01. 10. 2013 15.11
Jaz pa kar grem v knjigarno, vzamem knjigo, se useden in pregledam. Pa isto z revijami. Pa saj lahko cel popoldan berš kakšno knjigo v knjigarnah, še kafiče imajo tam.
ante-fante
30. 09. 2013 13.54
+6
S propadom MK, propade tudi slovensko založništvo. Bankirje seveda to ne zanima, državo pa bi moralo, zato naj se na ministerstvih vprašajo, ali si lahko privoščijo še nekaj tisoč nezaposlenih na socialni podpori, in to le zato, ker je država spet (namenoma) stala križem rok, da bi se lahko nekaj tajkunčkov okoristilo. Da o nacioanlni sramoti, ki ima tak odnos do kulture, sploh ne govorimo. Očitno se mentalno vračamo v čas protireformacije in kurjenje knjig na grmadah. Neumnemu in nerazgledanemu narodu je lažje vladati.
kimg
30. 09. 2013 14.20
+8
Lepo si tole povedal, Cerkev je bila tako pohlepna, odgovarjal itak nobeden ne bo, ministrstvo pa meša meglo. Situacija pa je kar resna. Upam, da bodo zdevo rešili! Mladinska knjiga kot taka more ostati.
adminisrat0r
30. 09. 2013 13.48
+16
itak zločinci samo preprodajate učbenike in jih nalašč vsako leto mešate in menjate zato da učenci ne morejo podedovati knjig od starejših ampak morajo vam pohlepnim svinjam dajati na stotine evrov, SKRAJNI ČAS JE da vsi učbeniki postanejo digitalni in brezplačno dobavljeni s strani šol na tablične računalnike učencev
Macay
30. 09. 2013 13.27
-1
Slovenska kultura je 70 letno eno in isto umazano jamranje za denar.. Ali Nč od Nč..
ante-fante
30. 09. 2013 14.00
+11
macay, če nimaš pojma o čem govoriš, bodi raje tiho in se javno ne smeši. Mladinsko knjigo je tajkunsko prevzel cerkveni Zvon in zdaj vsi zaposleni uživajo "dobrobiti" tega pohlepa mariborske nadškofije. Sramotno pa je, da ne Stres ne Krameberger, ki sta pri tem neposredno sodelovala, ne bosta odsedela zaslužene kazni na Dobu, in da bomo te tajkunske kredite odplačali prav vsi državljani.
caspera1
30. 09. 2013 16.53
+1
DeBill
30. 09. 2013 17.40
+0
To, da je slovenska kultura zadnjih 70 let povzdigovala vse kvalitetne kulturnike, pa četudi so bili župniki ali kaplani v temu primerno pozicijo v narodu je dejstvo in ne komunizem in ne partija se temu nista mogla upreti. Partiji je bilo jasno vsaj to, da je kultura obdržala slovenstvo, drugače bi že davno govorili nemško, kar je bil cilj domobranstva in RKC do leta 45.
moj i
30. 09. 2013 13.18
+3
še naprej kradejo in kradejo .........
kimg
30. 09. 2013 13.16
+7
Tudi meni se zdi da se vse skupaj skrbno prekriva, ker očitno imajo posamezniki velik interes priti do tega delaže v MKju. Točno se ve zakaj in tole bi morali pristojni preprečiti, predvsem pa to da bi se direktorju Učil, ki je tako zainteresiran za nakup onemogočilo ta nakup. jaz upam, da bo protest uspel in da do te dražbe ne bo prišlo. Iniciativa in ljudi ki poznajo ozadje imajo pripravljen dober načrt prihodnosti MKja in tudi vizijo ki bi morala uspeti. Takšna nerazumna razprodaja in pa neresno obnašanje okrog temelja slovenske knjige je nedopustno. Mladinska knjiga ima svoj ugled in pa prepoznavnost ki mora ostati.
Macay
30. 09. 2013 13.18
-6
Mladinska knjiga pač nima nobenega ugleda ta še do Kozjaka ne seže.
prpa24
30. 09. 2013 15.37
+5
Zato pa ga ima Knjigarna Metropolitana (pri Kresiji v Ljubljani) v lasti Cerkve. Tam poslujejo brez računov in na zaupanje, tam izgine 200.000 evrov in Cerkev za to sploh ne ve. Njen ugled seže točno do sodišča (dva bloka naprej).
prpa24
30. 09. 2013 12.54
+16
Vsa čast Pop TV, ki je uro pred protestom to objavila v svojih novicah na spletu. Zakaj nacionalna TV o tem molči? Komu je v interesu ne transparentna prodaja? V novici na nacionalni TV o tej prodaji ni naveden niti prispevek o tej prodaji, ki je bil objavljen v včerajšnjem TV Dnevniku? Zakaj? Ker govorijo Rok Zavrtanik (iniciativa Skupaj za knjigo), dr. Uroš Grilc (minister za kulturo), Aleš Novak (Javna agencija za knjigo), ali ker Srečko Mrvar (direktor Učil) ne daje izjav? Zainteresirani si prispevek (od 8:17 - 10:28 min TV Dnevnika) pogleda na spletu. Upam, da bo iniciativna skupina preprečila razprodajo in zaščitila slovensko knjigo, ki jo trži MKZ (60% Slovenskega trga). V dobro 1200 zaposlenih in Slovencev upam, da bodo uspeli v 60 dneh odkupiti in ohraniti dejavnost MKZ. Razprodaja slovenske knjige zaradi poceni nakupa nepremičnin MKZ ( prodajalne po Sloveniji, bivši Yu). Sramota.
Alina Zupan
30. 09. 2013 12.53
+11
To bo katastrofa če bodo Učila kupila MK. Pa to je vse zmenjeno v ozadju, zakaj pa mislite da je prišlo do znižanja cene delnice. Direktorju Učil je še kako v interesu da bi dobil MK tako poceni in sedaj so tukaj šanse. Ne bi se pa strinjal da v MK nimajo nikoli nobenih popustov in akcij. Veliko sem v knjigarnah MK in non stop imajo popuste in akcije. In takšno ponudbo knjig, šolskih potrebščin in raznovrstnih daril kot jih imajo oni nimajo nikjer. Tukaj v ozadju je veliko kuhinje in nekdo bo s tem močno zaslužil in profitiral. Čudi me da se nobeden z ministrstva ne odzove na nastalo situacijo. Tisti ki dobro poznajo stvari v ozadju prodaje točno vedo da tukaj nekaj ne štima in da to ni dobro za MK. Iniciativa je predložila kar dober načrt in vizijo kako naprej, samo so očitno naleteli na gluha ušesa!!!
Mil?007
30. 09. 2013 12.57
+2
Kako je lahko potem tako pomembna inštitucija kot opisujejo MK sploh lahko delniška družba in navadno podjetje. Seveda zato, da si lastniki lahko delijo profit od prodaje knjig. Trgovina je trgovina pa naj se prodajajo knjige ali ocvirki.
MaVra55
30. 09. 2013 13.36
-2
Saj ni nujno, da jo kupi Učila. Lahko jo kupi npr. nemška BURDA
KorakNazaj
30. 09. 2013 12.47
-2
Založba Učila ima svoje knjige cenejše in ima stalne akcije, ki nekatere knjige v trdi vezavi prodajajo po 4€. Mogoče pa niti ne bi bilo slabo, da bi Učila prevzela MK.