Gospodarstvo

Finančni komentar: Zeleni teden

Ljubljana, 07. 11. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
20

Ne govorimo o zmanjševanju emisij, ampak o finančno zelo donosnem tednu. Zagotovo poznate pregovor "Kdor spi, rib ne ulovi". Vlagatelji, ki so prejšnji teden čakali, da delnice nadaljujejo začrtano pot navzdol, so zamudili lep odboj, ki se sicer lahko kmalu izkaže za past.

Bitcoin je v treh tednih poskočil kar za 30 odstotkov in približno toliko je izgubil lanskega novembra, ko je propadla druga največja kripto borza na svetu FTX. Pred enim letom je bil Bitcoin vreden 16 tisoč dolarjev in dosegel je najnižjo vrednost v zadnjih letih, vendar so ga takrat redki pogumno kupovali za razliko od zdaj, ko je dosegel vrednost 35 tisoč dolarjev.  

Kripto naložba
Kripto naložba FOTO: Kanal A

Kdor lansko leto ni pravočasno prestavil bitcoinov v svojo kripto denarnico, ampak jih je pustil na menjalnici oziroma borzi FTX, je ostal brez sredstev. 

Z novim letom prihajajo na trg kripto valut veliki finančni igralci, ki želijo strankam zagotoviti varen nakup in hrambo kripto sredstev, a se kripto navdušenci dodatnih regulacij bojijo. Ameriška senatorka Elizabeth Warren je nedavno izpostavila, da je smotrno razmisliti o prepovedi uporabe skrbniških kripto denarnic. "V želji, da se jih ne izsledi, so posamezniki uporabljali napredno kripto tehnologijo, kot je neskrbniška denarnica." 

Sam Bankman Fried je porabil osem milijard dolarjev za luksuzne nepremičnine in politične donacije. Kripto kovanec FTX je lanskega novembra izgubil 96 odstotkov vrednosti.
Sam Bankman Fried je porabil osem milijard dolarjev za luksuzne nepremičnine in politične donacije. Kripto kovanec FTX je lanskega novembra izgubil 96 odstotkov vrednosti. FOTO: Coin Market Cap

Bitcoin je prejšnji teden praznoval 15. rojstni dan in za darilo je porota spoznala 31-letnega kripto kralja Sama Bankmana Frieda, ustanovitelja druge največje kripto borze na svetu, za krivega goljufije in pranja denarja. Ameriški državni tožilec Damian Williams je pojasnil, da je obtožen vseh sedmih kaznivih dejanj, za kar mu grozi 110 let zapora. "Za vsakega goljufa, ki misli, da je nedotakljiv, ali ki misli, da so goljufije preveč zahtevne, da bi ga ujeli. Ali da so premočni, da bi jim sodili. Ali celo tisti, ki mislijo, da se lahko izvlečejo, ko jih ujamemo. Naj še enkrat premislijo in odnehajo, ker obljubim, da imamo dovolj lisic za vse." 

Ne pozabimo, zakaj je nekdo pod psevdonimom Satoshi Nakamoto pred 15 leti ustvaril Bitcoin, je v kanadskem parlamentu spomnil poslanec Joel Lightbound in pozval navzoče k praznovanju 15. rojstnega dne največje kripto valute. "Bitcoin je nastal sredi gospodarske krize kot alternativa pohlepu velikih bank in sistemu, ki jih vedno rešuje. Resnično predstavlja progresivni ideal. Danes se želim zahvaliti Satoshi Nakamotu, kdor koli že to je, in zaželeti bitcoinu vse najboljše za 15 let od nastanka prvega dokumenta."

Kot se spodobi, so ob rojstnem dnevu bitcoina poskočili tudi drugi kripto kovanci, Solana za skoraj 30 odstotkov, Ripple in Avalanche za 10 odstotkov.
Kot se spodobi, so ob rojstnem dnevu bitcoina poskočili tudi drugi kripto kovanci, Solana za skoraj 30 odstotkov, Ripple in Avalanche za 10 odstotkov. FOTO: Crypto Bubbles

Prejšnji teden je praznoval tudi Jeff Bezos, ki je 1. novembra leta 1994 registriral spletno stran Amazon. Delnica je poletela v višave in podjetje je danes eno od petih največjih v svetu glede na tržno kapitalizacijo. "V lasti imam 16 odstotkov Amazona, ki je vreden okoli 1000 milijard dolarjev. To pomeni, da smo v 20 letih ustvarili 840 milijard dolarjev bogastva za ostale vlagatelje." 

Jeff Bezos je pri svojih 30 letih pustil službo in v garaži leta 1994 odprl podjetje Amazon. Leta 1995 je imel že 16 milijonov uporabnikov, leta 2020 pa kar 4,6 milijarde oziroma 59 odstotkov svetovne populacije.
Jeff Bezos je pri svojih 30 letih pustil službo in v garaži leta 1994 odprl podjetje Amazon. Leta 1995 je imel že 16 milijonov uporabnikov, leta 2020 pa kar 4,6 milijarde oziroma 59 odstotkov svetovne populacije. FOTO: TradingView

Na trgu z obveznicami se že lep čas odvija drama. Vrednost obveznic je padala 39 mesecev zapored in v začetku prejšnjega tedna so bili donosi na 10-letne ameriške državne obveznice blizu petim odstotkom. Nižja kot je vrednost obveznic, višji so donosi na obveznice. 1. novembra so donosi na 10-letne ameriške obveznice padli za skoraj 50 bazičnih točk oziroma razen obdobja pandemije največ v zadnjih 12 letih.

V Vietnamu so donosi na 10-letne obveznice trenutno pri 3 odstotkih. Donosi na 10-letne ameriške obveznice so prvega novembra padli za skoraj 50 bazičnih točk in delniški trgi so po treh mesecih zacveteli.
V Vietnamu so donosi na 10-letne obveznice trenutno pri 3 odstotkih. Donosi na 10-letne ameriške obveznice so prvega novembra padli za skoraj 50 bazičnih točk in delniški trgi so po treh mesecih zacveteli. FOTO: Jeff Wenigner TradingView

Ameriške delnice so od 1. avgusta do 1. novembra padle za 10 odstotnih točk, kar pomeni, da je v treh mesecih osrednji indeks S & P 500 izgubil okoli 4000 milijard. Delnice so od srede strmo poskočile in teden zaključile kot najbolj donosne v letošnjem letu. Jerome Powell, prvi mož Federalnih rezerv, je prejšnji teden na zasedanju izpostavil, da kljub visoki inflaciji ne nameravajo dodatno dvigniti obrestne mere. "Razumemo, da inflacija povzroča stisko, in vztrajali bomo, da jo spustimo na dva odstotka. Cenovna stabilnost je odgovornost federalnih rezerv in brez stabilnosti gospodarstvo ni spodbudno za nikogar." 

Kamor koli bi novembra vložili denar, bi po vsej verjetnosti zaslužili.
Kamor koli bi novembra vložili denar, bi po vsej verjetnosti zaslužili. FOTO: Finviz

Ameriški delavci v avtomobilski industriji so nehali stavkati, dosegli so zgodovinski dogovor in si izborili 30 odstotkov višje plače. Ameriški predsednik Joe Biden je na noč čarovnic pred Belo hišo ponosno delil sladkarije. Novinarjem pa je zatrdil, da so najbolj grozni tisti finančni svetovalci, ki upokojencem za investiranje zaračunavajo oderuške provizije. "Upokojenec lahko izgubi tudi 1,2 odstotka letno, kar se ne sliši veliko, ampak če dolgo živiš, je to veliko denarja. Skozi življenje je to lahko 20 odstotkov manj denarja ob upokojitvi. Za povprečno družino je to lahko več 10 tisoč dolarjev manj skozi čas."

Teden je bil izrazito zelen. Apple, Microsoft, Google, Tesla, Amazon – vsi velikani so ustvarili več kot petodstotni skok. Ameriški indeksi so imeli petodstotno rast, evropski štiri odstotke in japonski tri odstotke. Slovenski indeks zaostaja. Nasdaq, ki sledi tehnološkim delnicam, je od začetka leta še vedno na vrhu s skoraj 30 odstotkov višjo vrednostjo.
Teden je bil izrazito zelen. Apple, Microsoft, Google, Tesla, Amazon – vsi velikani so ustvarili več kot petodstotni skok. Ameriški indeksi so imeli petodstotno rast, evropski štiri odstotke in japonski tri odstotke. Slovenski indeks zaostaja. Nasdaq, ki sledi tehnološkim delnicam, je od začetka leta še vedno na vrhu s skoraj 30 odstotkov višjo vrednostjo. FOTO:

Naš Svet Portfelj ne predstavlja finančnega nasveta, ampak je zgolj namenjen informiranju. V zelenem tednu smo zaslužili okoli 100 evrov, pokrili smo izgubo iz prejšnjega tedna in zdaj smo v plusu dobrih 50 evrov. Od začetne naložbe je imel največji donos Pan American Silver z oznako PAAS in Disney z oznako DIS. Od vseh naložb ima negativni donos le svetovni dividendni ETF VGWE, ki sledi 1762 delnicam.

Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube.
Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube. FOTO: Optimtrader

Danes bomo vložili še 1500 evrov oziroma 15 odstotkov Svet Portfelja, kar pomeni, da bo samo še 40 odstotkov portfelja ostalo v denarju. Dokupili bomo pet odstotkov Alibabe, ker verjamemo, da znajo biti prihajajoči poslovni rezultati v naslednjem tednu boljši od pričakovanih. 1000 evrov oziroma 10 odstotkov portfelja pa bomo vložili v index Russel 2000. To so majhna in srednje velika podjetja v ZDA, ki bi se lahko v prihodnjih mesecih bolje odrezala kot tehnološki velikani. 

Zaključimo s pregovorom legendarnega vlagatelja Warren Buffeta: "Bodi prestrašen, ko so vsi pohlepni, in bodi pohlepen, ko so vsi ostali prestrašeni."

Bitcoin White paper 2008
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

StudyBitcoin
07. 11. 2023 15.50
+5
če bi Svet Portfelj 21. 9. kupil za 10000 € bitcoina(0.4), bi imeli danes 13040 € :)
nikhrast
07. 11. 2023 21.04
-13
Pa je to davčna olajšava, za navaden folk to more biti v Severni Ameriki..
nikhrast
07. 11. 2023 14.58
-13
Navaden folk bolj zanima kako investirati v pokojninske sklade in pridobiti davčne olajšave, vsaj tu v Severni Ameriki, pa pozabite na bitcoine, še Warren Buffett jih ne povoha, on je investitor, ne pa gambler.
blazboss
07. 11. 2023 10.45
+0
vceraj zasluzil 1200€ v enem dnevu, pa nisem na tv.. vi pa v mescu 50€ ?! Lahko bi vam strokovnjakom prišel dat ene učne urce. iso20022 to the moon
Marko Novakov
07. 11. 2023 13.41
+1
tvoj "to the moon" meni pove da nisi zaslužil nič in nada, in tudi ne boš, kajti, "to the moon" bagholders so znani po tem da ne znajo prodat drugače kot pa v paničnem minus stanju... Ironija tega: moon je pretirano predaleč!
tron3
07. 11. 2023 09.56
+3
Valovanje se je začelo, Vi pa o BTC, delnicah, skladih, kot da želite še zadnji denar ljudem pobrat???!!!
Delavec_Slo
07. 11. 2023 09.25
+8
Dokler bo v ameriki obstajal črni trg in dokler bodo delnice shortali v nedogled brez kritja, je borza zame en velik nateg!
Skinwalker
07. 11. 2023 09.09
-1
Te kripto valute obstajajo samo zato da bi se digitalizacija denarja lazje speljala..prodaja MEGLE
Marko Novakov
07. 11. 2023 09.04
+0
Short squeeze in short cover, to je vse kar je tam zelenega v trenutni "svetovni" situaciji. Kakor koli, trenutno se dolgoročno ne vlaga saj je dolgoročni potencijal no dol, bistveno večji kot pa na gor, Pika amen.
natmat
07. 11. 2023 08.59
+5
Kavboji bodo zalaufali še eno tiskalnico denarja in je za njih problem rešen...
BWC Buyer
07. 11. 2023 08.04
+3
Kaj pa xrp? Kdaj bo slovenska centralna banka kaj o tem javno spregovorila? Vsi vemo da se pripravlja globalni likvidnostni bazen... Sam prasam za slovence
Andrejyyyy
07. 11. 2023 09.53
+3
V Sloveniji smo preveč zaplankani, da bi videli tako daleč! Ripple s svojimi produkti osvaja svet. Kateri bodo prvi "na vlaku", bodo dodatno profitirali..in upam, da s tem tudi xrp holderji ;) Obeti so odlični!
gongash
07. 11. 2023 10.04
-6
Sej ne rabimo xrp , sej že imamo pravi denar ne rabimo še unga iz monopolija.
Anion6anion
07. 11. 2023 08.02
+0
Ufff sem že mislil da je Greta uspela z zelenim prebojem.