Gospodarstvo

Evropska komisija bo preiskala slovenske zaveze glede NLB

Ljubljana, 26. 01. 2018 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Evropska komisija začenja poglobljeno preiskavo o novih zavezah, ki jih je Slovenija predlagala v povezavi z NLB. Slovenija je predlagala spremembe svoje zaveze o prodaji 75 odstotkov svojih delnic v NLB in zamudila rok iz obstoječe zaveze, opozarjajo v Bruslju.

Evropska komisija dvomi, da je slovenski decembrski predlog glede NLB enakovreden prvotni prodajni zavezi, zato je začela poglobljeno preiskavo, so danes uradno sporočili v Bruslju. Ključno je zagotoviti, da bo banka dolgoročno sposobna preživeti in da bodo članice unije enako obravnavane, poudarja komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

"Slovenija je predlagala spremembe svoje zaveze o prodaji 75 odstotkov svojih delnic v NLB in zamudila rok iz obstoječe zaveze. Države članice so dolžne izpolnjevati svoje zaveze. Na tej stopnji komisija dvomi, da je novi predlog Slovenije enakovreden prvotni zavezi, zato je začela poglobljeno preiskavo," je poudarila komisarka za konkurenco.

Bruselj zaradi dvomov začenja poglobljeno preiskavo glede NLB.
Bruselj zaradi dvomov začenja poglobljeno preiskavo glede NLB. FOTO:

"Poskrbeti moramo, da bo NLB, ki je prejela znatno državno pomoč, dolgoročno sposobna preživeti, tudi zaradi slovenskih davkoplačevalcev. Pri tem moramo zagotoviti enako obravnavo vseh držav EU. V času te preiskave bomo še naprej konstruktivno sodelovali s slovenskimi organi," je še izpostavila Vestagerjeva.

Delna prodaja državnega deleža v NLB je ključna zaveza za zagotovitev dolgoročne sposobnosti preživetja banke, na podlagi katere je komisija decembra 2013 odobrila znatno državno pomoč banki v vrednosti do 2,32 milijarde evrov. Slovenija je maja 2017 zaprosila za postopno prodajo svojih delnic NLB v dveh tranšah, kar je komisija odobrila, so ob sprožitvi preiskave spomnili v Bruslju.

Vendar pa Slovenija po navedbah komisije po tem, ko je junija 2017 zadržala prodajo NLB, ni izvedla prodaje prve tranše svojih delnic v NLB do konca leta 2017. Prav tako ni imenovala skrbnika, da bi tako izpolnila alternativno zavezo o odprodaji njenih balkanskih hčerinskih družb. "Glede na to, da Slovenija ni izpolnila svojih zavez, državna pomoč NLB iz leta 2013 ni bila izvedena zakonito," poudarja komisija.

Komisija poleg tega dvomi, da se alternativni ukrepi, ki jih je decembra 2017 predlagala Slovenija, lahko štejejo za enakovredne prvotni zavezi Slovenije. Zaradi navedenega je torej danes začela poglobljeno preiskavo. Slovenski organi in druge zainteresirane tretje osebe imajo tako možnost, da predložijo pripombe na predhodno mnenje komisije, ne da bi to vplivalo na izid preiskave.

Če v času preiskave strani ne bosta dosegli ustreznega dogovora, lahko komisija od Slovenije zahteva izterjavo nezakonite državne pomoči.

Slovenski predlog predvideva precejšnje podaljšanje roka prodaje, imenovanje neodvisnega skrbnika, ki bi do dokončanja prodaje izvrševal delničarske pravice države, in prenehanje uporabe vseh drugih obstoječih zavez s koncem lanskega leta, povzema komisija. Ob tem izpostavlja, da lahko spremembe obstoječih zavez članic in bank prejemnic pomoči, ki so bile dane za pridobitev odobritve pomoči za prestrukturiranje, sprejme le, če se nove zaveze lahko štejejo za enakovredne prvotnim zavezam.

Zlasti morajo novi ukrepi po navedbah komisije zagotoviti sposobnost preživetja NLB v enaki meri kot prvotne zaveze in obravnavati morebitno dodatno izkrivljanje konkurence.

Med pomisleki komisija izpostavlja dvom, da imenovanje neodvisnega skrbnika lahko zagotovi sposobnost preživetja NLB v enaki meri kot sprememba lastništva. Ta bi namreč banki omogočila, da bi lahko na vseh ravneh delovala izključno z namenom doseganja tržnih ciljev, ne da bi krmarila med nasprotujočimi si kratkoročnimi ali dolgoročnimi političnimi cilji.

Pri tem komisija opozarja, da so bila prav vprašanja korporativnega upravljanja NLB eden glavnih dejavnikov, ki so privedli do preteklih finančnih težav in potrebe po državni pomoči, ter da so se predhodni ukrepi korporativnega upravljanja izkazali za razmeroma neučinkovite.

V komisiji izpostavljajo tudi, da Slovenija 1. januarja 2018 ni mogla imenovati skrbnika, zlasti ker je izbirni postopek zamuden in bodo zanj neizogibno potrebne regulativne odobritve. To pomeni, da bo nastala časovna vrzel, med katero banka ne bo niti pravočasno delno prodana niti pod nadzorom skrbnika.

Predhodna ocena komisije kaže, da dodatna zamuda pri prodaji neupravičeno podaljšuje obdobje prestrukturiranja NLB. Za zagotovitev skladnosti s pravili EU o državni pomoči in enake obravnave vseh držav EU obdobje prestrukturiranja ne bi smelo biti daljše, kot je potrebno, še poudarjajo v Bruslju.

Komisija na tej stopnji tudi meni, da bi bilo treba glede na nadaljnje zamude pri prodaji NLB podaljšati tudi nekatere druge zaveze, zlasti tiste, ki so povezane z obdobjem prestrukturiranja. Med temi je na primer zaveza banke, da odobri posojila le, če lahko v zvezi z njim pričakuje minimalno donosnost lastniškega kapitala. S tem bi pomagali zagotoviti sposobnost preživetja banke in odpravili morebitno dodatno izkrivljanje konkurence, ki bi nastalo zaradi zamude, poudarjajo v komisiji.

Komisija dvomi, da novi predlog zavez v zadostni meri izravnava to zamudo v procesu prestrukturiranja, in bo preiskala, ali so potrebni dodatni ukrepi glede ravnanja in zavezujoči strukturni ukrepi, da bi se nove zaveze lahko štele za enakovredne prvotnim.

Slovenija bo imela za pripombe en mesec časa, in sicer po uradnem prejetju odločitve komisije, kar je običajno en delovni dan po njenem sprejetju, torej v tem primeru ponedeljek. Zainteresirane tretje strani pa bodo imele za pripombe prav tako en mesec časa, vendar od objave nezaupne verzije odločitve v uradnem listu.

Naslednji korak po današnjem sporočilu komisije je objava nezaupnega povzetka odločitve komisije v registru državnih pomoči in uradnem listu. Čas objave je odvisen od tega, kako hitro se rešijo morebitna vprašanja glede zaupnosti med članico in komisijo.

O tem, kdaj je mogoče pričakovati končno odločitev, v komisiji danes niso želeli ugibati. 

Ključno, da sprožitev preiskave ne prejudicira njenega izida

Ministrstvo za finance je v odzivu sporočilo, da je za Slovenijo je v tem trenutku pomembno predvsem dvoje, da sprožitev poglobljene preiskave ne prejudicira njenega izida in, da se z danes prejetim odgovorom Komisije odpirajo nove priložnosti, da se v konstruktivnem dialogu najde ustrezna rešitev. 

Na ministrstvu bodo najprej natančno preučili današnji odgovor, predvsem v delu, ko se Evropska komisija opredeljuje glede zadostnosti slovenskih predlogov:"Na tej podlagi bomo v najkrajšem možnem času o vsebini odgovora poročali vladi, kjer bo potrebno tudi zelo hitro sprejeti usmeritve za nadaljnje pogovore z Evropsko komisijo," so zapisali na ministrstvu. 

Kot še dodajajo, bo v okviru analize odgovora Evropske komisije potreben ponovni premislek o ravnotežju med učinki odložene prodaje in posledicah izravnalnih ukrepov, ki naj bi bili potrebni v primeru odloga. Pri tem Slovenija, kot poudarjajo, še naprej pričakuje, da se bodo pogovori s Komisijo osredotočili predvsem na nabor tistih morebitnih izravnalnih ukrepov, ki so usmerjeni k zagotavljanju vzdržnosti uspešnega poslovanja banke in ne tistih, ki naslavljajo morebitno izkrivljanje konkurence.    

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

glava2
28. 01. 2018 13.08
+2
naj preiščejo vse od 1991 dalje in naj pozaprejo te lopove, ker če ne ne bo nihče za nič odgovarjal in nihče nič vrnil z našimi etiki...
Bojan-F
27. 01. 2018 15.03
-3
Izgleda, da fond za guruje komuniciranja ni prazen ... jeseni 2008 je Merkel Angela pljunila 450.000.000.000 € v nemski bancni sistem in se 50.000.000.000 € neposredno v nefinancni sektor ... in kot bi rekel pokoj ni slovenski politik "nikome nista" ...
Bojan-F
27. 01. 2018 15.05
-3
... sicer pa tezave slovenskega bancnega sistema izvirajo iz let 2006-2008, ko se je njihova bilancna vsota povecala za 210 % samo na pufanju ... a nadzorniki so gledali stran in v letnih porocilih pisali slavospeve ravnateljem.
puspan
28. 01. 2018 11.32
+3
Bojan ti si bil zagotovo odličnjak na FDV-ju, kajne. To je tudi glavni vzrok, da gre Nemcem tako slabo vseskozi pa še en kup višegrajcev, vključno z nami morajo za kazen šlepati za seboj.
Finfer
26. 01. 2018 21.18
+8
Če niso naši sposobni ukiniti to banko naj jo ukine evropska komisija da bomo imeli mir pred to ničvredno izropano banko !!
Principat
26. 01. 2018 22.11
+1
to vse je načrtno že od 1981 leta , narod so najprej z embargom prisilili v nacionalistični spor in od takrat oni kasirajo ,, kdo ne razume , ne pozna zaoderja EU , desnico pa že 30 let izkoriščajo za sveže informacije ,, na teritoriji cele bivše juge
puspan
28. 01. 2018 11.32
glava2
28. 01. 2018 13.09
Absolutist 1
26. 01. 2018 19.05
+7
Trojka je na poti.Varčevalci NLB-ja rešujte svoje prihranke.Trojko so uspeli pripeljati v Slovenijo Bratuškova,Ermanova in Cerar.
Cofar
26. 01. 2018 20.53
+7
upam da pride že ta trojka.... ker jih čakam že tri leta :)
Cofar
26. 01. 2018 20.53
+0
Principat
26. 01. 2018 22.11
+1
glava2
28. 01. 2018 13.10
končno, kaj so čakali, da zgine še par milijard!!!, pa že ko so tu naj skočijo še malo na DUTB....
Raspunin777
26. 01. 2018 17.24
-2
Janša je kriv hahahaha
mackon08
26. 01. 2018 17.28
+1
ooResnicA
26. 01. 2018 16.03
+9
....čehi nas prehitevajo po levi in desni v SLO pa kleptomani še kar razmišlajo kako bi sami sebi svoji državi in svojim ljudem kradli......
26277
26. 01. 2018 16.09
-4
Tebe...prehitevajo...vsi...tudi cigani z Muhaberja.
nightangel
26. 01. 2018 16.21
+7
@26277,kaj ti ni jasno?Saj je prav napisal,žalostno je to,da nekateri pacienti takšne lopovščine še vedno zagovarjate.
marker1
26. 01. 2018 15.49
+1
Kure, ki ji nese zlata jajca, levica ne bo nikoli prodala.
ata janez
26. 01. 2018 15.13
+10
Ja,kdo pa bi rad prodal pralnico denarja?
Luther
26. 01. 2018 14.36
+1
asno je da veliki svetovni kapital (kapitalist) išče možnosti kako na lahek način povečati svoje bogatstvo, Ta kapital ima tudi velik vpliv na politiko. Nato politika, ki jo upravljajo iz ozadja kapitalisti ustvari pogoje (zakone) kako priti do bogatstva.. In tako naša država najprej finančno podpre, investira v NLB (država je lastnik in kot lastnik ima pravico in dolžnost, da to stori). Po tem, ko je s tem omogočila preživetje NLB pa pride še do več miljardne dokapitalizacije in potem, ko NLB splava iz finančne krize in začne nesti ''zlata jajca'' jo politika (kapital) hoče prisiliti k odstopu od lastništva. Tako kapitalist kupi zelo poceni kuro, ki nese ''zlata jajca'' in davkoplačevalci, ki so rešili banko od tega nimajo nič. In to je svet pripeljalo do tega, da ima 60 ljudi v rokah 98% svetovnega bogatstva. V Sloveniji pa 10% ljudi ima v rokah 50% slovenskega bogatstva. Italijani pravijo: dež pada vedno na mokro.
Frane Šajn
26. 01. 2018 14.06
-5
Takole se zmenimo sami znamo in vemo kako tele kriminalce pripeljati pred mednarodno sodišče ker doma žal pravo ne obstaja. Velja za vse , ki so vedrili in oblačili v bančništvu. Ampak nekaj pa nam naj bo jasno bank nikomur ne prodamo in pika. Na čelo bank lahko pridejo samo dovolj izobraženi nekaznovani in apolitični ljudje. Drugače lahko rečemo svojim bankam lahko noč ne glede na to koliko smo vložili nevedni kot smo vanje. Ne nevedni bolje zaslepljeni in lahkoverni do fundamenta. Ni vse kar se v EU sveti tudi zlato le verjemite. Vse te zakulisne igrice in kraje je vsa EU že zdavnaj dala skozi prej kot mi. Sedaj iščejo le nove žrtve , ki bi jim pomagale krpati zaplate ki so nastale ampak v njihovih bankah ne po naši krivdi in pred našim proistopom v to branžo!
Moj?ica123
26. 01. 2018 14.12
+3
bema1201
26. 01. 2018 14.12
+15
Kje boš pa našel v Sloveniji izobražene, nekaznovane in najtežje apolitične ljudi ki bi vse to spravili v red. Sploh pa NLB, za katero se ve kdo jo je ustanovil in kdo jo vodi vse do danes, ljudje ki so izobraženi samo za lumparije.
Moj?ica123
26. 01. 2018 14.12
+1
100 % BDP = STOP
26. 01. 2018 18.03
+0
Zkaj bi bile zaveze PROBLEM ? Problem so naši pajdaški barabinski bančniki in poltični podporniki iz ozadja , oni so nam davkoplačevalcem povzročili milijarde stroške . Kdor ima malo spomina in spremlja dogajanja , jih bo hitro našel . . . med najbolj vnetimi zagovorniki neprodaje
Moj?ica123
26. 01. 2018 14.04
-9
Banke ne prodati pod nobenim pogojem.Pika.Aja,sej smo ze zaj.....nic fertik smo.
appollyon
26. 01. 2018 13.51
+7
Naši lewaki spet v pogonu uničevanja slovenskega bančnega sektorja, kmalu lahko tudi pričakujemo kako bodo na desnico kazali s prstom, kot vedno.
puspan
28. 01. 2018 11.36
-1
No roko na srce appollyon, pri uničevanju ima naša desnica, ki to sploh ni, tudi ogromne zasluge za obstoječe stanje, kakršnega imamo že vseskozi.
TOX6
26. 01. 2018 13.47
+9
Kitajcev in Europe rdeči YUgo režim ne more zavajat nategovat enako kot lastne državljane!!!!
helter skelter
26. 01. 2018 13.45
+12
Izgleda da bo kar držalo, kar govorijo nekateri...., namreč, da je doseg slovenske globoke države vendarle omejen. S Karavankami......
pbjr
26. 01. 2018 13.39
+9
In to je odgovor svetovnih finančnikov na Erjavčevo rezgetanje o priznanju Palestine!
helter skelter
26. 01. 2018 13.48
+3
in baje Hrvati niti slučajno ne bodo priznali Palestine .... Si predstavljaš te neslosobne hrvaške diplomate, kako slabo uslugo so si naredili s tem...... zdaj Hrvati ne bodo več imeli v Hamasu in Palestincih podpore pri arbitražnem sporazumu ..... Zdaj so Hrvati gotovi, Hamas bo podprl Erjavca .....
26277
26. 01. 2018 13.20
-8
Kaka komisija.....od čebelarja Lojzeta?
Ferdo Crni
26. 01. 2018 13.20
+11
Za slovenijo je že sramotno da se preiskava sploh sproži. To je enostavno velikanska sramota in drastično škodi ugledu slovenije. Drugo: takšne novice ekspresno izginejo iz naslovnic maenstream portalov, če nanj sploh pridejo. Seveda je bolj pomembno gubanje predsednikovega obraza, taljenje ledenikov, premikanje oblakov čez alpe.... in podobne nebuloze.
ayrtonsenna
26. 01. 2018 13.17
+18
Saj slovenske zaveze so bile jasne ko je vlada Alenke Bratušek dokapitalizirala NLB. Takrat se je v zameno za državno pomoč banki vlada zavezala da bo prodala NLB do konca leta 2017. Rok je že zdavnaj potekel in na vrsti so penali z obrestmi vred ker levi politiki očitno ne želijo izpustiti iz rok bankomata in Bruselj je spoznal da imajo na nasprotni strani vlado(SMC,SD,Desus) ki se ne drži dogovora.
Luther
26. 01. 2018 13.25
-3
Kaj je razlika med državno pomočjo in dokapitalizacijo? V bistvu je ni. Denar je od davkoplačevalcevin ta denar prehaja v roke tujcev.
Ferdo Crni
26. 01. 2018 13.30
+8
Daj Luther vprašaj se - ZAKAJ takšna luknja v NLB da je bila potrebna dokapitalizacija????????
Luther
26. 01. 2018 13.48
-1
Jasno je: zato ker je politika dala denar tajkunom, vendar to ne bi smel biti razlog, da kokoš ki nese zlata jajca prodamo tujcu. Potem bo njemu nesla. Treba bi bilo sankcionirati odgovorne banksterje in postaviti tako upravo, ki bi dobiček ustvarjala državi (davkoplačevalcem). Dokaj jasno, a ne?
appollyon
26. 01. 2018 13.53
+3
kokoš ki PERE zlata jajca, in se nekaj, da imam jst doma tako kokos, ki drugim nese jajca, jst jo moram pa fotrat, gre prec v ajmoht, pa če diamante nese.
Luther
26. 01. 2018 13.56
-1
A ne bi bilo bolje, da banke ne bi dokapitalizirali? Potem je ne bi nihče kupil. A veš kaj se je zgodilo s NKBM? Dokapitalizirali smo jo in nato prodali malovredne delnice Slovencem in na kraju prodali banko nekemu tujemu finančnemu skladu? se ti to zdi prav?
Luther
26. 01. 2018 13.59
-1
Appollyon bedasto je dati kokoš stran, bolje bi bilo odstraniti tistega, ki s tako kokošjo upravlja. Vsaj jaz bi tako storil, če bi ime kokoš, ki bi nesla zlata jajca. Pod nobenim pogojem je ne bi dal v ajmoht..
Ferdo Crni
26. 01. 2018 14.48
+6
NE razumem zakaj ti je NLB tako pri srcu? Nese zlata jajca?????? Dobi 2,3 miljarde eur POMOČI pa potem prikaže 50 miljonov dobička in to je zate "uspeh"?????? In kaj imamo od te banke mi? JAz in ti? Kaj te briga NKBM? Jaz je ne pogrešam niti ne potrebujem. ME pa briga ko se iz davkoplačevalskega denarja financira politične klobase (nepovratni krediti levičarskim veljakom) , pranje denarja in podoben kriminal. NLB se je treba čim prej znebiti.
mallonge
26. 01. 2018 13.16
+11
Evropska komisija naj pridrži in zapre vse turiste: Cerar, Židan, Erjavec, Vraničar, ki pohajajo in bluzijo po Bruslju.
Luther
26. 01. 2018 13.07
-3
Jasno je da veliki svetovni kapital (kapitalist) išče možnosti kako na lahek način povečati svoje bogatstvo, Ta kapital ima tudi velik vpliv na politiko. Nato politika, ki jo upravljajo iz ozadja kapitalisti ustvari pogoje (zakone) kako priti do bogatstva.. In tako naša država najprej finančno podpre, investira v NLB (država je lastnik in kot lastnik ima pravico in dolžnost, da to stori). Po tem, ko je s tem omogočila preživetje NLB pa pride še do več miljardne dokapitalizacije in potem, ko NLB splava iz finančne krize in začne nesti ''zlata jajca'' jo politika (kapital) hoče prisiliti k odstopu od lastništva. Tako kapitalist kupi zelo poceni kuro, ki nese ''zlata jajca'' in davkoplačevalci, ki so rešili banko od tega nimajo nič. In to je svet pripeljalo do tega, da ima 60 ljudi v rokah 98% svetovnega bogatstva. V Sloveniji pa 10% ljudi ima v rokah 50% slovenskega bogatstva. Italijani pravijo: dež pada vedno na mokro.
Ferdo Crni
26. 01. 2018 13.23
+7
Temu prispevku nekaj manjka. Kako pa je DRŽAVNA NLB sploh prišla v miljardno luknjo? Ne moreš začet sredi zgodbe kjer pač odgovarja tekovinam.
Luther
26. 01. 2018 13.52
+0
Jasno je kako: NLB je financirala tajkune. In mogoče je bilo slabo, da je kasneje država začela preganjati tajkune. Ker (mogoče), če bi jih pustila na miru, bi zdaj v Sloveniji imeli bogataše, ki bi kupili slovenska podjetja in banke. Kakorkoli, raje vidim, da je Slovenec lastnik banke, kot neki balkanski tajkun, kar se že dogaja. A veš, da so na Obali balkanski tajkuni kupili več kot polovico Portoroža? A ne bi bilo bolje, da bi bil lastnik, recimo Kordež?