Gospodarstvo

Evro, eiro, euro ...

Frankfurt, 05. 12. 2006 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Če hočete imeti evro, ga pravilno pišite, so z Evropske centralne banke sporočili Madžarom in Latvijcem.

Na kovancih in bankovcih mora pisati euro, pa pika, vztrajajo pri ECB. Izjema so le Grki
Na kovancih in bankovcih mora pisati euro, pa pika, vztrajajo pri ECB. Izjema so le Grki FOTO: Reuters
ECB pri pisanju imena skupne evropske valute še vedno dovoli izjemo. To je Grčija, kjer uporabljajo svojo abecedo, zapis v grščini pa je tudi na vseh evrskih bankovcih.

Evropska centralna banka (ECB) je spet odprla jezikovno vprašanje glede evra, oziroma, kot vztrajajo, da bi morali ime valute pisati, eura. Državam, ki upajo, da bodo v prihodnosti prevzele skupno valuto Evropske unije, so namreč sporočili, naj njeno ime črkujejo pravilno, če hočejo postati članice evroobmočja.

Če ste opazili, da se je kakšna storitev ali izdelek v trgovini zaradi prihajajočega evra podražil oziroma pocenil, nam to prosim sporočite na elektronski naslov uredniki@pop-tv.si.

To so zapisali v poročilu o napredku novih članic Unije pri uvajanju evra, opozorilo pa se nanaša na Latvijo in Madžarsko. Latvijci namreč namesto uradnega imena euro uporabljajo eiro, Madžari pa o-ju dodajo akcent, kar je za ECB 'nesprejemljivo'. "Evro je skupna valuta članic EU, ki so jo sprejele. Da bi bila enotnost očitna, evropski zakon povsod zahteva enako črkovanje besede 'euro' v imenovalniku ednine" so razložili.

S tem so odprli vprašanje, ki je pred časom razburjalo tudi Slovenijo. Vendar pa je naša država skupaj z Litvo pristala na kompromis, da bo v uradnih dokumentih uporabljala obliko 'euro', ime pa bo nato lahko sklanjala po svojih jezikovnih pravilih, torej eura, euru ... V vsakdanji uporabi pa lahko še naprej pišemo z v-jem, evro torej. Latvija in Madžarska tega nista želeli storiti in zdaj jima grozijo celo s prepovedjo uvajanja skupne evropske denarne valute.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krbo?
05. 12. 2006 17.10
denar se imenuje EURO za vse.
endrug
05. 12. 2006 16.10
Bi se strinjal z ECB,če ne bi dovolili grkom pisati drugače. In ko bo v bodoče kakšna država s cirilico dobila evro, zopet ne bodo dovolili druge pisave. Se bo potrebno sprijazniti da so pač eni bolj enakopravni od drugih. Kam pa to vodi je pa že druga zgdba, ki pa evropskim komisarjem nikakor ne diši. Nekdo bi lahko napisal naslednje: Pravzaprav je Evropa enotna v razlikah (moto). In zopet se pri denarju vse ustvavi.
iztokhoh@hotmail.com
05. 12. 2006 15.42
Good point, ! Povsem drži.
mkoc@email.si
05. 12. 2006 15.13
Saj je prav, sem za enotnost pri tovrstnih rečeh, oz sem za rešitev, ki je bolj praktična in ne za tisto, ki je manj praktična a bolj pri srcu številnim lokalpatriotom in nacionalistom. Pri tem pa kljub vsemu ne morem mimo dejstva, da v resnici le Slovenija uporablja pravilno obliko. - oz piše ime valute lokalno v obliki, kot bi jo verjetno pisali prebivalci nekdanjega Rimskega imperija. Izvirna latinščina namreč ne pozna črke ''u'' in namesto nje uporablja ''v'' (v kar se lahko prepričamo tudi, če ogledamo kakšen izmed številnih javnih napisov, preostalih iz tistega obdobja). Tako, da če bi bili res korektni, bi IMHO mogli vsi, ki uporabljajo latinično pisavo, uporabljati obliko EVRO :)
generalpostmail@hotmail.com
05. 12. 2006 15.12
škoda da tudi slovenija ni vztrajala pri zapisu evro. Če bi, bi nam ostal tolar... Zakaj tolar? ker z evrom zgubimo celoten vzvod monetarne politike, katere pristojnost se prenese na ECB, vemo pa, da lahko, če monetarna in fiskalna politika nista uskaljeni, pride do zelo negativnih posledic za gospodarstvo. Evropa pa se sigurno ne bo ravnala po kazalcih slo. gospodarstva...