Gospodarstvo

Finančna ministrica optimistična glede usode NLB

Bruselj, 07. 11. 2017 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je v Bruslju o NLB ocenila, da lahko Slovenija ponudi ustrezne predloge, ki zagotavljajo rešitev nastalega položaja. V petek bo v Bruslju tudi premier Miro Cerar, ki se bo o vprašanju prodaje NLB pogovarjal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je danes v Bruslju v povezavi s petkovimi pogovori z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager o NLB ocenila, da lahko Slovenija ponudi ustrezne predloge, ki zagotavljajo pošteno rešitev nastalega položaja. 

"Verjamem, da imamo možnost ponuditi ustrezne predloge, ki zagotavljajo pošteno rešitev nastale situacije ter so skladni z duhom in namenom dodeljene državne pomoči, ne zgolj v primeru NLB, ampak so v splošnem skladne z evropskimi pravili dodeljevanja državne pomoči," je poudarila finančna ministrica.

Prihodnost NLB je še vedno negotova.
Prihodnost NLB je še vedno negotova. FOTO: Damjan Žibert

V povezavi s petkovim sestankom je Vraničar Ermanova izpostavila tudi, da sta se z Vestagerjevo na oktobrskem srečanju dogovorili za intenzivne nadaljnje kontakte, ki potekajo na delovni ravni. "Glede na to, da se približujemo končnim datumom, je treba te pogovore intenzivirati na vseh ravneh," je pojasnila ministrica. 

O prihodnosti NLB v petek tudi Cerar in Juncker

V petek bo v Bruslju tudi premier Miro Cerar, ki se bo o vprašanju prodaje NLB pogovarjal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Finančna ministrica pa tega srečanja ni želela vsebinsko komentirati. 

Slovenija se je leta 2013 v zameno za soglasje Evropske komisije k sanaciji banke z državno pomočjo zavezala k prodaji treh četrtin NLB do konca letošnjega leta.
Nato se je s komisijo dogovorila o prodaji v dveh korakih: do konca leta naj bi prodali 50 odstotkov banke, 25 odstotkov minus eno delnico pa do konca prihodnjega leta. Komisija je soglasje podala maja letos.

Bo EK sprejela slovenske predloge?
Bo EK sprejela slovenske predloge? FOTO: Damjan Žibert

Vendar je kmalu zatem junija vlada odločila, da zaradi prenizke cene in tveganj zlasti v povezavi s prenesenimi deviznimi vlogami hrvaških varčevalcev nekdanje LB postopek prodaje NLB zaustavi. Finančno ministrico pa je zadolžila, da v pogovorih s komisijo poišče alternative.

Alternativni predlogi 

Med alternativnimi predlogi so se pred oktobrskim sestankom v Bruslju omenjali do triletni odlog prodaje ob dodatnih kompenzacijskih ukrepih, prodaja majhnega deleža banke do konca leta in denarna sankcija banke državi. 

Po bruseljskem sestanku je finančno ministrstvo sporočilo, da komisija ne pristaja na splošen odlog prodaje NLB, bi se pa bila pripravljena pogovarjati zlasti o možnosti prodaje manjšega deleža banke znanemu kupcu do konca leta ob ustreznih kompenzacijskih ukrepih. Kot druga možnost pa je omenjena zamenjava sankcij.

Evropska komisija pa je izpostavila pomen spoštovanja zavez:  "Prodaja 75-odstotnega državnega deleža v NLB je pomembna zaveza za zagotovitev dolgoročne vzdržnosti banke (...) Članice so odgovorne za spoštovanje svojih zavez."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

staridida
09. 11. 2017 09.54
Cmerko-uščipni Junckerja za rit-lahko bo pomagalo....
staridida
09. 11. 2017 09.52
Cmerko-zdaj sta rit in šiba skup-ministrica je pa lahko optimistična....