Gospodarstvo

Dvig minimalne plače: v SDS opozarjajo na zmožnost podjetij, v NSi pa predlagajo še davčne razbremenitve

Ljubljana, 16. 01. 2018 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman od ministrice za delo Anje Kopač Mrak pričakuje pojasnila, potem ko je ta predlagala dvig minimalne plače. V opozicijski SDS menijo, da ne bi bilo dobro, da bi država z avtoritarnim posegom določila minimalno plačo, ki bi presegala zmožnosti podjetij. V NSi pa predlagajo davčne razbremenitve.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Minimalna bruto plača najvišji dvig doživela v času največje krize
    02:43
    Iz SVETA: Minimalna bruto plača najvišji dvig doživela v času največje krize
  • Iz SVETA: Vrh koalicije: dogovorili se niso ničesar
    01:03
    Iz SVETA: Vrh koalicije: dogovorili se niso ničesar
  • Iz 24UR ZVEČER: Slovenski podjetniki so naredili domačo nalogo, politika pač ne
    02:21
    Iz 24UR ZVEČER: Slovenski podjetniki so naredili domačo nalogo, politika pač ne
  • Iz 24UR ZVEČER: Ministrica in Batagelj o podjetništvu pri nas
    08:41
    Iz 24UR ZVEČER: Ministrica in Batagelj o podjetništvu pri nas
Dvig minimalne plače še naprej razburja.
Dvig minimalne plače še naprej razburja. FOTO: iStock
Ministrica za delo Anja Kopač Mrak, katere predlog o zvišanju minimalne plače za 4,7 odstotka je dvignil precej negodovanja v SMC, bo razloge zanj predstavila premierju Miru Cerarju, predvidoma pred četrtkovo sejo vlade, so danes povedali v kabinetu ministrice. Predlog je sicer izhodišče za razpravo socialnih partnerjev na petkovi seji ESS.

Predlog ministrice za delo Anje Kopač Mrak za dvig minimalne plače je presenetil finančno ministrico Matejo Vraničar Erman. Od Kopač Mrakove pričakuje, da bo argumentirala temelje za tak predlog, je po koalicijskem vrhu dejala Vraničar Ermanova in pojasnila, da so številke, ki bi lahko utemeljevale dvig minimalne plače, precej nižje od predloga.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo Ekonomsko-socialnemu svetu predlagala, da se minimalna plača za leto 2018 zviša za 4,7 odstotka na 842,79 evra bruto oz. 638,42 evra neto, je sporočila v ponedeljek.

Kot je Vraničar Ermanova spomnila po koalicijskem vrhu, ima ministrica za delo sicer pristojnost, da predlaga odstotek dviga minimalne plače. A finančni ministrici ni povsem razumljivo, na kakšnih argumentih temelji ta konkretni predlog.

Spomnila je, da je povprečna plača na letni ravni po zadnjih javnih podatkih zrasla za 2,8 odstotka oz. v zasebnem sektorju za 2,5 odstotka, inflacija je bila lani 1,7-odstotna, ocenjena rast produktivnosti pa 1,6-odstotna. "Vse te številke, ki bi lahko utemeljevale dvig minimalne plače, so precej nižje od predlaganega dviga minimalne plače," je pojasnila ministrica za finance, ki zato pričakuje, da bo Kopač Mrakova pojasnila argumente za takšen predlog.

Glede na to, da so bili s predlogom ministrice za delo seznanjeni šele včeraj popoldne iz medijev, bodo finančne preračune po besedah Vraničar Ermanove še morali narediti. Gre za oceno dviga minimalnih plač v javnem sektorju, kjer velikega učinka ne pričakuje, pomembnejši učinek pa je po navedbah finančne ministrice na zasebni sektor.

Predlog Kopač Mrakove je sicer sprožil različne odzive. V sindikatih menijo, da bi moral biti dvig višji, delodajalci pa pravijo, da je previsok in da bo številnim podjetjem povzročil težave.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer se je na idejo ostro odzvala. O pobudi se bodo pogovorili, a zvišanje minimalne plače po njeni oceni ne bo rešilo ključne težave, to je previsokega števila prejemnikov.

Prvak DeSUS Karl Erjavec se strinja, da je predlog za dvig minimalne plače v neposredni pristojnosti ministrice za delo, vendar bi bilo po njegovem mnenju vseeno prav, da bi ministrica Anja Kopač Mrak koalicijske partnerje s predlogom predhodno seznanila. Sicer pa v DeSUS podpirajo dvig minimalne plače.

Han zatrdil, da so se o tem večkrat pogovarjali

V SD podpirajo svojo ministrico Anjo Kopač Mrak v prizadevanjih za dvig minimalne plače in zavračajo kritike partnerjev. Ko se dvignejo plače tistim, ki relativno dobro živijo, iz SMC ni pritiska, ko se tistim, ki težko preživijo, pa je "cel halo", ugotavlja vodja poslancev SD Matjaž Han. Upa, da se bo ministrica o predlogu sporazumela na ESS.

Ob kritikah, da so koalicijski partnerji za predlog ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izvedeli iz medijev, je Han v današnji izjavi novinarjem v Ljubljani zatrdil, da so se o tem pogovarjali že večkrat in so partnerji vedeli, da bo ministrica to storila.

Han upa, da se bo Kopač Mrakova v petek sporazumela s sindikati in delodajalci in da vlada temu ne bo nasprotovala. "Če tega ne bi naredila, bi naredil kdo drug in potem bi isti partnerji rekli, kje je bila in zakaj tega ni naredila," je oster vodja poslanske skupine SD.

Odgovoril je tudi na kritike vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer, da dvig minimalne plače ne bo rešil ključnega problema na tem področju, in to je previsoko število prejemnikov minimalne plače. "Za to so drugi prijemi," je dejal Han in med drugim ocenil, da je Kustec Lipicerjeva to dejala kot "človek, ki predava, teorija pa je v življenju čisto nekaj drugega".

Na očitek, da gre za predvolilni bonbonček SD, je odgovoril z besedami, je vse, kar sedaj naredijo, tako ali tako predvolilno, a ljudje bodo vendarle nekaj več dobili v denarnico.

SDS opozarja na zmožnost podjetij, v NSi pa pričakujejo še davčne razbremenitve 

V SDS menijo, da ne bi bilo dobro, da bi država z avtoritarnim posegom določila minimalno plačo, ki bi presegala zmožnosti podjetij. V odzivu na predlog ministrice za delo so se sicer zavzeli za višino minimalne plače, ki bi stimulirala delo in zagotavljala dostojno preživetje ljudi. Višino minimalne plače je treba postaviti v širši kontekst, to je celoten plačni sistem, so izpostavili v največji opozicijski stranki. Ob tem so poudarili, da mora obstajati razlika med socialnimi prejemki in minimalno plačo.

"Višina minimalne plače mora biti določena v dogovoru s sindikati in delodajalci, in sicer glede na uspešnost in produktivnost ter določena na način, da se razbremeni tudi delodajalce, da ob povišanju minimalne plače zaradi povečanja stroškov dela delavcev ne bi odpuščali," so prepričani v SDS.

Menijo, da ne bi bilo dobro, da bi država z avtoritarnim posegom določila minimalno plačo, ki bi presegala zmožnosti podjetij. So pa opozorili, da "žal še vedno obstajajo podjetja, ki svoje dobičke kujejo na račun nizkih plač zaposlenih". Menijo, da je prav, da institut minimalne plače obstaja in da ga država nadzira.

V NSi po predlogu ministrice za delo Anje Kopač Mrak za 4,7-odstotno zvišanje minimalne plače pričakujejo, da bo vlada zvišala vse plače v okviru davčne razbremenitve. "Nižji davki pomenijo višje plače. To je tista alternativna rešitev, ki jo Nova Slovenija ta trenutek ponuja," je v izjavi za medije dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

"Ministrica naj najprej uskladi zakon v okviru vladajoče koalicije in ga pošlje v parlamentarno proceduro. Naš predlog ne prizadene ne delodajalcev ne delavcev," je dejal Vrtovec.

Delavci si po njegovih besedah zaslužijo normalne, evropsko primerljive plače, to pa najlažje dosežemo na način, da znižamo davke. "Nižji davki pomenijo višje plače. Tega si želimo vsi. Veča se tudi potrošnja in zadovoljstvo je obojestransko," je še dodal. Po njegovem mnenju gre sicer pri predlogu za višanje minimalne plače predvsem za "volilne bonbončke", ki pa delavcev veliko ne bodo prinesli.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (180)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
22. 01. 2018 10.07
Ve se da je denarja dovolj za minimalno plačo okoli 800 evrov, seveda pa je treba plačat nesposobnost direktorjev , ki so najemali nenormalno visoke kredite in banke, so to dovolile, sedaj pa se to rešuje na plečih zaposlenih, ki imajo zato niske plače. Namesto da bi trg uredil zadevo smo delavci zaradi takšnih odločitev obsojeni na životarjenje.
bodi
21. 01. 2018 19.53
Če je res tolk denarja pa se naj zniža DDV na prejšnjo raven ali pa še boljše na 18% plače potemtakem lahko ostanejo enake saj se bo vse počenilo za to vrednost. Je pa problem saj potem bogatuni ne bodo mogli toliko krasti .
bodi
21. 01. 2018 19.49
+1
hehe realni sektor bi moral dvigniti plače saj oni ustvarjajo dodano vrednost in ne JU in JS pa ne govorim ,da si ne bi smeli popraviti plače slednji.
žlikrofi
21. 01. 2018 14.08
+1
ja super predlog za nas delavce sds in nsi pa zmiraj kaj palamudijo če ni po njihovo
Bojan-F
21. 01. 2018 12.05
-1
Nizji davki je alternativa NSi ... OK ... nasi svetilniki poberejo do 48% BDP dajatev (Avstrija 44%) ... mi poberemo 37% ... torej kaksno prerazporeditev davcnih obremenitev predlagajo(te) da se priblizamo svetilnikom?
Bojan-F
21. 01. 2018 15.17
+0
... ocitno bi radi, da se pribizemo Romuniji ,,, 26%.
Finfer
18. 01. 2018 16.19
+6
Tisti ki imajo 15000,oo eurov na mesec si zvišajo plačo za 40% ,delavcem pa hočejo višati mizerne plače za 4,7 % in potem pravijo da to ni posrana država !!
skorumpiranpolitik
18. 01. 2018 15.29
+8
Norci ste če volite te stranke iz parlamenta na oblasti v zadnjih 25 letih, utajevalca Janžo z SDS, neoliberalistične, lažnivce SMC, kaviar liberalce SD, populiste DESUS, bankrotirane zvonove NSI, ki vam že 25 let kradejo denar pred nosom!
ina5785
18. 01. 2018 21.58
+2
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
skorumpiranpolitik
18. 01. 2018 15.27
+7
celotnega dobička slovenskih družb za 2,1 milijardo evrov v letu 2015, v letu je 2016 so bili dobički podjetij 3,2 milijarde, za leto 2017 pa so dobički še višji! ja dlavci pa na minimalcu za 500 ojrov! poslušat5 Batagelja, ki izcuzava Postojsnko jamo, Janšo, ki pa utajuje davke in pere denar preko srbskih podjetij, no super- ena!
ONniON
18. 01. 2018 10.53
-1
populističen predlog ¨!
M_teorija
18. 01. 2018 10.15
+7
Kako so vsi pametni, ki hkrati trdijo, da gre dvigu gospodarske rasti pripisati večji potrošnji, medtem pa jih moti dvig minimalne plače, ker naj bi zaustavila rast. Z dvigom minimalne plače reveži ravno tako povečujejo potrošnjo, pa četudi le za najnujnejše, zaradi preživetja!?
M_teorija
18. 01. 2018 10.08
+9
Da ni kogarkoli sploh sram debatirat o dvigu minimalnih plač. Sploh, pa tistih s pozicije nadpovprečnih plač!?
ina5785
18. 01. 2018 21.59
+3
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
resslovenka
17. 01. 2018 18.03
+4
gvadalajara 16.01.2018-18.15 Tale je zate》ne poznaš me, zato ne sodi. Sem dala čez tista "famozna"leta ne od 1991 ampak pd 1989 dalje. Takrat se je namreč že začel pogrom našega gospodarstva. Ja, sem se zaposlila v privat sektorju, ker je "mojo firmo" uničila takratna politika. Ne bom omenila imen, in g. JJ ni res nič imel pri tem. Bodimo pošteni. Pač oni drugi, se ve ne? Oddelala sem svoja leta, požrla marsikaj, plačo pa dobivala malo na račun, malo na roke. Danes bi moja pokojnina lahko znašala vsaj 200 eur več. Zato mi prosim ne govori kaj mi je podaril ata ali ljubi bog. Nihče nič! Imam pa bogate izkušnje, zato lahko tudi kakšno rečem. In menim da smem.
trdovrat
17. 01. 2018 11.25
+4
Vsi s plačo manjšo od npr. jurja, ampak res VSI, bi morali dogovorjenega dne reči, od danes me ni na šiht! Pa da vidimo oblastnike, kdo jim bo odnašal riti in grabil na kupček! Poslušajte Iztoka Mlakarja, seveda starejše izvedbe! Brez temeljitega upora, pod vodstvom novodobnega Spartaka, ste zakleti v suženjstvo!
Rolesx
17. 01. 2018 10.40
+0
plačo vam bodo dvignili zdaj ko so vam pokojnine vkradli haha
Rolesx
17. 01. 2018 10.38
+1
kaj boš te privarčeval če ima šparovček luknjo? Slovenci vprašajte saj kaj vam bo prinesla večja plača vam in vaši državi. Zakoni bodo še naprej stari in slabi kradli in utajevali bodo naprej vi pa boste vračali kredite tak da vam teh par evrov ne bo pomagalo nič.Ljudje verjamete lepim lažem .Na kratko Slovenci ste zabiti in vedno boste
srebrnibreg
16. 01. 2018 20.32
+10
Kdo ve zakaj je svečkarija proti dvigu minimalne plače?
ina5785
16. 01. 2018 20.52
+12
To mi NIKOLI NE bo jasno!! Men se zdi žalostno, da nekdo životari, pa pridno dela. Ne čudim se, da se takšno življenje ljudem zdi brez veze
zajebant2
16. 01. 2018 20.17
+0
Tale cerarjeva ko je dala intervju nima pojma o zakonih tu se vidi kdo nam vlada je pa res če jo v temi srečajo delavci ji vrnejo celo plačo od straha
VSEZNALECno1
16. 01. 2018 20.06
-9
banda komunajzerska zna samo deliti tuj denar in pobirati večje davke.......
ina5785
16. 01. 2018 20.54
+13
En STAR komunajzar, ki je sedaj fejst desni, pa res pobira in grabi velike vsote davkoplačevalskega dnarja, daje ga le v SVOJ žep!!!! pol mu še pa pred sodnijo svečke prižigajo! Joj, kam smo prišli????
puspan
16. 01. 2018 20.59
+9
nikhrast
16. 01. 2018 20.01
+0
Je to res nakupovanje glasov, bodo delavci v boljši situaciji? Tu v Kanadi v provinciji Ontario je vlada dvignila minimalni postavek na $14 za uro, tu gre v glavnem za delavce v kafičih, drugje tako ne delajo za minimalno plačo, samo ponekod so kafiči dvignili cene, odpustili delavce ali pa jim dali manj ur na teden. Nekaj folka je protestiralo, samo niso vedeli proti komu.
nikhrast
16. 01. 2018 19.48
+0
Pa kakšna vlada, pa koalicija, brez usklajevanja se uveda dvig minimalne plače, ne moreš verjeti.