Evropski parlament potrdil Ceto

Evropski parlamentarci so potrdili celoviti gospodarski in trgovinski sporazum med EU in Kanado. Ceta bo s tem stopila v začasno rabo, dokončno pa jo bodo morali potrditi še nacionalni in regionalni parlamenti držav članic unije. Za Ceto je glasovalo tudi pet slovenskih evropskih poslancev. Pred odločanjem o Ceti bodo v slovenskem parlamentu analizirali učinke.

Protest proti Ceti pred Evropskim parlamentom - 1

Pred parlamentom so spet protestirali proti sporazumu. (Foto: AP)

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu potrdil celoviti gospodarski in trgovinski sporazum med EU in Kanado (Ceta). Za Ceto je danes glasovalo 408 poslancev Evropskega parlamenta, proti jih je bilo 254, 33 pa se jih je pri glasovanju vzdržalo. Ceta bo s tem stopila v začasno rabo, dokončno pa jo bodo morali potrditi še nacionalni in regionalni parlamenti držav članic unije.

V razpravi je bilo sicer danes slišati tako svarila pred gradnjo zidov kot tudi pred uničujočimi posledicami Cete. Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je denimo spomnila, da razprava poteka o dveh sporazumih: o trgovinskem sporazumu Ceta ter o sporazumu o strateškem partnerstvu med EU in Kanado. "Ta sporazuma krepita gospodarske odnose in geopolitična zavezništva," je menila.

"Od Cete bodo imeli koristi državljani in podjetja," je zagotovila Malmströmova. "Globalna trgovina je nekaj dobrega. Seveda pa jo moramo ustrezno regulirati v trgovinskih sporazumih," je dejala. Izpostavila je odpravo carin, dvojnih postopkov certificiranja in birokratskih postopkov ter zaščito evropskih geografskih označb. To je koristno predvsem za mala in srednja podjetja, je poudarila komisarka: "80 odstotkov od 70.000 podjetij, ki izvažajo v Kanado, je malih in srednjih podjetij."

'Sporazum ne spodkopava pravic vlad, da po svoje urejajo zakonodajo'

Navsezadnje je Ceta povezana tudi z vrednotami in pravicami, je prepričana Malmströmova. "Vlade imajo pravico, da zadeve regulirajo, da ohranijo visoke standarde, delavske pravice, trajnostni razvoj, da zaščitijo tudi okolje," je zagotovila.  Kot je zagotovila, nič v sporazumu ne spodkopava pravice vlad, da urejajo zakonodajo v interesu državljanov, prav tako ne živilskih, okoljskih ali delovnih standardov. Države bodo imele še naprej pravico zagotavljati javne storitve, je dejala.

Evropski parlament je imel pomisleke glede mehanizma za reševanje investicijskih sporov med vlagatelji in državo ISDS, "zato smo ga spremenili", je poudarila Malmströmova. "Smo v trenutku, ko so številni proti temu, za kar se Evropejci zavzemamo," je opozorila komisarka. Zato mora EU sodelovati z isto mislečimi partnerji, "da povemo, da protekcionizem ne pelje v prihodnost".

EU-Kanada

Večina podjetij, ki izvažajo v Kanado, je malih in srednje velikih, pravi evropska komisarka za trgovino. (Foto: AP)

Ceta je po besedah poročevalca Artisa Pabriksa (EPP) "lakmusov test" za politike EU: "Smo na razpotju in lahko se odločimo za eno od dveh smeri: protekcionizem, provincializem in graditev zidov. Druga smer je ta, da se odpremo svetu." Sam je predlagal drugo pot, ki bi EU omogočila tudi vodilno vlogo v mednarodni skupnosti, gospodarsko rast in krepitev blaginje državljank in državljanov.

Različna stališča v razpravi

Poročevalec iz vrst zmerno evroskeptičnih konservativcev (ECR) Charles Tannock je poudaril, da Ceta temelji na skupnih vrednotah, partnerstvu in spoštovanju mednarodnega prava. Spomnil je na izvolitev Donalda Trumpa v ZDA, odločitev Britancev za izstop iz EU ter porast desničarskih gibanj v Evropi. V takšnem okolju se "moramo boriti za takšen sporazum", je dejal o Ceti.

Sicer je bilo v razpravi slišati zelo različna stališča. Ceti so podporo med drugim izrekli v največji politični skupini v Evropskem parlamentu EPP, pa tudi v tretji in četrti največji, ECR in liberalcih (Alde). "S kom se bomo sploh lahko pogovarjali, če ne s Kanado, ki je zelo demokratična, partnerska država?" je vprašal Manfred Weber (EPP). "Bitka je bila huda, rezultat pa je vreden vsega dela," je menila Marietje Schaake (Alde).

Glasovanje o Ceti je spremljal protest – pred poslopjem parlamenta se je zbralo okoli 700 ljudi, ki so izrazili nasprotovanje sporazumu. Nekateri so tudi zaprli dostop do parlamenta, preden so jih odstranili policisti. Pred vhodom v stavbo se je namreč zbralo nekaj sto nasprotnikov Cete ter na tleh oblikovalo živi zid. Zaposleni v parlamentu so tako morali stopiti preko teles protestnikov.

Razdeljeni pa so bili glede Cete v drugi največji skupini v Evropskem parlamentu, skupini socialistov in demokratov (S&D), kjer so priznali, da je razpravo znotraj skupine zaznamoval močan "pluralizem idej". Gianni Pittella (S&D) je tako denimo poudaril, da je ta razdeljenost prispevala k številnim izboljšavam Cete, med drugim pa je izrazil željo po več preglednosti v trgovinskih pogajanjih in željo po bolj ambicioznih standardih pri delavskih pravicah.

Veliko pa je bilo tudi ostrih besed. Anne-Marie Mineur iz skupine skupine evropske levice (GUE/NGL) je tako izpostavila več kot tri milijone podpisov evropskih državljanov proti Ceti in številna območja oziroma občine po Evropi, ki so se razglasile za območje brez trgovinskih sporazumov. "Ceta je slab sporazum, dober je le za multinacionalke," je menila.

Da Ceta ni prostotrgovinski sporazum, ampak institucionalna reforma in "tihi državni udar", je dejala Tiziana Beghin iz evropskeptične Evropske svobode in neposredne demokracije (EFDD). Da bo Ceta uničila sto tisoče delovnih mest in bo pogubna za evropsko kmetijstvo, pa je menila Marine Le Pen iz skupine Evrope narodov in svobode (ENF). "Ljudje bodo prepoznali laži in vam ne bodo nikoli več zaupali," je zagrozila podpornikom sporazuma.

Juncker zadovoljen z izidom glasovanja

Zadovoljstvo z izidom glasovanja je izrazil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. "Ta napredni sporazum je priložnost, da skupaj oblikujemo globalizacijo in vplivamo na vzpostavljanje pravil globalne trgovine," je poudaril. Kot najboljši primer tega je izpostavil že doseženo pri vzpostavljanju multilateralnih pravil pri naslavljanju investicijskih sporov.

Seja Evropskega parlamenta se je sicer danes začela z nekajminutno zamudo, ker je pred poslopjem parlamenta potekal protest, zaradi katerega nekateri poslanci niso mogli v razpravno dvorano.

Današnje glasovanje je v Evropskem parlamentu spremljal kanadski minister za mednarodno trgovino Francois-Philippe Champagne, v četrtek pa bo parlament nagovoril kanadski premier Justin Trudeau.

Krepitev gospodarskega sodelovanja med EU in Kanado je na pomenu še pridobila po izvolitvi Donalda Trumpa za predsednika ZDA. Pod Trumpovo administracijo je namreč podobni prostotrgovinski sporazum med EU in ZDA, znan pod kratico TTIP, praktično mrtev. Nekateri pa Ceto vidijo tudi kot možen model za urejanje odnosov med Veliko Britanijo in EU po brexitu.

Pred odločanjem o Ceti v slovenskem parlamentu analiza učinkov

Sporazum, znan pod kratico Ceta, odpravlja carine za več kot 99 odstotkov tarifnih postavk - izjema so občutljivi kmetijski izdelki, za katere so določene kvote, predmet liberalizacije pa ne bodo perutnina in jajca. Znižal bo tudi stroške testiranja proizvodov in pridobivanja produktnih certifikatov za izvoznike.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so pozdravili današnjo odločitev Evropskega parlamenta o potrditvi trgovinskega sporazuma med EU in Kanado. Ob tem pa so ponovili zavezo, da bo pred pripravo predloga za ratifikacijo sporazuma v slovenskem parlamentu izvedena nova študija učinkov na Slovenijo – vendar ne letos.

Zelena luč Evropskega parlamenta "predstavlja bistven korak EU k začetku začasne uporabe sporazuma, ki bo tudi slovenskim podjetjem omogočil lažje poslovanje s Kanado", so poudarili na ministrstvu poudarili.

Del sporazuma, ki sodi v pristojnost držav članic EU (tudi del, ki vsebuje sporni mednarodni arbitražni tribunal za investicijske spore – ICS), se kljub potrditvi Evropskega parlamenta še ne bo začel uporabljati. V veljavo bo namreč stopil šele po ratifikacijah v nacionalnih parlamentih držav članic, so zapisali na ministrstvu.

Kanada bo tehnične predpise s področja vozil prilagodila predpisom ZN (UN/ECE), kar bo zmanjšalo stroške izvoznikom. Sporazum bo olajšal carinske postopke, odprl se bo trg javnih naročil v Kanadi, tudi v provincah, oblikovana bo skupna internetna stran, kjer bodo zbrani vsi razpisi, naštevajo na ministrstvu.

"Pred pripravo predloga za ratifikacijo Cete v Sloveniji bo narejena analiza izvajanja sporazuma in učinkov na Slovenijo, česar pa še ni smiselno izvesti v letošnjem letu, saj le-ti še ne bodo v celoti izraženi," so še zapisali na ministrstvu. Prav tako vlada čaka še na odločitev Sodišča EU o skladnosti sistema ICS s pravnim redom EU.

"Državni zbor bo nato na podlagi pridobljenih informacij samostojno odločal, ali bo sporazum tudi ratificiral," so zagotovili.

Protest proti Ceti pred Evropskim parlamentom - 2

Pred evropskim parlamentom se je zbralo okoli 700 protestnikov. (Foto: AP)

Gnezda: S potrditvijo Cete zamudili priložnost za reformo evropske trgovinske politike

Današnja potrditev celovitega gospodarskega in trgovinskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta) v Evropskem parlamentu po mnenju vodje projektov na Umanoteri Andreja Gnezde pomeni dvojno izgubljeno priložnost. Poslanci so zamudili priložnost za resno reformo evropske trgovinske politike, pa tudi, da zares prisluhnejo državljanom, je dejal.

Poslanci v Evropske parlamentu bi lahko na primeru Cete pokazali, da so pripravljeni prisluhniti legitimnim pomislekom, ki jih državljani izražajo, in da so jih pripravljeni upoštevati pri svojih odločitvah. S tem bi, kot je izpostavil Gnezda, lahko zaustavili "pohod desnega nacionalizma, ki bo očitno vodil v nadaljnjo dezintegracijo EU".

Kot je dodal, gre za dve pomembni področji, ki pa jih Evropski parlament danes ni upošteval. "Bojimo se, kakšne posledice bo to pustilo na prihajajočih volitvah na Nizozemskem, kot tudi v prihodnjih letih za EU," je dejal.

Napovedi po njegovem mnenju kažejo, da bo imela Ceta skoraj nične gospodarske učinke za Slovenijo. "Govorimo o tisočinki odstotka rasti bruto domačega proizvoda na letni ravni, medtem ko po drugi strani Ceta za Slovenijo prinaša kopico tveganj," je dejal. Med temi je naštel vpliv na kakovost prehrane, raven samooskrbe, ekonomski položaj slovenskih kmetov in zaščite vodnih virov.

Greenpeace: Evropski parlament na napačni strani zgodovine

Podobne pomisleke so danes izrazili tudi v okoljevarstveni organizaciji Greenpeace. "Podpora kontroverznemu sporazumu je postavila Evropski parlament na napačno stran zgodovine," so zapisali.

Njihova svetovalka za trgovinsko politiko EU Shira Stanton pa je ocenila, da je kljub današnji potrditvi v parlamentu nemogoče napovedati, kakšen bo končni rezultat, saj morajo dogovor potrditi še nacionalni in regionalni parlamenti držav članic.

Skrbi jo, ker se poslanci ne zavedajo skrbi, ki glede sporazuma skrbijo državljane, pri tem pa je izpostavila vprašanje življenjskih standardov, zdravja in okolja.

"Milijoni na obeh straneh Atlantika na ulicah nasprotujejo kršitvi njihovih socialnih in okoljskih pravic. Kljub temu politiki večajo privilegije multinacionalkam," je dodala.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 105
Frane Šajn 18.02.2017 20:06:57
Ja vse hvale vredno, kako se lahko tako podelajo volilcem na glavo!?
Več komentarjev