Gospodarstvo

Finančni komentar: Slab začetek, dober konec

Ljubljana, 09. 01. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
20

Nasdaq je v treh dneh izgubil dobrih 600 milijard dolarjev. Sedem veličastnih delnic, ki so prejšnje leto ustvarile visoke donose, je v prvem tednu padlo za pet odstotkov.

Svetovni finančni trgi so leto 2024 začeli v rdečih številkah vendar prvi letošnji slabi dnevi na borzah še ne pomenijo, da bomo imeli enak trend vseh 366 dni. V tem letu bo kar polovica svetovnega prebivalstva izbirala novega predsednika.  

Volitve bodo potekale v EU, Rusiji, Indiji in že to soboto na Tajvanu, kar je zelo pomembno za nadaljnje odnose s Kitajsko. Vsekakor so volitve v ZDA v ospredju letošnjega supervolilnega leta.

(meme)
(meme) FOTO: Kanal A

Analitiki so za svetovno gospodarstvo napovedali rast za 2,5 odstotka, medtem ko naj bi se gospodarstvo držav OECD dvignilo za 1,4 odstotne točke.

Ameriška ekonomija je stabilna, zadnji četrtkovi podatki s trga dela so zelo spodbudni. Brezposelnost ostaja zelo nizka. Največjo grožnjo za ZDA ne predstavlja več inflacija, ampak kandidat Donald Trump, ki je 6. januarja pred štirimi leti poskušal ukrasti volitve, je v prvem letošnjem nagovoru izpostavil predsednik Joe Biden. "Dobro me poslušajte. Rekel bom to, česar Donald Trump ne bo. Političnega nasilja nismo nikoli dovolili v ZDA. Nikoli. To je nedopustno v demokraciji."

Osrednji ameriški indeks S&P 500, ki zajema 500 največjih podjetij na ameriški borzi, je prvi teden v letu 2024 padel za 1,52 odstotka. Newyorški indeks Nasdaq, ki predvsem sledi tehnološkim delnicam, je v prvih dneh izgubil še več, in sicer je za 3,25 odstotka nižje.  

Delnice padajo, ker naraščajo dolgoročni donosi na ameriške obveznice, ki so spet pri štirih odstotnih točkah. Posledično je začela naraščati tudi vrednost ameriškega dolarja. Načeloma velja pravilo, da delnice padajo, ko vrednost dolarja in dolgoročnih donosov na obveznice narašča.
Delnice padajo, ker naraščajo dolgoročni donosi na ameriške obveznice, ki so spet pri štirih odstotnih točkah. Posledično je začela naraščati tudi vrednost ameriškega dolarja. Načeloma velja pravilo, da delnice padajo, ko vrednost dolarja in dolgoročnih donosov na obveznice narašča. FOTO: TradingView

Delnica največjega podjetja na svetu Apple je v prvem tednu 2024 izgubila 5,82 odstotka. Lansko leto je delnica ustvarila 44,76-odstotni donos. Mnogi analitiki niso prepričani, da lahko delnica podjetja, ki je na trgu vredno skoraj tri bilijone (3000 milijard) dolarjev, letos ustvari podobno velik donos kot v 2023. Delnica se je včeraj odbila od 200-dnevnega drsečega povprečja.

Delnica Appla (AAPL) je bila v začetku leta 2022 na enaki vrednosti (181,81), kot je zdaj v začetku leta 2024. V začetku prejšnjega leta je bila delnica AAPL pri ceni 124,56 dolarja.
Delnica Appla (AAPL) je bila v začetku leta 2022 na enaki vrednosti (181,81), kot je zdaj v začetku leta 2024. V začetku prejšnjega leta je bila delnica AAPL pri ceni 124,56 dolarja. FOTO: TradingView

Podjetje Apple ima v osrednjem ameriškem indeksu S&P 500 največji delež in je glede na tržno kapitalizacijo največje podjetje na svetu. Zanimivo, da je nastalo v garaži staršev Steve Jobsa pred 47 leti. Od prve kotacije na borzi je delnica AAPL ustvarila 142.537-odstotni donos oziroma v povprečju na leto 18,8-odstotni donos.

Začetek podjetja Apple 3. januarja 1977; na sliki sta falirana študenta Steve Mozniak in pokojni Steve Jobs, ki sta kasneje postala milijarderja.
Začetek podjetja Apple 3. januarja 1977; na sliki sta falirana študenta Steve Mozniak in pokojni Steve Jobs, ki sta kasneje postala milijarderja. FOTO: Kanal A

V soboto, 13. januarja, bodo na Tajvanu potekale parlamentarne volitve. Pomembna polprevodniška industrija (TSMC) je teden začela v rdečem. Čutiti je seveda geopolitično napetost, saj je tudi večina kitajskih delnic zabeležila nižje vrednosti v prvem letošnjem tednu. Delnica glavnega evropskega izdelovalca polprevodnikov (ASML) je prav tako padla za dobrih sedem odstotnih točk.  

 Evropski delniški indeks je padel za 1,29 odstotka. Nemški indeks DAX je nižje za 0,94 odstotka. Angleški FTSE je izgubil 0,56 odstotka. Ameriški indeks, ki sledi 2000 srednje in manj velikim podjetjem, je v prvem tednu padel za 3,75 odstotka. Japonski delniški indeks je imel najmanjši padec, in sicer za 0,26 odstotka, kljub temu, da je zahodno obalo prizadel močan potres z magnitudo 7,6, v katerem je umrlo po zadnjih podatkih več kot 100 ljudi, več kot 100 tisoč prebivalcev pa so evakuirali.
Evropski delniški indeks je padel za 1,29 odstotka. Nemški indeks DAX je nižje za 0,94 odstotka. Angleški FTSE je izgubil 0,56 odstotka. Ameriški indeks, ki sledi 2000 srednje in manj velikim podjetjem, je v prvem tednu padel za 3,75 odstotka. Japonski delniški indeks je imel najmanjši padec, in sicer za 0,26 odstotka, kljub temu, da je zahodno obalo prizadel močan potres z magnitudo 7,6, v katerem je umrlo po zadnjih podatkih več kot 100 ljudi, več kot 100 tisoč prebivalcev pa so evakuirali. FOTO: Finviz

Suše, potresi in poplave so zgolj del globalne grožnje. Geopolitične napetosti na Bližnjem vzhodu med Izraelom in na drugi strani Iranom, Libanonom in Jemnom se stopnjujejo. Hutijski uporniki v Rdečem morju napadajo kontejnerske prevoze. Nekatere evropske članice – Italija, Španija, Francija – nasprotujejo vojaškim operacijam v Rdečem morju, ki jih vodijo ZDA. Pred nekaj dnevi je avstralski premier Anthony Albanese napovedal, da namerava Avstralija pomagati in s pomočjo vojske odločno preprečiti vse nadaljnje napade na trgovske ladje v Rdečem morju. "Imamo sporočilo za hutije in vse ostale, ki bi lahko povzročili škodo z napadi na ladje. To je grožnja za svetovno trgovino in zato smo se odzvali."

Na zemljevidu ladijskega prometa vidimo, da je usmerjen okoli Afrike. Daljše plovne poti zahtevajo večjo porabo goriva, surova nafta Brent je letos dražja za 3,69 odstotkA, cena 159-litrskega sodčka surove nafte je od sredine decembra poskočila za 7,23 odstotka. Dražje gorivo je za inflacijo, kot bi prilivali olje na ogenj.
Na zemljevidu ladijskega prometa vidimo, da je usmerjen okoli Afrike. Daljše plovne poti zahtevajo večjo porabo goriva, surova nafta Brent je letos dražja za 3,69 odstotkA, cena 159-litrskega sodčka surove nafte je od sredine decembra poskočila za 7,23 odstotka. Dražje gorivo je za inflacijo, kot bi prilivali olje na ogenj. FOTO: TradingView

Vlagatelji v kripto sredstva pričakujejo v tem tednu odločitev ameriškega regulatorja za borzo in vrednostne papirje (SEC), da odobri oziroma zavrne sprejetje dolgo pričakovanega Bitcoin spot ETF-a. Bitcoin (BTC) je prejšnji teden poskočil za 4,6 odstotka, medtem ko so ostale, bolj znane kripto valute, kot je Etherium (ETH), izgubljale.  

Solana (SOL) je nižje za šest odstotkov, Ripple za osem, Avalanche (AVAX) za devet odstotkov in Cardano (ADA) za 12 odstotkov. Bitcoin se je v prvem letošnjem tednu gibal med 45 tisoč in 41 tisoč dolarji.
Solana (SOL) je nižje za šest odstotkov, Ripple za osem, Avalanche (AVAX) za devet odstotkov in Cardano (ADA) za 12 odstotkov. Bitcoin se je v prvem letošnjem tednu gibal med 45 tisoč in 41 tisoč dolarji. FOTO: Crypto Bubbles

Tudi delnice, ki so vezane na kripto sredstva, padajo, predvsem rudarji Bitcoina. Delnici MARA in RIOT sta imeli korekcijo za 20 odstotnih točk. Nič nenavadnega, saj sta delnici decembra močno poskočili.

Marathon Holdings MARA je v zadnjih dveh mesecih prejšnjega leta poskočila za 153,45 odstotka, ampak je v prvem letošnjem tednu delnica padla za 22,67 odstotne točke. Riot Platforms z oznako RIOT je pred novim letom zrasla za 46,83 odstotka in letos za 20,14 odstotka.
Marathon Holdings MARA je v zadnjih dveh mesecih prejšnjega leta poskočila za 153,45 odstotka, ampak je v prvem letošnjem tednu delnica padla za 22,67 odstotne točke. Riot Platforms z oznako RIOT je pred novim letom zrasla za 46,83 odstotka in letos za 20,14 odstotka. FOTO: TradingView

Četudi bi ameriški borzni regulator SEC v tem tednu zavrnil pričakovani kripto ETF, bi verjetno o zadevi ponovno odločali že v marcu. Prej kot slej bo ETF sprejet, nenazadnje ga v Evropi že imamo. Potencial je velik in v prvem letošnjem Finančnem POPkastu sva z Nejcem Bizjakom iz Bitstampa govorila o tem, ali je možno predvideti, kateri kripto projekt bi v 2024 lahko ustvaril 100-kratnik vloženega denarja. "Če iščete 100-kratnik, ga ne boste našli, enako, če greste na Loterijo Slovenije in kupite srečko, loto listek. 100-kratni donosi so nerealna pričakovanja."

Naložbe v digitalno zlato so ustvarile lani večje donose kot naložbe v realno zlato. ETF, ki sledi rudarjem zlata z oznako GDX (VanEck Miners ETF), je prav tako v prvem tednu leta 2024 padel, in sicer za 3,81 odstotka. Rudarji zlata za razliko od rudarjev Bitcoina še niso ustvarili zavidljivih donosov. Vrednost zlata za 31,1-gramsko unčo ostaja nad 2000 dolarji.  

Zlato je bilo januarja 2022 in leto kasneje, januarja 2023, skoraj na enaki vrednosti pri 1823 dolarjih na unčo. V zadnjem letu je zlato zraslo za 13,04 odstotka.
Zlato je bilo januarja 2022 in leto kasneje, januarja 2023, skoraj na enaki vrednosti pri 1823 dolarjih na unčo. V zadnjem letu je zlato zraslo za 13,04 odstotka. FOTO: TradingView

Domači borzni indeks SBITOP je za razliko od svetovnih indeksov leto začel v zeleni barvi, in sicer je po prvem tednu višji za 0,71 odstotka.  

Od devetih delniških družb prve kotacije SBITOP je najbolj poskočila delnica Cinkarne Celje, in sicer za 11,22 odstotka. Delnica Luke Koper je poskočila za 3,72 odstotka.
Od devetih delniških družb prve kotacije SBITOP je najbolj poskočila delnica Cinkarne Celje, in sicer za 11,22 odstotka. Delnica Luke Koper je poskočila za 3,72 odstotka. FOTO: Investing

Konec septembra smo začeli s projektom Svet portfelj, ker želimo javno prikazati, kako zgraditi lasten naložbeni portfelj, kako izbirati pametne naložbe in kakšne donose je realno pričakovati. Naše naložbe niso finančni nasveti, ampak so namenjene zgolj informiranju. Portfelj ima 182,80 evra plusa skupaj z dividendami, še vedno 35 odstotkov hranimo v denarju. Zaradi padca delnic na svetovnih finančnih trgih smo po novem letu izgubili 81,12 evra. Donos od zadnjega poročanja se je zmanjšal za 0,79 odstotka. Najbolj donosna naložba v portfelju je bitcoinov ETF BTCE, ki smo ga kupili na nemški borzi. Sledi ETF ZPRR, ki sledi indeksu Russel 2000, to so mala in srednje velika podjetja v ZDA. Največjo izgubo ima kitajska Alibaba z oznako BABA, ki je od začetne naložbe padla za 15,64 odstotka. Delnica Moet Hennessy Louis Vuitton z oznako LVMH/MC je z letošnjim letom zaplavala v rdeče številke, tudi zaradi slabih gospodarskih razmer na Kitajskem. Finančni analitik Nikola Maljković iz Optimtraderja izpostavi, da ima portfelj tretjino sredstev v denarju in bi ob morebitnih padcih na trgu odpirali nove pozicije oziroma povečali obstoječe. "V portfelj bi želeli vključiti zanimive tehnološke delnice, kot je na primer UBER, če bi delnica padla na raven 54 dolarjev. To bi se načeloma lahko zgodilo po 19. januarju, ko datumsko zapade veliko opcij."  

Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube.
Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube. FOTO: Optimtrader

"Zdravo telo, miren um in hiša, polna ljubezni, teh stvari ni mogoče kupiti, ampak jih je treba zaslužiti." - Naval Ravikant

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nestabilen
09. 01. 2024 13.34
+0
V Nemciji kmetje zahtevajo ( se vednio so zapore ) novo vlado in konec z podporo Ukrajini.USA je dosegla rekordnih 34 triljonov dolga,kaksne bojo posledice zaradi skode na zahodu zaradi BRICSa se nihce ne more predvideti.Baje Biden ponoci blodi po Beli hisi ker je poln zdravil da se se vedno lahko pretvarja da je se ziv.Na dan prihajajo podatki da je FBI zreziral (nastavil past Trumpu) 6.januar in danes se ve da so Trumpu volitve 2020 ukradli demokrati in da bo letos verjetno isto.Tisti ki bi volili Trumpa ne bojo mogli na volisca.Vceraj so Rusi v Odesi unicili NATO HQ.Pogajanja za podpis za konec vojne so v teku.Leto 2024 bo rekordno v vseh pogledih,ce bi jo le odnesli brez 3.vojne.
NOVAKF
09. 01. 2024 13.33
+1
Ne trošite časa z branjem finančnih komentarjev, slednji so samo za nazaj in docela neuporabni. Ne razumite me napak, gospod Maljković je najbolj finančno podkovan človek Slovenije, vendar to ne pomeni da zna med tisočerimi delnicami izbrati najbolj donosne. Da bi to dosegel bi moral vedeti več kot vedo vsi trgovalci Wall Streeta kar je misija nemogoče. Ne verjamete? Med 21 9 2023 in 8 1 2024 je aktivni svet portfelj narasel 1.83%. V istem časovnem obdobju je 500 največjih delnic ZDA imelo 12.76% profita (pasivni ETF SXR8), indeks celotnega sveta (pasivni ETF IWDA) pa 11.60%. NE BERITE KOMENTARJEV, NE VTIKAJTE SE V DELO TRGOVALCEV NA WALL STREETU PA BOSTE IMELI NAJVEČJI DOBIČEK. KUPITE PASIVNE ETFe, TISTI KI STE VEŠČI INTERNETA UPORABITE INTERACTIVE BROKERS, TISTI KI NISTE PA OBIŠČITE G. MALJKOVIČA V PISARNI OPTIMTRADER.
nestabilen
09. 01. 2024 13.54
Za finace:you'ube Lena Petrova ( ima rusko ime ampak je americanka in diplomirani ekonomist).
nikhrast
09. 01. 2024 17.11
-4
Najprej poskrbite za pokojninske sklade, vsak sindikat to dobro ve, pa tu so tudi davčne olajšave.
dartford
09. 01. 2024 11.05
+3
Vojna bo. Kitajska bo napadla Taiwan, pa svet prdnit ne bo upal, Rusija bo zmagala proti Ukrajini, EU pa bo crknila zarad okoljskih teroristov.
Potouceni kramoh
09. 01. 2024 09.38
-3
Jst vam že skoz pravim da kupujte lire,drahme,kune,pezote in delajte profit iz tečajnih razlik.🙃
proofreader
09. 01. 2024 09.13
+7
Merlak je shortal Nvidio in popušil. ❤️
PARTIZAN PEPE
09. 01. 2024 09.10
-4
Seveda predstavlja grožnjo Donald, ampak komu je vprašanje...militaristični vladi USA vsekakor...
proofreader
09. 01. 2024 09.14
+3
SlobodaNE
09. 01. 2024 09.20
+3
Proof zrihtal bo on Ukrajino in jo podaril Rusom. Evropi bo pa pipco zaprl..
ja-bo
09. 01. 2024 09.08
+12
Wozniak ne Mozniak.
proofreader
09. 01. 2024 09.12
+3
Morda je sedaj tako, ko ima srbsko državljanstvo.
kahelc
09. 01. 2024 10.29
+2
SlobodaNE
09. 01. 2024 09.06
+0
Amerika ogromna dežela kjer moraš iti preko veliko filtrov preden te izvolijo. A tudi to ni varovalka proti Trumpu
SlobodaNE
09. 01. 2024 09.00
+2
V Rusiji so že prej domenjeni kdo bo zmagal?
Koruptilona
09. 01. 2024 08.49
+7
Mislim sej lepo in prav, da delate neke analize in članke itd.ampak vsi vemo, da so trgi med zimo na najvišjih nivojih in zelo nestabilno trg sam se stabilizira šele proti koncu Februarja in zopet dela nek zalet...vrhunec doživi v Avgustu to so dejstva ki pa jih neznate oz.nočete objasniti
sosedov sin
09. 01. 2024 08.58
+8
avgusta je bil trg zelo nizko, septembra pa se nizje.
Dejan Von Štiglinovsky
09. 01. 2024 10.36
+2
Ni vsako leto isto. Bull cikel in bear cikla sta nekaj, kar se spreminja glede na stanja na trgu.