Gospodarstvo

Mansson tudi uradno odpoklican iz upravnega odbora DUTB

Ljubljana, 08. 10. 2015 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Z vpisom skupščinskega sklepa v sodni register je vlada z mesta člana upravnega odbora DUTB odpoklicala Torbjörna Manssona. Finančno ministrstvo je ostro zavrnilo očitke, da naj bi se na finančnega ministra vršil pritisk glede zamenjave vodstva DUTB, in jih označilo za neprimerne.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Menjave na vrhu slabe banke
    02:19
    Iz SVETA: Menjave na vrhu slabe banke
  • Iz 24UR: Okoli DUTB vlada zmeda
    02:31
    Iz 24UR: Okoli DUTB vlada zmeda

V sodni register je bil danes vpisan skupščinski sklep, s katerim je vlada kot skupščina Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) z mesta člana upravnega odbora DUTB odpoklicala Torbjörna Manssona. Za razrešitev predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga je bil potreben le sklep vlade, tako da je bil Nyberg razrešen že v torek.

Vlada se je v torek na redni seji odločila za razrešitev Nyberga in odpoklic Manssona. Nyberga je predčasno razrešila, ker da je kršil dolžnost članov upravnega odbora DUTB, ker ni zagotovil uskladitve prejemkov vseh članov upravnega odbora z veljavno politiko prejemkov, ki jo je vlada sprejela marca letos.

Nybergova razrešitev velja z dnem odločanja vlade; v tem primeru torej ni sklica skupščine in ni vpisa v sodni register, so pojasnili na ministrstvu za finance.

Za odpoklic Manssona je bil potreben skupščinski sklep, skupščina je bila, kot je razvidno iz današnje objave na Ajpesu, uradno izvedena danes. Za odpoklic se je vlada odločila zaradi "izgube zaupanja in dejstva, da so pri Manssonu kot članu upravnega odbora in glavnemu izvršnemu direktorju DUTB obstajali elementi nespoštovanja sklepov in aktov vlade", navaja v obrazložitvi.

"Mansson se predčasno odpoklicuje zaradi izgube zaupanja in soodgovornosti za nespoštovanje sklepov in aktov vlade, saj bi moral kot član upravnega odbora in glavni izvršni direktor prav tako skrbeti za to, da družba posluje skladno s predpisi, sklepi in akti vlade," je zapisala vlada.

O Manssonovi razrešitvi z mesta glavnega izvršnega direktorja DUTB bo odločal upravni odbor DUTB.

Razrešeni predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg je prepričan, da so na finančnega ministra vršili pritisk o zamenjavi vodstva DUTB.
Razrešeni predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg je prepričan, da so na finančnega ministra vršili pritisk o zamenjavi vodstva DUTB. FOTO: Miro Majcen

Finančno ministrstvo zavrnilo očitke

V sredo so predstavniki Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) očitali, da se je zadnje čase vršil pritisk na ministra za finance glede razrešitve neizvršnega direktorja ter odpoklica izvršnega direktorja družbe.

Razrešeni predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg je dejal, da naj bi se na finančnega ministra že dlje časa vršil pritisk za zamenjavno vodstva. Minister za finance Dušan Mramor naj bi mu povedal, da se je čez poletje močno povečal pritisk, da bi se znebili Torbjörna Manssona.

S finančnega ministrstva so se odzvali na te očitke in jih zavrnili. Sporočili so, da so vsa namigovanja o kakršnih koli pritiskih na ministra neprimerna. "Glavni in edini razlog za razrešitev je izguba zaupanja ministra za finance v predsednika upravnega odbora DUTB," so zapisali v izjavi za javnost.

Predsednik upravnega odbora DUTB namreč ni zagotovil uskladitve prejemkov vseh članov upravnega odbora DUTB z veljavno Politiko prejemkov DUTB, ki jo je vlada na podlagi Zakona o ukrepih za zagotavljanje stabilnosti bank sprejela 5. marca 2015, so pojasnili.

"Predsednik upravnega odbora je z vsemi tremi izvršnimi direktorji podpisal le začasne anekse k pogodbam o zaposlitvi, ki pa niso skladni z veljavno Politiko prejemkov, saj na novo in le začasno urejajo zgolj vprašanje višine mesečnega fiksnega dela prejemka zaposlenega in pravico zaposlenega do uporabe službenega vozila, še vedno pa ohranjajo variabilni del in odpravnino glede na mesečne prejemke dogovorjene v osnovni pogodbi," so pojasnili.

"Grob poseg v napore vlade za uskladitev politike prejemkov"

Prav tako je predsednik upravnega odbora DUTB tik pred sprejemom nove politike prejemkov, ko je bila ta že kot predlog objavljena, podpisal aneks k pogodbi o zaposlitvi z izvršnim direktorjem, ki ni skladen s predhodno Politiko prejemkov, ki jo je Vlada RS sprejela 18. 7. 2013, so dodali. Omenjeni aneks je bil osnova za enkratno izplačilo nagrade Manssonu v bruto višini 114.800 EU, kar vlada ocenjuje kot grob poseg v napore vlade kot skupščine DUTB, da politiko prejemkov uskladi. "O sklenitvi tega aneksa DUTB ni obvestil ministrstva za finance, ki izvaja nadzor nad delovanjem DUTB. Tako tudi ne držijo kasneje izražene navedbe Nyberga, da je bilo ministrstvo seznanjeno z vsemi prejemki članov upravnega odbora. Za to izplačilo ministrstvo za finance ni prejelo nobene pogodbene podlage. S tem se je skušalo obiti duh nove politike nagrajevanja in ta del je tudi v neskladju z vsemi praksami in politikami nagrajevanja ne le v Sloveniji, temveč po vsem svetu," so dodali.

Zavračajo tudi vse očitke o političnem vmešavanju v delo DUTB. "Ministrstvo za finance ni nikoli dajalo navodil, kako naj DUTB vodi posamezne postopke," so še zapisali.

Aneks k pogodbi, ki je bil osnova za enkratno izplačilo nagrade Torbjörnu Manssonu, vlada ocenjuje kot grob poseg v njihove napore za usklajevanje politike prejemkov.
Aneks k pogodbi, ki je bil osnova za enkratno izplačilo nagrade Torbjörnu Manssonu, vlada ocenjuje kot grob poseg v njihove napore za usklajevanje politike prejemkov. FOTO: Miro Majcen

Komisija DZ za obravnavo problematike dela DUTB

V sredo se je Komisija za nadzor javnih financ seznanila s problematiko delovanja DUTB v povezavi z družbami T-2, Sava in Avtotehna.

Finančnemu ministrstvu je predlagala, naj zakonsko podlago DUTB prenovi v smeri bolj preglednega in koordiniranega delovanja pri prestrukturiranju podjetij, predsedniku DZ pa razpravo o delu DUTB na prvi naslednji seji DZ.

Komisija je v odločanje na plenarni seji priporočila sklep, naj ta predlaga računskemu sodišču, da pregleda zakonitost in gospodarnost postopkov odločanja DUTB v primeru družb Sava, T-2 in Avtotehna, katerih slabe terjatve so bile prenesene nanjo.

Tak sklep so predlagali v NSi, ki so bili tudi predlagatelji te točke na včerajšnji seji komisije. "Dvomi v poštene namene in transparentno poslovanje DUTB se v razpravi niso razblinili, še dodatno so se oplemenitili," je po večurni razpravi, ki se je zavlekla pozno v noč, povzel Jernej Vrtovec (NSi).

Medsebojne obtožbe

Seja je potekala v znamenju dvobojev oz. obtožb med DUTB in T-2, Savo oz. Avtotehna. S prvo je DUTB v (sodnem) sporu, ker je kot upnik predlagala njen stečaj, čeprav ta trdi, da je solventna in likvidna. Z drugo je v (sodnem) sporu glede vzdržnosti njenega načrta za prestrukturiranje in tega, ali ji lahko zapleni odvisno družbo Sava Turizem ali ne. S tretjo pa je v sporu, ker je kot največji upnik zanjo sprožila prisilno poravnavo, potem ko je za to družbo nepričakovano in po nepotrebnem odstopila od generalne pogodbe o finančnem prestrukturiranju.

Različni pogledi različnih interesnih skupin so pokazali, da so te zgodbe kompleksne. Številke in interpretacije zgodb so bile glede na to, ali jih predstavljajo lastniki, upniki ali menedžerji teh družb, zelo različne.

Alenka Bratušek je prepričana, da vse, kar dela DUTB, dela za vnaprej znanega kupca.
Alenka Bratušek je prepričana, da vse, kar dela DUTB, dela za vnaprej znanega kupca. FOTO: Damjan Žibert

Opozicija je bila ostra

Alenka Bratušek (NP) je ocenila, da problem seje sploh ni bil aneks k pogodbi Manssonu, temveč obstajajo konkretni razlogi za poseg v DUTB. Razprava po njenem namreč kaže, da "vse, kar DUTB dela, dela za vnaprej znanega kupca".

S tem je ciljala na T-2 in na namige, da ga želi v stečaju, o katerem odloča ustavno sodišče, prodati Telekomu Austria. Izvršni direktor DUTB Janez Škrubej je povedal, da T-2, če bo šel v stečaj, ne bo prodajala DUTB, temveč stečajna upraviteljica.

Marko Pogačnik (SDS) je med drugim nanizal, da je pravni mnenji za nasprotni strani v primeru T-2 napisala pravnica Nina Plavšak. Zanimalo ga je, ali DUTB res za odvetniško družbo, ki jo zastopa v stečajnih postopkih, dobiva mesečni pavšal v višini 25.000 evrov, in ali res želi stečaj T-2 samo zato, ker je prepozno ugotovila, da nima ustrezno zavarovanih terjatev.

Vodja upravljanja terjatev in restrukturiranja na DUTB Janne Harjunpää je dejal, da je treba v primeru T-2 počakati na odločitev sodišča. Ker Pogačnik odgovorov na vprašanja ni dobil, je napovedal, da bo vprašanja o tem naslovil na ministra za finance.

Jurij Krč je kot predstavnik lastnikov T-2 poudaril, da ima DUTB v T-2 le poplačilno pravico iz zastavljenega premoženja. "Prodajte premoženje, ki ga imate v posebnih škatlicah iz opreme na omrežju, računalnikih, to vas čaka v skladišču. Ocenjeno je na 700.000 evrov," je svetoval prisotnim iz DUTB. Problematiziral pa je tudi lobiranje izvršnega direktorja DUTB Janeza Škrubeja iz časa, ko je bil zaposlen v Deloittu, za Telekom Austria na slovenskem trgu.

Stečajna upraviteljica v primeru T-2 Danica Čuk je ocenila, da je v državi na splošno premalo upniškega interesa, ki zasleduje cilj delujočih podjetij v stečaju. Za T-2 je povedala, da sedaj posluje dobro, trend je dober, ima zveste naročnike, pripadne delavce in prihodnost. Kompleksno vprašanje pa je, ali družba lahko v roku šestih let poplača upnike, če je imela dan pred stečajem še vedno bilančno izgubo, dolg in kratkoročno zadolženost, ki se povečuje, je izpostavila. A Krč je zagotovil, da lahko družba poplača upnike in večkrat zaman vprašal, kaj žene DUTB v to, da T-2 sili v stečaj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sollerod
12. 10. 2015 15.57
+1
Tudi najbolj pokvarjen Skandinavc je veliko bolj posten od vecine trenutnih Slovenskih politikov in gnoja, ki se obesa na drzavno upravo. Seveda pa nihce ne bo prisel takega dela opravljati za "burek in pivo" temvec pricakuje odgovornosti in znanju primerno placo (mimogrede..., place odstavljenih posameznikov v DUTB so relativno skromne..., prav tako dodatki in ostalo...). Vsakic, ko mislim, da ta drzava nizje vec ne more pasti me doleti neprijetno presenecenje. Skoda.
Mejduš
12. 10. 2015 15.25
+1
Kot ponovadi tisti ki bi morali danes biti v zaporu se bodo najbol rinili vspredaj za novega derektorja in vse po ovinkih in to v enosmerni da ja nebo kdo prišel nasproti in ga preprečil in to se bo sedaj zgodilo.
butalistan
12. 10. 2015 13.52
ne smeš se zamerit palčku in drezat v Bohoričev imperij. se strici zmenijo in pošlihtajo!
proletarec1
12. 10. 2015 09.27
+1
UPAM, DA SE NEBO SEDAJ ,POJAVIL, KAKŠEN SLOVENSKI ŠVED!!!!!
butalistan
12. 10. 2015 13.51
-1
ONniON
10. 10. 2015 19.42
izkoriščevalci požrešni
steirer5
09. 10. 2015 20.32
+2
Verjetno vsi poznate nogomet! OK! Imamo ekipo Nasiprofi in ekipo Narodovce. Potrebujemo se nevtralne sodnike. Ti pridejo iz Dutbovije. Nasiprofi jih poiskusijo podkupiti, ne uspe jim! Dutbovci jih v tekmi kaznjujejo kot se spodobi, a stare zveze med Nasiprofi in tihim lastnikom kluba ter medijske izjave(kako so sodniki dragi) povzrocijo, da se ekipa Narodovce verjame v nepostenje sodnikov iz Dutbovja. Seveda so sodniki izkljuceni in popolnoma logicno sodijo od sedaj naprej samo Nasiprofi. Ce bo nekdo gledal igro naprej, me naj obvesti o rezultatu, prosim!
nemojte
09. 10. 2015 18.56
+5
A kdo ve, katera je najbliža davčna oaza
nemojte
09. 10. 2015 18.57
+5
EMINENT
09. 10. 2015 11.14
+3
Ne bom jaz, ampak vi dragi bralci si boste odgovorili! Komu je v interesu, da na dva pola ostajamo razdeljeni?
steirer5
09. 10. 2015 20.11
+3
BULDOH
10. 10. 2015 09.54
+1
don_samo
09. 10. 2015 08.01
+5
Vsloveniji vldajo kaotične razmere, plče stebra države so nizke, davki visoki, kljub temu pa si "možgani države" pripisujejo velike premike. Kompleten državni aparat, vključno JU bi moral imeti plače prilagojene glede na razmere. Lahko pa naredimo drugače..... JU in politiki oz državnemu aparatu bi moral plačno politiko določati narod in ne oni sami sebi. Odločitve in zaposlitve Mansona in kompanije bi pa morale biti stošek in breme politikov ki so jih postavili, naj plačujejo njih preko svojih dohodkov in ne preko denarja davkoplačevalcev. Dokler nam ne bo jasno da nas je le 2 mio in da ne znamo stopiti skupaj in ustvariti SLO takšno kot mora biti, toliko časa bomo tonili.
flum
09. 10. 2015 06.01
+1
tale slovanija je res en zavožen projekt. Bodoča Š vica? hahahahahaha, pa še haha
EMINENT
08. 10. 2015 23.39
+4
In tretja ofenziva se lahko začne.
ONniON
08. 10. 2015 23.28
+2
za skandinavske države je značilna nizka stopnja tveganja revščine !
EMINENT
08. 10. 2015 23.44
+0
Za slovanske, predvsem une še zmerom cuculistične pa je značilna povprečna stopnja revščine.
iGURT
08. 10. 2015 20.11
+7
Prenos slabih posojil netransparenten, Pogodbe brez javnega naročanja... = DUBT
SDVmafija
08. 10. 2015 20.29
+3
BULDOH
08. 10. 2015 19.44
+3
Janša je smet proti tem levaškim lopovom....
iGURT
08. 10. 2015 20.09
+0
iGURT
08. 10. 2015 20.13
+2
iGURT
08. 10. 2015 20.16
+5
Za tiste, ki še ne veste, v preteklih dneh je Janša postal doktor znanosti. Častni doktorat mu je podelila poslovna šola iz Kosova in to zaradi njegovega pomena pri procesu demokratizacije v Sloveniji in na celotnem območju nekdanje Jugoslavije. Pohvalili so se še, da ta poslovna šola sodi med 1000 najboljših poslovnih šol na svetu.
iGURT
08. 10. 2015 20.25
-1
Pri tem je nekaj zadev nenavadnih. Janša namreč ni niti akademik niti poslovnež ampak dolgoletni poklicni politik. Zakaj poslovna šola podeljuje častni doktorat politiku, je zanimivo vprašanje. Da pa poslovna šola nagrajuje vlogo v procesih demokratizacije, pa je še bolj zanimivo. Če bi takšen doktorat podelil kakšen kosovski FDV, bi ta zadeva iz burleske postala vsaj komedija. Pohvala za uvrstitev te šole med 1000 najboljših poslovnih šol na svetu, pa je popolna farsa. To so pretežno vse poslovne šole, ki sploh obstajajo. In Universum College iz Prištine z eno 'palmico odličnosti' sodi pač v najslabšo izmed petih kategorij. Je na nivoju slovenskega GeaCollegea. ......................................ish-kryeminister I Sllovenise
SDVmafija
08. 10. 2015 20.27
+0
Lahko pa našteješ svoje častne doktorate, boš veliko manj smešen. Pajacek rdeči.
EMINENT
08. 10. 2015 23.48
+2
Pazi malo na izraze, ker za GURTa reč,da je rdeči pajac bi znala bit pohvala.
Explainator
08. 10. 2015 19.22
+2
a bo dnar vrnu?
BULDOH
08. 10. 2015 19.47
-1
CtrlDelete
08. 10. 2015 19.21
+0
Slabo banko si je izmislil Janša! Res slaba ideja!
SDVmafija
08. 10. 2015 20.28
-2
A niso bile pogodbe s temi strici podpisane lani ? A imate kaj v glavi ?
iGURT
08. 10. 2015 20.45
+2
@CtrlDelete - Zakonska podlaga za ustanovitev DUTB je podana z Zakonom o ukrepih Republike Slovenije za krepitev stabilnosti bank (ZUKSB), ki je stopil v veljavo konec leta 2012.
iGURT
08. 10. 2015 20.46
+2
@CtrlDelete - Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), d.d., je bila ustanovljena marca 2013
iGURT
08. 10. 2015 20.47
+3
Dr. ivan janša, mandat: 10. februar 2012–20. marec 2013
Montekristo
08. 10. 2015 19.13
+3
Ja kaj pa ima zdaj še Alenčica tu za pripomniti? Za sebe in svojo sramoto naj raje poskrbi!
polz
08. 10. 2015 19.10
+9
banda pokvarjena je ta slovenja in njeni vodilni bedaki
Mejduš
12. 10. 2015 15.32
+1
mi smo bedaki ki vemo kaj počenjajo in smo kar tihi
mik1968
08. 10. 2015 19.06
+0
Sedaj ko so tujce odstavili, sedaj se bo šel začelo ravbat in za nič manj denarja na mesec!
BULDOH
08. 10. 2015 18.59
+7
Zdaj bo treba samo sledit te komunajzerje, koga bojo nadomestili....
Skunk Works
08. 10. 2015 19.41
+1