Gospodarstvo

Finančni trgi še kar zategujejo zanko okoli Slovenije

Ljubljana, 21. 08. 2012 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prenos slabih bančnih terjatev na pravno osebo v lasti države in skupno upravljanje s temi terjatvami bi bila dobra rešitev težav slovenskega bančnega sektorja, meni France Arhar. Hitra in učinkovita rešitev je sicer nujna, saj prav banke nižajo bonitetne ocene Slovenije, pritisk finančnih trgov pa ne popušča.

NLB - 3
NLB - 3 FOTO: Reuters

Rešitev, da bi slabe terjatve treh največjih slovenskih bank prenesli na pravno osebo v lasti države, je po mnenju direktorja Združenja bank Slovenije Franceta Arharja dobra. "Rešitev je optimalna, če bo šlo za prenos slabih terjatev treh največjih bank v Sloveniji in če se bo z njimi skupinsko upravljalo z namenom, da se pri dolžnikih doseže čim boljši rezultat," je dejal.

Takšno reševanje slovenskega bančnega sektorja je predlagal finančni minister Janez Šušteršič, ki meni, da je to boljši način kot pa reševanje znotraj bank, saj da gre za sistemski problem.

Vprašanje pa je, na kakšen način bi se prenos izvršil. "Če bi država dala banki v zameno za to premoženje obveznice, bi to zanjo pomenilo novo zadolžitev. Če pa bi ji dala državno garancijo, bi to za banko pomenilo, da nadomešča eno vrsto premoženja, ki je brez državne garancije, z drugo, kar bi imelo pozitiven vpliv na bančni kapital, saj bi ga to razbremenilo," je povzel Arhar.

Združenje bank Slovenije je skupaj z Banko Slovenije julija pripravilo analizo mogočih modelov za prestrukturiranje slabih terjatev bank in jo posredovalo vladi. Glede načina sanacije bank se je koalicija v začetku minulega tedna uskladila o prenosu slabih terjatev na poseben sklad ali agencijo zunaj bank. Po Šušteršičevih besedah je treba proučiti še javnofinančne učinke.

Jutri dopoldne naj bi o tem vprašanju ter o vprašanju glede vnosa fiskalnega pravila v ustavo in upravljanju državnega premoženja razpravljala koalicija, za popoldne pa je predsednik vlade Janez Janša sklical sestanek predsednikov parlamentarnih strank, vodij poslanskih skupin in poslancev narodnih skupnosti.

Finančni trgi čakajo akcijo

Hitra in učinkovita rešitev težav slovenskih bank je sicer nujna, saj so po mnenju bonitetnih hiš prav te težave ključen razlog za nižanje slovenskih bonitetnih ocen, posledica pa je vse dražje zadolževanje države.

Finančni trgi so do Slovenije vse bolj nepopustljivi.
Finančni trgi so do Slovenije vse bolj nepopustljivi. FOTO: Reuters

Pritisk finančnih trgov na Slovenijo medtem tudi danes popušča. Donos do dospelosti slovenske 10-letne obveznice se je na elektronski borzi MTS nekaj pred poldnevom gibal pri 7,31 odstotka, kar je enako kot ob zaključku trgovanja v ponedeljek. Zahtevana donosnost na slovenske obveznice s tem ostaja nad psihološko mejo sedmih odstotkov, ki državi po mnenju analitikov ne omogoča vzdržnega zadolževanja na daljši rok.

Če vlagatelji niso popustili pri pritisku na Slovenijo, pa so nekoliko zrahljali primež okoli vratu Španije in Italije. Donos do dospelosti španske 10-letne obveznice se je danes znižal za 0,06 odstotne točke, na 6,29 odstotka. Zahtevana donosnost na italijanske dolžniške vrednostne papirje z rokom zapadlosti 10 let se giblje pri 5,71 odstotka, kar je 0,08 odstotne točke pod ponedeljkovo zaključno vrednostjo.

Če bi 10-letne obveznice danes izdala Nemčija, bi morala pristati na okrog 1,54-odstotne obresti. Zahtevana donosnost francoske 10-letne obveznice je pri 2,17 odstotka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
22. 08. 2012 15.31
+3
o kje ste slovenski tolarji
ikoz
21. 08. 2012 21.13
-3
končno da se vse seuje pa komanda iz Bruslja pol končno ardeči nebodo imeli oblasti
HooplaToopla
21. 08. 2012 22.10
+5
Komunisti smo kot podgane. Za vsakega bednika, ki je vrnil partijsko knjižico, smo zaplodili deset novih skojevcev in komsomolcev. Pod celim Brusljem smo že skopali rove. Samo pravi trenutek še čakamo. Tako da se ne preveč veseliti.
gordo
22. 08. 2012 15.29
+4
hahaha še vedno so za vse krivi komunisti
HooplaToopla
21. 08. 2012 20.18
+9
Mogoče bi bilo pametno recimo v Suhi krajini izdvojiti nekaj hektarov zemljišča ob meji, kamor bi zaprli J.J.-ja in mu zgradili slabo banko, na katero bi prenesli terjatve. Območje bi uradna Ljubljana takoj nato priznala kot suvereno državo. To bi bila njegova Nova Slovenija, ki jo naj upravlja kot ve in zna. Pa še eno patrio brez oborožitve mu damo za spomin. Ostali gremo pa po svoje.
gordo
22. 08. 2012 15.29
+2
Jimi1
23. 08. 2012 14.01
+1
Zdraven bi pa še ZOKIju podoben "pašaluk" naredil in ga z njegovimi dolgovi preselil... Me prav malo briga tudi če bi se nemudoma po nastanku začela vojna med tema žepnima državicama....
Robin Gunner
21. 08. 2012 19.26
+8
Prenos slabih bančnih terjatev na pravno osebo v lasti države in skupno upravljanje s temi terjatvami bi bila dobra rešitev težav slovenskega bančnega sektorja, meni France Arhar. Mah teli bankirji levi in kvazi desni nimajo pojma. Preneste te slabe bancne terjatve na tiste fizicne osebe ki so naredile tak primankljaj, banke pa likvidirajte in zacnite znova! Se prej seveda ljudem povejte da spraznejo svoje racune, da ne bodo ostali brez svojega denarja! Kaj nam nuca slabe terjatve iz ene parih manjsih kupckov (NKBM, NLB itd.. A Banka) v vecinski lasti drzave prelagati na en vecji kup. Problema dolga tako nikoli ne boste resil! Se zmeri je to obremenitev, za drzavo in davkoplacevalce! Kdo nam garantira z svojim premozenjem in zivljenjem da banke ne bodo ponovno zasle v globoke minuse, in zadolzitev? Mislim ce to naredite, problema dolga ne resite, iz 3 manjsih kupckov boste naredili 1 vecjega dolg pa ostane. In cez nekaj casa bo iz tega vecjega nastali 3 vecji, pol boste pa zopet predlagal resitev, gremo to prenest spet na en se vecji kup in tako naprej v nedogled!
kalimeri
22. 08. 2012 08.53
to se imenuje kupčkanje in prelaganje obveznosti
Adolph
21. 08. 2012 17.43
+4
Arhar ni padel na glavo, po njegovem bi bankrotne banke prevzela drzava, da se naprej neodgovorno unicujejo slovenske tolarcke . . . .. .
aristotel
21. 08. 2012 16.34
+4
nič čudnega če naš predsednik vlade naokoli razglaša da smo na poti Grčije...
kalimeri
22. 08. 2012 08.53
+1
Jimi1
21. 08. 2012 15.29
+8
Zanko okoli vratu sta nam zategnili zadnji 2 vladi. Tujina se samo primerno odziva na nesposobnost vladajočih, da bi gospodarsko zagnali državo in dobili nazaj sredstva od nevračljivih "prijateljskih" nekritih posojil, ki so končala v davčnih oazah. Brez tega ne bo rešitve !
Pandemia
21. 08. 2012 14.53
+13
1.Banke morajo prodat svoje premoženje in na tak način probat sanirat finančno luknjo-tako kot to delajo smrtniki. 2. Banka je nepotrebna institucija, katera je derivat Hranilnice.(hranilnica ti je zaračunala ležarino tvojega imetja in nikakor ni mogla razpolagat s njim) 3. banka bi morala skrbet samo za pretok denarja ali materjala ali kar koli. Kot neke vrste sistem, ampak obvezno brezplačni in brez nekih provizij in obresti.Letna članarina. 4. Banka nesme imeti dobička. 5. Banka nesme imeti v lasti nič, če komitenti tega ne zahtevajo. Banke imajo v lasti vse in če bi vse prodale bi dobile spet vse kar je na trgu. Tako da brez veze zavajat folk da so v težavah. Težava nastane, ko bančni sistem laže in govori in analizira in naredi teorijo in formulo da na koncu 2+2 ni 4 ampak 5 ali 6 in prepričajo tudi einstaina da je tako prav. Bančni sistem je eden in jih ni več, zato je to enako kot, da bi nekdo rekel da propada nogometni klub Barcelona in zato bo propadel nogomet.UTOPIJA!!! Žalostno pa je, da 99% ljudi se boji kaj bo jutri. Jutri bo!!! če si za ali ne. Edina možnost na tem svetu, da premagamo tak sistem tako kot so to premagale živali že miljone let nazaj je da poskrbiš za svoj edinstven razvoj in ne razvoj sistema. Kot človek za človeka si nenadomestljiv. Za sistem pa imaš ceno na hrbtu in ta je dolg sistema deljen na vse nas!!! nočem nobenega užalit ali kaj. to je samo moje osebno mnenje-če ti je prav ali ne!! Na planetu je vsega v izobilju in je zelo narobe razmišljat da ni dovolj hrane na svetu!!! v skladiščih je hrane za 20 let in ne za 1 zimo!!! nafte je več kot dovolj-dokazi so!!! Denar pa ni nič vreden in je samo škoda dreves za njih!!! Brez denarja bi bili vsi bogati!!! Pa se klali se nebi zaradi njega!!! vir energije je sonce v našem osončju!!! druge logične alternative ni!!! energija sonca je vir življenja!!! thats it!! Toliko o bankah, ki jih rabimo. Naj si natisnejo par miljard pa bo mir-sej si sami tiskajo denar, kaj hočejo od nas.to ni naša igra!!
Tjaša Jereb 1
21. 08. 2012 14.10
+6
Naj jo že zategnejo, pa še seb. Mi jih bomo pa slikali ko se bodo guncali!!!
pa dobr no
21. 08. 2012 13.11
+11
Najbolje, da dajo slabe terjatve na odpis. Kdor pa je podpisal te kredite pa naj škodo odsluži v kamnolomu za 5 EUR na uro.Skupaj z bližnjimi sodelavci.
jutranjisij
21. 08. 2012 13.10
+9
Najprej je potrebna takojšnja osebna materialna in kazenska odgovornost vseh krivcev za nastalo stanje. Enako velja za naše politike, ki so morebiti imeli kaj zraven. Sindikati pa v tej državi, ki dobesedno kriči od krivic, še kar naprej spijo, spijo, globoko in sladko spijo, mnogi v javnem sektorju pa živijo še naprej na račun zatiranih in izkoriščanih. Poslancev je dovolj 40, njihova največja plača pa 2000 EUR.
luckysss
21. 08. 2012 12.50
+16
"Finančni trgi še kar zategujejo zanko okoli Slovenije"... Naslov, ki me v bistvu preseneča...ker je resničen! Cilj določenih krogov (tokrat jih ne bom poimenoval) je spraviti določene države -( oz. večino) v povsem podrejeni suženjski odnos...Kajti s "pomočjo" države zapadejo v vedno večji dolg - kar v končni fazi pomeni sodobno suženjstvo !! In naši politiki to dobro vedo ter zavestno prodajajo lasten narod...
BNAM2707
21. 08. 2012 13.18
+4
Geronemo
21. 08. 2012 13.48
+3
Naj le zategujejo njihove zanke, EURO bo tak padel potem pa bo narod zategnil zanke bankam in politiki. Pa da vidimo komu bo prej zmanjkalo zank. Ljudje so nori da se pustijo fojtrat s takimi infomracijami, še posebaj pa iz medijev kjer je osnova občila, sex, potrošništvo, korupcija, represija in strah...
Jimi1
21. 08. 2012 15.31
+3
Komu ni jasno kaj se tukaj ravnokar dogaja si naj gre Jamajko pogledati !